De tijd gaat snel, april en mei 2016 zijn omgevlogen. Ik merk dat het met het bloggen steeds lastig is om jullie een beetje bij te houden van waar ik nu precies ben, wat er allemaal wel en niet speelt en wat er allemaal gebeurd in en rondom de keuken van PaTESSerie. Natuurlijk kunnen jullie veel lezen op het reisblog, maar aangezien er daar zoveel te vertellen valt over de reis die we de afgelopen maanden gemaakt hebben lopen we wat “achter”. Op zich niet erg, totdat er zich iets heftigs voordoet en niemand het meer snapt. Vandaar dat ik jullie maandelijks nu wat meer op de hoogte ga houden middels deze nieuwe Rubriek “Achter de schermen”. Ik hoop dat jullie dat leuk vinden.

Achter de schermen: April en Mei 2016

Afsluiten van de Zuid Amerika reis
In totaal zijn we de afgelopen 10 maanden al reizend en werkend door Zuid Amerika getrokken. Een prachtige tijd, maar ook intensief. Na Argentinië zijn we weer voor een laatste maand terug gegaan naar Columba Hostel in Viña del Mar, Chili. Dit was zo’n fijne groep mensen en zo’n leuke plek. We hebben er geweldige herinneringen liggen!

april en mei 2016, patesserie.com, achter de schermen
Carola (midden) en de crew van Columba Hostel


Terug naar Ecuador
Sinds 4 april zijn wij weer aangekomen in Ecuador. Het is een fijn weerzien met onze vrienden en bekenden in Puerto López. Een vriendin van ons gaat voor enkele weken op reis en zolang kunnen wij op haar huis passen, inclusief de honden Lupita en Pepe, de kat Tom en onzer aller eigen Feliz. We doen dus aan house-sitting zoals dat zo mooi heet en voor ons is dat een ideale start. Een heerlijk huis met, voor mij niet onbelangrijk, een fantastische oven en een grote koelkast mèt werkende vriezer. Bovendien geeft ons dit tijd om zaken te regelen en hoeven we ons eerst geen zorgen te maken over woonruimte en spullen.

april en mei 2016, patesserie.com, achter de schermen
Tommy is wat cameraschuw


16 april 2016

Een dag die we nooit meer zullen vergeten. De dag dat de grond letterlijk onder onze voeten schudde. Ecuador is op die dag getroffen door een hele heftige aardbeving. Jullie hebben de beelden vast allemaal wel op tv gezien. Wij hebben beide tijdens onze wereldreis wel vaker aardbevingen meegemaakt en zijn dus niet zo snel bang hiervoor, maar zo heftig als deze was hebben we nog nooit meegemaakt. Gelukkig kwam Puerto López er heel erg goed vanaf, slechts een paar oude of slecht gebouwde panden hebben schade en zijn er geen noemenswaardige gewonden. We zijn hier enorm dankbaar voor. Manta, de stad waar wij de belangrijkste boodschappen doen en dingen moeten regelen, is er daarentegen slecht aan toe. We zijn er vorige week geweest omdat we er naar toe moesten om iets te regelen en het heeft diepe indruk op ons achter gelaten. Niet alleen de ingestorte en flink beschadigde gebouwen, maar ook de veerkracht en positiviteit van de mensen!


Onzekere situatie

Gelukkig is het leven al snel weer als vanouds in Puerto Lopez. Echter door alle rampzalige beelden die de wereld over gaan lijkt het toerisme in Ecuador ineens compleet in te storten. Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor Ecuador en met name voor onze provincie Manabi. De wereld denkt dat heel Ecuador in puin ligt, echter dat is niet het geval. De getroffen gebieden hebben heel veel hulp nodig en zijn niet te bezoeken, maar de rest van Ecuador en ook het zuidelijke deel van de kust is gewoon ‘open for business’. De terugval in toerisme zorgt er voor ons voor dat wij nu niet weten wat we moeten doen met het opstarten van een zaak. We besluiten dan ook om zaken even per dag te bekijken, ons te focussen op de noodzakelijke dingen en mee te helpen het toerisme weer op gang te krijgen. De toekomst zal het leren…

april en mei 2016, patesserie.com, achter de schermen
Op het balkon/dakterras

 

Goed nieuws!

Zo, jullie zijn even bijgepraat met het serieuze en nu over naar wat luchtigere en leukere nieuwtjes!

