Slagroomtruffels zijn volgens mij één van de meest populaire bonbons. Een dun krokant laagje chocolade gevuld met een zijdezachte creme van slagroom, vanille en boter, bestoven met wat cacaopoeder. En laat het nu super gemakkelijk zijn om die zelf te maken.

Wanneer je zelf aan de slag wil om bonbons te maken, is het zaak om niet te moeilijk te beginnen. Want bonbons maken kan best lastig zijn. Verschillende vullingen maken, bonbonmallen gebruiken, chocolade tempereren en nog wat andere technieken de aan de orde komen.

Gelukkig hoeft dat voor eigengemaakte slagroomtruffels niet, dus iedereen kan ze eigenlijk wel maken. De klassieke slagroomtruffel is met vanille en wordt gerold door cacaopoeder. Eenmaal de smaak te pakken kun je er heerlijk mee variëren en zo je eigen draai aan deze heerlijke truffels geven.

een aantal slagroomtruffels bij elkaar, waarvan er eentje doormidden is zodat je de vulling kunt zien

Waar moet een klassieke slagroomtruffel aan voldoen?

De vulling

De vulling van slagroomtruffels bestaat niet alleen uit slagroom. Dat zou te slap worden. Daarom maak je een heerlijk luchtige crème van boter, waar je later de on-opgeslagen (slag)room doorheen klopt. Hierdoor ontstaat er een heerlijke romige vulling, die smelt op je tong. Vanille is de klassieke smaakmaker die er vaak in gaat, maar ook zonder is het lekker.

De chocoladelaag

De truffels worden omhuld met een dun knapperig chocoladelaagje. Moet je normaal gesproken chocolade tempereren voor dit effect, dat is nu niet nodig. Doordat je de vulling bevroren door de chocolade haalt, stolt deze zo snel, waardoor het knapperige laagje ontstaat.

De cacaolaag

Wanneer de slagroomtruffels door de gesmolten chocolade zijn gehaald, worden ze door cacaopoeder gerold. Wacht hier niet te lang mee, want dan is de chocolade al uitgehard en krijg je ‘ronde, gladde’ truffels. Échte truffels zijn ook niet mooi glad. Zorg dus dat je ze direct met een vork door een royale laag cacao rolt. Wanneer je die vork horizontaal houdt tijdens het rollen, krijg je die typische gleufjes, waardoor ze echt op truffels gaan lijken.

vulling voor slagroomtruffels op een metalen plaat, een kom gesmolten chocolade, een bord met cacaopoeder en twee bonbonvorkjes

Okay, laten we aan de slag gaan! Wat heb je nodig om dit te maken, waar kun je misschien tegenaanlopen en natuurlijk het recept!

Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?

Naar recept gaan

Zelf slagroomtruffels maken: wat heb je nodig?

Dit zijn de belangrijkste ingrediënten

 • Boter
  Dat er boter gaat door een slagroomtruffel is op zich niet zo gek. Slagroom en boter worden beide gemaakt vanuit het vetgedeelte van volle melk. Gebruik hiervoor gewone roomboter voor de beste smaak.
 • Slagroom
  Gebruik hiervoor room en niet al kant en klare slagroom. Met room wordt ongeslagen en ongezoete slagroom bedoeld van minstens 32% en dus geen kookroom of andere soorten die room genoemd worden.
 • Poedersuiker
  Gewone suiker kan, maar poedersuiker lost lekker gemakkelijk en snel op.
 • Vanille
  Als je voor smaak gaat dan gebruik je voldoende vanille én van een goede kwaliteit. Wees niet te zuinig, want dan proef je het niet en is het eigenlijk nog meer zonde voor de toch wel dure vanille. Het beste gebruik je het merg uit een vanillepeul zodat je de rest kan gebruiken om zelf vanille-extract en later daarvan weer vanille-pasta kunt maken. Op die manier gebruik haal je echt alles uit je vanille. Geen vanille in huis? Dan kun je ook 1-2 theelepels vanille-extract gebruiken.
 • Chocolade
  Deze slagroomtruffels haal je door de chocolade. Pure chocolade vind ik zelf het lekkerste, maar je kunt ook prima melkchocolade gebruiken. Ik gebruik het liefst couverture chocolade, dat is chocolade wat speciaal gemaakt wordt om ermee te gaan werken. Je kunt ook repen chocolade gebruiken, kies dan wel voor een goede kwaliteit. Goedkope repen van slechte kwaliteit verwerken vaak slecht door alle hulpstoffen die erin zitten.
 • Cacaopoeder
  De truffels rol je door cacaopoeder. Voor het beste resultaat wil je dat door een dikke laag doen. Wees dus niet te zuinig, alles wat je overhoudt kun je prima later weer gebruiken in een ander recept. Gebruik ook gewone cacaopoeder, dus de mixen voor chocolademelk oid, daar zit vaak suiker en melkpoeder bij in.
ingredienten voor slagroomtruffels: een kom poedersuiker, daarnaast een vanille peul en een pakje verse slagroom. Daaronder een blok pure chocolade, een blik cacaopoeder van Van Houten en een schaaltje met blokjes boter

