Een klassieker en eigenlijk best een retro baksel: Bladerdeeg bakjes maken. Toch kun je er hele leuke gerechtjes mee maken en zijn ze zelf gemaakt een stuk lekkerder dan die voorverpakte dingen uit de supermarkt.

Pasteibakjes gevuld met ragout, eigenlijk best een klassiek recept wat ik niet heel vaak meer tegenkom. Toch is het ontzettend leuk om te maken, zeker wanneer je ze vult met een eigen gemaakte ragout. Nu kun je de pasteibakjes bij de supermarkt kopen, maar hoe leuk is het om zelf die bladerdeeg bakjes te maken?

Het leuke van het zelf maken is dat je namelijk ook heel gemakkelijk andere vormen kunt maken. Zo kun je bladerdeeg bakjes maken in kerstboomvorm voor de kerst, maar denk ook eens aan een ovale vorm als paasei! Ook vierkante vormen zijn prima zelf te maken! Voor nu ga ik uit van de klassieke vorm: Ronde pasteibakjes.

Deze pasteibakjes worden in franstalige gebieden ook wel vol-au-vent genoemd. Een verwijzing naar de luchtigheid van deze bladerdeegbakjes, want dat betekent zoiets als ‘vliegt door de lucht’.

bladerdeeg bakje met asperge ragout

Het maken van deze bakjes lijkt eenvoudig: Je steekt een rondje bladerdeeg uit, legt er een cirkel bladerdeeg op en bakken maar. Toch is het, vooral met eigen gemaakt bladerdeeg, lastig om ervoor te zorgen dat ze mooi recht en rond bakken.

Zeker wanneer je zelf het bladerdeeg nog even een paar keer goed uitgerold hebt, zal het deeg gaan trekken tijdens het bakken. Resultaat? Een ragoutbakje wat scheef gebakken is of compleet geen ronde vorm meer heeft. En dat is natuurlijk super zonde, want presenteer dan nog maar eens netjes, laat staan dat je scheve bakjes kunt vullen met wat lekkers.

En dus zijn er wat tips die ervoor zorgen dat jij ze ook zelf kunt bakken en niet op goed geluk naar de oven kijkt en hoopt dat ze mooi recht omhoog bakken.

drie bladerdeeg bakjes

Okay, laten we aan de slag gaan! Wat heb je nodig om dit te maken, waar kun je misschien tegenaanlopen en natuurlijk het recept!

Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?

Naar recept gaan

Wat heb je nodig voor deze bladerdeeg bakjes?

Voor dit recept zijn dit de belangrijkste ingrediënten

  • Bladerdeeg
    In bladerdeeg zit veel verschil. De lekkerste is zelf gemaakte en kies anders voor een variant uit de winkel met roomboter, want dat geeft smaak!
  • Tijd en rust 😉
    Zelf bladerdeeg maken is niet moeilijk, maar heeft tijd nodig. Ook al maak je het bladerdeeg niet zelf, voor deze bakjes heb je wel wat rust en koeltijd nodig. Geen uren, maar het staat ook niet in 5 minuten in de oven. Hou daar dus even rekening mee (mooi tijd om zelf ondertussen een ragout te maken 😉 )

Benodigde bakspullen

  • Deegroller
    Voor een mooi resultaat gaan we het bladerdeeg uitrollen, een goede stevige deegroller of rolstok is daarbij heel handig.
  • Dikte latjes
    Om deeg gelijkmatig uit te kunnen rollen zijn latjes van een bepaalde dikte ontzettend handig. Je kunt hiervoor platte houten latjes van enkele verschillende milimeters dikte gebruiken die je oa bij de bouwmarkt kunt kopen. Leg het deeg tussen de latjes in, rol het uit terwijl je de deegroller ook over de latjes rolt. Zo wordt je deeg overal even dik. Ik gebruik ze onder andere voor koekjes, maar ook voor dit soort bladerdeeg recepten. Niet noodzakelijk, wel handig.
  • Deeg uitstekers
    Om de ronde vorm uit te steken kun je koekjes uitstekers gebruiken. Heb je die niet, zoek dan een glas met vergelijkbare diameter, dat werkt ook prima. Ik maakte de buitenrand / onderkant met een diameter van 7,5 cm en de middenring is 6 cm

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Hoe maak je het?

Natuurlijk kun je onderstaand recept gewoon volgen, maar hou deze tips even in het achterhoofd als je in de keuken aan de slag gaat.

