Vandaag een Franse klassieker: Een echte traditionele franse Galette des Rois oftewel een driekoningentaart. Elk jaar op 6 januari is het Driekoningen of Epifanie. Een christelijke feestdag waarop gevierd wordt dat de drie wijzen (of koningen) baby Jezus bezoeken in Bethlehem.
In veel (mn katholieke) landen wordt dit feest gevierd, maar ik ken het vanuit het Noorden niet. Ik kwam er pas echt achter dat het voor veel katholieken een feestdag is toen ik jaar op jaar de Driekoningentaart voorbij zag komen bij de grote franse patissiers.

In frankrijk is het een echte traditie om op 6 januari (of op de eerste zondag na 1 januari) een driekoningen taart te halen. De grote patissiers maken prachtige exemplaren van deze Galette des Rois.
Traditioneel wordt er een fève (een boon) in verstopt en degene die de boon in zijn stuk taart vindt, wordt gekroond tot koning van de dag. Tegenwoordig wordt de boon ook vaak vervangen door een klein porseleinen beeldje wat soms ware collectersitems worden.
Vaak wordt er ook een papieren kroon bij de taart geleverd zodat je ook daadwerkelijk iemand tot koning(in) kunt kronen. Fantastisch natuurlijk voor kinderen! Wie wil er nu niet koning zijn voor één dag en dan vrij zijn van kleine klusjes in huis of te mogen bepalen wat er op die dag gegeten gaat worden.

Bovendien is het traditie dat het jongste kind tijdens het aansnijden van de taart onder de tafel gaat zitten en per aangesneden stuk zo ongezien bepaald voor wie het betreffende stuk is. Zo is het dus compleet een verrassing wie het ‘winnende’ stuk taart krijgt.
Eigenlijk hoor je de taart in het aantal stukken te snijden van het aantal gasten plus 1 extra stuk. Dat extra stuk behoort dan toe aan de eerste arme of hulpbehoevende die aanklopt of wordt weggegeven aan iemand.
Dit jaar besloot ik om voor het eerst ook zo’n prachtige traditionele driekoningentaart te maken. En dan ook echt de traditionele versie die gevuld is met frangipane. Dat is een heerlijke amandelvulling die wel vaker in gebak wordt gebruikt zoals bijvoorbeeld in deze frangipane taartjes of als meegebakken vulling in een lekkere sloffentaart. Wil je weten wat frangipane precies is en hoe je het het beste maakt? Lees dan even dit artikel.
Om er toch voor te zorgen dat iemand zich niet zijn kies stuk bijt op zo’n lekkere taart heb ik er een hele amandel in gedaan.
Ken jij deze traditie?
Lekkere variaties op de Galette des Rois
- Klassieke Galette des Rois met amandel vulling
- Chocolade Driekoningen taart
- Pithivier taart met appel en honing
- Bladerdeegtaart met amandel en amarena kersen (mijn favoriet!)
Recept: Driekoningentaart
Ingrediënten
100 gr amandelmeel
100 gr suiker
2 eieren
100 gr boter
1 tl citroenzest
1 rol koelvers bladerdeeg
(of 270 gr eigengemaakt of 6 plakjes diepvries)
1 eidooier, losgelopt met een scheutje room/melk
1 losse amandel, boon of driekoningen beeldje
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200C
- Bekleed een bakplaat met eens stuk bakpapier
- Meng in een keukenmachine het amandelmeel met de suiker, de 2 eieren, boter en citroenzest tot een romige crème (frangipane).
- Snijd uit de plak bladerdeeg een cirkel van ca 20cm en een cirkel van ca 22-24 cm. (indien je een rol vers deeg gebruikt, rol het deeg dan met de deegroller even een klein beetje groter zodat er precies 20 en 22 cm vormen uitgestoken kunnen worden)
- Leg de kleine cirkel bladerdeeg op het bakpapier en prik deze met een vork goed in.
- Verdeel de frangipane over de deegcirkel en laat hierbij ongeveer een rand van 1-2 cm vrij.
- Druk de amandel of de boon op een willekeurige plek in de frangipane.
- Bestrijk de rand van het deeg met een dun laagje losgelopte eidooier
- Leg de grote deegcirkel er bovenop en maak in het midden een klein gaatje om evt stoom te kunnen laten ontsnappen. Hierdoor zal je taart mooier bakken en is de kans kleiner dat beide deegcirkels van elkaar los zullen laten.
- Maak met een scherp mes een mooi patroon in de bovenste deeglaag. Kerf het voorzichtig in, snij het deeg niet volledig door tot aan de vulling.
- Bak de driekoningentaart in ca 30 minuten gaar, goudbruin en knapperig.
- Laat afkoelen op een taartrooster.

