Spritsen zijn toch wel één van mijn favoriete koekjes. Utrechtse spritsen worden in banen gespoten en na het bakken pas in losse koekjes gesneden. Dat maakt ze uniek. Het lekkerste zijn ze als je ze deels in chocolade doopt
De Utrechtse spritsen hebben hun naam gekregen doordat een Utrechtse bakker deze koekjes in Duitsland heeft leren bakken en van daaruit mee naar zijn stad nam.
Kenmerkend is dat ze of in banen, of in smalle reepjes, worden gespoten én het utrechtse spritsen deeg heeft redelijk wat zout. Dit laatste moet je niet van schrikken, het zijn geen zoute koekjes, maar het zout geeft wel een fantastische balans in smaak met de suiker en de roomboter.
Het lekkerste zijn ze wanneer je ze ook nog van chocolade voorziet. Doop ze schuin in de chocolade voor de karakteristieke chocolade punt.
Okay, laten we aan de slag gaan! Wat heb je nodig, waar kun je misschien tegenaanlopen en natuurlijk het recept voor deze heerlijke spritskoekjes!
Wil je het direct maken? Scroll dan direct door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?
Naar het recept gaanIngrediënten en materiaal om Utrechtse spritsen te maken
Voor dit recept zijn dit de belangrijkste ingrediënten
- Boter
De smaak van de spritsen wordt grotendeels bepaald door de boter. Roomboter geeft de meeste smaak, dus gebruik hiervoor echte boter. - Zout
Zoals gezegd gaat er wat meer zout in dit recept dan bij andere koekjes recepten. Ik gebruik deze hoeveelheid zout in bijna al mijn spritsrecepten voor de perfecte smaakbalans, maar pas het gerust aan naar je eigen smaak. - Basterdsuiker
Door het gebruik van basterdsuiker, lost de suiker beter op, waardoor het beter karameliseert - Patentbloem én Zeeuwse boem
Zeeuwse bloem zorgt voor een brosse structuur. Maar je hebt ook patentbloem nodig voor de juiste balans van de eiwitten die in de bloem zitten. Wanneer je alleen zeeuwse bloem gebruikt worden ze te bros en verdwijnt de structuur. Kun je geen zeeuwse bloem krijgen, dan kun je ook alleen patentbloem gebruiken. Zeeuwse bloem bestel je bij de molen , maar desnoods kan het ook via bol com. - Chocolade
Gebruik voor het chocolade deel pure chocolade van een goede kwaliteit. Dat proef je namelijk direct terug. Ben je aangewezen op chocolade van de supermarkt, kies dan in ieder geval een pure reep waarbij de ingrediëntenlijst niet met suiker maar met cacao(massa) begint.
Benodigde bakspullen
- Spuitzakken
Spritsdeeg is een stevig deeg, dus gebruik goede spuitzakken die sterk zijn. In veel gevallen kun je spuitzakken vervangen door diepvrieszakken of zip-lock zakken, maar bij dit stevige deeg zullen die sneller knappen. Investeer dus in een paar goede spuitzakken van plastic of een herbruikbare versie - Spuitmondje van metaal
Spuitmondjes van metaal geven een betere en strakkere structuur van de kartels. Deze hebben dus mijn voorkeur. Ik gebruik zelf dit spuitmondje - Deegkrabber
Een plastic deegkrabber is ontzettend handig. Hou één hand altijd vrij van het deeg, zodat je met een schone hand en de deegkrabber je deeg gemakkelijk bij elkaar kunt houden
Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie
Hoe maak je het?
Spritsen maak je met een wrijfdeeg, dus zo ook deze Utrechtse spritsen. Dat wrijfdeeg maak je door zowel de boter-suiker massa als later het deeg op je werkvlak te wrijven met een platte hand. Hierdoor krijgt het deeg meer lucht. Bovendien wordt het deeg iets slapper waardoor het beter spuitbaar is.
Je kunt het deeg ook in je staande mixer maken. Gebruik daarvoor het vlinder hulpstuk zodat je het wrijft in de kom en niet opklopt zoals je dat met een garde zou doen.
Gebruik je deeghaken als je een handmixer gebruikt. Om het deeg wat hanteerbaarder te maken, wrijf je het altijd nog even op je werkvlak met je hand op.
Opspuiten
Het deeg spuit je op in een lange zigzaggende baan op je bakplaat. De breedte van de banen is ongeveer 4 cm. Ze lopen tijdens het bakken nog wat uit.
Voor rechte banen kun je lijnen trekken op je bakpapier. Vergeet dan niet om je bakpapier met de getekende lijn naar beneden te leggen.
