Voor de echte chocoladeliefhebbers is een goede chocolademousse maken natuurlijk het summum van een heerlijk chocolade toetje. Deze pure chocolademousse zit dan ook vol chocoladesmaak en is zeker niet bitter! Hoe dat kan leg ik je vandaag uit.

Een goed chocolademousse recept hoeft slechts maar een paar ingrediënten te bevatten. Chocolade, eieren en een beetje suiker. Om er voor te zorgen dat de chocoladesmaak echt goed tot zijn recht komt, gebruik je dus een recept voor pure chocolademousse zonder room.

pure chocolademousse waarbij er met een lepel een hapje uitgehaald is

Veel liefhebbers van chocolade vinden chocolademousse recepten vaak of te bitter of te zoet. En dat is eigenlijk wel logisch. Want wanneer je een recept maakt met pure chocolade wordt er vaak geadviseerd om een pure chocolade te nemen met een zo hoog mogelijk cacaopercentage. De repen die je daarvoor in de supermarkt vindt zijn dan inderdaad vaak erg bitter en verre van lekker!

Daarnaast zijn er veel recepten waar ontzettend veel in gaat naast de chocolade, bij voorkeur lekker veel (gezoete) slagroom. Dat maakt de mousse niet alleen erg zoet, maar verdoezelt ook de smaak van chocolade.

Wanneer je dan ook nog eens melkchocolade gebruikt omdat je pure chocolade zo bitter vindt… dan heb je inderdaad een mierzoete mousse te pakken. Zonde want dat hoeft helemaal niet!

Welke chocolade voor chocolademousse?

De truc voor een goede pure chocolademousse zit ‘m in de keuze voor de chocolade. Een kwaliteit van pure chocolade heeft niks te maken met de hoogte van het cacaopercentage. Het cacaopercentage geeft alleen maar aan hoe de verdeling van cacaomassa en suiker in de reep is. Dat zegt helemaal niks over de kwaliteit van de gebruikte cacao en derhalve dus ook niet over de smaak van de chocolade.

Waarom is pure chocolade vaak bitter?

Pure chocolade bevat, als het goed is, meestal slechts 2 ingrediënten: Cacaomassa en suiker. Dat betekent dus dat de smaak van de gebruikte cacao goed tot zijn recht komt, want een pure chocolade heeft minstens een percentage van 60% aan cacaomassa.

De repen pure chocolade die je in de supermarkt vindt zijn erg goedkoop, zelfs de ‘duurdere’ exemplaren zijn voor een goede chocolade echt nog steeds heel goedkoop. De cacao die daarvoor gebruikt wordt is dan ook van slechte kwaliteit, anders kan het nooit voor die prijs in de winkel liggen.

Die cacao wordt daarom op flink hoge temperatuur gebrand, waardoor het erg bitter wordt. Van iets wat niet goed is, kun je simpelweg niet iets lekkers maken, hoeveel suiker je er ook aan toevoegt.

Voor een goede pure chocolademousse heb je dus goede chocolade nodig die niet verbrand is! En die vind je niet in de supermarkt.

pure chocolademousse met de verpakking van de chocolade naast het kommetje met de mousse

Een goede pure chocolade wordt gemaakt door chocolademakers die met zorg het hele traject van boon tot de reep bekijken. Niet alleen cacaobonen van goed geteelde cacao, maar ook de verwerking ervan. Is de fermentatie wel goed gegaan, zijn ze goed gedroogd zodat er geen beschimmelde exemplaren tussen zitten? Wat is de beste roostertemperatuur?

Het zijn maar een aantal zaken waarop gelet wordt door bean-to-bar chocolademakers. En op basis van die dingen stellen zij het ultieme chocoladerecept samen voor die betreffende cacao. De ene cacao komt beter tot zijn recht bij 70% en de ander bij 80% en dus vind je pure repen chocolade van verschillende percentages die ook verschillende smaken hebben, maar nog steeds niet superbitter hoeven te zijn.

En met zo’n chocolade wil je natuurlijk een pure chocolademousse maken!

Waar koop ik deze chocolade?

Zoals gezegd vind je deze chocolade niet in het schap van de supermarkt. Via oa webshops zijn er goede adressen waar je dit soort kwaliteitschocolade kunt kopen. En als je dan geen idee hebt welke je moet kiezen, dan start je gewoon lekker dichtbij huis, want ook in Nederland hebben we een paar hele goede bean-to-bar chocolademakers, die zelf ook hun eigen webshop hebben.

Een persoonlijke favoriet is Krak Chocolade uit Ermelo. Hij maakt fantastische chocoladerepen die bovendien prima betaalbaar zijn. Kies er gewoon eentje en probeer het. Ik heb het recept zo aangepast dat er ruimte is om een stukje van de chocolade te proeven en wanneer je dat eens naast een stuk supermarkt chocolade legt herken je direct het verschil!

pure chocolademousse met de verpakking van de chocolade naast het kommetje met de mousse, waarbij er met een lepel een deel uit de mousse gelepeld wordt

Okay, genoeg over chocolade, laten we aan de slag gaan! Wat heb je nodig om dit te maken, waar kun je misschien tegenaanlopen en natuurlijk het recept!

Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?

Naar recept gaan

Wat zit er in chocolademousse?

