Nog maar net terug in Nederland en er is een groot Chocolade Event in Amsterdam, Chocoa Festival 2017. Daar wilde ik natuurlijk bij zijn! En eigenlijk is het nog veel leuker om het niet alleen als bezoeker daar te zijn, maar ook een handje mee te helpen. En dat kon, want bij Chocoa zochten ze nl nog naar vrijwilligers. En zo stond ik dus ineens 25 en 26 februari in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Meehelpen om iedereen zo goed mogelijk te kunnen laten genieten van chocolade. Maar wat is dat Chocoa Festival nu eigenlijk? En wat zijn de leuke nieuwe dingen die ik hier ontdekte? Ik vertel het je vandaag.
Chocoa Festival 2017
Chocoa is niet zomaar een Festival om chocolade te proeven en nieuwigheidjes te ontdekken. De naam is een samenvoeging van chocolade en cacao (cocoa) en daarmee geeft men eigenlijk al aan dat het om veel meer gaat dan alleen maar chocolade. Het doel van Chocoa is om een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de hele cacaoketen. Dit doen ze door tijdens dit event de hele keten van chocolademakers bij elkaar te brengen. Van de boer tot aan de consument. Het event begon dan eigenlijk ook al een paar dagen eerder, waarbij de professionals met elkaar in gesprek gingen over de verduurzaming van de cacaoketen. ‘Slechts’ de laatste twee dagen waren voor de consumenten zo als jij en ik die graag van lekkere chocolade houden.
Ik denk dat de meeste chocoladeliefhebbers wel gelezen hebben dat de cacaoproductie wereldwijd afneemt. Dat zou dus kunnen betekenen dat er over een aantal jaren weinig chocolade meer te krijgen is en dat zou toch ontzettend zonde zijn, nietwaar? Het is dan ook belangrijk om duurzame productie van cacao te stimuleren. Door duurzame cacao te kopen krijgen boeren beter betaald en wordt de kwaliteit beter. Ik heb dat zelf in Ecuador al kunnen zien, zowel in de koffie- als de cacao-industrie wordt er steeds meer aandacht geschonken aan de boeren. Ze krijgen een betere prijs en leren zelf ook beter welk product ze op hun grond hebben staan. Slechts een paar jaar geleden waren daar nog veel boeren die gewoon maar produceerden en ‘wat deden’, want de oogst werd toch wel verkocht (voor een hele magere prijs) dus waarom moeite doen? Dat verandert nu gelukkig! Men weet nu beter waarom en hoe ze beter kunnen verbouwen en krijgen daarvoor ook een iets fatsoenlijkere prijs voor al dat harde werk. Maar…
Op dit moment wordt er nog niet eens 20% van de cacao duurzaam geproduceerd. Dat is dus verrekte weinig! En het is moeilijk om de ommezwaai te maken in de chocolade-industrie, want we kopen toch allemaal onze chocolade zo goedkoop mogelijk. Toch zullen ook wij moeten inzien dat wanneer we chocolade willen blijven eten, daar ook een eerlijke prijs voor zullen moeten betalen. En of het die prijs waard is, daar kom je alleen maar achter om betere chocolade te proeven! En dat kon dus de laatste twee dagen van Chocoa. Het Festival op zaterdag en zondag was voor iedereen toegankelijk en naast het proeven van de chocolades, kon je rechtstreeks met de mensen van het chocolademerk praten. Over hun achtergronden, hun gebied waarin ze werken en hoe hun chocolade tot stand komt. Ik heb een aantal prachtige passievolle mensen mogen ontmoeten deze dagen.
Trends op chocoa 2017
Single Origin Chocolade
Ik vond het opvallend om te zien hoeveel single origin chocolade merken vertegenwoordigd waren. Hiermee wordt dus echt duidelijk dat er steeds meer chocolade gemaakt wordt van één soort cacao uit een specifiek gebied. En dat is mooi, want daardoor wordt glashelder waar goede cacao geteeld wordt en er aandacht is voor duurzaamheid. Trotse boeren en chocolademakers dus. Opvallend was voor mij ook het ontzettend grote aanbod uit Ecuador, iets wat mij toch erg goed deed. Enkele namen die mij opvielen:
- Regal Chocolates Chocolade uit India. Ja, ook in India wordt chocolade gemaakt en ik nam twee prachtige repen mee die erg goed gebruikt kunnen worden om te verwerken in patisserie. Ik ben hier erg benieuwd naar. Het merk is nog behoorlijk nieuw, zelfs hun website is nog niet af!
