Wanneer je bladerdeeg kunt maken, kun je natuurlijk ook chocolade bladerdeeg maken. Door cacao aan je deeg toe te voegen kun je een prachtig bladerdeeg maken. Zo maak je dus eenvoudig bladerdeeg met chocolade smaak én natuurlijk een prachtige donkere kleur.

Het maken van bladerdeeg is niet heel erg moeilijk, er gaat alleen wat tijd in zitten. Het deeg is snel gemaakt, maar de rustpauzes tussendoor nemen tijd. Toch is eigen gemaakt bladerdeeg ontzettend lekker en dus alle moeite waard. Dan weet je sowieso zeker dat er roomboter inzit én je kunt er dus ook je eigen draai aan geven. Omdat er de nodige tijd in gaat zitten, maak ik meestal een grote portie in een keer. Het deeg en de boterplakken gaan wel direct bij stap 5 in kleinere porties. Zo zorg je ervoor dat de lappen deeg niet te groot worden om uit te rollen. Onderstaand recept gebruik ik voor 2 keer. De ene om direct te gebruiken, de andere helft gaat, goed ingepakt, de vriezer in. Je kunt het recept natuurlijk ook halveren.

Door chocolade bladerdeeg te maken kun je nét even wat meer chocoladesmaak toevoegen aan je recept. Bovendien geeft het weer een andere kleur waarmee je mooi kunt spelen qua contrast.

Gebruik voor dit chocolade bladerdeeg wel cacao van een goede kwaliteit. Zorg ervoor dat je echt alleen cacaopoeder gebruikt en geen cacaomix voor bijvoorbeeld chocolademelk, aangezien daar meestal ook nog suiker en melkpoeder in zit. Met de hoeveelheid cacao kun je natuurlijk varieren zodat je een donker of een juist lichter resultaat krijgt. Hou er met het bakken wel rekening mee dat je aan de kleur niet heel goed kunt zien hoever het is met het bakken. Je moet echt oppassen dat de zijkanten niet licht verbranden. Te donker is niet lekker, dus check een paar minuten voor de eindtijd je gebakken bladerdeeg altijd even hoe ver het is.

chocolade bladerdeeg met deegroller

Tips voor het bakken van chocolade bladerdeeg

Bladerdeeg bak je altijd bij voorkeur op zo’n 200-210C. Afhankelijk van het eindrecept wat je gebruikt is de baktijd zo rond de 20-30 minuten. Wanneer je het als één grote plak in één keer bakt voor bijvoorbeeld tompoucen of millefeuille, zorg er dan goed voor dat je het flink inprikt en verzwaard met een extra bakblik zodat je wél de laagjes krijgt, maar niet een hele hoge opgepofte plak bladerdeeg. Een plak chocolade bladerdeeg bak ik op 210C in ca 20-25 minuten gaar en krokant. Dat is dus iets lager en korter dan gewoon bladerdeeg.

Waar gebruik je chocolade bladerdeeg voor?

Chocolade bladerdeeg combineert natuurlijk goed met een chocoladevulling om een gebakje of dessert te maken voor de echte chocoholics. Een vulling op basis van witte chocolade is daarbij zowel qua smaak als kleur natuurlijk fantastisch. Daarnaast kun je het goed combineren met alles wat lekker is met chocolade. Denk aan friszuur fruit als fambozen, rode bessen of passievrucht, maar ook peer is een fantastische combinatie!

Bewaren van je deeg

Bladerdeeg kun je in de koelkast ca 3 dagen bewaren en in de vriezer tot wel enkele maanden. Zorg er wel voor dat je het goed in huishoudfolie inpakt, zodat de randjes niet uitdrogen. Gebakken deeg kun je in een goed afsluitbaar bakje of trommel 1-2 week bewaren.

Chocolade bladerdeeg

Bladerdeeg met chocoladesmaak
Auteur: Tessa Couperus

Ingrediënten

  • 450 gr bloem
  • 50 gr cacaopoeder
  • 500 gr boter
  • 10 gr zout
  • 250-270 gr water

Bereidingswijze

  • Meng de bloem, cacao en het zout in een kom.
  • Doe 100 gr van de boter in blokjes bij de bloem en verkruimel met je vingers (of de keukenmachine) de boter door het bloem/cacaomengsel zodat je een mooi kruimelig mengsel hebt.
  • Doe bijna al het water erbij, roer het door elkaar en kneed het daarna tot een mooi chocoladedeeg.
  • Leg het chocoladedeeg ongeveer 1 uur in de koelkast te rusten.
  • Maak van de koude boter een vierkante plak van ca 1 cm dik.
  • Zorg dat het deeg en de boter ongeveer dezelfde temperatuur hebben. Rol het chocoladedeeg uit tot ongeveer 1 cm dik en leg de plak boter in het midden van het deeg. Vouw het deeg goed om de boter heen, zodat de boter goed ingepakt is en er geen gaatjes of kiertjes in het deeg zijn waar de boter doorheen zou kunnen gaan.
  • Rol het deeg langzaam uit tot een lange plak van wederom ca 1 cm dikte.
  • Vouw de beide uiteinden van de plak deeg naar het midden en vouw het daarna, in dezelfde richting, nog een keer dubbel.
  • Draai het deeg een kwartslag en rol het wederom uit tot een lange plak. Vouw de uiteinden naar binnen en vouw het dubbel. Je hebt nu 1 toer gemaakt. Pak het deeg goed in en leg het minimaal 1 uur (liever 2) te rusten in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koelkast en herhaal stap 7,8 en 9 voor de 2e toer.
  • Haal het deeg uit de koelkast en herhaal stap 7, 8 en 9 voor de 3e toer.
  • Na de rustperiode van de 3e toer is het deeg klaar om te verwerken.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.