Eén van de beste basis recepten voor taartdecoratie. Swiss meringue botercreme is zijdezacht, lekker fluffy en heerlijk van smaak. Zowel in de basisversie, maar ook ideaal om te combineren met een fruitpuree voor extra smaak. Sla het recept op bij je favorieten, want deze zul je vaak gaan maken.

Vaak worden botercrème recepten gemaakt met een mix, maar dat is totaal niet nodig. Dit recept voor swiss meringue botercreme is een ware klassieker en wanneer je eenmaal de basis kent zijn de mogelijkheden eindeloos.

Deze botercreme is ideaal voor het afstrijken van je taart of om er mooie toeven mee te maken voor op je cupcakes. Ook kun je dit recept prima gebruiken voor mooie spuittechnieken op je cupcakes, plaattaarten of feesttaarten.

bloemen cupcakes met rabarber smaak

Vaak hoor ik dat veel mensen zeggen dat ze botercreme niet zo lekker vinden omdat ze niet van boter houden. Maar wanneer je deze zwitserse botercrème hebt geproeft zul je ontdekken dat je de boter eigenlijk helemaal niet als zodanig herkent. Het is een heerlijke crème die multifunctioneel inzetbaar is en heel gemakkelijk qua smaak aan te passen is met een lekkere fruitpuree.

De techniek om het te maken valt reuze mee en met de basis ingredienten van eiwit, suiker en boter is een bakmix dus totaal overbodig. Probeer het eens, je wilt daarna nooit meer terug naar een mix.

De basis van deze botercrème is een zwitserse (ook wel duitse) meringue. Dit is een meringue die je maakt met de au-bain-marie methode. Je verwarmt de eiwitten direct met de suiker, wat een mooi stevig schuim geeft. je verwarmt dus het eiwit-suikermengsel tot maximaal ca 60C en klopt het daarna in de mixer net zolang door tot je het weer koud (kamertemperatuur) is.

Omdat je de suiker en de eiwitten direct al mengt, vormt de suiker direct al een soort laagje om de luchtbellen die je aan het creëren bent door het kloppen. Hierdoor krijg je er iets minder luchtvolume in, waardoor je een steviger en zwaarder schuim krijgt. Doordat je de meringue eerst verwarmt tot ca 50-60C zijn je eiwitten al halfgaar. 

Okay, laten we aan de slag gaan! Wat heb je nodig om dit te maken, waar kun je misschien tegenaanlopen en natuurlijk het recept!

Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?

Naar recept gaan

Wat heb je nodig voor Swiss Meringue botercrème

Voor dit recept zijn dit de belangrijkste ingrediënten

 • Eiwitten
  Voor het maken van de meringue gebruik je het liefst verse eiwitten. Gepasteurizeerde eiwitten uit fles of pak werken meestal ook goed, maar aangezien er soms toevoegingen inzitten kan het resultaat anders uitvallen.
 • Suiker
  Omdat je de suiker met de eiwitten verwarmt zal de suiker smelten. Je kunt hiervoor dus gewone kristalsuiker gebruiken, fijne kristalsuiker kan ook maar is niet noodzakelijk
 • Boter
  Met boter bedoel ik altijd roomboter. Zorg dat de boter goed op kamertemperatuur en zacht is. Verwarm het desnoods door het even iets te verwarmen in de magnetron of door het op de verwarming te zetten. Laat de boter in ieder geval niet smelten!
 • Smaakmakers en kleurstoffen
  De creme is op zich al een heerlijke basis creme. Maar je kunt prima smaak en kleur toevoegen. Ik gebruik graag fruitpurees hiervoor, maar ook vanille is heerlijk. Qua kleurstoffen maak ik het liefst gebruik van gelkleurstoffen. Hiervan heb je maar weinig nodig voor een mooie kleur, waardoor je de samenstelling in het recept niet teveel veranderd.

Benodigde bakspullen

 • Au-bain-marie
  Omdat je de eieren niet teveel wilt verwarmen, gebruik je een au-bain-marie. Er zijn collega’s die het ook direct in een pannetje doen. Dit kan ook prima en werkt wat sneller, maar pas op dat je eiwitten door de directe warmte niet gaan stollen. Dan kun je weer overnieuw.
 • Thermometer
  Een thermometer is handig om de temperatuur in de gaten te houden. Je wil niet boven de 60C uitkomen. Indien je geen goede thermometer hebt, lees dan verder bij de tips hoe je het ook zonder een thermometer kunt controleren wanneer je voldoende verwarmd hebt.
 • Staande mixer met V-klopper en garde
  De botercreme klop je het mooist op met een v-klopper maar met een garde kan ook. Klop de meringue wel met de garde, want daarmee krijg je er het meeste lucht in. Voor een strakke botercreme is het juist goed om niet teveel luchtbellen erin te hebben, dus wanneer je de boter gaat toevoegen kun je wisselen naar de v-klopper

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Hoe maak je het?