  • Uitrollen van bladerdeeg
    Door het uitrollen van een deeg, en zeker bij bladerdeeg, rek je het deeg uit (anders wordt het niet groter) en dat geeft spanning op het deeg, waardoor het weer terug wil veren. Door dat terugveren zal het scheef gaan trekken. Zorg er dus voor dat je bij het uitrollen het deeg steeds een kwartslag draait, zodat je de spanning naar alle kanten gelijkmatig houdt.
  • Koelen van het deeg
    Voor een goed resultaat wil je bladerdeeg tussendoor ook koelen voordat het de oven in gaat. Maar die koeltijd is ook een rusttijd. In die tijd kan de spanning in het deeg weer ontspannen, waardoor je een beter bakresultaat krijgt en je bakjes niet scheef zullen gaan bakken.
  • Hoe bouw je de bladerdeeg bakjes op?
    Ondanks dat je het deeg goed alle kanten op hebt uitgerold én het ook nog even hebt laten rusten kan het toch hier en daar nog wat spanning hebben. Misschien is het toch niet overal even dik of goed genoeg gerust. Met het blote oog zie je dat niet en om ervoor te zorgen dat je ‘dezelfde kant’ op werkt, zorg je er dus voor dat je de uitgestoken rondjes en ringen niet gedraaid op elkaar legt. Dit kun je doen door heel bewust uit te steken en op elkaar te leggen, maar je kunt je deeg ook even per ringbreedte markeren met een dun streepje. Zo weet je altijd dat je deegrondjes dezelfde kant uit werken mochten ze toch nog wat gaan werken.
  • Opletten met het bestrijken van ei op je bladerdeeg
    Wanneer je je deeg een mooi bruin en glanzend laagje wilt geven, kun je de bovenkant bestrijken met losgeklopt ei of eidooier. Bestrijk het liever met 2 dunne laagjes dan met 1 dikke laag, je wil het namelijk als laklaagje gebruiken en niet als een ei-laag er boven op. Daarmee zorg je er ook voor dat het niet langs de zijkanten naar beneden druipt. Gebeurd dat wel, dan zal dit als plaklaag fungeren en kan je deeg aan de zijkanten niet mooi gelijkmatig omhoog rijzen in de oven. Het plakt aan de zijkanten de boel als het ware aan elkaar.

    Het bakken van bladerdeeg
    Voor het bakken van bladerdeeg is hitte nodig. Hierdoor ontstaat er stoom vanuit de boter waardoor er lucht ontstaat en dat zorgt voor het rijzen. Wanneer dit met een te lage temperatuur gebeurd smelt de boter in het bladerdeeg te langzaam en zal het de deeglaagjes eromheen niet laten bakken. Hierdoor krijg je geen krokante laagjes, zal het één deegplak worden en is je werk om die laagjes te creëren voor niets geweest.

Veel voorkomende vragen


Kan ik ook kant en klaar bladerdeeg gebruiken?

Jazeker! Al zal het kant en klare bladerdeeg vaak iets dunner zijn dan wanneer je het zelf maakt en uitrolt. Voor koelvers deeg vouw ik het deeg vaak dubbel of in drieën en rol ik het uit op de gewenste dikte. Bij losse bladerdeegplakjes leg ik de plakjes meestal ook in lagen van 2-3 plakjes op elkaar en rol ik het uit tot 1 grote lap. Hierdoor krijg je een iets dikker bladerdeeg waardoor je mooiere laagjes krijgt.

Hoe maak ik zelf bladerdeeg?

Vers bladerdeeg maken is ontzettend leuk om te doen en niet eens heel erg moeilijk. Hier vind je mijn bladerdeeg recept

Hoeveel pastei bakjes kan ik maken uit dit recept?

Een lastige vraag aangezien dat afhangt van hoe dik/dun je je bladerdeeg uitrolt en hoe groot de lap bladerdeeg daardoor wordt en welke uitsteekvormpjes gebruikt. Probeer zo efficient mogelijk te werken door de lap zo groot te maken dat je uitkomt met je uitstekermaat met maar een kleine tussenruimte (dat is dus even meten en rekenen)

Wat doe ik met het bladerdeeg wat over is?

Restjes bladerdeeg kun je op elkaar legen en uitrollen tot een kleine lap. Bestrijk met wat water en kaas (of kaneelsuiker voor een zoete variant), snij in repen en bak ze voor een lekker klein bladerdeeghapje

Hoe bewaar ik het

Bewaar de pasteibakjes in een luchtdichte trommel. Mochten ze wat minder krokant geworden zijn, dan kun je ze in een paar minuten in de oven op 180C even oppiepen. Je kunt ze ook prima invriezen.

