Wanneer je een oven hebt komt hoe dan ook ooit dat ene rotklusje: De oven schoonmaken! Na een hele drukke bakmaand rees mij de vraag, hoe maak ik de oven schoon? Gewoon met een sopje ging nu niet meer werken. Het bleek nog een flinke klus!

Hoe maak ik de oven schoon?

Bijhouden!
Dit is gewoon de beste tip die ik je kan geven. Hou het bij! Gewoon na elke bakbeurt even een doekje met afwassop erdoor heen en het vet en eventuele kruimels zijn er uit. Wat er bij de volgende bakbeurt niet inzit, kan ook niet aankoeken of inbranden en dat scheelt je enorm veel werk.

Ik heb er meestal wel een routine in. Zodra het gebak op het aanrecht (boven de oven) is afgekoeld, is de oven ook wel voldoende afgekoeld om schoon te maken. Na het opruimen van het gebak moet er toch even doek over het aanrecht, dus dan ook direct even door de oven. Nog geen 5 minuten werk.  

hoe maak ik de oven schoon, patesserie.com, oven schoonmaken, baktips
Zover laat ik het niet weer komen!

Met bakingsoda en azijn
De tip die je op het internet voorbij ziet komen. Een kopje bakingsoda met een klein beetje water tot een papje maken, oven mee insmeren en een nacht laten trekken.

De volgende dag spuit je met een oude plantenspuit overal azijn op. Het begint lekker te bruisen en je kunt met een spons de boel schoonmaken. Dan nog met een natte schone spons of doek overal langs en goed uitdrogen met een schone doek.

Dit is een tip die ik niet aanraad. Wat een werk! Je moet nog flink schrobben wil je de aangekoekte resten uit krijgen en je vind een paar dagen later de bakingsoda nog overal… Tussen de glazen van het ovenraam, in de rubbers…

Ik vind deze methode bijster weinig effect hebben bij een goed aangekoekte oven. Is het lichtelijk vet en vies dan zal het vast beter gaan, maar wanneer alles weer goed opgedroogd is vind ik overal nog kleine restjes bakingsoda. Wat een hel…

hoe maak ik de oven schoon, patesserie.com, oven schoonmaken, baktips
Met baking soda

Met een chemische spuitbus
De chemische bussen met ovenreiniger zijn niet echt mijn favoriet. Als het allemaal wat met natuurlijke middelen kan dan kies ik daarvoor. Maar soms is het even niet anders en handig is het wel.

Inspuiten, half uurtje laten trekken en schoonpoetsen maar. Ook hier moet je flink poetsen, maar dit heeft wel meer effect. Bovendien kun je gemakkelijker nog een 2e of 3e ronde doen, aangezien het maar een half uur intrek tijd nodig heeft. Dat is best een welkome pauze tussen de poetsbeurten door!

Met groene zeep en ammonia
Mijn laatste methode die ik geprobeerd heb, op een weliswaar niet ontzettend vieze oven, is de methode van groene zeep en ammonia.

Ammonia is niet mijn favoriete schoonmaakmiddel qua geur maar beide schoonmaakmiddelen zijn ‘ouderwets’ en eigenlijk nog steeds prima. De smerige plekken smeer je in met de groene zeep, je zet een bakje met ammonia in de oven (ca 100-150 ml) en laat dat een nacht zo staan.

De volgende dag moest er natuurlijk nog wel even flink gepoetst worden, maar dat ging een stuk gemakkelijker dan bij de andere methodes. Ook de vlekken die ik er bij de vorige keren niet uit kreeg kon ik nu wel verwijderen.

Mijn oven is inmiddels weer schoon en ik heb mijn les geleerd! Ook na drukke dagen even een doek door de oven halen is veruit de snelste en goedkoopste methode.

Laat ik het toch weer eens te ver komen? Dan ga ik voor de ‘ouderwetse’ methode van groene zeep en ammonia. Prima resultaat, goedkoop en beide producten zijn nog redelijk natuurlijk ook.

Hoe maken jullie je oven schoon?

hoe maak ik de oven schoon, patesserie.com, oven schoonmaken, baktips

Meer oventips?

