Bak! is het boek van de succesvolle buurtbakkerij Buiksloterbakery en vertelt in recepten het verhaal van Jayne Jubb en haar man Sjoerd. Zijn hun succesvolle brood- en patisserie recepten misschien voor jou ook de inspiratiebron om een kleine buurtbakkerij te beginnen, of hou je hun inspirerende baksels liever in eigen huis?

Elke thuisbakker herkent het vast. Waar láát je al je (test)baksels? Zodra je meer gaat bakken dan wat je per persoon/gezin op kunt, worden de baksels vaak verdeeld onder familie en vrienden of weggeven in de buurt. Zo ook bij Jayne en Sjoerd, waardoor zich al snel de buurtbakkerij BuiksloterBakery en ‘Bakken voor de Buren’ ontstond.

In dit boek Bak! vind je hun succes recepten. Voornamelijk brood, maar ook hun patisserie en cake bestsellers hebben ze in dit boek opgenomen. Met dit boek kun je zowel snellere broden maken als de wat meer tijd nemende zuurdesembroden. Ook ‘vrij-van’ recepten vind je in dit boek, al zijn die, aldus Jayne, nooit ‘vrij van smaak’!

cover van het boek Bak! van Jane Jubb

Boekentip: Bak! van Jayne Jubb

Er is niets wat lekkerder ruikt dan vers gebakken brood of gebak. Jayne noemt dit haar vrijdagmiddag gevoel. Het moment waarop al haar gebakken bestellingen heerlijk ruikend op een grote tafel in de kamer liggen, in alle stilte wachtend op de buren die binnen enkele minuten langs komen om het op te halen.

Dat heerlijke vrijdagmiddag gevoel wil zij ook naar jouw huis brengen. Of dat nu ook op een vrijdag, zaterdag, zondag of andere dag is. Het moment dat jouw heerlijke gebakken brood of patisserie in stilte, heerlijk geurend, klaar staat voordat iedereen erop aanvalt.

Omdat brood haar basis is, begint het boek ook met brood. Maar voordat je de recepten erbij pakt, kun je eerst lezen waarom jij je eigen brood zou willen maken. Wat zit er precies in brood, wat zijn de voordelen van zelf bakken en wat is het verschil met commercieel bakken?

Natuurlijk ontbreken de belangrijkste basics van een bakboek niet: Wat heb je nodig aan materiaal en ingrediënten en extra tips over bakken en de recepten.

Ze beschrijft ook heel mooi hoe brood maken er weer voor zorgt dat je automatisch moet vertragen, jij je gemakkelijker weer kunt verbinden met de seizoenen en duurzaam met je eigen brood kunt omgaan. Want laten we eerlijk zijn, brood waar zoveel tijd en liefde in zit, daar gooi je natuurlijk niet de restjes van weg!

inhoudsopgave van het bakboek Bak! van Jane Jubb

Bak! – de inhoud

De recepten zijn ingedeeld in de categoriën Snelle broden, Basis-boerinnenbrood, Favoriete gistbroden, Zuurdesem: van Starter tot Brood, glutenvrije broden, Patisserie & baksels, ‘vrij van’ baksels en Duurzaam: nieuw leven blazen in oud brood. Een mooie en opbouwende indeling dus om met broodbakken aan de slag te gaan en ervoor zorgen dat je ook nog wat lekkers bij de koffie hebt.

De diverse brood recepten zijn ontzettend inspirerend qua smaken. Denk aan rogge-mosterd brood, Kardemom/Koriander/Komijnbrood, Schots Black Bread. Op het eerste gezicht zullen een aantal recepten wellicht ook vrij standaard lijken, maar die blijken verrassend goed uit te pakken! Zo lijk het super soepbrood (brood met oa venkelzaad) mijn ontzettend lekker en ben ik heel benieuwd hoe haar focaccia met olijven uitpakt.

Qua glutenvrij brood lijkt mij The Brick fantastisch. Het lijkt qua uiterlijk wat op fries roggebrood maar is volledig gemaakt met zaden/pitten/noten en havervlokken.

Het gebak deel van het boek laat ook duidelijk de engelse roots van Jayne zien: Tiffin, Bakewell, Millionair’s shortbread en natuurlijk de Christmas Cake. Daar begin je eigenlijk in september al mee, dus die gaat op de lijst voor volgend jaar!