Op welke ovenstand bak je dit?

Ik bak dit recept op onder- en bovenwarmte, dat bakt mooi stabiel. Heb je alleen hete lucht pas je oventemperatuur dan wel even aan volgens dit schema

Waarmee kan ik de pastei bakjes vullen?

Klassiek vul je ze met een lekkere ragout, al dan niet zelf gemaakt. Afhankelijk van het seizoen maak ik graag asperge ragout, maar kalfsragout is natuurlijk ook een heerlijke klassieker. Je kunt ze ook met een salade vullen, maar zorg er altijd voor dat het niet een ‘alleen maar droge’ vulling is aangezien de bakjes van zichzelf ook al droog zijn. Een goede dressing, een laagje kruidenkaas (met carpaccio of zalm!) is een leuke feestelijke vulling. Ook een creme van paté, geitenkaas of camembert is lekker. Natuurlijk kun je ook een zoete variant maken! Denk hierbij aan een mousse of banketbakkersoom met vers fruit


Bladerdeeg bakje met asperge ragout
drie bladerdeeg bakjes

Bladerdeeg bakjes (pastei bakjes)

Heerlijk krokante bladerdeegbakjes die je kunt vullen met ragout voor een feestelijk hapje, voorgerecht of lunchgerecht. Met deze tips en trucs maak je mooie rechte bakjes die niet scheef bakken.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
rusttijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 25 minuten
Gang: Borrelhapje, lunchgerecht, voorgerecht
Keuken: België, frankrijk, nederland
Porties: 4
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

  • bakplaat met bakpapier
  • Ronde uitstekers met 1,5-2 cm verschil in diameter

Ingrediënten

  • 500 gr bladerdeeg
  • 1 ei losgeklopt
  • bloem om je werkvlak mee te bestrooien

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier of een siliconen bakmat

Bakjes maken

  • Bestrooi wat bloem op je werkvlak en leg je bladerdeeg erop
  • Rol het deeg uit tot een lap van 3-4 mm dikte, voldoende groot om er het dubbele aantal ringen uit te kunnen steken voor je gewenste aantal bakjes. Keer het deeg tijdens het uitrollen steeds een kwart slag.
  • Steek met de grootste uitsteker een even aantal cirkels uit je bladerdeeg en leg ze op de bakplaat.
  • Steek nu uit de helft van deze cirkels met de kleinere uitsteker cirkels zodat je ronde ringen krijgt voor de randen en je de overgebleven kleinere cirkels als dekseltje kunt gebruiken. Leg deze ook op de bakplaat (zorg ervoor dat ze in dezelfde richting blijven liggen!
  • Leg de bakplaat met het deeg een uur in de koelkast om te koelen en te rusten

Bakken

  • Verwarm de oven voor op 220C
  • Prik met een vork gaatjes in de grote cirkels bladerdeeg. Bestrijk ze met een beetje water en leg de ringen hierop.
  • Bestrijk de bovenkant van de ringen en de dekseltjes met wat losgeklopt eigeel
  • Bak de bladerdeegbakjes in ca 15-17 minuten gaar, krokant en mooi bruin
  • Laat ze afkoelen op een rooster

Serveren

  • Vul de bakjes met een ragout of een door jou gekozen ander vulling en serveer direct

Handige tips

Je kunt ook kant en klare bladerdeeg gebruiken (zowel koelvers als diepvries)
Voor een strak en recht bakresultaat zorg je ervoor dat het bladerdeeg in de juiste richting op elkaar gelegd wordt
Laat het deeg voldoende koelen en rusten voordat je bakt, zodat de bakjes niet scheeftrekken tijdens het bakken
De hoeveelheid aan bladerdeeg bakjes die je uit dit recept haalt, hangt vooral af van de grootte van de uitstekers die je gebruikt
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekker!

Vind je dit recept lekker/leuk om te maken? Dan heb ik nog een paar lekkere recepten voor je!

5 REACTIES

  1. Hallo Tessa, betreft bladerdeeg bakjes bakken.
    Volgende tip;
    je kan, wanneer alles klaar is om in de oven te steken, een vetvrij blad papier in zijn geheel bovenop de pasteitjes leggen en dit alles samen in de oven schuiven. Het blad zal soms een beetje kleven op het ei-strijksel, maar hierdoor leidt het de pasteitjes mooi recht opwaarts.
    Opgelet, bestrijk zoals u reeds aangehaald hebt, voorzichtig en zeker niet overvloedig.
    Verwijder nadien uiteraard het vetvrij blad papier voorzichtig. Succes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.