Een heel boek alleen over banaan? Ja! Na bak- of kookboeken over alleen Pindakaas, Avocado of Havermout was het eigenlijk wel gek dat er nog geen speciaal bananenboek was. Want bananen eten we eigenlijk allemaal wel. Of dat nu zo als een stuk fruit is, in de smoothie of als bananencake, bijna iedereen heeft ze wel in huis. En hoe leuk is het dan om op de Internationale bananendag een heus Bananenboek te introduceren. Ik was benieuwd of er nog leuke inspiratie instond qua bakken en dus ligt dat boek nu voor me.
Op internationale bananendag een bananenboek te introduceren is natuurlijk leuk, maar bananen kunnen elke dag! Maar de ene banaan is de andere niet, daar kwam ik in Zuid-Amerika wel achter. In dit boek wordt zowel gebruik gemaakt van de ‘gewone’ zoete banaan zoals wij ‘m hier in Nederland kennen als de groene bakbanaan. Deze zie je ook steeds vaker in de supermarkt liggen, maar bij de toko hebben ze die bananen zeker ook. En met die groene bakbanaan kun je ook enorm lekkere dingen mee maken!
Wereld Natuur Fonds
In het voorwoord legt auteur Kim Waninge uit dat ze met dit bananenboek de wereld een klein beetje beter wil maken. Van elk verkocht boek wordt € 1,- gedoneerd aan het Wereld Natuur Fonds voor de adoptie van een gorilla of orang-oetan. Ik vind dat een mooi initiatief!
Je gerechten worden echt lekkerder als je met kwaliteitsproducten werkt. Denk daarbij ook een beetje aan de wereld en gebruik bij voorkeur biologische of fairtrade producten – Kim Waninge –
INHOUD
Het bananenboek is een handzaamboek wat gemakkelijk in je keukenkastje past. Harde kaft en gebonden bladzijden zorgen ervoor dat het boek ook lang mooi blijft. Leuk detail is dat de binnenzijde gedecoreerd is met een illustratie van bananenbladeren en natuurlijk zijn de themabladzijden van de hoofdstukken geel. Ook de titel is ligt krom geschreven, net als een banaan! Leuke details dus…
Na het voorwoord krijg je direct wat tips mee. Zo zijn de meeste recepten voor 2 personen, maar kun je ze gemakkelijk halveren of verdubbelen. Ook de rijpheid van de banaan is belangrijk. Hoe rijper, deste zoeter, maar ook papperiger. Kijk dus goed voor welk recept welke banaan het beste werkt.
Het boek is ingedeeld in 6 hoofdstukken met recepten:
- Brunch
Voor je ontbijt of late lunch kennen we al veel recepten met bananen. Alle klassiekers hiervoor worden dan ook gemeld, dan heb je ze allemaal handig bij elkaar. Pancakes, smoothies, ontbijtmuffins, maar ook granola, overnight oats of bagels, je kunt je banaan echt overal in kwijt voor een lekkere en goede start van de dag. - Zoet
Hét bakhoofdstuk uit het boek! Hier vind je lekkere bananenbaksels voor ‘s ochtends bij de koffie of ‘s middags bij de thee. Monkeybread, blondies en zelfs een cheesecake! Maar ook karamel eclairs, ovendonuts of een hummingbird taart. De iets gevorderde bakker kan hiermee dus ook uit de voeten. De chewy bananenkoekjes heb ik al geproefd en zijn echt super lekker! - Diner
Een verrassend hoofdstuk lijkt het, maar ook hier kun je met banaan leuke dingen doen. Hier komt natuurlijk ook de bakbanaan om de hoek kijken. Als je die nog nooit geprobeerd hebt, doe dat zeker. Ik was er in Zuid-Amerika al aardig aan verslingerd geraakt. Je kunt er nl een heerlijke pasta of puree van maken voor de balletjes in een curryschotel. De ‘gewone’ banaan doet het trouwens erg goed in ovenschotels zoals Kip Maryland of een zuurkoolschotel. Een cubaanse rijstschotel , witlofsalade of de pindasoep lijken mij ook fantastisch. Dat daar allemaal banaan in kan! - Dessert
Qua toetjes komt veel inspiratie uit het buitenland. Geflambeerde bananen uit de smaken-smeltkroes van New Orleans, thaise romige banaan met kokosmelk of amerikaanse Fluffernutter s’mores. Voor deze zomer zou ik trouwens het recept voor de BBQ-banaan met rum en rolo onthouden. Dat lijkt mij echt een heerlijk bbq-toetje. - Snacks
Hier vind je hoe je bananenchips maakt, maar ook de tostones uit Zuid-Amerika (heerlijk met wat zout en kaas!) en de klassieker Pisang Goreng. Die maak je voortaan dus gewoon zelf! Voor de kinderen zijn de Monkey Tails echt een heerlijke gezonde zoete snack! - Speakeasy
Het laatste hoofdstuk laat voor mij de meest vernieuwende bananeninspiratie zien: Cocktails met banaan! Een Banana Colada, waarom had ik daar nog niet eerder aan gedacht? Of een Whanana (banaan met whiskey). Blackbananas klinkt verrassend, banaan en drop. Een aparte combinatie? Niet als je dol bent op de bekende apekoppen!
AUTEUR
Kim Waninge startte haar culinaire carriere als redacteur bij kooktijdschriften en bracht eerder al het boek Gezondigen uit. Daarnaast werkt ze bij Red Banana, een dititaal marketing bureau.
MIJN IMPRESSIE VAN DIT BOEK
Wanneer je dol op banaan bent en alle lekkere bananenrecepten bij elkaar verzameld wil hebben, is dit een boek voor jou! Ik vind het een handig boek waarbij je niet alleen alle handige klassiekers vindt, maar ook een aantal leuke variaties. De hartige maaltijden en cocktails waren voor mij echt verrassend. Eigenlijk hebben we altijd wel een paar bananen op de fruitschaal liggen die op moeten en in dit boek vind je inspiratie genoeg om er eens wat anders mee te maken dan pancakes, bananen-ijs of een bananencake. Want laten we eerlijk zijn, verder komen we meestal niet. Wel vind ik het jammer dat er niet veel recepten in staan met de groene bakbanaan. In Zuid-Amerika at ik die dagelijks en deze is zo veelzijdig, waardoor oa het recept voor Chifles en Tortitas mijns inziens niet hadden hoeven ontbreken.
Bananenboek
DE GEGEVENS
Bananenboek
Auteur : Kim Waninge
Uitgeverij : Loopvis
Uitgave : april 2018
ISBN : 978 94 928 9002 3
Prijs : 17,50
Als je het boek bij Bol.com bestelt heb je het binnen een dag in huis!
Met dank aan uitgeverij Loopvis voor een recensie-exemplaar in de Goodiebag van de Culiperslunch 2018.
Wat grappig een heel kookboek over bananen. Ik heb het meteen gereserveerd in de bieb, want dat wil ik zelf wel eens zien!