Hoe leuk is het om alles van de cacaovrucht te bieden heeft te verwerken in een bonbon! Dus niet alleen de chocolade gebruiken, maar ook het sap wat in het vruchtvlees om de cacaoboon zit. Dat kan met dit recept voor dé cacaojuice bonbon! Superlekker!

Chocolade past bij heel veel smaken en daarom is het ook zo leuk om bonbons te maken. Eindeloos mogelijkheden. Maar een cacaovrucht heeft naast de cacaobonen nog een smaakvol ingrediënt wat tot voor kort eigenlijk weggegooid werd. Zonde! Want de pulp die om de cacaovrucht heen zit is heerlijk fris, wat zoet en tropisch van smaak.

Het sap uit die pulp, cacaojuice, wordt op de plantages al wel veel gedronken, maar inmiddels is het ook door een groter publiek ontdekt. Chocolademakers zijn al chocolade aan het ontwikkelen die gezoet is met dit sap in plaats van suiker, maar het sap is ook ontzettend lekker om zo te drinken. En… om dus ook te verwerken in recepten!

En dus vond ik dat er een cacaojuice bonbon moest komen. Want dat is toch superleuk! Een bonbon die gevuld is met met alle ingrediënten uit de cacaovrucht! Het resultaat? Een fleurige bonbon met een frisse, tropische én chocolade vulling.

drie keer een cacaojuice bonbon op de gebruikte bonbonmal

Omdat je niet ín de bonbon kunt zien wat er in zit, is het belangrijk dat je aan de buitenkant al laat zien wat je van de bonbon kunt verwachten. Hou daar dus rekening mee als je bonbons maakt.

Het leuke hiervan is wél dat je super creatief kunt zijn om je eigen bonbons te kunnen ontwerpen. Voor dit ontwerp maakte ik gebruik van de vrolijke kleuren die ik op het etiket van de gebruikte cacaojuice zag staan.

De vulling van deze cacaojuice bonbon bestaat uit twee lagen. Bovenin een laagje gelei van het cacaopulp-sap en daarop een laag van melkchocolade. Ik gebruikte hiervoor een Dark Milk van 51% uit Venezuela, maar kies gerust je eigen favoriete melkchocolade.

Vorm bonbons
Het succes van een goede vorm bonbon zit ‘m in een aantal dingen. Allereerst is natuurlijk de bonbon mal ontzettend belangrijk. Voor een mooie vormbonbon kies je voor een stevige bonbonmal van polycarbonaat en niet voor een slappe siliconenvorm. Dat laatste werkt niet prettig én zal nooit een echt zo’n mooie glans geven als een ‘echte’ bonbonmal.

Daarnaast is het goed tempereren van chocolade echt een must bij dit type bonbons. Is het tempereren niet goed gelukt, dan zal je chocolade bij het uitharden niet krimpen en krijg je de bonbons nooit uit de vorm. Zonde van al je werk! Dus zorg dat je het tempereren van chocolade goed onder de knie hebt. Hier lees je alles over hoe je chocolade goed tempereert.

cacaojuice bonbon met een doorsnede zodat je de vulling ziet

Okay, laten we aan de slag gaan! Wat heb je nodig om deze bijzondere cacaojuice bonbon te maken, waar kun je misschien tegenaanlopen en natuurlijk het recept!

Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?

Naar recept gaan

Wat heb je nodig voor cacaojuice bonbons

Voor dit recept zijn dit de belangrijkste ingrediënten

  • Chocolade
    Voor het bonbons maken heb je natuurlijk chocolade nodig. Kies hiervoor liever geen repen chocolade uit de supermarkt maar haal chocolade die beter werkt om er zelf mee te werken. Een bekende en goed werkende soort is natuurlijk deze, maar wil je smaak technisch goede én verantwoorde chocolade hebben dan kies ik liever voor chocolade van een goede échte chocolademaker.
  • Gekleurde cacaoboter
    Voor het uiterlijk van de bonbon heb je kleurstoffen nodig om een mooi effect te krijgen. Hiervoor gebruik je gekleurde cacaoboter of kies je voor een kleurstof waarmee je chocolade of cacaoboter kunt kleuren. Niet alle kleurstoffen zijn hier namelijk geschikt voor. Ik vind het heel handig om deze flesjes gekleurde cacaoboter op voorraad te hebben en wanneer ik zelf een kleur wil samenstellen dan gebruik ik deze kleurstoffen.
  • Cacaojuice
    Er zijn nog niet veel aanbieders van het sap van de cacao, simpelweg om dat het niet eenvoudig is om het verse sap vanaf de cacaoplantages ook vers en fris in de rest van de wereld te krijgen. Maar PachadeCacao heeft écht de allerlekkerste, want net als je bij goede chocolade verschil in smaak hebt, is dat bij het pulp van de cacaovrucht ook zo. Dit is écht de smaak zoals ik het mij ook herinner, de real deal dus! Het is in Nederland heel goed verkrijgbaar. Oa. via hun webshop, maar ook via bv Crisp!
  • Agar
    Voor de gelei maak ik gebruik van Agar Agar. Dit gebruik je door het met het sap even door te koken, daarna af te laten koelen. Om het mooi te kunnen spuiten pureer ik het voor gebruik weer even glad.

