hoe maak ik de oven schoon, patesserie.com, oven schoonmaken, baktips

Wanneer je een oven hebt komt hoe dan ook ooit dat ene rotklusje: De oven schoonmaken! Na een hele drukke bakmaand in december had ik tussentijds echt geen tijd om het even bij te houden na elke bakdag en dat heb ik geweten. Man, wat zag het eruit! En toen rees mij de vraag, hoe maak ik de oven schoon? Gewoon met een sopje ging nu niet meer werken. Het bleek nog een flinke klus!

Hoe maak ik de oven schoon?

  1. Bijhouden!
    Dit is gewoon de beste tip die ik je kan geven. Hou het bij! Gewoon na elke bakbeurt even een doekje met afwassop erdoor heen en het vet en eventuele kruimels zijn er uit. Wat er bij de volgende bakbeurt niet inzit, kan ook niet aankoeken of inbranden en dat scheelt je enorm veel werk. Ik heb er meestal wel een routine in. Zodra het gebak op het aanrecht (boven de oven) is afgekoeld, is de oven ook wel voldoende afgekoeld om schoon te maken. Na het opruimen van het gebak moet er toch even doek over het aanrecht, dus dan ook direct even door de oven. Nog geen 5 minuten werk.  
hoe maak ik de oven schoon, patesserie.com, oven schoonmaken, baktips
Zover laat ik het niet weer komen!

Met bakingsoda en azijn
De tip die je op het internet voorbij ziet komen. Een kopje bakingsoda met een klein beetje water tot een papje maken, oven mee insmeren en een nacht laten trekken. De volgende dag spuit je met een oude plantenspuit overal azijn op. Het begint lekker te bruisen en je kunt met een spons de boel schoonmaken. Dan nog met een natte schone spons of doek overal langs en goed uitdrogen met een schone doek. Dit is een tip die ik niet aanraad. Wat een werk! Je moet nog flink schrobben wil je de aangekoekte resten uit krijgen en je vind een paar dagen later de bakingsoda nog overal… Tussen de glazen van het ovenraam, in de rubbers… Ik vind deze methode bijster weinig effect hebben bij een goed aangekoekte oven. Is het lichtelijk vet en vies dan zal het vast beter gaan, maar wanneer alles weer goed opgedroogd is vind ik overal nog kleine restjes bakingsoda. Wat een hel…

hoe maak ik de oven schoon, patesserie.com, oven schoonmaken, baktips
Met baking soda

Met een chemische spuitbus
De chemische bussen met ovenreiniger zijn niet echt mijn favoriet. Als het allemaal wat met natuurlijke middelen kan dan kies ik daarvoor. Maar soms is het even niet anders en handig is het wel. Inspuiten, half uurtje laten trekken en schoonpoetsen maar. Ook hier moet je flink poetsen, maar dit heeft wel meer effect. Bovendien kun je gemakkelijker nog een 2e of 3e ronde doen, aangezien het maar een half uur intrek tijd nodig heeft. Dat is best een welkome pauze tussen de poetsbeurten door!

Met groene zeep en ammonia
Mijn laatste methode die ik geprobeerd heb, op een weliswaar niet ontzettend vieze oven, is de methode van groene zeep en ammonia. Ammonia is niet mijn favoriete schoonmaakmiddel qua geur maar beide schoonmaakmiddelen zijn ‘ouderwets’ en eigenlijk nog steeds prima. De smerige plekken smeer je in met de groene zeep, je zet een bakje met ammonia in de oven (ca 100-150 ml) en laat dat een nacht zo staan. De volgende dag moest er natuurlijk nog wel even flink gepoetst worden, maar dat ging een stuk gemakkelijker dan bij de andere methodes. Ook de vlekken die ik er bij de vorige keren niet uit kreeg kon ik nu wel verwijderen.

Mijn oven is inmiddels weer schoon en ik heb mijn les geleerd! Ook na drukke dagen even een doek door de oven halen is veruit de snelste en goedkoopste methode. Laat ik het toch weer eens te ver komen? Dan ga ik voor de ‘ouderwetse’ methode van groene zeep en ammonia. Prima resultaat, goedkoop en beide producten zijn nog redelijk natuurlijk ook.

Hoe maken jullie je oven schoon?

hoe maak ik de oven schoon, patesserie.com, oven schoonmaken, baktips

Meer oventips?

Wil je meer tips over je oven? Of denk je aan de aanschaf van een nieuwe oven? Dan zijn deze artikelen wellicht ook interessant voor je:

8 REACTIES

  1. Ik gebruik de baking soda methode. Ik heb een huisdier in de woonkamer/keuken die ik niet aan giftige dampen ga laten blootstellen (en mezelf ook niet).
    Ammoniak gebruik ik wel voor de bakplaat: bakplaat in vuilniszak met een scheut ammoniak. Zak dicht en buiten in de zon neerleggen. Na een dag kan je alle troep er zo afvegen. Werkt helaas alleen niet in de winter..

  2. Ik heb de luxe dat ik afgelopen jaar een oven kon kopen met pyrolyse systeem . 1x in de maand haal ik alles eruit, roosters en rekken waar de bakplaten op gaan. Systeem instellen. Dan gaat de oven op slot en hij warmt tot 450 graden, duurt ongeveer 4 uur. Als hij afgekoeld is kan hij weer open. Even een doekje erdoor en hij is weer spin en span. Het is de investering waard

  3. Mijn vorige oven is stuk gegaan . Maakte een kortsluiting want ik had ook met vloeistof (azijn) gespoten. Wees dus voorzichtig. Ik heb nu een nieuwe met een eco schoonmaakprogramna, maar dit helpt niet als er suiker (stropeeig) is gevallen uit de bakblik. Niks hielp. Geen baking soda, azijn of citroen en met agressieve middel mag ik de oven ook niet schoonmaken, want kan de beschermlaag beschadigen. Wie o wie heeft hiervoor een tip.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.