Vegan bakken… ik heb er meestal mijn bedenkingen over en meestal loop ik met een grote boog om dit soort recepten heen. Want het meeste wat ik zie vind ik te gekunsteld in elkaar zitten, veel te duur qua ingrediënten en echt onder de indruk van het uiterlijk ben ik meestal ook niet. Tot ik het boek van Maartje Borst onder ogen kreeg. Taart en de Koeck is een 100% vegan bakboek, maar wel met ouderwets lekkere recepten. Kijk… dat trekt mijn aandacht. De jouwe ook?

De discussie waarom wel of niet vegan bakken laat ik maar even in het midden. De meesten van jullie weten dat ik een boerendochter ben en daarmee ook een traditionele bakker die houdt van pure ingrediënten als boter, room en eieren. Toch zie ik dat er in mijn werk en vriendenkring steeds vaker gevraagd wordt naar vegan recepten. Ook zie ik (hier in Friesland red.) in gebakvitrines vaker vegan gebakjes staan. Eerlijk is eerlijk… je haalt ze er al snel uit. Kleine stukjes of kleurrijke blokjes taart die flink aan de prijs zijn. Niet altijd even fraai qua uiterlijk (want ze staan vak al een paar dagen) en dan vraag ik me af waarom het zo ingewikkeld moet en daarmee ook nog eens extra duur. En waarom kun je bestaande bak favorieten niet ombouwen tot een veganistische versie?

Het willen omzetten van gewoon bekende bakrecepten naar een plantaardige variant heeft voor mij een heel belangrijk voordeel. Je kunt namelijk een taart maken die zowel de vegan als de non-vegan vriendin wil eten. Ik vind het prima als er in mijn aanbod gebak (bij de bedrijven waar ik gebak maak of lever) ook taart is voor vegans, maar ik wil er aan het einde van de dag niet mee blijven zitten om dat de non-vegans het niet willen hebben. En laat nu juist het boek Taart ende Koeck van Maartje Borst daar het antwoord op hebben! Maartje heeft al ruim 6 jaar Koffie ende Koeck, een dagzaak aan de Haarlemmerweg in Amsterdam waar ze volledig vegan werkt. Het is de plek waar je met een gerust hart je niet-vegan familie of vrienden mee naar toe kunt nemen, want smaak en kwaliteit staan voor op. En dat vind je dus ook terug in dit boek.

Dé kado tip voor die vriendin die meer
van vegan bakken wil weten
Bewaar ‘m hier alvast
of bestel direct je hebt ‘m morgen al in huis

Wat staat er in het boek ‘Taart ende Koek”

Om bestaande recepten plantaardig te kunnen maken is achtergrond kennis wel handig. Het boek begint dan ook met de basis-ingredienten. Welke vetstoffen gebruik je in plaats van boter, wanneer kies je voor welke plantaardige melk en hoe bak je zonder ei? Daarna gaan we door naar de voorraadkast en basis recepten. Jam’s, curds, plantaardige boter en vegan cream cheese kun je zelf maken en zijn handig om te hebben. Zo ook de recepten voor bladerdeeg, zoet en hartig deeg.

En met die basis kun je met de recepten van Taart ende Koeck aan de slag. Denk hierbij aan het volgende

  • Ontbijt: Croissants en chocolade broodjes, ontbijtkoek, briochebrood en crêpes met custard en jam
  • Koekjes: Amaretti, chocolade koekjes, lange vingers maar ook gevulde koeken, bokkenpootjes en mergpijpen kun je prima vegan bakken
  • Ook Cakes kunnen prima plantaardig. Ik krijg al zin van een sinaasappel-vijgencake, een maanzaad citroen yoghurtcake of een pistache-rozencake rol
  • Qua taarten staan mijn klassiekers er wel tussen hoor. Hazelnootschuim, hollandse appeltaart, gebakken cheesecake (met super simpele ingredienten!), banoffee en rijstevlaai. Het kan dus gewoon allemaal he.
  • Voor de feestdagen kun je ook compleet losgaan met kerst/paas-stol, speculaas, taaitaai, banketkrans en oliebollen en appelflappen
  • Voor de hartige bakker: Spinazietaart, tomatengalettes, aardappelfocaccia of de klassieke Quiche Lorraine
  • Bij de ‘Traybakes, bars en slices’ moet je denken aan super fudgy pecan brownies, bounty-bars, walnoten plaatkoek. tompoucen en baklava.
  • Ook voor toetjes kun je aan de ‘bak’ met crumble’s, ijstaart, lava-cakejes, pavlova’s en klassiekers als tiramisu, panna cotta en chocolademousse

Wat mij opvalt is dat je met aanpassingen als werken met olie, bakpoeder, plantaardige boter en auqafaba (vocht van de kikkererwten) al een heel eind komt. Custard is ook heel handig om je keukenkastje te hebben.

Op deze manier is mijn weerstand tegen vegan-recepten direct weg. Niks geen gedoe, ‘gewoon’ wat aanpassingen doen en lekker gaan bakken. Dat is wat Maartje met dit boek op mij uitstraalt.

Natuurlijk zal het ombouwen van deze recepten wel de nodige misbaksels hebben gehad en is dat ‘gewoon’ wat aanpassen gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Maar het resultaat ligt er. Een prachtige vegan bakboek waar zelfs een niet vegan mee aan de slag wil. Een boek wat hier gewoon een normale plek in de boekenkast krijgt en niet ergens onderaan een stapeltje verdwijnt. Volgens mij is hiermee jouw missie geslaagd Maartje! Well done!

Boekgegevens:

Taart ende Koeck – Ouderwets lekker bakboek
 (kijk hier voor een inkijkexemplaar)
Auteur      : Maartje Borst
Uitgeverij : Kosmos Uitgevers
Uitgave     : september 2018
ISBN         : 978 90 215 7716 6
Prijs          : € 29,99

Als je het boek bij Bol.com bestelt heb je het binnen een dag in huis!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.