Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Bak jij wel eens spritsen? Dan heb ik nu een leuke variatie voor je: Zebra spritsen! Dat zijn spitskoekjes met de ene helft met vanille en de andere helft met cacao. Dat ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook ontzettend lekker!

Wanneer je wel eens Utrechtse spritsen hebt gemaakt, kun je daar ook leuk een variant op maken, waarbij de helft met chocolade spritsdeeg is gemaakt.

Het principe is eigenlijk hetzelfde, je spuit het alleen wat smaller op én legt de beide banen tegen elkaar aan. Doordat het deeg tijdens het bakken wat uitloopt, plakken de helften mooi aan elkaar vast!

zebra spritsen maken met cacao en vanille

Ben jij al handig in het bakken van het basis recept voor spritsen? Dan zijn deze zebra spritsen voor jou goed te doen. Scroll dan direct door naar het recept en ga lekker aan de slag. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?

Naar het recept gaan

Wat heb je nodig voor deze leuke Zebra spritsen?

Voor dit recept zijn dit de belangrijkste ingrediënten

 • Boter
  De smaak van de spritsen wordt grotendeels bepaald door de boter. Roomboter geeft de meeste smaak, dus gebruik hiervoor echte boter.

 • Basterdsuiker
  Door het gebruik van basterdsuiker, lost de suiker beter op. Bovendien maakt het de koekjes compacter en knapperiger door het gemakkelijker en sneller karameliseren van de suiker

 • Patentbloem én Zeeuwse boem
  Zeeuwse bloem zorgt voor een brosse structuur. Maar je hebt ook patentbloem nodig voor de juiste balans van de eiwitten die in de bloem zitten. Wanneer je alleen zeeuwse bloem gebruikt worden ze te bros en verdwijnt de structuur. Kun je geen zeeuwse bloem krijgen, dan kun je ook alleen patentbloem gebruiken. Zeeuwse bloem bestel je bij de molen , maar desnoods kan het ook via bol com.

Benodigde bakspullen

 • Spuitzakken
  Spritsdeeg is een stevig deeg, dus gebruik goede spuitzakken die sterk zijn. In veel gevallen kun je spuitzakken vervangen door diepvrieszakken of zip-lock zakken, maar bij dit stevige deeg zullen die sneller knappen. Investeer dus in een paar goede spuitzakken van plastic of een herbruikbare versie

 • Spuitmondje van metaal
  Spuitmondjes van metaal geven een betere en strakkere structuur van de kartels. Deze hebben dus mijn voorkeur. Ik gebruik zelf dit spuitmondje. Je kunt voor dit recept twee verschillende spuitzakken met een spuitmondje gebruiken, maar heb je er maar één dan kan het ook prima achter elkaar aan.

 • Deegkrabber
  Een plastic deegkrabber is ontzettend handig. Hou één hand altijd vrij van het deeg, zodat je met een schone hand en de deegkrabber je deeg gemakkelijk bij elkaar kunt houden.

Hoe maak je dit?

Spritsen maak je met een wrijfdeeg, dus zo ook deze leuke Zebra spritsen. Dat wrijfdeeg maak je door zowel de boter-suiker massa als later het deeg op je werkvlak te wrijven met een platte hand. Hierdoor krijgt het deeg meer lucht. Bovendien wordt het deeg iets slapper waardoor het beter spuitbaar is.

Je kunt het deeg ook in je staande mixer maken. Gebruik daarvoor het vlinder hulpstuk zodat je het wrijft in de kom en niet opklopt zoals je dat met een garde zou doen. 

Gebruik je deeghaken als je een handmixer gebruikt. Om het deeg wat hanteerbaarder te maken, wrijf je het altijd nog even op je werkvlak met je hand op.

Twee kleuren
Je gebruikt van beide basis recepten de helft, maar wanneer je de bloemmengsels apart houdt, kun je de eerste stappen totdat je de bloem toevoegt wel ‘gezamelijk’ doen. Halveer het boter-suiker-ei mengsel wanneer dat klaar is en maak dan eerst het witte vanille deeg en daarna het chocolade deeg.

Opspuiten
Het deeg spuit je op in een lange zigzaggende baan op je bakplaat. De breedte van de banen is ongeveer 2 cm voor elke kleur. Je spuit ze nét tegen elkaar aan. Ze lopen tijdens het bakken nog wat uit dus als er hier en daar een ‘kiertje’ tussen de beide kleuren zit is dat niet erg.

