Vanille cupcakes zijn ideale kleine gebakjes om te maken voor feestjes en verjaardagen. je kunt ze leuk decoreren en ermee variëren waardoor ze enorm veelzijdig zijn. Maar hoe bak je nu de perfecte cupcake? In dit basisrecept voor vanille cupcakes leer je hoe je mooie rechte cupcakes maakt die niet inzakken en klaar zijn voor een mooie decoratie.

Cupcakes worden vooral veel thuis gebakken. Vind je in het buitenland ook vaak bakkerijen die gedecoreerde cupcakes verkopen of zelfs hele cupcake winkels, in Nederland wil dat blijkbaar niet echt doorbreken.

Toch is dat zonde want een goede vanille cupcake kun je gemakkelijk als een mooi gebakje presenteren. Het is een ideaal eenpersoons gebakje wat veel voor verjaardagen en sweet-tables voor bruiloften wordt gemaakt. Gelukkig zijn er steeds meer taartenbakkers die er ware kunstwerkjes van maken.

vanille cupcake

Vanille cupcakes maken

Vanille cupcakes zijn kleine eenpersoons cakejes die doorgaans in mooie ronde papieren taartvormpjes worden gebakken in een speciale cupcakevorm.

Wanneer je een cupcake mooi wil decoreren, wil je een cupcake met een mooie platte bovenkant. Mooie rechte cupcakes met een platte bovenkant maak je als je op de volgende dingen let:
– Vul je cupcake vormpjes tot ze ca 2/3 vol zijn. Zo hebben ze nog ruimte om te rijzen tijdens het bakken, maar zullen ze niet boven de rand van je vormpje uitkomen.
– Bak de cupcakes niet op een te hoge oventemperatuur. Hebben je cupcakes een bult? Verlaag dan de volgende keer de oventemperatuur een paar graden. Door een te hete oven zal de buitenkant sneller gaar en stevig worden, waardoor de binnenkant nog door wil rijzen en zo omhoog door de bovenkant barst of een bolling op je cupcake maakt.

Vanille cupcakes maken met boter of met olie?

Het lekkerste cakebeslag maak je met roomboter. Dat geeft gewoon een heerlijke smaak aan je cake. Echter wanneer je een cupcake wil maken die je gaat decoreren, dan moet de cupcake meestal door die decoratie in de koelkast bewaard worden.

Boter in je beslag zorgt er dan voor dat je een wat stevigere, hardere cake krijgt. Dat eet minder lekker dan een lekker mals en luchtig cakeje. Olie wordt niet hard in de koelkast en dus kun je de boter prima vervangen door olie. Kies voor een neutrale olie, zoals zonnebloem olie.

Omdat boter naast vet ook vocht bevat kun je iets minder olie gebruiken voor hetzelfde vetpercentage in je cakejes. Ga uit van ongeveer van de volgende stelregel: 100 gram boter vervangen door 90 gram olie. Het gaat echter niet om een heel groot deel, dus wanneer je niet een hele precieze, technische bakker bent, kun je het ook 1 op 1 vervangen. Je krijgt dan nog steeds een mooi beslag en gebakken cakeje.

Daarnaast is het bakken met olie ook handig wanneer je vaak en veel cupcakes moet maken. Je kunt een stap overslaan. Bij cakes op basis van boter mix je eerst de suiker met de boter en voeg je daarna één voor één de eieren toe. Bij een cakebeslag op basis van olie kun je de olie, suiker en eieren in één keer in de keukenmachine doen en tezamen opkloppen.

luchtige vanille cupcake doormidden gesneden

Okay, laten we aan de slag gaan! Wat heb je nodig om dit te maken, waar kun je misschien tegenaanlopen en natuurlijk het recept!

Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?

Naar recept gaan

Wat heb je nodig om vanille cupcakes te bakken?