Recept: Driekoningentaart op traditionele wijze

Ingrediënten
- 100 gram amandelmeel
- 100 gram suiker
- 2 eieren
- 100 gram boter
- 1 theelepel citroenzest
- 0,5 recept bladerdeeg of 2 rol koelvers of 1 pakjes diepvries bladerdeeg
- 1 eidooier losgelopt met een scheutje room/melk
- 1 losse amandel of driekoningen beeldje (een boon kan ook)
Bereidingswijze
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 200C
- Bekleed een bakplaat met eens stuk bakpapier
Vulling maken
- Meng in een keukenmachine het amandelmeel met de suiker, de 2 eieren, boter en citroenzest tot een romige crème (frangipane).100 gram amandelmeel, 100 gram suiker, 2 eieren, 100 gram boter, 1 theelepel citroenzest
Samenstellen
- Snijd uit de plak bladerdeeg een cirkel van 20cm en een cirkel van ca 22-24 cm.0,5 recept bladerdeeg
- Leg de kleine cirkel bladerdeeg op het bakpapier en prik deze met een vork goed in.
- Verdeel de frangipane over de deegcirkel en laat hierbij ongeveer een rand van 1-2 cm vrij.
- Druk de amandel of de boon op een willekeurige plek in de frangipane.
- Bestrijk de rand van het deeg met een dun laagje losgelopte eidooier
- Leg de grote deegcirkel er bovenop en maak in het midden een klein gaatje om evt stoom te kunnen laten ontsnappen. Hierdoor zal je taart mooier bakken en is de kans kleiner dat beide deegcirkels van elkaar los zullen laten.
- Maak met een scherp mes een mooi patroon in de bovenste deeglaag. Kerf het voorzichtig in, snij het deeg niet volledig door tot aan de vulling.
Bakken
- Bak de driekoningentaart in ca 30 minuten gaar, goudbruin en knapperig.
- Laat afkoelen op een taartrooster.
Oh het ziet er heerlijk uit! Ik ken de traditie niet met de boon, maar het taartje spreekt mij wel aan. 🙂
Zelf ken ik de traditie niet, maar dit lijkt me echt een heerlijke taart!
Ik ken drie koningen natuurlijk wel want dan gingen wij altijd vroeger de kerstboom verbranden, maar dit kende ik nog niet deze traditie daar. Ziet er wel lekker uit
Lekker! Ik kijk er nu al naar uit. Een echte Franse traditie die onze Franse vrienden ook hier in de woestijn in ere houden 🙂
Dat is leuk hè in het buitenland met andere nationaliteiten. Ieder neemt zijn tradities mee! Welke hou jij in ere?
Hij ziet er heerlijk uit! Ik ken de traditie niet, maar ik zou hem best eens willen maken.
Dat ziet heerlijk uit. Leuk om te weten traditie van andere
http://dhini.nl
Wat grappig, deze taart kende ik echt nog niet! Ga ik zeker een keer proberen!
Ik ken de traditie niet, maar het lijkt me erg lekker. Probeer nu niet te snoepen dus even geen taartjes voor mij helaas…
Dit doet mij aan vroeger denken. Toen verstopten wij ook altijd een een noot in een taart.
Zo’n leuke traditie! Wij deden het thuis niet, maar wel bij de buren. Mss moet ik het ook maar eens introduceren bij mijn kinderen
Ik denk dat kinderen het prachtig vinden! Bovendien is het niet een hele lastige taart om te maken, maar het ziet er wel spectaculair uit.
Het ziet er heerlijk uit, zelf ken ik de taart niet maar wie weet dat ik het eens ga proberen
Nooit van gehoord, maar hij ziet er wel erg mooi uit!
Super! Was echt net op zoek naar een receptje voor een driekoningentaart, hier in Ierland wordt het namelijk op een heel andere manier gevierd en kan je die taarten dus niet vinden en had ze nog nooit zelf gemaakt.
Dan ben ik natuurlijk weer heel benieuwd hoe het in Ierland gevierd wordt!
De traditie met de boon ken ik wel. Maar zo’n taart weer niet. Ziet er wel heel lekker uit!
Kan ik ook amandelspijs gebruiken. Zelf gemaakt natuurlijk. Taart lijkt me heerlijk
Ja dan wel even afslappen met ongeveer 1 ei en de boter. Misschien moet je dan nog iets water toevoegen (of het ei wat je overhoudt van het bestrijken). Check anders ook even mijn artikel over frangipane
Wat leuk. Ik kende deze lekkernij nog niet. Misschien eens uitproberen
Ziet er heerlijk uit!
Hmm dat ziet er heerlijk uit zeg. Nog nooit van gehoord.
Wat hebben landen toch leuke tradities soms! Deze ook weer. Ik kende deze nog helemaal niet. Superleuk, en de taart ziet er heerlijk uit.
Ik ken de drie koningen traditie wél, maar dan op een andere manier. Dus zonder de taart. Maar die taart mag er voor mij best bij, ziet er héérlijk uit!!
