Al een tijd geleden is het weck- en inmaak virus overgeslagen naar mijn tante en moeder en inmiddels hebben ze mij ook aangestoken. Ik vind het een prachtige manier om eigen oogst te bewaren of wanneer je een mooie aanbieding hebt daar gebruik van te kunnen maken zonder dat je direct alles op moet maken. Appels zijn er altijd veel bij mijn ouders op de boerderij en we waren wel wat klaar met alleen maar appelmoes maken. Nu leek het mij wel leuk om appeltaartvulling te wecken, zodat je altijd wat in de kast hebt staan om snel wat lekkers te maken. Inmiddels waren de appels op, maar konden we goedkoop appels kopen en dus gingen we samen aan de slag.

Appeltaartvulling gebruik ik graag voor de luxe appelkoeken, maar je kunt het ook gewoon in de ‘gewone’ appeltaart gebruiken. Laat de vulling dan wel even goed uitlekken en strooi op de bodem van je taart een klein beetje paneermeel of doe wat custardpoeder of maïzena door je vulling om het eventuele extra vocht op te kunnen nemen. Wist je dat deze geweckte appeltaartvulling ook heerlijk is door (eigen gemaakte) vanillevla of yoghurt?

Welke soort appels?
Voor het wecken van appeltaartvulling heb je een stevige appel nodig. Ik vind zelf een friszure appel het lekkerst en gebruik dan ook het liefst goudreinetten, dé appel voor appeltaart. Je kunt ook voor andere appels kiezen, maar zorg ervoor dat deze goed stevig zijn. Als eerste worden de appels geweckt waardoor ze iets zachter worden. Ze hebben nog steeds een lekkere bite, maar door verhitting tijdens het wecken garen ze toch. Daarnaast zullen ze nog verder doorgaren als je deze vulling gebruikt in gebak wat de oven nog een tijdje ingaat. Heb je dan te zachte appels gebruikt, dan kook je ze feitelijk tot moes en dat wil je niet in appeltaart of appelgebak.

Let op met maïzena!
Voor het wecken van appeltaartvulling wordt in amerikaanse recepten vaak maïzena gebruikt, maar pas hier mee op. Via de facebookgroep Wecken is hip! leerde ik dat je dit eigenlijk niet moet doen. Maïzena is namelijk een bindmiddel en door het binden van de vloeistof in de pot, kan de warmte tijdens het wecken minder goed doordringen tot het midden van de weckpot. Hierdoor loop je dus de kans dat je vulling niet goed weckt. Vaak lijkt het erop dat het goed is gegaan, maar de kans is groot dat de potten later alsnog ‘open’ gaan en dat de pot dus niet goed vacuüm is getrokken. Het is natuurlijk de bedoeling van het wecken dat je deze vulling lang kunt bewaren, dus ik neem dat advies graag over en gebruik dus geen maïzena of ander bindmiddel tijdens het wecken.

Zodra je de geweckte appeltaartvulling gebruikt kun je natuurlijk wel maizena gebruiken. Zoals ik hierboven al beschreef laat ik de vulling goed uitlekken voordat ik ‘m gebruik in gebak, maar je kunt ook het vocht cq de vulling met maizena even binden en de volledige inhoud van de pot gebruiken voor je gebak. Met custardpoeder kan ook, dat is feitelijk maïzena met een vanille-smaak en wat gele kleurstof.

Recept: Geweckte Appeltaartvulling

geweckte appeltaartvulling, patesserie.com, appel, wecken

Geweckte Appeltaartvulling

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Keuken: dutch
Auteur: Tessa Couperus

Ingrediënten

gebruik per kilo appels het volgende recept

 • 250 ml water
 • 75 gram kristalsuiker
 • 50 gram gele basterdsuiker
 • 1 theelepel appeltaartkruidenmix
 • citroensap
 • rozijnen,krenten of gedroogde cranberries naar smaak

