Cannelé de Bordeaux is een klein frans gebakje welke op smaak gebracht is met vanille en rum. Je bakt ze in speciale cannelé vormpjes. Ze hebben een zachte puddingachtige binnenkant, zijn aan de buitenkant krokant en hebben een gekarameliseerde donkerbruine kleur.
Eerlijk? Ik snapte het nooit zo met de cannelés. Waarom zou je speciale vormpjes kopen voor slechts 1 type baksel die er wellicht wel bijzonder uitzien, maar ook weer niet super spectaculair. Is zo’n cannelé recept nu echt zo bijzonder?

Op de patisserie en chocolade beurs Salon du Chocolat in Parijs proefde ik de Cannelés de Bordeaux voor het eerst en oh my!, je weet niet wat je mist als je dit nog nooit gehad hebt. Zodra je je tanden zet in de krokante en gekarameliseerde buitenkant zet, knispert het al heerlijk en de vulling is zijdezacht, zoet en romig. Ik was dí-rect verkocht!
Ze verkochten daar ook de vormpjes om ze zelf te maken. Rete-duur natuurlijk, want ja… een beurs en iedereen ging voor de bijl! Gelukkig wist Diënty er me van te weerhouden: Deze cannelé vormpjes koop je gewoon online in Nederland, daar zijn ze goedkoper dan op de beurs. Scheelde ook weer in de tas 😉 En inderdaad, dus jullie snappen vast wel wat er in mijn eerstvolgende bestelling zat: Cannelé vormpjes.
Nu kun je deze vormpjes in verschillende soorten kopen. Je hebt de koperen versie, aluminium en ook de siliconen-matjes. Neem dit van mij aan, je wil een vorm van koper of aluminium. Koper geleidt de warmte namelijk veel beter, waardoor je een veel betere karamelisatie krijgt en dus nog lekkerdere exemplaren. Prijstechnisch is dit echter wel een kleine investering. Ik ben dus gestart met de middenmoter: aluminium vormen. Wanneer ik ze echt regelmatig ga bakken, investeer ik wel in de echt koperen exemplaren.

Als je goed naar het Canelé recept kijkt is het eigenlijk een soort van gebakken banketbakkersroom met rum. Het beslag maken is super eenvoudig, je hoeft het alleen maar te mengen en te laten koelen/rusten. Het bakken is wél even een kunstje, want je wil ze mooi knapperig aan de buitenkant en zacht van binnen hebben.
Die balans moet je even vinden in je eigen oven, aangezien elke oven nét weer wat anders is. Je bakt ze op een relatief hoge temperatuur en laat ze daarna op een lagere temperatuur verder garen. Het effect wat je wil bereiken is dat ze aan de buitenkant lekker knapperig worden. Dat gebeurd door het karameliseren en ze kunnen dan ook best behoorlijk donkerbruin worden. Soms lijkt het alsof ze bijna aangebrand zijn, maar dat zijn ze niet, dat hoort zo.
De binnenkant is luchtig en een zachte custard die door flink wat vanille en rum heerlijk van smaak is. Op de dag van het bakken zijn ze het allerlekkerst, want wanneer je ze langer bewaart worden ze toch wat zachter aan de buitenkant.

