Markten zijn zowel hier in Ecuador als tijdens mijn reizen een favoriete plek om rond te kijken. Ieder land heeft zijn eigen specialiteiten en hier in Ecuador heb ik ontzettend veel nieuwe fruitsoorten leren kennen. Maar waar ik me hier het meest over verwonderd heb, zijn de ontzettend grote hoeveelheden bananen. Niks geen kleine trosjes van een stuk of 8-10 bananen, maar hele stronken vol met bananen worden hier als zoete broodjes verkocht. Als ik wil kan ik er een paar los kopen, maar de meeste Ecuadoriaanse families halen gewoon een flinke “tak” van de markt.

In mijn onschuld dacht in eerste instantie dat het allemaal bananen waren, nou… ik kwam er al snel achter dat er wel degelijk verschillende soorten zijn. Grofweg gebruiken we hier de kook bananen, de bak bananen en de fruit bananen. De fruitbananen zijn de enige die lekker zijn om zo te eten ;-).

Omdat de bananen zowel voor het koken als bakken gebruikt kunnen worden, leg ik je hierbij het verschil even kort uit en zal ik binnenkort een aantal recepten delen met de verschillende soorten banaan.

bananen, platano, maduro, www.patesserie.com
Van boven naar beneden: Platano, Maduro, Banaan

Platano Verde, Plantain of kook banaan
De platano is een grote, groene banaan die rauw eigenlijk niet te eten is. Hij is ontzettend moeilijk te schillen, dus wil je deze bananen gebruiken dan heb je een mes nodig om de schil eraf te krijgen. Het vruchtvlees is behoorlijk stevig, bevat veel zetmeel, waarvan nog weinig omgezet is in suiker. Hierdoor wordt deze banaan veel in hartige gerechten gebruikt. Om deze banaan te eten, zul je hem moeten koken, stoven, bakken of frituren. Het is dus eigenlijk meer een groente dan fruit. Let op bij het pellen van deze banaan; het kan rare vlekken geven!
Je maakt hiervan bv: Bolón de Verde en Chifles

bananen, platano, maduro, www.patesserie.com

Maduro of bak banaan
De maduro is feitelijk de rijpe versie van de plataan. Als je de platano een aantal dagen laat liggen zal de schil langzaam van geel naar zwart gaan. Het zetmeel in het vruchtvlees wordt langzaam aan omgezet in suikers en deze variant is dan ook zoeter en iets gemakkelijker te eten. Echter, rauw is het nog steeds niet een aanrader. Deze banaan wordt veel gebakken, waarbij de suikers karameliseren (lekker!). Ik maak er o.a. deze gebakken bananen van.

Banaan 
De “gewone” banaan wordt ook wel dessert of fruit banaan genoemd.  Deze banaan is prima zo te eten en ook gemakkelijk te schillen. Hij is kleiner en dikker dan de vorige varianten, is zoeter van smaak en zacht van structuur. Deze banaan valt dan ook onder de noemer fruit.
Recepten met banaan: Banoffee Pie of Bananencake

bananen, platano, maduro, www.patesserie.com
Zie jij het verschil? Banaan, maduro, platano

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.