Voor rechte banen kun je lijnen trekken op je bakpapier. Vergeet dan niet om je bakpapier met de getekende lijn naar beneden te leggen.

Bakken
Je bakt de spritsen op 165-170C. Dat is voor koekjes niet al te heet. Bak je ze wel heter dan vloeien ze meer uit en verlies je de typische kartel structuur.

Extra tips
Baktips voor het maken van het vanille deeg of het chocolade deeg vind je bij de recepten voor de basis sprits en de chocolade spritsen

zebra spritsen met vanille en chocolade

Veel voorkomende vragen


Welke ovenstand gebruik ik hiervoor?

Ik bak standaard met onder en bovenwarmte tenzij het anders in het recept staat aangegeven. Kun jij alleen op hete lucht bakken? Kijk dan hier welke temperatuur je dan moet gebruiken.

Hoe bewaar ik dit?

Je bewaart de zebra spritsen in een koektrommel of goed afgesloten plastic bak. Luchtdicht kun je ze wel een paar weken bewaren.

Hoe maak ik dit recept glutenvrij

Vervang de bloem door glutenvrije bloem


zebra spritsen met vanille en chocolade
zebra spritsen maken met cacao en vanille

Zebra spritsen

Superleuke spritsen, waarbij de ene helft met vanille is en de andere helft van chocolade
Voorbereidingstijd: 15 minuten
baktijd: 20 minuten
Gang: Koekjes
Keuken: dutch
Porties: 20
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

 • bakpapier
 • spuitzakken
 • kartel spuitmondje van 1 cm
 • deegkrabber

Ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiding

 • Verwarm de oven voor op 170C
 • Bekleed je bakplaat met bakpapier waar je eventueel al banen van ca 4 cm breed op hebt getekend over de lengte van de bakplaat.

Wrijfdeeg maken

 • Meng het deeg met de basterdsuiker en het zout op je werkvlak met de hand tot een samenhangend geheel.
 • Wrijf dit met je platte hand heen en weer of in cirkels over het werkblad totdat het lichter van kleur wordt. Met de deegkrabber breng je het steeds weer bij elkaar zodat je 1 hand schoon houdt.
 • Voeg het halve ei toe en meng dit er doorheen
 • Verdeel dit in twee gelijke porties (weeg af)

Vanille deeg

 • Maak eerst het vanille deeg door het merg uit het halve vanille stokje aan het boter-suiker mengsel toe te voegen.
 • Voeg de bloemsoorten toe voor het witte deeg en meng dit er door totdat je een samenhangend deeg hebt
 • Wrijf dit nog even een paar keer over je werkbank zodat het wat soepeler wordt en nog iets lichter van kleur.
 • Doe het deeg met je deegkrabber in de spuitzak

Chocolade deeg

 • Maak daarna het chocolade deeg op dezelfde manier

Zebra sprits opspuiten

 • Pak je spuitzak op ongeveer 1/3 vanaf het spuitmondje vast. Zo hoef je minder druk te zetten en dat scheelt je wat kracht.
 • Spuit op het bakpapier in een zigzaggende beweging een lange baan koekjes deeg die de halve breedte van je getekende baan heeft. Je hebt genoeg deeg om ongeveer 3 banen te maken
 • Spuit daarna op dezelfde manier het chocolade deeg er tegen aan.

Bakken van de zebra spritsen

 • Je bakt de banen spritsen in 20-25 minuten gaar en goudbruin. Ze zijn gaar wanneer de zijkanten een mooi bruin randje krijgen.
 • Haal de bakplaat uit de oven en zet op een rooster. Snij ze direct met een mes in de gewenste grootte. Je kunt er smalle repen van maken, maar ook bijna vierkante koekjes.
 • Leg ze na het snijden op een rooster om volledig af te koelen

Handige tips

Het chocolade deeg loopt tijdens het bakken iets minder uit dat het vanille deeg. Wanneer je de banen van gelijke breedte wilt hebben, kun je de chocoladerand iets breder opspuiten.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekker!

Vind je dit recept lekker/leuk om te maken? Dan kan ik je deze drie recepten ook aanraden. Stuk voor stuk succesrecepten waar jij ook blij van gaat worden

5 from 1 vote (1 rating without comment)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.