Ik beken, ik heb er sinds kort een nieuwe verslaving bij…  Mijn grootste verslaving was altijd wel het snoepen van winegums. Heel fout, maar hoe chemischer deste beter (ai). Of van die zure beertjes en kikkers… Ik behoed me er meestal voor om zelf een zak te kopen, want echt hij is in een mum van tijd leeg. Maar gelukkig ligt er altijd wel wat snoepgoed bij mijn moeder in het keukenkastje voor de kleinkinderen. En ja… ik pak daar stiekem ook wel eens een zakje kleine beertjes uit. Tot ik op een gegeven moment merkte dat die pot niet meer aangevuld werd. Huh, wat krijgen we nu?

Het blijkt dat ze ons experiment met de voedseldroger wel erg geslaagd vinden en steeds vragen om fruitleer of gedroogd fruit om te snoepen in plaats van naar de snoeppot te grijpen.  En ik ben inmiddels ook wel om… dus in plaats van snoepjes te pakken, denk ik dat ik de voedseldroger maar eens meeneem 😉 . Naast het maken van droog fruit kun je er nog veel meer mee en ik zie er qua bakken ook leuke mogelijkheden ermee!  Voor meer inspiratie heb ik bovendien een prachtig boek achter de hand: Droog! van Michelle Keogh.

Wat is een voedseldroger?

Naast het wecken en inmaken kun je eten ook bewaren door te drogen. Een voedseldroger is eigenlijk gewoon een droogmachine om eten te conserveren. Gebeurde het vroeger in de zon en wind, doen sommige mensen het in de oven, nu kun je dus ook een voedseldroger gebruiken. Met de droogmachine onttrek je het vocht uit het fruit/eten. Het is net een kastje met een fohn erin. Het voordeel van een voedseldroger is dat deze constant op een lage temperatuur kan drogen. Veel ovens hebben niet echt een goede mogelijkheid om hele lage temperaturen te gebruiken (vanaf 35C) bovendien hou je toch veel vocht in de oven omdat deze dicht is.

Als je een droogmachine gebruikt en eten droogt onder een temperatuur van 47C blijft het voedsel ‘levend’ en blijft het grootste deel van de waardevolle stoffen bewaard, in tegenstelling tot wanneer je letterlijk het leven eruit kookt  – Karielyn Tillman –

Droog!, patesserie.com, voedseldroger

Voor mij is het drogen van oa fruit een ideale manier om fruit te bewaren en weer eens wat andere smaakmakers te hebben voor het bakken dan het standaard aanbod. Bovendien weet je precies wat je hebt aan dit soort ingrediënten, want je hebt het zelf gemaakt.

Droog! een boek vol inspiratie over de voedseldroger

Naast het drogen van stukjes fruit was ik benieuwd naar meer. Het boek Droog! van Michelle Keogh sprak mij wel aan. Mooie vormgeving, veel recepten en duidelijke informatie.

Droog!, patesserie.com, voedseldroger
Wist jij dat je zoveel mogelijkheden hebt met een voedseldroger?

Het boek begint met een duidelijke beschrijving over wat er allemaal bij komt kijken als je een voedseldroger hebt en wat er allemaal mogelijk is. Welke temperaturen gebruik je, waar moet je tijdens het drogen op letten en ook belangrijk: hoe bewaar je je gedroogde product.

Qua recepten is ook hier de start het drogen van fruit. Echt iets voor de beginner en een prima manier om aan de droger te wennen. Daarna kun je naar hartelust los gaan met groente en fruit. Voor mij als bakker zijn er een aantal dingen die ik echt leuk vind aan dit boek. Natuurlijk het gedroogde fruit en fruitleer, maar ook het maken van crackers en platbroden klinkt interessant. Natuurlijk kun je dit ook in een oven maken, maar door de lage temperaturen valt dit ‘bakken’ onder raw-food, iets wat aan populariteit wint en waar ik nog niet echt veel van weet. Ook de nagerechten in het boek zijn veel raw-gerelateerde recepten en dus interessant om dat eens te bekijken.

Daarnaast is de voedseldroger ook een soort van warme kast en Droog! laat zien dat je daar ook handig gebruik van kunt maken. Wat dacht je van zelf eens yoghurt maken zonder zo’n speciale yoghurtmaker of het te gebruiken als rijskast voor je brood?

Al met al doe ik steeds weer leuke inspiratie op uit dit boek. Zo vind ik recepten als Abrikozen met Amaretto, Balsamico-Aardbeien, Fruitleer met kersen en chocolade of met blauwe bessen en lemoncurd erg goed klinken. Ondanks dat ik niet echt van de raw-food begweging ben, wil ik ook zeker met de crackers aan de slag gaan en met de pecannotenkoekjes of taartbodems.  Hou je ook van hartig? Dan kun je helemaal losgaan met dit apparaat, want in dit boek vind je recepten om zelf je gedroogde tomaten te maken, knoflook-uienpoeder,  groentepoeders (voor bouillon) of misschien zelf je eigen beefjerky!

De voor- en hoofdgerechten als rundvleesschotels, groentecurry of risotto en snacks voor de huisdieren vind ik persoonlijk wat te ver gezocht, maar geeft wel aan wat er allemaal mogelijk is.

Droog!, patesserie.com, voedseldroger

Droog!
Auteur: Michelle Keogh
Uitgever: Good Cook
Uitgave: 2016
ISBN: 978 94 6143 141 7
Prijs: € 17,50

De voedseldroger en dit boek heb ik o.a. gebruikt voor de volgende recepten:

Voor het voedseldrogen gebruik ik deze machine, ze zijn er ook goedkoper (en veel duurder) maar deze werkt wat mij betreft prima:


Droog!, patesserie.com, voedseldrogen

5 REACTIES

    • Hallo Wilma, ik gebruik de Excalibur Droogoven met 4 lagen en deze bevalt mij prima. Ik heb hem zelf niet gekocht, hij is van mijn moeder en tante.

  1. Inderdaad een goede manier voor het drogen van voedsel. Heb dit zelf ook weleens gedaan. Daarnaast interessant dat er in de landbouw ook machines worden gebruikt om voedsel en gewassen mee te drogen. Op deze manier blijft de oogst in een goede staat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.