Trempeersiroop is zo’n basisrecept wat bijna niet een recept te noemen is, maar toch de moeite waard is om wat aandacht aan te besteden. Want eigenlijk is het gewoon suikerwater. Ik heb inmiddels standaard een fles in de koelkast staan, want naast het tremperen van cakes is de suikersiroop ook ideaal als basis voor het maken van limonades.

Bij het maken van trempeersiroop voor de eerste keer vroeg ik me eigenlijk af of dit wel nodig is om in een taart te stoppen. Puur suikerwater, al dan niet met een smaakje, is dat niet wat teveel van het zoete goede? Zonder gaat toch ook prima? En hoeveel gebruik je er dan van en wanneer? Tijd om er dus even wat dieper in te duiken en antwoorden te zoeken voor deze vragen.

Waarom trempeersiroop?

Simpelweg zorgt een trempeersiroop ervoor dat je gebak mooi van textuur blijft en niet te droog wordt. Het wordt vaak gebruikt voor taarten op basis van biscuit. Biscuit is een cake waar geen vetstoffen als olie of boter aan worden toegevoegd en zijn van nature vrij droog van textuur. Om uitdroging te voorkomen zorgt trempeersiroop oa voor wat vochtigheid. Ik gebruik trempeersiroop voornamelijk bij stapeltaarten die wat meer tijd nemen om te maken of welke ik 1-2 dagen vooraf maak. Door gebruik van de trempeersiroop hou je de taart mooi van textuur en wordt hij niet te droog.

Met name bij taarten op basis van lagen biscuit/cake gevuld met een crème of andere vulling is trempeersiroop van belang. Omdat de cake droger is dan de vulling heeft het de neiging om vocht uit de vulling te onttrekken. Je cake wordt dan wel lekker smeuiig maar het is natuurlijk zonde dat dit komt door het vocht uit je met zorg gemaakte vulling.

Doordat de basis trempeersiroop neutraal van smaak is, is het een ideaal recept om je eigen smaken aan toe te voegen. Zo kun je op een subtiele wijze de smaak van je taart versterken. Denk aan smaakmakers als koffie, citrusfruit, gember, vanille of kruiden en specerijen. Ook likeuren zijn erg populair. Met name rum, kirsch, marasquin en cointreau zijn hiervoor uitermate geschikt.

flesje met trempeersiroop

Hoe maak je trempeersiroop?

Dit is echt reuze eenvoudig! Gelijke delen water en suiker verwarmen totdat de suiker volledig is opgelost en de basis is al klaar. Lang doorkoken heeft hierbij absoluut geen zin, zodra de suiker opgelost is is het klaar. Laat het volledig afkoelen en voeg dan pas je smaakmaker toe. Wil je gebruikmaken van fruitsmaken? Dan kun je een deel van het water ook vervangen door fruitsap. Let er hierbij wel op dat je fruit met een hoog pectine gehalte niet laat koken met de suiker, want dan gaat het geleren.

Hoeveel gebruik ik en op welke manier?

Wanneer je je cake of biscuit wilt besprekelen met trempeersiroop dan kun je dat heel simpel doen met een eetlepel. Gewoon wat siroop met de eetlepel verdelen over je cakelaag. Iets gemakkelijker gaat het vaak met een kwastje, daarmee heb je meer grip op het verdelen van de siroop. Heb je veel taartlagen tegelijk te besprenkelen? Dan is een simpel flesje of een speciale trempeerfles heel handig hiervoor. Dit is een speciale knijpfles met een geperforeerde dop. Je ziet ze veel in Amerika en ook in de professionele bakkerijen worden ze wel gebruikt, maar ze zijn lastig verkrijgbaar. Gelukkig maak je hem ook heel gemakkelijk zelf door in de dop van een plastic (frisdrank of water) fles gaatjes te prikken.

De hoeveelheid trempeersiroop is per gebak verschillend. Op een biscuitlaag zul je meer nodig hebben dan een cakelaag die gemaakt is met olie, boter of een andere vetstof. Ik hou zelf ongeveer 2-3 el siroop per laag aan (24cm). De onderste laag van het gebak besprenkel ik nooit, want wanneer deze té zacht wordt door het vocht, krijg je bij het serveren van de taart lastig van het taartkartonnetje of taartschaal af.

flesje met trempeersiroop en hoe je met een kwast een cake insmeert met de trempeersiroop

Wordt mijn gebak nu niet te zoet?

Natuurlijk voeg je suikers toe aan je totale recept, waardoor het geheel iets zoeter wordt. Toch valt het ook wel weer mee. Wanneer je uitgaat van 2 lagen tremperen, voeg je dus ongeveer 60-100 ml siroop toe, wat neerkomt op 30-50 gram suiker op een volledige taart.

Wil je de taart vooral niet een té zoete smaak geven, dan adviseer ik om de trempeersiroop een smaak mee te geven. De suiker van de siroop zal in dit geval meer de toegevoegde smaak als koffie, rum of kirsch versterken in plaats van de nadruk op het zoete te leggen.

Vervangers voor trempeersiroop?

Bezig met een taart en geen trempeersiroop gemaakt. Hete trempeersiroop moet natuurlijk even afkoelen. Zoals je ziet is de suikersiroop ook de basis voor limonades, dus was je toch al van plan om een fruitsmaak te gebruiken, pak dan gewoon een fles van je favoriete limonadesiroop. Die smaak moet dan natuurlijk wel goed bij de smaak van je taart passen. Ook hier kun je best nog wat likeur door de limonade doen voor extra smaak.

flesje met doorzichtige trempeersiroop

Basisrecept Trempeersiroop

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Gang: Dessert
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

  • Steelpan
  • weegschaal

Ingrediënten

  • 200 ml water
  • 200 gr suiker

Bereidingswijze

  • Doe de suiker en het water in een steelpan en verwarm dit tot aan het kookpunt.
  • Roer door en verwarm net zolang totdat alle suiker is opgelost (1-3 minuten)
  • Laat de siroop afkoelen en voeg dan een eventuele extra smaakstof toe
  • Bewaar in een afgesloten fles
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

1 REACTIE

  1. 5 sterren
    Geweldige uitleg, en met recept. Ik wist niet dat het tremperen heette. Gelukkig nu wel. Ik was al zo verbaasd dat ik butter icings, uit originele Engelse recepten, zo hard zag worden als een pak boter; het vocht was onttrokken.
    Ik had al langer marasquin in huis, maar wist niet goed hoe te gebruiken. Nu wel; tremperen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.