Vandaag een Franse klassieker: Een echte traditionele franse Galette des Rois oftewel een driekoningentaart. Elk jaar op 6 januari is het Driekoningen of Epifanie. Een christelijke feestdag waarop gevierd wordt dat de drie wijzen (of koningen) baby Jezus bezoeken in Bethlehem. In veel (mn katholieke) landen wordt dit feest gevierd, maar ik ken het vanuit het Noorden niet. Ik kwam er pas echt achter dat het voor veel katholieken een feestdag is toen ik jaar op jaar de Driekoningentaart voorbij zag komen bij de grote franse patissiers.

In frankrijk is het een echte traditie om op 6 januari (of op de eerste zondag na 1 januari) een driekoningen taart te halen. De grote patissiers maken prachtige exemplaren van deze Galette des Rois. Traditioneel wordt er een fève (een boon) in verstopt en degene die de boon in zijn stuk taart vindt, wordt gekroond tot koning van de dag. Tegenwoordig wordt de boon ook vaak vervangen door een klein porseleinen beeldje wat soms ware collectersitems worden. Vaak wordt er ook een papieren kroon bij de taart geleverd zodat je ook daadwerkelijk iemand tot koning(in) kunt kronen. Fantastisch natuurlijk voor kinderen! Wie wil er nu niet koning zijn voor één dag en dan vrij zijn van kleine klusjes in huis of te mogen bepalen wat er op die dag gegeten gaat worden.
driekoningentaart, galette des rois, patesserie,com
Bovendien is het traditie dat het jongste kind tijdens het aansnijden van de taart onder de tafel gaat zitten en per aangesneden stuk zo ongezien bepaald voor wie het betreffende stuk is. Zo is het dus compleet een verrassing wie het ‘winnende’ stuk taart krijgt. Eigenlijk hoor je de taart in het aantal stukken te snijden van het aantal gasten plus 1 extra stuk. Dat extra stuk behoort dan toe aan de eerste arme of hulpbehoevende die aanklopt of wordt weggegeven aan iemand.

Dit jaar besloot ik om voor het eerst ook zo’n prachtige traditionele driekoningentaart te maken. En dan ook echt de traditionele versie die gevuld is met frangipane, een heerlijke amandelvulling die wel vaker in gebak wordt gebruikt zoals bijvoorbeeld in deze frangipane taartjes of als meegebakken vulling in een lekkere sloffentaart. Wil je weten wat frangipane precies is en hoe je het het beste maakt? Lees dan even dit artikel. Om er toch voor te zorgen dat iemand zich niet zijn kies stuk bijt op zo’n lekkere taart heb ik er een hele amandel in gedaan. Waar je hier in Nederland zulke leuke porseleinen beeldjes kunt kopen is mij niet bekend. Mocht je het weten, geef het dan aan me door. Lijkt me leuk voor volgend jaar!

Kennen jullie deze traditie?

Recept: Driekoningentaart

Ingrediënten

100 gr amandelmeel
100 gr suiker
2 eieren
100 gr boter
1 tl citroenzest
1 rol koelvers bladerdeeg
(of 270 gr eigengemaakt of 6 plakjes diepvries)
1 eidooier, losgelopt met een scheutje room/melk

1 losse amandel, boon of driekoningen beeldje

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven voor op 200C
 • Bekleed een bakplaat met eens stuk bakpapier
 • Meng in een keukenmachine het amandelmeel met de suiker, de 2 eieren, boter en citroenzest tot een romige crème (frangipane).
 • Snijd uit de plak bladerdeeg een cirkel van ca 20cm en een cirkel van ca 22-24 cm. (indien je een rol vers deeg gebruikt, rol het deeg dan met de deegroller even een klein beetje groter zodat er precies 20 en 22 cm vormen uitgestoken kunnen worden)
 • Leg de kleine cirkel bladerdeeg op het bakpapier en prik deze met een vork goed in.
 • Verdeel de frangipane over de deegcirkel en laat hierbij ongeveer een rand van 1-2 cm vrij.
 • Druk de amandel of de boon op een willekeurige plek in de frangipane.
 • Bestrijk de rand van het deeg met een dun laagje losgelopte eidooier
 • Leg de grote deegcirkel er bovenop en maak in het midden een klein gaatje om evt stoom te kunnen laten ontsnappen. Hierdoor zal je taart mooier bakken en is de kans kleiner dat beide deegcirkels van elkaar los zullen laten.
 • Maak met een scherp mes een mooi patroon in de bovenste deeglaag. Kerf het voorzichtig in, snij het deeg niet volledig door tot aan de vulling.
 • Bak de driekoningentaart in ca 30 minuten gaar, goudbruin en knapperig.
 • Laat afkoelen op een taartrooster.