Benodigde bakspullen

  • Bonbonmal
    Voor het mooiste resultaat gebruik je bonbonmallen van polycarbonaat. De vormen van Chocolateworld Belgie zijn echt fijn om mee te werken en ze hebben een héle uitgebreide collectie. Ieder jaar worden er ook speciale mallen ontworpen door vooraanstaande chocolatiers. Je kunt ze oa bij Baktotaal Bouwhuis bestellen

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Hoe maak je het?

Voor het succesvol bonbons maken zijn een aantal zaken belangrijk. Allereerst is goed tempereren van chocolade een must, dus zorg dat je dat onder de knie hebt voordat je aan vorm bonbons begint. Check anders nog even dit artikel over tempereren voordat je begint.

  • Gekleurde chocolade decoratie aanbrengen
  • Voor de gekleurde buitenkant gebruik je gekleurde cacaoboter. Zorg ervoor dat je ook dit tempereert, anders komen je bonbons niet mooi uit de vorm en blijft een deel van deze decoratie in je mal zitten. Je kunt stippen maken door te spetteren en de andere kleuren heb ik gewoon met mijn vingers door de mal geveegd.
  • De schelp van de bonbon
  • De chocolade omhulling van je bonbon gaat daarna in de vorm. Ik gebruikte hiervoor witte chocolade, daarmee komen de kleuren van je decoratie wat helderder uit dan bij pure chocolade. Zorg dat je de chocolade goed tempereert voordat je de bonbon gaat maken. Om veel geknoei te voorkomen tijdens het vullen van de holtes in je bonbonmal kun je de witte chocolade met een spuitzak in de mal spuiten. Laat heel even staan, draai de vorm dan om en tik op de vorm om de overtollige chocolade eruit te laten vloeien. Vang op in je smeltbak, op je marmerenplaat of op een stuk bakpapier.
  • De vulling
  • Maak de vulling maak je van te voren. De gelei kun je prima 1-2 dagen van te voren maken. De melk chocolade ganache is het handigste als die nog wat vloeibaar is, dan vul je de vormen het mooist. Vul je bonbons altijd tot net onder de rand zodat je niet een te dikke chocolade bodem krijgt, maar er wel voldoende ruimte is om de bonbon volledig af te kunnen sluiten.
  • Afsluiten van de bonbon
  • Voor het afsluiten van de vulling gebruik je weer je chocolade die je ook voor de schelp van je bonbon gebruikte. Let op; als deze niet meer de juiste verwerkingstemperatuur heeft, zul je de chocolade dus weer opnieuw moeten tempereren! Strijk de mal strak af zodat alleen de hollingen in de mal gevuld zijn en er op de bovenkant van je mal geen chocolade meer zit. Alleen op die manier krijg je ze strak uit de vorm.
  • Bonbons lossen
  • Laat de bonbons volledig uitharden. Ik doe dit gewoon op mijn werkblad in de keuken en zet ze niet in de koelkast. De koelkast is vaak te vochtig, wat een slecht resultaat op je chocolade heeft. Draai de vorm om op een harde onderkant en tik de bonbons uit je mal.
cacaojuice bonbon met de mal en een flesje cacaojuice op de achtergrond

Veel voorkomende vragen


Kan ik de cacaojuice ook vervangen?

Technisch gezien kan dat natuurlijk, maar dan heb je wel een andere smaak bonbon en gebruik je dus niet de gehele cacaovrucht, wat juist het unieke van deze bonbon is.

Welke kleurstoffen gebruik je voor het kleuren van chocolade?

Niet alle kleurstoffen zijn geschikt voor chocolade of cacaoboter. Zeker niet de kleurstoffen op waterbasis. Het handigste is om kant en klare gekleurde cacaoboter te kopen in handige flesjes. Wil je wel zelf kleuren, dan word ik erg enthousiast van de Power Flowers. Wél een flinke investering, maar je kunt hier zelf (bijna) elke kleur mee maken!

Hoe tempereer ik het beste de chocolade

Je kunt chocolade op verschillende manieren tempereren. Ik vind het zelf het handigste op de marmeren plaat, maar elke manier is prima als je de temperatuurcurve maar goed volgt! Wil je het jezelf gemakkelijk maken, dan is dit ook een ideale manier die eigenlijk niet kan mislukken.

Waarom krijg ik mijn bonbons niet uit de mal?