Okay, laten we aan de slag gaan! Wat heb je nodig om dit te maken, waar kun je misschien tegenaanlopen en natuurlijk het recept!
Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?
Naar recept gaanWat heb je nodig om Cannelés te bakken
Voor dit recept zijn dit de belangrijkste ingrediënten
- Melk
- De basis voor dit beslag is melk. Gebruik een volle melk en geen magere variant voor een optimale smaak.
- Vanille
Eén van de belangrijkste smaakmakers van dit recept. Zorg er dus voor dat je een vanille van goede kwaliteit koopt. Bewaar de overgebleven peulen in alcohol voor je eigen extract of maak er vanille suiker of vanillepasta van. - Rum
- De andere smaakmaker is rum. Gebruik eentje van een gemiddeld goede kwaliteit. Een goedkope variant zal de smaak niet echt verrijken, maar een hele dure is ook niet noodzakelijk aangezien de smaakbeleving van zo’n bijzondere rum in het bakken toch wat verloren gaat.
- Bloem
Voor het binden en structuur gebruik je bloem in dit recept. Gewone tarwebloem is prima - Suiker
Qua zoetheid kun je een beetje spelen met de suiker. Je gebruikt gewone kristalsuiker voor dit recept en het traditionele recept gaat uit van 125 gram suiker op 250 ml melk. Echter, mijn 2e test recept met 100 gram suiker werkte ook prima. - Eieren
De basis van cannelé is een custard/banketbakkersroom en die maak je eieren. 1 heel ei en een 1 dooier, maat M.
Benodigde bakspullen
- Bakvorm
Cannelés bak je in speciale bakvormen. Het liefs in koperen exemplaren, maar vind je die te prijzig, kies dan in ieder geval voor aluminium. Het franse woord voor groeven is cannelures dus dat zegt gelijk ook iets over de naamgeving van deze typische franse specialiteit. - Bakpapier, zilverfolie of een bakplaat
De bakvormen worden goed ingevet en omdat het beslag gaat rijzen kan dit vet wat overlopen uit de vorm. Zet de vormpjes dus altijd op een bakplaat en leg er nog wat folie of bakpapier onder. Dat scheelt een hoop schoonmaak werk van je oven!
Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie
Hoe maak je het?
Het beslag maken is eenvoudig, maar het bakken is een opletten. Daarom even wat extra tips om dit recept tot een succes te maken:
- Het maken van het beslag is eenvoudig. Melk verwarmen met de vanille zodat deze even kan trekken en daarna bij de rest van het beslag voegen.
- Het rusten van het beslag zorgt voor een beter bakresultaat. Je kunt het beslag 24 maar ook 48 uur laten rusten in de koeling (of ergens er tussenin). 48 uur heeft de voorkeur, dan bakken ze het meest stabiel en krijgt het eindresultaat iets meer glans.
Vet de vormen goed in! Je kunt het twee keer met zachte boter invetten, ook een combinatie van gesmolten boter en bijenwas wordt veel gebruikt om de vormen in te vetten. - Giet de vormen niet tot de rand vol met beslag, maar ongeveer tot een halve cm onder de rand. Het beslag gaat rijzen en je wil niet dat het over de zijkanten van de vorm gaat.
- Je werkt met 2 verschillende oventemperaturen, eerst goed heet om te bakken en het karamelisatieproces op gang te zetten en daarna lager om de custard langzaam te laten garen.
- Haal de cannelés direct na het bakken uit de vorm, anders vormt er door de warmte stoom in de vorm en wordt de buitenkant weer zacht, terwijl je juist een knapperig resultaat wil.
- Laten ze nog niet los? Zet ze dan terug in de oven om ze nog iets langer te bakken. En ja ze mogen best donker worden dus wees daarvoor niet te bang.
- Laat ze afkoelen op een rooster.






Veel voorkomende vragen
In het traditionele recept hoort rum, maar voor eigen variaties kun je ook gerust aan de slag gaan met cognac, calvados of een andere lekkere sterke drank. Indien je niet een (klein) fles(je) rum wil kopen kun je ook rum-extract toevoegen. Zorg dan wel voor eentje van een goede kwaliteit om een chemische smaak te voorkomen.
In de traditionele recepten gaat men uit van ergens tussen de 24 en 48 uur. Door het beslag langer te laten rusten krijg je een mooier bakresultaat, door dat de bloem in die tijd gluten kan vormen. De leek zal het verschil waarschijnlijk niet direct opvallen en dus kun je het ook wel korter doen. Het grote voordeel: je kunt het beslag dus prima vooraf maken en later afbakken! En hoe langer het staat, beste beter de smaken in kunnen trekken in het beslag.
Je beslag rijst te snel en kan daardoor niet weer terugzakken in de vorm. Laat het beslag langer rusten
Het liefst eet je ze dezelfde dag van het bakken, maar wanneer je ze wil bewaren dan kan dat. Dek ze alleen niet teveel af en stop ze ook niet in de koelkast, want daardoor worden ze sneller zacht. Buiten de koelkast zijn ze slechts een paar dagen goed. Stop je ze wel in de koelkast dan blijven ze ongeveer een week goed. Je kunt ze ook prima invriezen (tot 3 mand).
Een bak ik het liefst op onder- en bovenwarmte, want dat geeft een mooi regelmatig bakresultaat. Heeft jouw oven deze stand niet, kijk dan hier hoe je jouw oven dan instelt om deze cake te bakken.
Ik bak dit recept op 220C en verlaag daarna de temperatuur naar 175C, maar aangezien elke oven anders is kan het zijn dat je jouw oven iets heter of kouder moet zetten voor een perfect resultaat.


