Slagroomtruffels zijn heerlijke bonbons die je gemakkelijk zelf kunt maken. Een bonbon die tegen alle normale chocoladeregels ingaat, aangezien je de basis invriest en je de chocolade niet hoeft te tempereren. Dat is ook wel eens fijn! Voor de kerst besloot ik het wat luxer aan te pakken. Luxe slagroomtruffels met vanille dus, die niet door de cacao zijn gerold, maar door snippers speciale chocolade. De cacao waar je ze normaal doorheen rolt is toch meestal wat stroef in de mond en door ze door chocoladeschilfers te rollen ziet het er bovendien lekker feestelijk uit.

Voor de chocoladeschilfers gebruik ik graag een wat luxere of speciale chocoladereep, waardoor je wat meer smaakeffect krijgt aan deze truffels. Je kunt er dus zelf leuk mee spelen, elke bijzonder chocolade heeft natuurlijk zijn eigen effect. De chocoladereep die ik hiervoor gebruikte is van Mesjokke. Een ontzettend leuk merk, wat ik op Chocoa en het Chocolate Origin Event al tegen kwam. De cacaobonen komen uit Madagaskar en worden door The Chocolate Explores in Utrecht (!) tot een prachtige Mesjokke reep omgetoverd en voorzien van een mooie wikkel (met erg grappige accenten). Ik koos voor de Stardust versie, een melkchocolade met wat Fleur de Sel en vanille. Dat licht zoutige tintje maakt deze reep bijzonder en is zowel lekker om zo te eten als te gebruiken als garnering bij desserts of zoals hier om deze luxe slagroomtruffels met vanille heen.

luxe slagroomtruffels met vanille, patesserie.com, delicious vanilla, mesjokke

Omdat de cacao uit Madagaskar komt, vond ik het ook een goed idee om vanille uit Madagaskar te gebruiken voor de slagroomvulling. Bovendien is de vanille uit Madagaskar van het type Planifolia, welke erg goed past bij chocolade. De truffels zelf haal ik eerst door ‘gewone’ melkchocolade, omdat het zilte effect anders wat té groot is. Nu heb je een perfect contrast tussen de eerste hap, waarbij de Stardust Chocolade lekker prikkelt op je tong en je daarna de romige vanillevulling van de truffel gaat proeven. Door deze slagroomvulling goed romig te kloppen, smelt deze als het ware op je tong!

Deze truffels doen het ook altijd goed als kadootje. Gegarandeerd dat je hiermee vrienden gaat maken!

Omdat deze truffels gemaakt worden van niet getempereerde chocolade bewaar je ze in de koelkast. Je kunt de slagroombasis ook prima in de vriezer bewaren en pas door de chocolade halen wanneer je ze wil gebruiken. Het recept is goed voor een vulling van ca 50 truffels, dus dan is het wellicht handig om ze niet allemaal direct af te maken en wat te bewaren voor een volgende keer. Het recept halveren kan natuurlijk.

Nog even iets over de werkwijze: Normaal gesproken klop je de boter met de suiker op en gaat dan de slagroom en de vanille erbij. Bij een banketbakker leerde ik dat je beter de vanille in de melk kunt laten trekken. Vanille heeft van zichzelf wat een olie-achtige kant, waardoor het door verwarmen beter opgenomen wordt en dus beter tot zijn recht komt. Omdat de melk toch al even verwarmd wordt, los ik de suiker er direct ook maar in op, dat gaat sneller dan in de boter 😉 .

Andere bonbons maken?

Vind je het leuk om zelf wat vaker met chocolade en bonsbons maken aan de slag te gaan? Dan heb ik nog meer leuke recepten voor je:
Chocoladetruffels
Brigadeiros
Chocoladetruffels met cacaonibs
Eenvoudige kersenbonbon
Bonbons met karamel
Bonbons met Terschellinger cranberry vulling

Recept: Luxe slagroomtruffels met vanille

Ingrediënten
150 gr slagroom
200 gr poedersuiker
Merg van 1 vanillepeul
250 gr boter
ca 200-300 gr gesmolten melkchocolade
160 gr bijzondere chocoladeschilfers*