- Angovi Ook een nieuwe aanbieder van chocoladerepen. Vier schoolvrienden uit Ecuador die besloten om de beste chocolade van de wereld te maken. Dat ze daarmee al goed op weg zijn blijkt wel uit de awards die ze al gewonnen hebben voor hun repen. Nog niet verkrijgbaar in Nederland, maar de heren zijn ambitieus.
- Montecristi Chocolate Een chocolade uit Montecristi, uit de provincie waar ik woonde in Ecuador. Een chocolademerk waar ik nog meer van hoop te horen. Susana liet me heerlijke chocolade proeven en vertelde vol passie over hun chocolade. Op hun website staat ook een leuke video over Montecristi en de chocolade.
- Hoja Verde Chocolade Inmiddels voor mij een bekend Ecuadoriaans merk en chocolade waar ik graag mee werk. Niet alleen goed van smaak en structuur, maar ook een goed verhaal.
- Chocolate makers Eigenlijk een ‘oude bekende’ voor veel Nederlanders. Een chocolade die in Amsterdam wordt gemaakt. Hun zero-waste policy en het verhaal van de Tres Hombres, het zeilschip waarmee hun cacao naar Nederland wordt gebracht, zorgt voor mij dat deze chocolade extra bijzonder is.
Bijzondere chocolade-aanbieders
Naast vele chocolademerken waren er ook een groot aantal bedrijven die chocoladeproducten maken. Dus geen repen chocolade, maar bonbons of andere lekkere verwerkte chocolade
- Macao Malou is de drijvende kracht achter de Macao Movement. Tijdens haar verblijf in Costa Rica leerde ze veel over cacao en met name over het feit dat wij hier in het Westen maar weinig weten over de achtergronden van chocolade. Dit wil ze beter bekend maken met onder andere een prachtige box om zelf je chocoladerepen te maken. Met de opbrengst wil ze haar steentje bijdragen aan een betere chocoladewereld. Een mooi initiatief!
- Brick of Raw Chocolate Prachtige chocolaatjes en …. in een mooie verpakking. Maar dat is het niet alleen. Smaakmaker Arend van der Heijden gebruikt zijn Ayurvedische, raw- en superfoods leer om de mooiste combinaties te maken met chocolade. Een natuurlijk product met interessante smaakcombinaties als Orange Chili of een specerijenmix van koriander, anijs en venkelzaad.
- Chocoladebikkels Een ware hit op de beurs. Chocoladebikkels zijn harde chocoladeballen met een bijzondere smaak. Je laat ze in je mond smelten terwijl je een slok koffie of thee neemt en daarmee krijg je een heerlijke smaaksensatie in je mond. Je kunt zelf je (cadeau)pakket via hun webshop samenstellen.
- Ridiculously Good Teun en Shemara hebben hun eigen Raw Patisserie en maken chocolaatjes die tussen een bonbon en candybar inzitten en hebben verassende smaken als amandel-dadel, romige kokos of abrikoos-gember. Ze werken met de Arriba Nacional Cacao uit Ecuador en de vullingen zijn vrij van toevoegingen. Een gezonde en natuurlijke, maar vooral lekkere kijk op chocolade dus!
- Chove Een samenvoeging van Chocolate en Love. En met love worden deze chocolaatjes gemaakt naar Griekse receptuur. Bij Chove kun je prachtige doosjes chocolade samenstellen voor jezelf of om cadeau te geven aan iemand die wel wat Chocolate Love kan gebruiken.
Het Chocoa-festival is een jaarlijks terugkerend event in Amsterdam. Dit jaar waren er meer dan 7.500 bezoekers, 75 verschillende stands en de hele dag door interessante lezingen en proeverijen. Ook aan de kinderen was gedacht met Choco Magic en een workshop schilderen met chocolade. Wil je er volgend jaar ook bij zijn? Hou dan begin volgend jaar de website van chocoa goed in de gaten. Wellicht kun je als vrijwilliger ook meehelpen! Let wel; op deze dagen wordt er wel verwacht dat je flink meewerkt en je niet de hele dag de beurs over kunt lopen. Toch is er altijd wel een moment waarop je ook zelf kunt gaan kijken wat er allemaal op het Festival gebeurd.
Hoi Tessa, een leuk en goed uitgelegd verhaal over Chocoa! Leuk, dat je Hoja Verde genoemd heb.
Graag gedaan hoor Jolanda, ik ben nog steeds fan 😉
Wat zul jij daar genoten hebben