Wil je meer tips over je oven? Of denk je aan de aanschaf van een nieuwe oven? Dan zijn deze artikelen wellicht ook interessant voor je:

17 REACTIES

 1. Ik gebruik de baking soda methode. Ik heb een huisdier in de woonkamer/keuken die ik niet aan giftige dampen ga laten blootstellen (en mezelf ook niet).
  Ammoniak gebruik ik wel voor de bakplaat: bakplaat in vuilniszak met een scheut ammoniak. Zak dicht en buiten in de zon neerleggen. Na een dag kan je alle troep er zo afvegen. Werkt helaas alleen niet in de winter..

 2. Ik heb de luxe dat ik afgelopen jaar een oven kon kopen met pyrolyse systeem . 1x in de maand haal ik alles eruit, roosters en rekken waar de bakplaten op gaan. Systeem instellen. Dan gaat de oven op slot en hij warmt tot 450 graden, duurt ongeveer 4 uur. Als hij afgekoeld is kan hij weer open. Even een doekje erdoor en hij is weer spin en span. Het is de investering waard

 3. Mijn vorige oven is stuk gegaan . Maakte een kortsluiting want ik had ook met vloeistof (azijn) gespoten. Wees dus voorzichtig. Ik heb nu een nieuwe met een eco schoonmaakprogramna, maar dit helpt niet als er suiker (stropeeig) is gevallen uit de bakblik. Niks hielp. Geen baking soda, azijn of citroen en met agressieve middel mag ik de oven ook niet schoonmaken, want kan de beschermlaag beschadigen. Wie o wie heeft hiervoor een tip.

  • Voor dat je gaat bakken eerst een vel bakpapier leggen en dan pas gaan bakken ,welke spetter dan ook komt, komt
   sws op de bakpapier en niet op de plaat, daarnaast zodra je klaar bent met de bakproces,zsm de bakplaat waar enkele spettertjes zijn met een krasvrij metalen schuurspons zachtjes wegpoetsen, geloof me je ben zo klaar.

  • Ik ben heel te vreden over de oven en gril reiniger van prowin. Deze is maakt ook oude lagen goed schoon insmeren afdekken laten staan . Daarna met een doek afnemen of je rooster afspoelen. Het stinkt niet. En is zuinig in gebruik.

 4. Bedankt voor de tips! Ik heb een combi-stoomoven en daarop zit een reinigingsprogramma. Toch laat ook ik ‘t soms te ver komen en wordt het zelfs daarmee niet schoon genoeg. Dan is de ouderwetse tip toch handig om te proberen.

 5. Mijn rooster past precies op mijn bakplaat. Dan leg ik een afwasmachineblokje op mijn bakplaat en doe er heet water op. Leg ik het rooster er op / in en dan laat ik het een half uur tot uur weken. Met een sponsje kun je het rooster dan zo schoonmaken. Het blinkt dan weer of ie nieuw is. Bijkomstigheid is dat je bakplaat ook weer prachtig schoon is.
  De ovenbodem heeft in het midden een rond vlak wat iets lager ligt bij mij en daar leg ik ook vaak als het echt vies is een afwasblokje op met wat heet water. Werkt prima! Verder inderdaad bijhouden, dat is het handigste!

 6. Bij de methode met groene zeep en ammonia, moet je de oven dan eerst voorverwarmen, dan de zeep erop smeren en dan ammonia erin zetten?

 7. Het middel waar ik zeer te vreden mee ben stinkt niet je hoeft niet te schrobben. Je smeerdje koude oven in met een kwastje dekt het af met folie. Laat het een paar uur staan. Uit gewringen natte doek er over en echt schoon.. Het middel is oven en gril reiniger van Prowin. Het middel is niet schadelijk voor het millieu Je hebt 2 varianten de gewoone en de eco is met eco bewijs.

 8. Ingekoekt of ingebrand vuil op het glas van de deur is heel makkelijk te verwijderen met een verfkrabber. Daar komt geen schoonmaakmiddel aan te pas. Pas alleen wel op dat je de rubbers niet beschadigd. Werkt ook bij het deurtje van de magnetron.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.