Bereidingswijze

 • Voor de vulling
  • Verwarm al roerend in een steelpan op middelmatig vuur de slagroom met de poedersuiker en het merg van de vanille. Gooi het overgebleven vanillestokje niet weg, maar zet het op alcohol om er extract van te maken. Je kunt het stokje ook mee laten trekken in de melk, maar daarna kun je het niet meer gebruiken. Ik gebruik het dan dus liever voor vanillesuiker of vanille-extract
  • Zodra de suiker goed is opgelost (je hoeft het dus niet te koken!) zet je het vuur uit en laat je het slagroommengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Ondertussen kan de vanille goed in de melk trekken.
  • Leg een vel bakpapier op een bakplaat die in je vriezer past.
  • Klop ondertussen de boter romig en giet, zodra de boter al aardig opgeklopt is, het slagroom vanille mengsel in delen bij de boter zodat het goed kan mengen.
  • Wanneer alles goed gemengd is klop je het nog even goed door zodat je een mooi luchtig mengsel hebt.
  • Doe de vulling in een spuitzak met een rond spuitmondje en spuit mooie volle truffels van ongeveer 5 cm lang op het bakpapier.
  • Zet de plaat met de slagroomtruffelvulling minstens 30 minuten in de vriezer.
 • Het maken van de luxe slagroomtruffels met vanille
  • Smelt ondertussen de melkchocolade au-bain-marie
  • *Maak met een dunschiller van de repen chocoladeschilfers en doe deze in een platte schaal.
  • Haal een deel van de bevroren vulling uit de vriezer en haal deze stuk voor stuk door de gesmolten chocolade
  • Leg ze daarna in de chocoladeschilfers en rol ze er met een vork doorheen.
  • Herhaal dit totdat je alle slagroomtruffels van vanille gemaakt hebt
  • Bewaar ze in de koelkast en haal ze voor het serveren ongeveer een kwartiertje van te voren uit de koelkast zodat ze niet te koud zijn om te serveren.

luxe slagroomtruffels met vanille, patesserie.com, delicious vanilla, mesjokke

Luxe Slagroomtruffels met vanille
 
Author:
Recipe type: Chocolate
Serves: 50
Ingrediënten
 • 150 gr slagroom
 • 150 gr slagroom
 • 200 gr poedersuiker
 • 200 gr poedersuiker
 • Merg van 1 vanillepeul
 • Merg van 1 vanillepeul
 • 250 gr boter
 • 250 gr boter
 • ca 200-300 gr gesmolten melkchocolade
 • ca 200-300 gr gesmolten melkchocolade
 • 160 gr bijzondere chocoladeschilfers*
Bereidingswijze
Voor de vulling
 1. Verwarm al roerend in een steelpan op middelmatig vuur de slagroom met de poedersuiker en het merg van de vanille. Gooi het overgebleven vanillestokje niet weg, maar zet het op alcohol om er extract van te maken. Je kunt het stokje ook mee laten trekken in de melk, maar daarna kun je het niet meer gebruiken. Ik gebruik het dan dus liever voor vanillesuiker of vanille-extract
 2. Zodra de suiker goed is opgelost (je hoeft het dus niet te koken!) zet je het vuur uit en laat je het slagroommengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Ondertussen kan de vanille goed in de melk trekken.
 3. Leg een vel bakpapier op een bakplaat die in je vriezer past.
 4. Klop ondertussen de boter romig en giet, zodra de boter al aardig opgeklopt is, het slagroom vanille mengsel in delen bij de boter zodat het goed kan mengen.
 5. Wanneer alles goed gemengd is klop je het nog even goed door zodat je een mooi luchtig mengsel hebt.
 6. Doe de vulling in een spuitzak met een rond spuitmondje en spuit mooie volle truffels van ongeveer 5 cm lang op het bakpapier.
 7. Zet de plaat met de slagroomtruffelvulling minstens 30 minuten in de vriezer.
Het maken van de luxe slagroomtruffels met vanille
 1. Smelt ondertussen de melkchocolade au-bain-marie
 2. *Maak met een dunschiller van de repen chocoladeschilfers en doe deze in een platte schaal.
 3. Haal een deel van de bevroren vulling uit de vriezer en haal deze stuk voor stuk door de gesmolten chocolade
 4. Leg ze daarna in de chocoladeschilfers en rol ze er met een vork doorheen.
 5. Herhaal dit totdat je alle slagroomtruffels van vanille gemaakt hebt
Bewaar ze in de koelkast en haal ze voor het serveren ongeveer een kwartiertje van te voren uit de koelkast zodat ze niet te koud zijn om te serveren.

De chocolade haalde ik hier en de vanille hier

luxe slagroomtruffels met vanille, patesserie.com, delicious vanilla, mesjokke

13 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Waardeer dit recept:  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.