Wanneer je de bonbons niet kunt lossen omdat ze vastzitten, dan heb je de chocolade niet goed genoeg getempereerd. Chocolade die goed getempereerd is zal het tijdens het uitkristalliseren iets krimpen, waardoor je gemakkelijk kunt lossen. Je kunt de mal heel even in de vriezer of koelkast leggen om te kijken of het daarna alsnog lukt, maar werkt ook dit niet dan zit er niets anders op dan de mal in heet water te leggen en ze er uit te smelten. Zonde, maar elke chocolatier heeft zo het nodige aan ‘leergeld betaald’

Hoe weet ik of de chocolade goed getempereerd is?

Wil je checken of je chocolade goed getempereert is voordat je de vulling in je bonbon stopt? Check dan of de chocolade schelpen al iets loslaten in de vorm.

Hoe bewaar ik bonbons het beste?

Bonbons bewaar je het beste op ‘iets kouder dan kamertemperatuur’, tussen de 15-20C is prima. Liever niet in de koelkast, want de hoge luchtvochtigheid in de koelkast werkt niet prettig met de chocolade. Wanneer je de vulling goed ingesloten hebt, hoef je niet direct bang te zijn voor bederf, aangezien daarvoor ook zuurstof nodig is. Maar verse eigengemaakte bonbons zijn niet eindeloos houdbaar buiten de koelkast.

Waarom hou ik vaak vulling en chocolade over bij het maken van bonbons?

Elke bonbonvorm is anders, de één is groter dan de andere, waardoor een precies afgemeten recept niet te doen is voor elke vorm. Bovendien zijn sommige recepten voor vullingen niet kleiner te maken ivm minimale hoeveelheden. Daarnaast heb je voor het maken van de bonbonschelpen voldoende chocolade nodig om mee te werken. Getempereerde chocolade kun je altijd weer opnieuw gebruiken en de vullingen kun je meestal in een goed afgesloten spuitzak wel even bewaren of gebruiken in een ander recept. Toetjes maken met restant recepten is vaak een prima idee


6 oranje groen gekleurde cacaojuice bonbon s
cacaojuice bonbon met de mal en een flesje cacaojuice op de achtergrond

Cacaojuice bonbons maken

Een kleurrijke bonbon, die geinspireerd is op de frisse smaak van de cacaojuice welke op twee manieren in de bonbonvulling is verwerkt
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Gang: bonbons
Keuken: nederland
Porties: 21 stuks
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

  • bonbonmal
  • spuitzakken
  • bakpapier
  • deegroller
  • staafmixer
  • paletmes of plamuurmes

Ingrediënten

Voor de bonbon

  • 400 gr witte chocolade
  • gekleurde cacaoboter groen, oranje, wit, roze en blauw

Voor de cacaojuice gelei vulling

  • 80 gr cacaojuice
  • 1 gr agar

Voor de cacaojuice-melkchocolade ganache vulling

  • 150 gram cacaojuice
  • 200 gram melk chocolade

Bereidingswijze

Cacaojuice gelei maken

  • Breng de cacaojuice aan de kook, meng de agar erdoor en laat het 3 minuten zacht doorkoken.
  • Laat opstijven, pureer het daarna glad met een keukenmachine en doe het in een spuitzak

Cacaojuice melkchocolade ganache maken

  • Breng de cacaojuice aan de kook
  • Giet de kokende cacaojuice op de melkchocolade, laat even staan totdat de chocolade gesmolten is en meng dan goed door elkaar tot een gladde chocolade ganache. Gebruik een staafmixer voor een mooi en glad resultaat
  • Doe de ganache in een spuitzak

Bonbons maken

  • Tempereer de gekleurde soorten cacaoboter en breng de kleuren laag voor laag aan naar je eigen design of gebruik de foto als voorbeeld
  • Smelt de witte chocolade en tempereer dit op de manier die jij prettig vindt
  • Doe de getempereerde chocolade in een spuitzak en vul alle holtes in de bonbonmal, keer de mal om en vang de chocolade die eruit loopt op op je marmeren plaat of een stuk bakpapier.
  • Schraap de overtollige chocolade met een plamuur (of paletmes) van je bonbonmal en laat de chocolade uitharden
  • Vul de bonbon holtes met een klein laagje gelei en daarna de melkchocolade ganache. Hou net genoeg ruimte over om 'm goed af te kunnen sluiten met chocolade
  • Laat de vulling iets 'opkorsten' en opstijven zodat je de bonbons goed kunt afsluiten met een laag chocolade.
  • Sluit de bonbons met de witte chocolade die je nog over hebt (deze zul je waarschijnlijk weer opnieuw moeten tempereren)
  • Laat de bonbons volledig uitharden en tik ze daarna uit je bonbonmal
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekker!

Wil je weten wat je nog meer met cacaojuice kunt doen of wil je ook andere bonbons kunnen maken? Dan heb ik nog een paar lekkere recepten voor je!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.