Bakken
Je bakt de spritsen op 165-170C. Dat is voor koekjes niet al te heet. Bak je ze wel heter dan vloeien ze meer uit en verlies je de typische kartel structuur.
Chocolade
Wil je de koekjes door de chocolade halen? Zorg er dan wel voor dat je de chocolade niet alleen smelt maar ook tempereert. Anders hard je chocolade niet mooi uit en krijg je plakkende chocolade. Hoe je kunt tempereren lees je hier
Veel voorkomende vragen
Ik bak standaard met onder en bovenwarmte tenzij het anders in het recept staat aangegeven. Kun jij alleen op hete lucht bakken? Kijk dan hier welke temperatuur je dan moet gebruiken.
Ja, je kunt ook alleen patentbloem gebruiken. Je koekjes worden ietsje minder bros, maar zullen nog steeds een lekker bros koekje worden als je het deeg goed wrijft op je werkvlak.
Je bewaart de spritsen in een luchtdichte koektrommel of plastic doos.
Je kunt de bloem vervangen door glutenvrije bloem
Ja, dat kan. Vervang de boter door een plantaardige boter en vervang het ei door 2 el plantaardige melk. Let er bij de chocolade ook even goed op. In principe hoort een kwalitatieve pure chocolade vegan te zijn.
Handig om te gebruiken
- spuitzak
- bakpapier
- kartel spuitmondje van 1 cm
- deegkrabber
Ingrediënten
Voor het koekjesdeeg
- 210 gr boter zeer zacht maar niet gesmolten
- 125 gr witte basterdsuiker
- 5 gr citroen rasp ca 1/4 tl
- 5 gr zout ca 1/4 tl
- 25 gr ei – 1/2 ei M ca 1/2 ei M
- 150 gr zeeuwse bloem
- 100 gr bloem
Decoratie
- 300 gr pure chocolade
- cacaoboter optioneel
Bereidingswijze
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 170C
- Bekleed je bakplaat met bakpapier waar je eventueel al banen van ca 4 cm breed op hebt getekend over de lengte van de bakplaat.
Wrijfdeeg maken
- Meng het deeg met de basterdsuiker, het zout en de citroenrasp op je werkvlak met de hand tot een samenhangend geheel.
- Wrijf dit met je platte hand heen en weer of in cirkels over het werkblad totdat het lichter van kleur wordt. Met de deegkrabber breng je het steeds weer bij elkaar zodat je 1 hand schoon houdt.
- Voeg het halve ei toe en meng dit er doorheen
- Voeg de bloemsoorten toe en meng dit er door totdat je een samenhangend deeg hebt
- Wrijf dit nog even een paar keer over je werkbank zodat het wat soepeler wordt en nog iets lichter van kleur.
- Doe het deeg met je deegkrabber in de spuitzak
Utrechtse sprits opspuiten
- Pak je spuitzak op ongeveer 1/3 vanaf het spuitmondje vast. Zo hoef je minder druk te zetten en dat scheelt je wat kracht.
- Spuit op het bakpapier in een zigzaggende beweging een lange baan koekjes deeg. Je hebt genoeg deeg om ongeveer 3 banen te maken
Bakken van de spritsen
- Je bakt de banen spritsen in 20-25 minuten gaar en goudbruin. Ze zijn gaar wanneer de zijkanten een mooi bruin randje krijgen.
- Haal de bakplaat uit de oven en zet op een rooster. Snij ze direct met een mes in de gewenste grootte. Je kunt er smalle repen van maken, maar ook bijna vierkante koekjes.
- Leg ze na het snijden op een rooster om volledig af te koelen
Chocolade dip
- Smelt de chocolade en tempereer deze op de manier die jij het handigste vind.
- Is je chocolade wat aan de dikke kant om te dippen? Dan kun je er voor het tempereren altijd nog wat gesmolten cacaoboter bij doen, zodat het wat vloeibaarder wordt.
- Dip de afgekoelde koekjes door de chocolade en laat het op een bakpapiertje uitharden op je werkvlak.
Ook lekker!
Vind je dit recept lekker/leuk om te maken? Dan kan ik je deze drie recepten ook aanraden. Stuk voor stuk succesrecepten waar jij ook blij van gaat worden. Iets meer de basis technieken in met ‘gewone’ spritsen, of spritsen met hazelnoot maken voor de hazelnootkoekjes. En wanneer je even geen spritsen wilt maken is het Jan Hagel koekje ook een hele lekkere om te maken.
Zo dat ziet er weer heerlijk uit! Ik krijg spontaan zin om nu meteen te gaan bakken!