Bakken zonder veel te kneden, kan dat?

Opvallend in het boek is het maken van het brooddeeg. Zijn we allemaal niet gewend dat je deeg voor brood lang moet kneden om zo de gewenste luchtigheid te krijgen, omdat je op die manier het glutennetwerk opbouwt? In haar basis-boerinnenbrood beschrijft Jayne hoe ze van Dan Lepard leerde dat je brooddeeg ook kort kunt kneden en toch een heerlijk brood kunt bakken.

Eigenlijk alle broodrecepten zijn op die techniek gebaseerd. Een paar keer 10 seconden kneden en het dan vooral tijd geven. Ook op die manier kun je dus prachtige broden maken. Ideaal voor wanneer je niet lang wil of kunt kneden, wel thuis bent en ondertussen andere dingen wil gaan doen!

inzage in het boek Bak! van Jane Jubb met een voorbeeld van het tomatenbrood

Wie is Jayne Jubb

Jayne Jubb is Engelse maar woont in Amsterdam. Bakken zit haar in de genen en dat doet ze al jaren graag naast haar werk in wetenschappelijke onderzoeken of haar eigen praktijk in natuurgeneeskunde. De testbaksels die ze samen met haar man Sjoerd Servaas (chefkok) maakt, worden uitgedeeld in de buurt en die blijken ontzettend positief ontvangen te worden.

Daardoor ontstaat het idee om in 2014 de buurtbakkerij (aan huis) “BuiksloterBakery” en “Bakken voor de Buren” te starten. Elke vrijdag wordt er gebakken en kan de buurt bestellingen plaatsen.

Jane heeft het bakken geleerd door vooral veel zelf te doen met de kennis uit boeken en cursussen in Nederland en het buitenland.

inzake in het boek Bak! van Jane Jubb waarin je een voorbeeld ziet van The Brick (een rogge en zaden brood)

Voor wie is dit boek geschikt?

Wil jij broodbakken maar zie je op tegen veel kneedwerk of denk je dat het moeilijk is? Jayne laat in dit boek zien dat dit allemaal reuze mee valt. In Bak! legt ze je alle facetten van het broodbakken uit en ook wat broodbakken met je doet. De tijd nemen voor het deeg brengt je weer tot rust en geeft je eigenlijk een soort van ‘reset’ aldus Jane.

Op humorvolle wijze loodst ze je met gemak door alle informatie en recepten heen, waardoor dit boek alleen daarom al een genot is om te lezen. De recepten voor zowel brood als het gebak zien er stuk voor stuk heerlijk uit en zijn uitgebreid beschreven. Neem dus ook goed de tijd voor het lezen van het recept, want als je dat gewoon volgt dan kun jij ook prachtige bakresultaten behalen.

Voor de technische bakker zit er in het boek wellicht nog een ‘uitdaging’. Zo wordt de hoeveelheid gist steeds niet in grammen maar in theelepels vermeld. Wellicht dat de engelse roots van Jayne hier de oorzaak van zijn, want hier in Nederland gebruik we toch liever gewichtsmaten in plaats van inhoudsmaten.

Maar eigenlijk weet elke iets ervaren broodbakker dat de hoeveelheid gist samen met de temperatuur de combinatie maakt voor de rijstijd van het brood en dus is een paar korrels meer of minder gist echt niet een probleem. Dat brengt je dus weer terug naar de ‘rust en reset’. Kijk naar je deeg, want dat is leidend en niet de klok!

Het eerste recept wat ik uit dit boek maakte was direct een schot in de roos, dus ik ga er zeker nog meer uit maken. Met name ook voor de beginnende broodbakkers is dit boek een aanrader!

Waar vind ik dit boek?

Bak!
Jayne Jubb
Karakter Culinair
Uitgave september 2020
ISBN 978 90 452 2081 9
€ 19,99

Je kunt het boek hier bij Bol.com bestellen en dan heb je het al heel snel in huis!

inzage in het boek Bak! van Jane Jubb met de limoen bars

Dit artikel bevat affiliate links. Wat dit precies is en hoe ik daarmee omga lees je in de Disclaimer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.