Bij Swiss Meringue botercrème gaan we uit van een basis verhouding van 1:2:3, dus 1 deel eiwitten, 2 delen suiker en drie delen boter. Nu kun je daar zelf ook wat mee spelen. Dit recept geeft door de boter een aardig stevig resultaat, waardoor je stevige decoraties kunt opspuiten of een taart kunt afsmeren.

Ik werk zelf liever met een iets slappere crème en gebruik dus meestal de verhouding 1:2:2, iets minder boter dus. Daarmee creeer je een iets minder zware creme die prima te verwerken is.

 • Voor een luchtige meringe is het noodzakelijk dat je totaal geen vetten heb bij het opkloppen van de eiwitten. Dat klink wellicht tegenstrijdig bij een botercreme, maar je wil eerst een luchtige, goed opgeklopte meringue hebben voordat je later de boter gaat toevoegen. Zorg er dus voor dat je kom en gardes goed afgewassen zijn met een vetverwijderend afwasmiddel en droog het ook goed af. Ook maar een klein beetje eidooier zorgt voor vet in je eiwit en zal een minder goed resultaat opleveren.
 • De meringue maak je door het eerst te verwarmen via een au-bain-marie. Durfals doen het gelijk in een pan, dat kan, maar zet je vuur niet te hoog en blijf goed doorroeren. Opkloppen mag, maar je hoeft er in dit stadium nog niet heel veel lucht in te kloppen. Eiwitten zullen gaan stollen bij een te hoge temperatuur, dus zorg ervoor dat je mengsel niet boven de 50-60C uitkomt. Een prima manier om het te testen is om tussen duim en wijsvinger te voelen of er nog suikerkristallen in je mengsel zitten. Zijn die weg dan heb je de 50C bereikt en is je schuim warm genoeg. Wanneer er stoom van je mengsel afkomt zit je al rond de 60C. Het handigste is om een thermometer te gebruiken.
 • Zodra je meringue warm genoeg is, doe je het over in de kom van de staande mixer en klopt je het op hoge snelheid verder op net zolang totdat de kom koud aanvoelt en dus op kamertemperatuur is. Pas dan voeg je de boter toe.
 • Om ervoor te zorgen dat je boter goed oplost in de meringue, moet deze zacht zijn en dus minimaal op kamertemperatuur, liefst net iets warmer. Je met er met gemak je vinger in kunnen drukken. Voeg de boter in kleine blokjes, al kloppend toe en je zult zien dat je aan het eind een prachtige creme krijgt.
 • Wanneer je je swiss meringue botercrème een lekkere smaak wilt geven is een fruitpuree daar superlekker voor. Mijn favorieten hiervoor zijn framboos en passievrucht. De wat zuurdere smaken zijn prima tegenhangers tegen de zoetere creme. Omdat een botercreme vet is mengt dat lastig met een vocht. Klop de puree dus op het laatst in kleine delen door de botercreme en voeg pas meer toe wanneer het vorige volledig is opgenomen. Op die manier kun je ook heel goed zien of je creme nog wat op kan nemen of niet. Zorg er ook voor dat je puree niet te koud is, maar op kamertemperatuur. Omdat je een vloeistof toevoegt kun je iets meer boter aan je recept toevoegen voor een juiste consistentie van je uiteindelijke botercrème
gespikkelde paastaart, chocoladetaart, pasen, paastaart

Veel voorkomende vragen


Kan ik de boter vervangen?

Ondanks dat de swiss meringue botercreme niet naar boter proeft geeft de boter wel een fijne romige smaak aan deze crème. Hou daar dus rekening mee als je het gaat vervangen door een andere variant. Bovendien zorgt de boter er tijdens het afkoelen (in bv de koeling) ervoor dat je een stevige en snijdbare laag om je taart krijgt. Zorg dus bij een vervangende boter dat deze ook stevig is, een zachte variant (crisco bv) zal een slapper resultaat opleveren wat minder goed verwerkt tijdens het taart of cupcake decoreren.

Hoe bewaar ik het

Ik bewaar de creme liever niet en gebruik ‘m vers gemaakt. Toch kun je ‘m prima vooraf maken en bewaren in de koeling of zelfs de vriezer. Zorg ervoor dat je ‘m langzaam weer op iets meer dan kamertemperatuur laat komen en klop ‘m voorzichtig opnieuw op. Gevaar van schiften is aanwezig, waardoor ik het risico liever niet neem.

Eenmaal gebruikt als decoratie kun je het prima enkele dagen in de koeling of vriezer bewaren. Rustig op kamertemperatuur laten komen voordat je gaat serveren, dan komt de smaak en het mondgevoel het beste tot zijn recht.

Hoeveel fruitpuree gebruik ik in swiss meringue botercreme

Wanneer je de fruitpuree er voorzichtig (in delen) doorheen klopt kun je op een recept ongeveer 1 deel fruitpuree toevoegen. Qua smaak is die hoeveelheid niet altijd nodig dus ik voeg meestal tussen de 0,5 – 1 deel toe. Dit betekent dus dat je op een recept van 100 gr eiwit, 200 gr suiker en 200 gram boter 50-100 gram(!) fruitpuree kunt toevoegen.