Krijg je uit 1 rol bladerdeeg 2 circels van 20 en 24 cm? Ik krijg er 1 circel en wat restjes uit.
Ik zie dat de grote vorm van mij 22 cm was (ik zal het aanpassen!) en ik heb even met de deegroller het kleinste stuk iets verder uitgerold. Dan past het er precies uit en heb je niet teveel reststukjes!
Ik heb nog nooit van deze taarten gehoord maar ze zien er heerlijk uit!
Wat leuk om hierover te lezen! Ik ken de traditie inderdaad, in Spanje doen ze dit ook elk jaar. Toen ik daar woonde aten we het dan ook jaarlijks.
Wat leuk! Zat er dan een boon of ook zo’n leuk beeldje in?
In de taart voor de volwassenen een boon en in die van de kids een beeldje.
heerlijk. Ken de traditie, net heel artikel over geschreven. Sterft een beetje uit dus dit is wel erg lekker en leuk dan.
Wat ontzettend leuk dat je zo uitgebreid schrijft over de traditie achter Driekoningen en de taart! Ik kende Driekoningen enkel van dat je tot dan max. de kerstboom mocht laten staan, haha.
Nooit geweten van de traditie met de boon en zo. Weer wat geleerd. Bijzonder mooi geworden.
Heb zelf nog geen bestemming voor het overschot bladerdeed, dus wellicht dit een idee 🙂
De beeldjes heten ‘fêves’, hier kan je er aanschaffen https://faboland.com/index.htm , bij het traditionele recept hoort normaal ook patisseriecrème die je onder de amandelcrême moet mengen (20%)
oh leuk! dan doe ik dat er de volgende keer bij en ga ik zo’n leuke feve bestellen
Het is mooi te lezen dat deze traditie misschien weer in de belangstelling mag en kan komen.
Mij is dit wel bekend en heb het ieder jaar weer opnieuw met mijn kinderen gevierd.Ik had een porseleine popje verstopt, maar ook is mogelijk een bruine boon. De popjes zijn denk ik ook wel in Belgie te krijgen en ook wel op een brocanterie of vlooienmarkt.. En ja de kroon maak je natuurlijk zelf van goudkarton. Voor degene die de boon of het popje heeft mag de dag verder een feest zijn. Want koningen hebben het recht te “bevelen”. Bij ons altijd jaloersmakend omdat je niets hoefde te doen die dag.
Ga alsnog zeker deze taart maken, ook al is de epifanie, driekoningen tijd, al afgesloten. Taart blijft altijd lekker, het hele jaar door.
ja wat mij betreft kan hij het hele jaar door en het lijkt me ook leuk om met de vulling te varieren (hazelnoot ipv amandel, chocolade erin etc).
Ik was vandaag op een rommelmarkt bij de IJhallen in Amsterdam en heb daar 9 porseleinen figuurtjes gekocht. Hij had een bak vol, 3 voor €1,- Dus je vraag waar je die beeldjes kan vinden is nu beantwoord. Rommelmarkten afstruinen.
Superleuk!
Ik kwam deze heerlijke taart vandaag 5jan, 2021 tegen op zoek naar een franchipannetaart omdat we die vroeger altijd thuis aten op drie koningen.
Deze traditie ken ik al vanuit mijn jeugd in de jaren50 van de vorige eeuw, nu ben ik wel katholiek en kom uit Maastricht, naast deze koek/taart gingen we als kinderen verkleed als 3 koningen langs de deur bij de buren en zongen een lied natuurlijk in het Mestreechs dialect. 3 koninge , 3 koninge geef mij een nieuwe hoed, de oude is versleten etc…..en dan kreeg je een wafel of oliebol.
Wat leuk om die traditie te horen. Dat bij de deuren langsgaan kende ik nog niet
Ik ben woonachtig in Griekenland, hier hebben we de Vasilopita, een cake met een munt erin. degene die het vindt heeft een gezegend jaar. De verdeling begint als volgt, het eerste stuk is voor Christos, het tweede voor het huis, het derde voor het hoofd van de familie, vervolgens de vrouw, en de kinderen volgen.
oh wat leuk! die cake is wat voor komend jaar!
In Spanje is het de Roscon de Reyes, er zit een boon in de krans verstopt en een porseleinen koning. Diegene die de boon heeft moet de roscon betalen en die wat het poppetje heeft wordt gekroont tot Koning.
ik vind een heerlijk dessert om van te smullen met je vingers
Wij hebben een aantal jaren in Frankrijk gewoond en kennen de traditie. De eerste keer dat ik een stuk kreeg (op mijn werk) had ik het porseleine koninkje in mijn mond! Ik heb een halve dag met een gouden, papieren kroon rondgelopen! Nooit zelf gemaakt (iedere patisserie verkoopt ze), maar nu in Nederland ga ik zeker dit recept maken!