Sinds ik het bitterballen maken heb geleerd van Ilona, maak ik ze steeds vaker. Want eerlijk? Een zelf gemaakte bitterbal is nu eenmaal veel lekkerder. Bovendien kun je er heerlijke variaties mee maken die in de winkel niet te koop zijn. Maar ook de klassieker zijn leuk om te maken, dus vandaag gaan we aan de slag met mijn rundvlees bitterballen recept!
Bij de borrel is een warm hapje altijd een extra feestelijk en de ouderwetse bitterbal is hier toch stiekem nog steeds favoriet. Ook al mag ik graag verschillende nieuwe smaken op tafel zetten, in de mix zit ook altijd de klassieke runder bitterbal. Gewoon omdat deze lekker is én handig voor de mensen die nieuwe smaakjes wat te spannend vinden.
En ja, wanneer je van deze vulling wat grotere exemplaren maakt kun je er ook kroketten van maken.
Zelf bitterballen maken
Een bitterbal is eigenlijk een kleine ronde kroket. Een heerlijke warme, hartige snack op basis van een ragout (vakterm: salpicon). Deze vulling zit in een laag paneermeel, waardoor de bitterbal lekker knapperig wordt wanneer je deze frituurt.
Bitterballen kunnen verschillende vullingen bevatten. Populair zijn de klassieke rundvlees bitterballen, maar je kunt ook bitterballen met kaas, kip, paddestoelen of groente maken. In het Bourgondische bitterballen boek van boogvriendin Ilona vind je de meest fantastische combinaties, waaronder deze lekkere Chorizo bitterbal!
Bitterballen zijn een typisch Nederlandse snack. De naam verwijst naar het bittertje (de drank) waarbij het oorspronkelijk geserveerd werd.
Okay, laten we aan de slag gaan! Wat heb je nodig om dit te maken, waar kun je misschien tegenaanlopen en natuurlijk het recept!
Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?
Naar recept gaanWat heb je nodig om rundvlees bitterballen te maken
Dit zijn de belangrijkste ingrediënten
- Runder bouillon
De bouillon is dé smaakmaker van je rundvlees bitterbal. Maak die dus zelf. Het is gemakkelijker dan je denkt, het kost alleen wat tijd. Wil je de bouillon niet zelf maken, let dan even goed op wanneer je kant-en-klare bouillon koopt of een bouillon blokje, want met name in die laatste zit ontzettend veel zout. - Rundvlees
Wanneer je zelf bouillon gemaakt hebt, gebruik je het vlees uit de bouillon. Ook kun je restjes stoofvlees of draadjesvlees gebruiken. - Ingrediënten voor de salpicon
Om de basis salpicon te maken heb je bloem, boter, gelatine, room en eidooiers nodig. Wil je één van deze ingrediënten vervangen ivm een allergie, dan kan dat. Lees dan hier verder: alle tips en trucs voor het maken van salpicon –> - Smaakmakers
Zelf maken betekent zelf de smaak bepalen. Ik gebruik zelf het liefst platte peterselie, wat mosterd, nootmuskaat en peper & zout, lekker klassiek! Maar hierin kun je dus zoveel variëren als wat je zelf wil. - Bloem, eiwit en paneermeel
Geen bitterbal zonder een knapperige korst! Die maak je met een paneerlaag van tarwebloem, eiwit en paneermeel. - Olie om in te frituren
Ik frituur het liefst in zonnebloem olie
Benodigde bakspullen
- Pan met anti aanbak laag
- Weegschaal
Voor het afwegen van de vulling zodat je bitterballen allemaal even groot zijn. Dit is belangrijk om tijdens het frituren geen koude en te hete opengeklapte bitterballen tegelijkertijd te hebben. - Schalen en kommen
Voor het paneer-productie-lijntje zijn twee diepe borden of kommen handig. Zorg voor een diepe brede schaal voor de paneermeel, zodat je ruimte hebt om de bitterballen te kunnen rollen. Een bakplaat kan ook handig werken hiervoor. - Frituurpan of diepe pan
Om kroketten te frituren is een frituurpan het handigste, aangezien deze een thermostaat bevat en je daarmee de olie mooi op de juiste temperatuur kunt houden. Heb je dat niet dan kun je ook olie verwarmen in een diepe pan en ze daar in frituren. Je moet dan iets beter op de temperatuur van de olie letten. Deze bitterballen zijn niet geschikt voor de airfryer of oven.
Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie
Hoe maak je rundvlees bitterballen?
Hier volgen stap voor stap tips voor het maken van dit recept. Let op: de verschillende stappen kosten veel tijd. je hoeft zelf niet heel veel te doen, maar bouillon maken en het opstijven van de vulling kost wel veel tijd. Gelukkig kun je veel van te voren klaar maken. Lees het recept dus goed door voordat je aan de slag gaat en de frituur al aanzet ;-).
Naar recept gaanStappenplan bitterballen maken
- Maak eerst de bouillon en laat deze volledig afkoelen tot gebruik.
- Maak de salpicon. Deze moet enkele uren opstijven.
- Vorm de bitterballen en paneer ze.
- Vries de bitterballen in.
- Frituur de bitterballen bij voorkeur bevroren.
De runderbouillon maken
- Doe het vlees en de schenkel in een pan met gezouten water en verwarm dit tot net tegen de kook aan. Haal het schuim wat aan de oppervlakte komt drijven af.
- Snij de groente in grove stukken en voeg dit met de kruiden en specerijen toe aan de licht pruttelende bouillon.
- Laat dit enkele uren trekken totdat het vlees zacht is en je uit elkaar kunt trekken. Haal het vlees uit de bouillon, trek dit uit elkaar en weeg af. Je hebt voor het recept ca 250-300 gram nodig.
- Haal de vulling uit de bouillon. Je kunt het door een zeef of vergiet gieten, maar vergeet er dan niet om een grote pan onder te zetten. Je zult de eerste niet zijn die de vulling bewaart en de bouillon door de gootsteen ziet gaan. De groente kan weg, dat heeft zijn smaak afgeven aan de bouillon.
- Laat de runderbouillon volledig afkoelen. Eventueel vet zal een laagje vormen op de bouillon, dit kun je er afscheppen. Hou 500 ml van de bouillon apart voor dit recept. De rest kun je invriezen of gebruiken voor soep.
De bitterballen vulling maken (salpicon)
- Voor het maken van een basis roux en salpicon lees je hier alle tips en trucs: Hoe maak ik een basis salpicon –>
- Week de gelatine in koud water. Minimaal 10 minuten, maar het liefst langer dan 30 minuten, zodat het tot zijn volle bindkracht kan komen en geen vocht onttrekt aan de bitterballen vulling (en deze dus taaier kan worden).
- Smelt de boter in de pan, voeg de bloem toe en gaar de roux al roerende in enkele minuten.
- Voeg de koude bouillon toe, roer dit goed door de roux zodat het gaat mengen en binden. Verwarm dit enkele minuten zodat het verder gaat binden en indikken. Je basis salpicon is klaar wanneer het loskomt van de bodem, je het kunt ‘omscheppen’ en het begint te ‘zweten’ of glimmen. Haal de pan van de warmtebron.
- Laat de gelatine uitlekken en voeg deze, samen met de room en de eidooiers, toe. Roer alles goed doorelkaar.
- Breng de vulling op smaak met mosterd, peterselie, het vlees, peper, zout en nootmuskaat.
- Doe de rundvlees salpicon in een schaal, dek af met huishoudfolie en laat dit in de koelkast afkoelen en opstijven. Dit kost minimaal 4 uren, want dan pas is de gelatine op zijn maximale bindkracht.
Bitterballen draaien
- Haal de salpicon uit de koelkast en verdeel deze in stukken. Een gemiddelde bitterbal heeft 15-20 gram vulling.
- Maak van de stukjes vulling balletjes door ze tussen je handen te rollen. De vulling kan kleverig zijn, maar wanneer je je handen natmaakt met koud water dan lukt het rollen prima.
- Haal voor het paneren de bitterballen eerst door de bloem, daarna door het eiwit en als laatste door het paneermeel. Dit is een kliederig werkje, dus zorg dat je met de ene hand de bitterballen door het eiwit haalt en op het paneermeel legt en met de andere hand de kroket door de paneermeel rolt.
- Zorg er goed voor dat alle lagen volledig zijn en geen ‘gaatjes’ hebben. Alleen op die manier krijg je een goede dichte paneerlaag en zullen ze niet open knappen tijdens het frituren.
- Vries de bitterballen los van elkaar in zodat ze niet aan elkaar gaan plakken en de paneerlaag stuk gaat. Eenmaal goed bevroren kunnen ze in een afgesloten diepvries bakje of -zakje.