Dit zijn de belangrijkste ingrediënten

 • Bloem
  Gebruik gewone tarwebloem voor cupcakes. Gebruik liever geen zelfrijzend bakmeel maar voeg zelf bakpoeder toe. Zo heb je meer invloed op de rijzende werking in je cakes.
 • Suiker
  Je kunt cupcakes met kristalsuiker maken, maar omdat basterdsuiker vocht beter vasthoudt, krijg je daarmee een malser cakeje.
 • Vetstof
  Cake kun je zowel met olie als boter maken. Hoeven de cakes niet in de koelkast? Gebruik dan boter ivm de smaak. Gebruik wel boter welke minstens op kamertemperatuur is. Gebruik geen plantaardige boter, maar kies dan voor een neutrale olie. Daar krijg je heerlijk malse cakejes van die ook in de koeling nog lekker zacht en luchtig blijven.
 • Bakpoeder
  Voeg zelf bakpoeder toe aan je recept. Zo heb je zelf invloed op hoeveel je ze wil laten rijzen. Omdat niet iedereen een weegschaal heeft die op de 0.1 gram nauwkeurig afweegt geef ik de hoeveelheid in theelepels. Gebruik hiervoor wel de officiële maatlepels. Op deze wijze heb je een nauwkeurigere hoeveelheid, want een 3 gram op een normale weegschaal kan 2,6 gram of 3,4 gram zijn en dat geeft bij kleine hoeveelheden nogal een verschil in eindresultaat.
 • Eieren
  De eieren in dit recept zijn maat M en worden op kamertemperatuur gebruikt, ze kloppen dan gemakkelijker op en je krijgt gemakkelijker meer volume. Hou jij de eieren in de koelkast? Lees dan hier hoe je eieren snel op kamertemperatuur krijgt.
 • Vanille
  Een lekkere vanillesmaak krijg je niet in je cake wanneer je een zakje vanillesuiker erbij doet. Dat is meestal van chemische makelij en heeft niet een echt lekkere vanille smaak. Gebruik je eigen gemaakte vanille-suiker, vanille-extract en gewoon een vanille stokje, waar je het merg uitschraapt. Heb je dat niet, laat het dan weg voor neutrale cupcakes, die zijn lekkerder dan met goedkope vanillesuiker 😉 .

Benodigde bakspullen

 • Cupcake bakvorm en papieren cupcake vormpjes
  Ondanks dat je cupcakes in papieren vormpjes bakt heb je wel een speciale cupcakevorm nodig om de cupcakes mooi recht en rond te bakken, de papieren vormpjes zijn daar niet stevig genoeg voor. Ze zijn meer bedoeld om de cupcake goed uit de vorm de krijgen en mooi te kunnen presenteren. Er zijn papieren vormpjes in verschillende prijsklassen en kwaliteit. Goedkope varianten kunnen wat vettige vlekken laten zien, wat niet zo mooi presenteert.

  Ook willen papieren cupcake vormpjes nog wel eens loslaten. Dit komt meestal door condens (of vocht uit bv de boter). Dit kun je deels voorkomen door de cupcakes maar even in de vorm af te laten koelen en ze daarna zo snel mogelijk uit de vorm te halen. Laat ze altijd op een taartrooster afkoelen. Eventuele condensvorming heeft zo geen invloed op de papiertjes. Deze condens kun je ook laten absorberen door een klein beetje rijst onder je cupcakepapiertjes te doen voor het bakken.
 • Spuitzak
  De beste manier voor het verdelen van het beslag gaat met een spuitzak. Hiermee kun je de vormpjes goed vullen zonder knoeien. Het kan ook met een paar lepels of met een ijsbolletjes vorm, maar het beslag op basis van olie is redelijk vloeibaar waardoor een spuitzak het allerbeste werkt.

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Hoe maak je Vanille Cupcakes

Hier volgen stap voor stap tips voor het maken van dit recept. Het complete recept staat in de receptkaart onderaan.

Naar recept gaan

Voorbereiding

 • Start altijd met het voorverwarmen van de oven.
 • Zet de cupcake papiertjes in de cupcake bakvorm.
 • Zet al je ingrediënten klaar en zorg dat de eieren (en eventueel de boter) op kamertemperatuur zijn.
 • Wanneer je een vanillepeul gebruikt, snij deze dan open en schraap het vanille merg eruit. Het stokje kun je gebruiken om vanillesuiker, vanille-extract of vanille-pasta te maken dus gooi dat niet weg.

Cupcake beslag maken

 • Doe de olie, basterdsuiker en de eieren in de kom van je mixer. Ook de vanille kun je er nu al bij doen.
 • Mix dit in een aantal minuten tot een dik, lobbig en luchtig beslag. Hou er rekening mee dat je minimaal 5 minuten mixt, maar langer kan ook. Je kunt dit niet snel ‘overmixen’.
 • Voeg dan in 1x alle droge ingredienten toe (dus de bloem, snuf zout en bakpoeder).
  Indien ze klontjes bevatten kun je het even zeven of met een garde vooraf goed doorroeren.
 • Mix de droge ingrediënten kort door het beslag. Zodra het goed gemengd is is het voldoende, mix niet langer dan nodig is.

Cupcake vormpjes vullen

 • Doe het beslag in de spuitzak.
 • Verdeel het beslag over de vormpjes. Vul ze niet hoger dan 2/3 vol. Afhankelijk van hoe goed je gemixt hebt kun je wat beslag overhouden of iets hogere cupcakes maken 😉
 • Je kunt het beslag in een goed afgesloten spuitzak wel eventjes bewaren. Dus wil je meerdere sessies achterelkaar bakken, maak dan in 1x een groot recept en verdeel dat over spuitzakken. Je zult merken dat het beslag dan iets steviger wordt doordat de bloem het vocht uit het beslag heeft opgenomen. Bewaar het niet te lang, want dan gaat de luchtigheid er uit. Maar 2-3 sessies direct achterelkaar bakken lukt best.