De nieuwe oven
De oven doet het hier geweldig! Een oven met boven- en onderwarmte is perfect voor broodbakken, ach eigenlijk voor alles. Ik ben dan ook helemaal in mijn nopjes en heb ‘ m regelmatig aan. Pizza bakken, daar draai ik mijn hand niet meer voor om en we eten vaak eigen brood. Afgelopen 10 maand is er hier veel veranderd, er is nu volop volkoren meel te krijgen en ik heb zelfs roggemeel kunnen bemachtigen! Een desemstarter is mij nog niet gelukt, maar ik heb eindelijk de croissantjes onder de knie. Ondanks de hitte, hoge luchtvochtigheid en andere kwaliteit boter.

april en mei 2016, patesserie.com, achter de schermen
Eindelijk gelukt!

 

Margriet Food Special
Hebben jullie wel gezien dat PaTESSerie genoemd wordt in de Margriet Food Special? Ik was helemaal blij toen ik dit hoorde. Het is een leuk stukje geworden. Wat vinden jullie ervan?

april en mei 2016, patesserie.com, achter de schermen


Nieuwe boeken

Deze maand zijn er twee hele leuke kookboeken uitgekomen waar ik met mijn Friese roots natuurlijk helemaal blij van wordt.

arbeidsvitaminen, patesserie.com, boekentipsaakje zoete bakboek, patesserie.com, boekentip

Allereerst Mascha, ex-collega van ‘de bank’, met haar leuke boek Arbeidsvitaminen. Jullie zagen ‘m deze week al voorbijkomen hier. Binnenkort laat ik je zien hoe je de heerlijke havermoutkoeken uit haar boek maakt!

En Saakje haar Zoete Bakboek. Een prachtig bakboek waar ik je binnenkort meer over ga vertellen. Ik ben nog druk aan het lezen en zie zoveel lekkers! Dat wordt moeilijk kiezen welk recept ik eerst ga uitproberen. Ik hou jullie op de hoogte.


Wat eten we vandaag?
Ik vind het soms best lastig om elke dag maar weer wat nieuws te bedenken en hier in Ecuador is soms ook een uitdaging. Standaard wordt hier toch veel rijst met linzen en gebakken banaan gegeten. En ceviche natuurlijk… Maar gelukkig haal ik veel inspiratie uit het boek Bonen!. Zo eten we regelmatig kikkererwten burgers en aten wij voor het eerst lupine-bonen in een lekkere eigen bedachte salade. Hebben jullie dat al eens gehad, lupinebonen? Het blijkt dat ze hier gewoon in koeling van de lokale supermarkt liggen!

april en mei 2016, patesserie.com, achter de schermen
Kikkererwtenburgers, Gnocchi, Arepas met kaas en Bonensalade

Daarnaast vind ik het altijd leuk om te zien wat Esmee van Es’ Factory weer op haar weekmenu heeft staan. Ik doe er altijd leuke ideeën op en maakte oa haar recept voor Gnocchi. We hebben ervan gesmuld! Haar weekmenu’s zijn echt een aanrader.

Nieuwe gadgets
Ik was wat onhandig afgelopen maand en dus heb ik de blender vernield 🙁 . Tijd voor een nieuwe en gelijk maar een betere aangeschaft. Ik ben er heel blij mee en ik gebruik hem vaak. Van een vriendin kreeg ik een prachtige oventhermometer. Ze bracht hem mee uit Amerika, zo ontzettend lief.

april en mei 2016, patesserie.com, achter de schermen
Blij met de nieuwe aanwinsten

PaTESSerie gaat tweetalig
Misschien is het jullie opgevallen, maar langzaamaan ben ik de website aan het vertalen. Maak je niet ongerust, de hoofdtaal blijft Nederlands, maar met teveel internationale vrienden werd de druk groter om het blog tweetalig te maken. Een hele klus…

Waar ik echter niet aan gedacht had is dat een aantal linkjes daardoor ook veranderden. Volg je PaTESSerie bv op Bloglovin’, dan is de kans groot dat je de nieuwste artikelen niet gekregen hebt. Check het even en volg anders de nieuwe link (sorry). Mochten er nog meer foutjes zijn die ik over het hoofd heb gezien, schroom niet om het me te mailen.

Hier laat ik het voor deze maand bij. Zijn er dingen die jullie graag willen weten of volgende maand in “Achter de Schermen” willen zien? Vertel het me!

Groetjes uit Puerto López!
Tessa

april en mei 2016, patesserie.com, achter de schermen

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info daarover vind je hier (Disclaimer).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.