Handig om te gebruiken
- Cannele vormpjes
Ingrediënten
- 250 gram melk volle
- 1 vanillestokje alleen het merg
- 25 gram boter
- 50 gram bloem (patentbloem)
- 125 gram kristalsuiker
- 1 ei
- 1 eidooier
- 25 gram rum
Overig
- boter om in te vetten
Bereidingswijze
Beslag maken
- Verwarm ca 200 gram van de melk met de vanille tot aan het kookpunt, zet het vuur uit, doe doe boter erbij en dek de pan af met een deksel. Laat zo ca 5 minuten staan.
- Meng ondertussen in een kom de bloem met de suiker en de resterende koude melk.
- Voeg de warme melk toe en zorg voor een klontvrij beslag
- Roer het ei, de dooier en de rum erdoor. Dek het af en zet het in de koelkast.
- Laat het beslag 24-48 uur rusten
Bakken
- Verwarm de oven voor op 220C
- Vet de vormpjes goed in met boter, doe het desnoods 2 keer
- Vul de vormpjes met het koude beslag tot ca 0,5 cm onder de rand
- Bak de cannelés 20 minuten op 220C en daarna nog ca 40 minuten op 175C
- Haal ze direct na het bakken uit de vorm en laat ze volledig afkoelen op een rooster.
Ook lekker!
Nog meer Franse klassiekers proberen? Dan heb ik nog een paar lekkere recepten voor je!
Bewaar dit recept

Wordt het cannelle beslag niet tot binding verwarmt zoals een crème anglaise ?
nee, de binding komt tijdens het bakken in de oven
Heerlijk hoor. Mis alleen de suiker in de ingrediënten lijst.
Scherp! Compleet overheen gelezen bij het nakijken van de tekst. Inmiddels aangepast. Dank je wel.
Hoi Tessa,
Heb de vormpjes besteld voor de Cannellé. Ben benieuwd of het gaat lukken, zie ter super leuk uit. \ik laat het je wel weten of het gelukt is.
Bak groetjes Jacolien Figge.
Vandaag de cannllé gebakken. Ik kreeg ze totaal niet uit de vormpjes, de smaak was heerlijk. Vanbinnen waren ze nog zacht, alsof ze niet gaar waren. Toen nog 10 minuten gegeven, warmte stand aangepast. Nog steeds niet er uit komen. Hoe kan ik dit voorkomen? Ik heb de vormpjes wel goed ingevet, zou het helpen als ik de vormpjes nog even bestrooi met paneermeel??
Hopelijk heb jij nog een advies.
Hartelijk bakgroet, Jacolien Figge
Langer bakken
Ik heb de cannllé een paar keer gemaakt. Hiervoor de middelste maat koperen vormpjes gekocht. Deze vind ik eigenlijk te klein.
De cannllé heb ik langer in de oven laten staan, maar er blijft een restje in het vormpje zitten wat heel lastig is om schoon te maken. Overigens zijn ze erg lekker.
Ik heb de cannellés voor de eerste maal gemaakt. Hiervoor heb ik plastieken vormpjes gekocht, waarin 16 cannelés gebakken worden. Het is perfect gelukt! De cannelés ‘vlogen’ eruit na het bakken en ze waren superlekker! Ik heb het recept letterlijk gevolgd, dus niets dan lof!
Bedankt.