Nu de zomer echt in aantocht is en we al flink wat mooie warme dagen hebben, is het tijd voor ijs! Zelf ijs maken kan op verschillende manieren en de mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos! Modeste Herwig laat met dit boek ‘IJs in elk seizoen’ zien dat je thuis eenvoudig ambachtelijk ijs kunt maken, zelfs wanneer je niet een ijsmachine hebt. Als inspiratie gebruikte ze de seizoenen en dat wat er uit eigen tuin gebruikt kan worden. Resultaat: 40 heerlijke recepten gebundeld in een prachtig boek.

IJs in elk seizoen

Tuinliefhebbers zullen haar naam direct herkennen, Modeste Herwig. Bekende tuinfotografe, tuinboekenschrijfster en tuinontwerpster. Ze staat bekend om haar creatieve en vernieuwde insteek op tuingebied en ik ben benieuwd of we dat in dit ijsboek ook terug gaan vinden. In het voorwoord geeft ze duidelijk aan geen professionele ijsbereider te zijn (dus moeten wij het ook kunnen!) en dat ze zich heeft laten inspireren door de seizoenen en wat er in eigen tuin te vinden is aan verse ingrediënten. Met deze creaties wil ze je laten zien wat er allemaal mogelijk is, maar vooral ook om zelf je nieuwe variaties te laten ontdekken.
IJs in elk seizoen, patesserie.com, boekentip

Het allerlekkerste ijs maak je natuurlijk gewoon zelf thuis – Modeste Herwig –

Het boek start daarom ook met de basisrecepten voor roomijs, yoghurtijs, sorbetijs of  variaties daarop zoals parfait, granité en slush. Met deze basis kun je elke ijssoort maken en zelf smaakcombinaties bedenken. De basis-ingrediënten voor het ijsmaken worden even kort doorgenomen plus eventuele vervangingsmogelijkheden. Je vindt vooraan in het boek al een mooi overzicht van fruit, groente en kruiden met de beste combinatiemogelijkheden, zodat je vanaf hier eigenlijk zelf al aan de slag kunt. IJs in elk seizoen, patesserie.com, boekentip
Daarna is het boek opgebouwd in de hoofdstukken Roomijs, Yoghurtijs, Sorbetijs, IJslollies en Gezonde ijsjes. Je kunt recepten verwachten van eenvoudig yoghurtijs met fruitpuree, ijslollies van aalbessen en vlierbloesemsiroop tot aan lavendelijs met witte chocolade, mojito-ijs of honingijs met walnoten en tijm. Wil je het wat spannender maken gebruik dan eens wortel, pompoen of zoete aardappel in je ijsrecept. Wil of moet je wat gezonder? Dan staan er ook zuivel- en suikervrije ijsrecepten in het boek.

Tot slot vind je in het boek nog een serie handige tips. Welke spullen heb je nodig, hoe zit het met de temperatuur als je ijs gaat maken en wat te doen als je wel of niet overweegt een ijsmachine te kopen. Natuurlijk ontbreekt in dit boek een oogstkalender niet en vind je een handig alfabetisch register waarin je zowel de ingrediënten als de recepten vind. Heb je zelf een tuin dan vind je op de laatste bladzijde ook nog een handige adressenlijst voor het bestellen van o.a. zaden, planten en fruitbomen.

Alle recepten hebben handige symbolen voor het aantal porties en de bereidings- en invriestijd

IJs in elk seizoen, patesserie.com, boekentip

Mijn bevindingen van ‘IJs in elk seizoen’

Een verassend en zeer compleet boek over thuis ijs maken! Modeste Herwig haar tuinachtergrond inspireert tot mooie en bijzondere smaakcombinaties. Modeste geeft zelf in het boek aan geen professionele ijsbereider te zijn en dat geeft dus wel aan dat ook jij thuis ook prima ijs kunt maken. De recepten in het boek vind ik hier en daar flink verassend, maar ook zeker toegankelijk. De ijsjes met groente, daar moet ik persoonlijk even aan wennen, maar wie vaker smoothies met groente maakt zal zeker geïnspireerd worden om ook eens ijs met groente te maken.

De vele praktische- en tuintips die tussendoor worden gegeven vind ik echt een plus in dit boek. Een prima boek voor iedereen die thuis graag ijs wil maken, of je nu een beginner of al iets gevorderd bent en of je nu wel of niet van originele combinaties houdt. Dus… maak vandaag nog ruimte vrij in je vriezer en start met zelf ijsje maken. Het is zo ontzettend leuk om te doen en dit boek geeft genoeg inspiratie om het hele jaar door te komen met eigengemaakt ijs.

IJs in elk seizoen, patesserie.com, boekentip IJs in elk seizoen
Modeste Herwig
Uitgever: Forte Culinair
Uitgave: mei 2017
ISBN 978 94 62 50 158 4
€ 14,95

Forte Culinair, bedankt voor het toesturen van een recensie-exemplaar.
Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info daarover vind je hier (Disclaimer).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.