Bereidingswijze

 • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij ze in blokjes.
 • Besprenkel ze met wat citroensap op eventuele verkleuring te voorkomen.
 • Maak een gekruide suikersiroop door het water met de suiker en de appeltaartkruidenmix in een steelpan aan de kook te brengen. Kook net zolang totdat de suiker volledig is opgelost.
 • Vul steriele (weck)potten zo vol mogelijk met de appelpartjes. Je mag de partjes best wel even flink aandrukken.
 • Giet de warme suikersiroop in de potten tot ongeveer 1 cm onder de rand.
 • Sluit de potten af met een steriel deksel of met een weck-ring, deksel en klemmen voor de weckpotten.
 • Zet de potten in de weckketel of in een pan met water en weck de potten met appeltaartvulling 30 minuten op 90C.
 • Laat de potten dan afkoelen en controleer of ze goed vacuüm zijn.
 • Je kunt de potten dan gerust een jaar bewaren tot de volgende oogst.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!
geweckte appeltaartvulling, patesserie.com, appel, wecken

13 REACTIES

 1. Hallo Tessa,

  Ik zag deze leuke site staan.wat een goed idee om vast de appels te maken en te wecken.
  nu is mijn vraag zijn het grote groente potten die jij gebruikt voor 1kg appels?
  Dat kan ik namelijk niet goed zien hoe groot de potten hier boven staan.
  en dan s het per pot gerekend zeker de gewichten wat hier boven?
  Al vast bedankt voor het antwoord.

  • Hallo Riek,
   ik gebruik eigenlijk verschillende soorten potjes. Zowel de grotere als de kleine (hak) potten. Het hangt echt af van de hoeveelheid appels die ik heb en dan zet ik gewoon een aantal potten klaar. Ik heb ook gemerkt dat wanneer je ze in blokjes doet er meer in kan dan als je ze in partjes weckt. Dus ik kan niet precies aangeven hoeveel er in een pot gaat. Sorry

 2. dank je wel voor jou antwoord,
  heb deze nu in grote potten gedaan.
  het is super goed gelukt,en scheelde veel tijd hoor.
  ik heb ze ook in blokjes gesneden en goed aan gedrukt.
  ik heb donker en licht bruine suiker gebruikt.
  voor klein gebak doe ik dan inderdaad kleine potje.

  groetjes

 3. Hai, ik ben ook een FB wecken is hip gebruiker. Nu zie ik dat je ondanks je verhaal waarin je wel uitleg geeft over weckpotten zelf deze niet hebt gebruikt. Ik wil jou en je lezers er wel even op attenderen dat deze potten als je ze laat wecken in de pan kunnen springen of als je ze er uit haalt na het wecken door de warm /kou overgang. Voor het wecken dus wel zorgen voor de weckpotten met de rubber ringen en klemmen. En werk altijd met warm/warm of koud/koud. Warme vulling in warme potten in warm water om in te wecken, koude vulling beginnen met koud water maar hou er dan erg in dat het wecken pas begint als het water kookt

 4. De suiker was vrij snel gesmolten na het koken, maar moet het echt inkoken en dikker worden of blijft het dun? Overigens was de 250ml water voor 1kilo appels bij mij veel te weinig dus snel wat bijgemaakt. Alvast bedankt voor deceqctir

  • Hoi Diana,
   het blijft dun en je gebruikt het puur voor het inmaken/wecken. Er wordt ook wel ‘droog’ geweckt, maar dan komt het vocht uit de appels en daarmee ook een deel van de zoetigheid/smaak van de appels. Derhalve help je dit met het suikerwater. Het water doe je bij het open maken van de pot ‘weer weg’ (dus uitgelekte appels gebruiken, en het vocht evt inkoken/aanmaken met maizena voor ander gebruik)

 5. Hoeveel vulling heb je nodig voor een appeltaart? Ik vraag me af als ik appels inmaak in potjes van 500ml, of dat genoeg is voor een taart of dat ik dan meerdere potjes nodig heb..

 6. Leuk recept! Ik krijg van de week weer een kist goudrenetten! Deze week van de kist appelmoes gemaakt. Nu wil ik graag appeltaart vulling maken. Ik ga potten met draai deksels gebruiken.
  Moeten de appels helemaal onder water staan? En is 1cm onder de rand genoeg? Ik dacht dat het altijd 2 cm onder de rand moest blijven met wecken.

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.