driekoningentaart, galette des rois, patesserie,com

5.0 from 3 reviews
Traditionele Driekoningentaart: Galette des Rois met Frangipane
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Author:
Recipe type: Taart
Cuisine: French
Serves: 8
Ingrediënten
 • 100 gr amandelmeel
 • 100 gr suiker
 • 2 eieren
 • 100 gr boter
 • 1 tl citroenzest
 • 1 rol koelvers bladerdeeg
 • (of 270 gr eigengemaakt of 6 plakjes diepvries)
 • 1 eidooier, losgelopt met een scheutje room/melk
 • 1 losse amandel, boon of driekoningen beeldje
Bereidingswijze
 1. Verwarm de oven voor op 200C
 2. Bekleed een bakplaat met eens stuk bakpapier
 3. Meng in een keukenmachine het amandelmeel met de suiker, de 2 eieren, boter en citroenzest tot een romige crème (frangipane).
 4. Snijd uit de plak bladerdeeg een cirkel van 20cm en een cirkel van ca 22-24 cm.
 5. Leg de kleine cirkel bladerdeeg op het bakpapier en prik deze met een vork goed in.
 6. Verdeel de frangipane over de deegcirkel en laat hierbij ongeveer een rand van 1-2 cm vrij.
 7. Druk de amandel of de boon op een willekeurige plek in de frangipane.
 8. Bestrijk de rand van het deeg met een dun laagje losgelopte eidooier
 9. Leg de grote deegcirkel er bovenop en maak in het midden een klein gaatje om evt stoom te kunnen laten ontsnappen. Hierdoor zal je taart mooier bakken en is de kans kleiner dat beide deegcirkels van elkaar los zullen laten.
 10. Maak met een scherp mes een mooi patroon in de bovenste deeglaag. Kerf het voorzichtig in, snij het deeg niet volledig door tot aan de vulling.
 11. Bak de driekoningentaart in ca 30 minuten gaar, goudbruin en knapperig.
 12. Laat afkoelen op een taartrooster.

driekoningentaart, galette des rois, patesserie,com

46 REACTIES

 1. Ik ken drie koningen natuurlijk wel want dan gingen wij altijd vroeger de kerstboom verbranden, maar dit kende ik nog niet deze traditie daar. Ziet er wel lekker uit

  • Ik denk dat kinderen het prachtig vinden! Bovendien is het niet een hele lastige taart om te maken, maar het ziet er wel spectaculair uit.

 2. Super! Was echt net op zoek naar een receptje voor een driekoningentaart, hier in Ierland wordt het namelijk op een heel andere manier gevierd en kan je die taarten dus niet vinden en had ze nog nooit zelf gemaakt.

  • Ja dan wel even afslappen met ongeveer 1 ei en de boter. Misschien moet je dan nog iets water toevoegen (of het ei wat je overhoudt van het bestrijken). Check anders ook even mijn artikel over frangipane

  • Ik zie dat de grote vorm van mij 22 cm was (ik zal het aanpassen!) en ik heb even met de deegroller het kleinste stuk iets verder uitgerold. Dan past het er precies uit en heb je niet teveel reststukjes!

 3. Wat leuk om hierover te lezen! Ik ken de traditie inderdaad, in Spanje doen ze dit ook elk jaar. Toen ik daar woonde aten we het dan ook jaarlijks.

 4. Wat ontzettend leuk dat je zo uitgebreid schrijft over de traditie achter Driekoningen en de taart! Ik kende Driekoningen enkel van dat je tot dan max. de kerstboom mocht laten staan, haha.

 5. Het is mooi te lezen dat deze traditie misschien weer in de belangstelling mag en kan komen.
  Mij is dit wel bekend en heb het ieder jaar weer opnieuw met mijn kinderen gevierd.Ik had een porseleine popje verstopt, maar ook is mogelijk een bruine boon. De popjes zijn denk ik ook wel in Belgie te krijgen en ook wel op een brocanterie of vlooienmarkt.. En ja de kroon maak je natuurlijk zelf van goudkarton. Voor degene die de boon of het popje heeft mag de dag verder een feest zijn. Want koningen hebben het recht te “bevelen”. Bij ons altijd jaloersmakend omdat je niets hoefde te doen die dag.
  Ga alsnog zeker deze taart maken, ook al is de epifanie, driekoningen tijd, al afgesloten. Taart blijft altijd lekker, het hele jaar door.

  • ja wat mij betreft kan hij het hele jaar door en het lijkt me ook leuk om met de vulling te varieren (hazelnoot ipv amandel, chocolade erin etc).

 6. Ik was vandaag op een rommelmarkt bij de IJhallen in Amsterdam en heb daar 9 porseleinen figuurtjes gekocht. Hij had een bak vol, 3 voor €1,- Dus je vraag waar je die beeldjes kan vinden is nu beantwoord. Rommelmarkten afstruinen.

 7. Ik kwam deze heerlijke taart vandaag 5jan, 2021 tegen op zoek naar een franchipannetaart omdat we die vroeger altijd thuis aten op drie koningen.
  Deze traditie ken ik al vanuit mijn jeugd in de jaren50 van de vorige eeuw, nu ben ik wel katholiek en kom uit Maastricht, naast deze koek/taart gingen we als kinderen verkleed als 3 koningen langs de deur bij de buren en zongen een lied natuurlijk in het Mestreechs dialect. 3 koninge , 3 koninge geef mij een nieuwe hoed, de oude is versleten etc…..en dan kreeg je een wafel of oliebol.

 8. Ik ben woonachtig in Griekenland, hier hebben we de Vasilopita, een cake met een munt erin. degene die het vindt heeft een gezegend jaar. De verdeling begint als volgt, het eerste stuk is voor Christos, het tweede voor het huis, het derde voor het hoofd van de familie, vervolgens de vrouw, en de kinderen volgen.

 9. In Spanje is het de Roscon de Reyes, er zit een boon in de krans verstopt en een porseleinen koning. Diegene die de boon heeft moet de roscon betalen en die wat het poppetje heeft wordt gekroont tot Koning.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Waardeer dit recept:  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.