Frituren van bitterballen
- Verwarm de frituur op 175-180
- Bak bevroren bitterballen in ca 3 minuten gaar. Doe niet teveel bitterballen tegelijk in het frituurvet, want dan zal dat teveel afkoelen.
- Serveer direct.
Serveertips
Serveer de rundvlees bitterballen tijdens de borrel met wat mosterd of mayonaise.
Veel voorkomende vragen
Lees voor het maken van een glutenvrije basisvulling deze tips goed door. De paneerlaag van de bitterballen kun je prima met glutenvrij paneermeel maken. Deze kun je eventueel zelf maken van gedroogd en vermalen glutenvrij brood.
Er kunnen verschillende redenen zijn, dus let op het volgende:
1. was je paneerlaag wel goed en volledig dicht (dus alle lagen, bloem, eiwit en paneermeel)
2. te lang gebakken.
Recept: Rundvlees bitterballen
Ingrediënten
Bouillon
- 1,5 liter water koud
- 15 gram zout
- 500 gram rundelschenkel
- 300 gram runderpoulet
- 1 prei
- 1 ui
- 2 winterwortels
- 2 stengels bleekselderij
- 1 blaadje laurier
- takjes rozemarijn en/of tijm
Salpicon
- 500 ml runderbouillon
- 80 gram boter
- 100 gram bloem
- 8 gram gelatine (5 blaadjes)
- 2 eidooier
- 50 gram room
- 1 tl mosterd
- 1 bosje peterselie fijngehakt
- 250 gram rundvlees uit de bouillon of draadjesvlees
- zout en peper
- nootmuskaat
Paneren
- 4-5 eiwitten
- bloem
- paneermeel
Frituren
- 2-3 liter zonnebloem olie
Bereidingswijze
Bouillon maken
- Doe het vlees en de schenkel in een pan met gezouten water en verwarm dit tot net tegen de kook aan.
- Snij de groente in grove stukken en voeg dit met de kruiden en specerijen toe aan de licht pruttelende bouillon. Laat dit enkele uren trekken totdat het vlees zacht is en je uit elkaar kunt trekken.
- Haal het vlees uit de bouillon en trek dit in kleine stukjes uit elkaar. Weeg 250 gram af voor de vulling en zet apart.
- Haal met een schuimspaan of een zeef alle vulling uit de bouillon, dat kan weg. Meet 500 gram bouillon af voor het recept. Laat de bouillon volledig afkoelen..
Salpicon maken
- Week de gelatine in koud water.
- Smelt de boter in de pan, voeg de bloem toe en gaar de roux al roerende in enkele minuten.
- Voeg de koude bouillon toe, roer dit goed door de roux zodat het gaat mengen en binden. Verwarm dit enkele minuten zodat het verder gaat binden en indikken. Je basis salpicon is klaar wanneer het loskomt van de bodem, je het kunt 'omscheppen' en het begint te 'zweten' of glimmen. Haal de pan van de warmtebron.
- Laat de gelatine uitlekken en voeg deze, samen met de room en de eidooiers, toe. Roer alles goed doorelkaar.
- Voeg de mosterd, peterselie en het vlees toe. Roer goed door elkaar. Proef en breng verder op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Doe de rundvlees salpicon in een schaal, dek af met huishoudfolie en laat dit in de koelkast minimaal 4 uren afkoelen en opstijven.
Bitterballen maken
- Verdeel de salpicon in porties van 15-20 gram en maak hier ronde balletjes van.
Paneren
- Haal de balletjes eerst door de bloem, daarna door het eiwit en als laatste door de paneermeel. Zorg dat ze rondom goed bedekt zijn met de paneerlaag
Bewaren
- Bitterballen frituren het mooist als ze bevroren zijn. Wil je de bitterballen vers bakken? Laat ze dan na het maken nog minstens een uur in de koelkast afkoelen.
- Vries de bitterballen los van elkaar in zodat de paneerlaag niet stuk gaat. Eenmaal goed bevroren kunnen ze bij elkaar in een diepvriesbakje of -zakje worden bewaard.
Frituren
- Verwarm het frituurvet tot 175-180C
- Frituur de bevroren bitterballen ca 3 minuten zodat ze een kerntemperatuur van ca 65% hebben en mooi goudbruin gebakken zijn.