Marshmallow maken is superleuk om te doen. Ook als je niet van bergen zoetigheid houdt is dit een leuke techniek om te leren, want naast de gewone blokjes marshmallow kun je er ook enorm leuke taart decoraties mee maken. Maar dan is het wel handig om de basis eerst onder de knie te hebben.

Marshmallow of spekjes, wie houdt er niet van! Je kent ze wellicht wel van de ‘s mores. Een koekje, stukje chocolade en marshmallow en dan het liefste warm. Of marshmallow op een stokje roosteren boven een kampvuurtje of bij de barbecue. Een heerlijk toetje!

Als je eenmaal weet hoe je kookschuim maakt, is het maken van marshmallow een gemakkelijke volgende stap. Ontzettend leuk om zelf eens te maken. Of je er nu losse blokken van maakt of gebruikt in een taart- of koekjesrecept (zie iemand chocolade zoenen?). Dit is weer zo’n basisrecept wat je gewoon eens gemaakt moet hebben.

marshmallow gesneden wit

Marshmallow is eigenlijk niets meer dan lekker zoet luchtig eiwitschuim wat door gelatine stevig en toch zacht gemaakt wordt en waardoor je het kunt snijden. Door de gelatine is het ook redelijk flexibel waardoor het ook uitermate geschikt is om leuke decoraties mee te maken voor op tartelettes, taart of kleine gebakjes. Hiermee geef je gemakkelijk net weer even je eigen draai aan een gewoon recept.

marshmallow basis recept, een blok marshmallow

Okay, laten we aan de slag gaan met dit basis recept! Met dit basis recept maak je een flinke plak marshmallow die je in heerlijke stukken kunt snijden om lekker van te snoepen. Wat heb je nodig om dit te maken, waar kun je misschien tegenaanlopen, ik vertel het je allemaal!

Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?

Naar recept gaan

Ingrediënten en materiaal voor het maken van marshmallow

Voor dit recept zijn dit de belangrijkste ingrediënten

 • Eiwit
  Je kunt voor dit recept zowel gepasteuriseerd eiwit gebruiken als vers eiwit. Zorg er ten alle tijde voor bij vers eiwit dat je geen dooier in je eiwit hebt en dat al het materiaal wat je gebruikt vetvrij is. Zodra er ook maar iets van vet in je eiwit zit zal dit niet lekker luchtig opkloppen
 • Suikers
  Om je eiwitschuim structuur en balans te geven heb je suiker nodig. Suiker zorgt ervoor dat je een beschermlaagje om de luchtbellen creeert waardoor je een stabiel en stevig schuim krijgt. Glucose is ook een suiker en is niet perse noodzakelijk, maar zorgt er wel voor dat suiker niet weer gaat kristalliseren.
 • Gelatine
  Gelatine zorgt voor stevigheid en flexibiliteit. Laat de gelatine vooraf altijd geruime tijd (minstens 30 min) in koud water weken zodat het tot zijn volle bindkracht kan komen. Laat je het korter weken, dan zal de gelatine later vocht uit je marshmallows ontrekken, waardoor ze taai en rubberachtig worden.
 • Maizena en poedersuiker / olie
  Het schuim is een plakkerig goedje. Om het later te kunnen snijden en los te kunnen maken van het bakpapier bestrooi je dit royaal met een mengsel van gelijke delen poedersuiker en maizena. Dit strooi je ook op de bovenkant van je marshmallowschuim. Gebruik je een (bodemloze)vorm of kader waarin je het stort, vet dan de randen hiervan in met olie. Daarmee kun je het later gemakkelijk uit de vorm krijgen.

Benodigde bakspullen

 • Steelpan
  Omdat je een deel van de suiker gaat opkoken en dat later bij het opkloppende eiwit gaat schenken is een steelpan handig.
 • Thermometer
  Temperatuur is in dit recept belangrijk. Zorg dus dat je een goede (suiker) thermometer hebt waarmee je de temperatuur van de suikersiroop kunt meten.
 • Staande mixer
  Marshmallow moet je flink lang op- en weer koudkloppen. Een staande mixer is hierbij ontzettend handig. Zorg er wel voor dat je een kom gebruikt die bestand is tegen de hete suikersiroop (geen plastic kom dus)
 • Bakpapier en eventueel een vierkante ‘bakring’
  Om het marshmallowschuim te kunnen laten drogen moet je het uitstorten op een ondergrond. Bakpapier is hiervoor het handigste, want dat haal je er gemakkelijk weer af. Wil je een strakke vorm maken? Gebruik dan een bodemloze bakring of -kader waarin je het mengsel uitstort

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Hoe maak je het?

De basis voor marshmallow is kookschuim of Italiaanse meringue. Dat wil zoveel zeggen dan dat je een eiwitschuim maakt waaraan je een hete suikersiroop toevoegt. Het voordeel van deze hete suikersiroop is dat daardoor je eiwitten garen en de marshmallows dus veilig zijn om te eten.

De stappen voor het maken zijn (kort door de bocht) als volgt:

 1. Als eerste breng je de suiker met de glucose en wat water aan de kook
 2. Zodra dit een temperatuur van ca 113C heeft bereikt begin je met het opkloppen van de eiwitten met wat ‘schiftsuiker’
 3. Wanneer je suikersiroop 120C is giet je het in een doorlopende stroom bij de eiwitten en klop je net zolang totdat het weer op kamertemperatuur is
 4. Je voegt de gesmolten gelatine toe en eventuele smaakmakers
 5. Je verwerkt het direct voordat het begint op te stijven

Let op

Het gieten van de hete suikersiroop heeft even wat toelichting nodig.