Bakken van cupcakes

 • Doe de cupcakes altijd in een voorverwarmde oven, anders zullen ze niet mooi rijzen en droog worden.
 • Bak het liefst op onder- en bovenwarmte, dat geeft het mooiste bakresultaat. Kun je alleen op heteluchtwarmte bakken? Verlaag de temperatuur dan met ca 10%. Wanneer je meerdere lagen tegelijk in de oven bakt, bak je ook op heteluchtwarmte in plaats van onder- en bovenwarmte, want dan kan de lucht zich beter in de oven verdelen.
 • Elke oven is anders, maar de meeste cupcakes zullen na ca 22 minuten mooi gaar en goudbruin zijn.
 • Hoe check je of cupcakes gaar zijn? Gebruik daarvoor een sate-prikker, steek die in het midden van de cupcake en wanneer deze er zonder beslag weer uitkomt zijn ze gaar en kun je ze uit de oven halen.

Extra tips voor het maken van cupcakes

Alle tips opgevolgd en het gaat toch nog mis? Lees dan deze tips eens door waarom je cupcakes mislukken: Waarom mislukt mijn cake –>

Variaties op vanille cupcakes

In plaats van vanille cupcakes, kun je ook chocolade cupcakes maken of een recept voor bananencake, carrot cake en pompoencake gebruiken om als cupcakes te bakken. Reken je recept om met deze omrekentabellen.

Verschillende toppings voor cupcakes

Cupcakes kun je leuk versieren met fondant, maar dit zijn ook lekkere crèmes om te gebruiken:
– vanille botercreme
– swiss meringue botercreme
– frambozen crème
Op zoek naar inspiratie? Bekijk dan al mijn cupcake recepten –>

Veel voorkomende vragen


Wat is het verschil tussen cupcake en een muffin?

Muffins worden van een ander soort beslag gemaakt, waardoor ze een iets andere structuur hebben. Daarnaast worden cupcakes gedecoreerd met een toef crème of fondant decoraties en muffins niet.

Hoe zorg je ervoor dat cupcakes niet inzakken?

Cupcakes kunnen inzakken doordat ze te kort gebakken zijn, er teveel bakpoeder inzit of je tussentijds de ovendeur geopend hebt.

Hoe maak ik glutenvrije cupcakes?

Je kunt glutenvrije cupcakes bakken door de bloem te vervangen door een glutenvrije bloemmix (bv Freee van Doves Farm)

Wat is de beste crème om cupcakes mee te decoreren?

Mijn favoriete creme voor cupcakes is een swiss meringue botercreme. Deze is zacht en decoreert perfect, bovendien kun je er heel veel smaakvariaties mee maken.

vanille cupcake op een taartrooster

Recept: Vanille cupcakes

gebakken vanille cupcakes in een cupcakevorm

Vanile cupcakes (basis recept)

Een heerlijk basis recept voor lekkere vanille cupcakes.
Porties: 12
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

 • 1 cupcake bakvorm voor 12 cupcakes
 • mixer of keukenmachine
 • 12 papieren cupcake vormpjes

Ingrediënten

 • 3 eieren
 • 150 gram witte basterdsuiker
 • 150 ml olie
 • 150 gram bloem
 • 1 tl bakpoeder
 • snufje zout
 • 1 tl vanille extract

Bereidingswijze

Voorbereiding

 • Verwarm de oven voor op 170C.
 • Zet de papieren cupcake vormpjes in de bakvorm.

Beslag maken

 • Doe de eieren, de suiker, vanille extract en de olie in een kom. Mix dit in 3-4 minuten op middelhoge snelheid tot een luchtig beslag.
  3 eieren, 150 gram witte basterdsuiker, 150 ml olie, 1 tl vanille extract
 • Voeg dan in één keer de bloem, het bakpoeder en het zout toe. Mix dit nog even heel kort door totdat het gemengd is.
  150 gram bloem, 1 tl bakpoeder, snufje zout
 • Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes.

Bakken

 • Bak de cupcakes in 20-25 minuten gaar.

Afkoelen

 • Laat de cupcakes even afkoelen in de vorm, haal ze daarna uit de bakvorm om ze volledig af te laten koelen op een taartrooster.

Handige tips

Vul de cupcake vormpjes tot net iets over de helft voor een mooi recht resultaat, wat het gemakkelijker maakt om ze te decoreren.
Verdelen van beslag gaat heel handig met een spuitzak.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekker!

Mooie cupcakes gebakken? Wat dat je dan van deze variaties?

Bewaar dit recept

5 from 1 vote (1 rating without comment)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.