Waarom is mijn botercrème te dun

Wanneer je botercreme vloeibaar is nadat je alle boter hebt toegevoegd, is de meringue waarschijnlijk nog te warm geweest. Je kunt dit oplossen door te koelen. Zet de kom even in de koelkast en mix het daarna op medium snelheid opnieuw door. Op een warme dag of in een warme keuken kun je deze stap een paar keer herhalen

Ik heb klontjes boter in mijn botercreme

De boter is te koud geweest of je hebt te grote stukken boter gebruikt. Iets langer doormixen kan helpen. Je kunt ze tijdens het afsmeren van je taart er ook gewoon uitvissen.

De botercreme ziet er geschift uit

Dit heeft meestal te maken met teveel kou. Blijf langer doormixen, door de wrijvingswarmte in de machine lost het zich vaak vanzelf op. Een warme natte theedoek rondom de kom wil ook helpen om het iets te verwarmen. Heb je fruitpuree toegevoegd dan kan het zijn dat je teveel in 1x hebt toegevoegd. Langer doorkloppen lost dit meestal prima op (eventueel met iets te verwarmen)


vanille cupcakes, patesserie.com
swiss meringue botercreme maken

Swiss Meringue botercreme

De perfecte creme voor het decoreren van taarten en cupcakes
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Gang: Cupcakes, Taart
Keuken: nederland
Auteur: Tessa Couperus

Ingrediënten

 • 100 gr eiwit (ca 3 eiwitten M)
 • 200 gr kristalsuiker
 • 200 gr boter

optioneel

 • 1 vanille stokje
 • 100 gr fruitpuree

Bereidingswijze

 • Verwarm de eiwitten met de suiker au-bain-marie tot 55-60C, klop het tijdens het verwarmen rustig door.
 • Doe het hete eiwit-suikermengsel in de keukenmachine en klop dit tot stijve pieken en tot het op kamertemperatuur is.
 • Voeg al kloppend de boterblokjes toe en klop tot een luchtige creme.
 • Voeg desgewenst de smaakopties als vanille of fruitpuree al kloppend in delen toe aan de botercreme
 • Voor een juiste kleur kun je ook op dit moment wat kleurstof toevoegen
 • Verwerk de botercreme als aangegeven in het betreffende taart of cupcake recept
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekker!

Vind je dit recept lekker/leuk om te maken? Dan heb ik nog een paar lekkere recepten voor je!

20 REACTIES

 1. Hoi,
  Als de boterroom of Zwitsere room dreigt te schiften in de kom, neem ik een haardroger en beweeg de warme lucht over de zijkant van de kom terwijl hij mixt in de staande mixer.
  Na enkele minuten komt alles goed.

 2. Beste Tess, kan ik ipv fruit ook gehakte chocolade toevoegen? Zodat het een stracciatella botercreme wordt???
  Ik dacht eerststracciatellaroom te gebruiken, maar aangezien het warm weer wordt en swiss meringue botercreme beter houdbaar zou zijn…. Wat adviseer jij? Bij voorbaat dank voor het antwoorden… Mvg, Jolanda

 3. Hoi Tessa, ik wil aan de swiss meringue botercreme graag passievrucht puree toevoegen. Gebruik je in de puree nog suiker, of is dit alleen puur fruit?
  Bedankt alvast!
  Mvg, Marleen

 4. Hoi Tessa, ik wil graag en cake met dit recept versieren, ik weet alleen niet hoeveel dit recept maakt. Kan je me misschien in grammen de hoeveelheid geven?
  Alvast bedankt!
  Groetjes, Esmee

 5. Ik heb dit recept gemaakt, suuuperlekker! Alleen had ik bij het afsmeren nog redelijk wat oneffenheden. Iemand zei me dat de suiker niet goed opgelost was vermoedelijk, dus daar let ik in het vervolg wel op.
  Ik vroeg me wel af: met welk hulpstuk verwerk je best de boter in de merengue? Ik had nu het K hulpstuk gebruikt om de boter erin te mengen. En: hoe lang blijf je dan doorkloppen? Is het voldoende tot de boter helemaal is opgenomen? Of blijf je nog een eind doorkloppen? (gaat het om 5 min, 10 min, een halfuur?)
  Ik zou ook graag een chocoladevariant maken, zou ik hiervoor best cacao aan toevoegen? Of gesmolten chocolade? en hoeveel zou je hiervoor nemen?

  • je kunt inderdaad de vlinder/k-klopper gebruiken als je de boter erbij doet. Ik klop net zolang door totdat het een mooie luchtige creme is zonder luchtbellen erin. Je kunt ‘m gerust wat lang laten draaien maar 5-10 min is meestal wel voldoende. Cacao lost niet zo gemakkelijk op. Ik zou er gesmolten chocolade door doen, hoeveel zou ik moeten testen en is ook afhankelijk van welke je gebruikt (melk, puur etc)

  • ik draai de boter er met de ballongarde door (maar ik heb een stevige 😉 en zorg dat de boter echt mooi zacht is ) zodra alle boter erdoor zit zet ik de vlinder/bischop erop en laat ik het nog een flinke tijd draaien voor een zijdezachte creme zonder luchtbellen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.