 • Wanneer je het op de garde giet zal het alle kanten uitswiepen en krijg je harde suikerspetters op de garde en aan de rand van de kom. In het ergste geval ook suikerstukjes in je eiwit. Dat wil je niet
 • Wanneer je het langs de rand van de kom giet krijg je een dikke plak suiker op je kom, beter dan voorgaande maar liever ook niet. Giet het dus nèt niet tegen de komrand aan, maar zeker niet op de garde.
 • Gebruik een metalen kom; een plastic kom kan de hitte niet aan en ook glas kan moeite hebben met de hete suiker als de glazen kom zwakke plekken heeft. Bovendien kun je aan de buitenkant van de kom goed voelen wat de temperatuur is van het eiwitschuim. Een kom die niet warm aanvoelt geeft aan dat de meringue klaar is.
 • Je wil de hoge temperatuur van de suiker gebruiken om de eiwitten te garen. Giet het dus niet heel langzaam in een dun straaltje, maar giet het vlot in een dikke straal bij je eiwitten. Doe het niet in 1x hupsakee erbij en zet ook niet je mixer uit, want daarmee zal de warmte zich niet goed verdelen en kun je of suikerkristallen krijgen of gestold eiwit.
 • Schiftsuiker
  Schiftsuiker is niet een speciaal soort suiker, maar een klein deel van de suiker wat je direct al bij de eiwitten doet tijdens het opkloppen en dus niet meeverwarmt in je suikersiroop. Dit zorgt ervoor dat je eiwitten al een mooi schuim worden en niet te snel vlokkerig gaan worden.
 • Gelatine
  Goed geweekte gelatine zou je technisch gezien vrij vlot zo bij het hete schuim kunnen doen. Door de warmte in het schuim zal het smelten en door de draaiende mixer goed oplossen. Dit kan echter lastig zijn om het juiste punt te vinden, want te heet is niet goed voor de gelatine (en dat ruik je ook) en te koud zorgt dat het niet goed oplost. Ik smelt de gelatine dus altijd even en giet het er bij wanneer de meringue lauwwarm is (dit kun je voelen aan de kom).
marshmallow op een garde

Veel voorkomende vragen


Kan ik marshmallow zonder glucose maken?

Ja dat kan. Je hebt alleen wel kans dat de suiker naar verloop van tijd gaat kristalliseren. Heb je geen glucose? Dan kun je ook honing of cornsyrup gebruiken ter vervanging.

Hoe bewaar ik zelfgemaakte marshmallow

Er zit veel suiker in het recept en dat trekt vocht aan. Bewaar het dus in een goed afgesloten (plastic) bak die luchtdicht is. Je kunt het gewoon op kamertemperatuur bewaren


marshmallow basis recept, een blok marshmallow

Basis recept: Marshmallow maken

Het basis recept om zelf marshmallows te maken. Lekker om zo van te snoepen of te gebruiken als decoraties bij gebak of in andere gebak recepten. Ook heerlijk om 'smores mee te maken
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Droogtijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 25 minuten
Gang: candy, Snoepjes, traktaties
Keuken: American, Amerikaans
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

 • Steelpan
 • staande mixer
 • bakpapier

Ingrediënten

 • 275 gr kristalsuiker
 • 175 gr water
 • 18 gr glucose
 • 100 gr eiwit
 • 15 gr gelatine
 • 50 gr maizena
 • 50 gr poedersuiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

 • Week de gelatine in koud water
 • Zet een bakplaat met bakpapier klaar
 • Meng de poedersuiker met de maizena en strooi de helft op het bakpapier

Marshmallow maken

 • Zet 25 gram van de suiker apart
 • Doe de rest van de suiker met de glucose en het water in een steelpan en breng dit aan de kook.
 • Zodra je suikersiroop 113C is zet je de mixer aan met daarmee de eiwitten en de 25 gram suiker. Dit laat je op middelhoge stand opkloppen
 • Wanneer de suikersiroop 120C is haal je het van het vuur (pas op heet!) en giet je dit, al kloppend, in een dikke doorgaande straal bij het eiwitschuim
 • Voeg de gelatine toe en eventuele smaakmakers en klop net zolang door totdat de kom koud (kamertemperatuur) aanvoelt
 • Stort het mengsel op het bakpapier (eventueel in de vorm), bestrooi het royaal met poedersuiker/maizena en druk eventueel nog wat plat of in de juiste vorm
 • Laat minimaal 2 uren drogen voordat je het gaat snijden

Handige tips

De je marshmallow schuim ook eens in een spuitzak en maak er mooi figuurtjes mee
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekker!

Vind je dit recept lekker/leuk om te maken? Dan heb ik nog een paar lekkere recepten voor je!

5 REACTIES

 1. 1 ster
  Je kan niet glucosevrij maken met cornsyrup of honing aangezien honing voor 30% uit glucose bestaat en cornsyrup uit maarliefst 100%.!

  • ik geef aan dat je de glucose kunt vervangen wanneer je deze niet hebt en heb het hier niet over glucosevrij, maar begrijp het interpretatie-verschil. Je kunt het dus zonder glucose maken, dan is het glucose vrij. Wil je wel glucose gebruiken maar heb je het niet in huis dan kun je ook honing of cornsyrup gebruiken.

 2. Kan ik dit maken met zoetstof? Mijn man is diabeet? Ik werk voornamelijk met Zusto en Sukrin. Graag je raad en advies om met deze tot een mooi resultaat te komen. Kan je mij ook via mail een antwoord sturen aub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.