Voor dit recept zijn dit de belangrijkste ingrediënten

  • Chocolade
    Zoals hiervoor al is uitgelegd is chocolade van een goede kwaliteit noodzakelijk. Gebruik voor deze pure chocolademousse pure chocolade. Kies een reep die je aanspreekt, waarbij je niet hoeft te letten op het percentage 😉 . Ik gebruik in dit recept een 80 grams reep van Krak Chocolade, waarbij de cacao uit Cuba komt. Je hebt voor het recept 70 gram nodig, dus je houdt 10 gram over om het ook zo nog even te kunnen proeven.
  • Suiker
    Om een mousse te maken heb je luchtigheid nodig. Om de luchtige structuur van opgeklopte eiwitten stevigheid te geven heb je suiker nodig.
  • Eieren
    De basis voor een luchtige mousse is eieren. De eiwitten klop je apart op voor de luchtigheid en de eidooiers roer je door de gesmolten chocolade. Het eigeel geeft het een rijkere smaak en structuur. Nu gebruik je in dit recept rauw ei. Als een ei goed vers is, hoeft dat geen problemen te geven, maar wil je toch liever geen rauw ei, gebruik dan gepasteuriseerd eiwit en eigeel. Zorg er dan wel voor dat je even checkt bij het eiwit of dit ook geschikt is om op te kloppen.
  • Zout
    Een snufje zout bij het eiwit helpt niet alleen bij het opkloppen (stabiliteit), maar een beetje zout brengt ook een betere smaakbalans met de suiker

Hoe maak je het?

Weinig ingrediënten dus ook niet een ingewikkeld recept. Toch zijn hier nog wat extra tips om dit recept tot een succes te maken:

  • Chocolade smelt je altijd au-bain-marie en niet rechtstreeks in een pan op het vuur. Chocolade verbrandt al bij zo’n 50-55C en dat zou zonde zijn. Dat verbranden zie en ruik je overigens niet direct (zoals dat bij aangebrande aardappels wel het geval is ;-)) en dus is het oppassen geblazen. Au-bain-marie dus, waarbij je het liefst een kom gebruikt die zelf niet te heet wordt (plastic) en laat het water niet koken tijdens het smelten. Kook het water, zet de kom op de pan en zet dan het vuur uit.
  • Hoe luchtiger je de eiwitten opklopt, deste luchtiger je pure chocolade mousse ook wordt. Om eiwitten luchtig op te kloppen is het belangrijk dat de kom en garde vetvrij zijn en er ook geen vet (lees: eigeel) in je eiwit zit. Vet werkt het luchtig opkloppen namelijk tegen. Een zuur kan hierbij helpen, waardoor er vaak geadviseerd wordt om je kom en garde te ‘ontvetten’ met bv citroen of azijn.
  • Een snufje zout helpt bij het opkloppen van eiwit. Voeg het voordat je gaat kloppen bij het eiwit in de kom
  • Klop de eiwitten eerst schuimig voordat je de suiker toevoegt. Zo breng je er zoveel mogelijk lucht in voordat de suiker de structuur gaat geven aam het opgeklopte eiwit.
  • Meng de eidooier met de gesmolten chocolade en voeg dan in delen het opgeklopte eiwit toe. Vouw dit er in delen doorheen, zodat je wél een goed mengsel krijgt, maar toch ook zoveel mogelijk luchtigheid erin houdt (want chocolade is immers ook een vet 😉 )
  • Laat de mousse opstijven in de koelkast. 2-3 uur is meestal voldoende, langer mag ook.

Veel voorkomende vragen


Hoe bewaar ik het

De chocolademousse bewaar je in de koelkast en kun je 1-2 dagen bewaren

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie


twee schaaltjes met pure chocolademousse waarbij er met een lepel een deel van de mousse uitgelepeld wordt
pure chocolademousse met de verpakking van de chocolade naast het kommetje met de mousse

Pure chocolademousse

Een heerlijke pure chocolademousse met slechts 3 ingredienten. Bovendien is deze pure chocolademousse niet bitter, maar heeft het een heerlijke chocoladesmaak
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Gang: Dessert, Nagerecht
Keuken: cuba, nederland
Porties: 2
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

  • mixer
  • kom en pan met water voor au-bain-marie

Ingrediënten

  • 70 gram chocolade puur
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel suiker (ca 12 gram)
  • snuf zout optioneel

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Zet de au-bain-marie klaar
  • Splits de eieren
  • Hak de chocolade in kleine stukjes

Chocolade mousse maken

  • Smelt de chocolade au-bain-marie, zodra deze bijna helemaal gesmolten is haal je de kom met chocolade eraf en zet deze apart tot gebruik.
  • Klop ondertussen de eiwitten stijf met een snuf zout en de suiker
  • Roer de eidooiers door de chocolade totdat dit goed gemengd is.
  • Vouw de eiwitten in 3-4 delen door het chocolademengsel tot een egale en luchtige mousse.
  • Verdeel de mousse over 2-3 schaaltjes en zet in de koelkast om op te laten stijven.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekker!

Chocolade liefhebber? Dan heb ik nog een paar lekkere recepten voor je!

Bewaar dit recept

7 REACTIES

  1. Goedemirgen Tessa, die chocolademousse ziet er heerlijk uit. Kun je deze ook maken met de dark callets nr 811 van Callebaut?
    Vriendelijke groet,
    Marja

    • hallo Marja,
      deze mousse kun je met alle chocolades maken, maar voor de beste smaak kies je liever voor bean-to-bar chocolade en niet voor bulkchocolade (dat zijn niet alleen de repen in de supermarkt, maar ook callebaut 😉 ).

  2. Beste Tessa,

    Wat is de beste temperatuur voor de chocolade om hem door de eiwitten te vouwen?
    Oh, en bedankt voor je website, ik overweeg al lang om zelf eens te proberen bonbons te maken, en de informatie hier is zeer welkom en nuttig.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.