Benodigde bakspullen

 • Bakpapier
  Spuit de vulling voor de truffels altijd op bakpapier. Wanneer je dat niet doet, plakken ze vast aan de ondergrond en krijg je ze moeilijk los.
 • Vorken
  Pak een paar vorken om te gebruiken. Bonbonvorkjes kan, maar gewone werken ook prima. Voor het doorhalen door de chocolade gebruik je het gemakkelijkst 2 vorken. Gebruik voor het rollen door de cacaopoeder ook een aparte vork, zodat je geen cacaopoeder door de chocolade krijgt. Hiermee voorkom je dat het een knoeiboel wordt.
 • Spuitzak en spuitmondje
  De vullingen maak je het mooist wanneer je een spuitzak gebruikt met een rond spuitmondje (10mm is prima). Zonder spuitmondje kan ook, knip dat een puntje van je spuitzak af. Ze worden dan wel iets minder strak.
 • Vriezer
  Vries de vullingen altijd in! Hierdoor zijn de vullingen mooi stevig en kun je ze gemakkelijk door de chocolade halen. Bovendien zorgt dit er voor dat de chocolade snel stolt en je een krokant chocolade laagje krijgt.
 • Mixer
  Voor het maken van een luchtige crème heb je een mixer nodig. Dit kan met een handmixer of een keukenmachine.
 • Kommen en steelpan
  Voor het verwarmen van de room en suiker heb je een steelpan nodig. Die kun je later ook gebruiken als au-bain-marie voor het smelten van de chocolade. Kies voor het smelten een kom die de pan afdekt. Wanneer je de vullingen door de chocolade doopt is een diepe, niet al te brede kom handig.

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Hoe maak je slagroomtruffels?

Hier volgen stap voor stap tips voor het maken van dit recept. Het complete recept staat in de receptkaart onderaan.

Naar recept gaan

Voorbereiding

 • Het recept bestaat uit 2 stappen: de vulling maken en na een wachttijd de truffels afmaken. Zorg dus dat je voldoende tijd hebt hiervoor. Het maakt niet uit of de truffels 1 uur of 3 dagen in de vriezer liggen 😉
 • Zorg dat de ingrediënten voor de vulling klaar staan en de boter op kamertemperatuur is.
 • Zorg, wanneer je de truffels af wil maken, je alles klaar hebt staan voordat je de chocolade gaat smelten.

Vulling maken

 • Verwarm de room met de poedersuiker en de vanille in een steelpan totdat de suiker is opgelost. Het hoeft dus niet te koken. Laat dit langzaam weer naar kamertemperatuur afkoelen. Tot die tijd kan de room mooi de vanillesmaak opnemen.
 • Mix de zachte boter tot een romige en luchtige botercreme en voeg dan in een dun straaltje, al kloppend, de vanilleroom toe. Klop net zolang totdat het volledig is opgenomen. Schraap tussendoor even goed over de bodem en de zijkanten van je kom, zodat er geen stukjes boter in je creme komen.
 • Leg een vel bakpapier op een plaat die in de vriezer past.
 • Doe de luchtige vanillecreme in een spuitzak en spuit truffels van ca 5 cm op het bakpapier.
 • Zet dit in de vriezer zodat de vullingen hard kunnen worden. Dit duurt al snel 30 minuten. Je wil ze echt goed bevroren hebben.

Truffels maken

 • Zet alles klaar: Een bord met de cacaopoeder, een bord waar de truffels op kunnen die klaar zijn, vorken etc.
 • Smelt de chocolade au-bain-marie tot maximaal 45-50C. Heb je geen thermometer? Dan is het klaar wanneer alle chocolade goed gesmolten is. Zorg ervoor dat het water in je au-bain-marie niet voluit laat koken, want dan wordt je kom te heet. Wanneer de chocolade gesmolten is haal je de kom van je pan af. Droog de onderkant wel even goed af.
 • Haal een deel van de vulling uit de vriezer. Doop per keer 1 vulling door de chocolade, leg deze op de cacao en rol ‘m met een andere vork door de cacao.
 • Laat nog even op het uiteinde van het cacaobord liggen om volledig op te stijven. In de tussentijd kun je de volgende truffel in de chocolade dopen en door de cacao halen.
 • Leg de uitgeharde truffels op een apart bord en verwerk zo alle truffels of alleen de hoeveelheid die je nodig hebt.

Bewaren en serveren

 • Slagroomtruffels bewaar je het best in de koelkast, maar serveer ze op kamertemperatuur. Haal ze dus ruim voor serveren uit de koelkast.
 • De ongebruikte vullingen kun je in een afgesloten bakje weken in de vriezer bewaren.

Variaties maken

Glutenvrij

Slagroomtruffels zijn glutenvrij. Bak je normaal gesproken niet glutenvrij, hou er dan wel rekening mee dat je opengebroken pot cacao door middel van kruisbesmetting sporen van gluten kan bevatten.

Vegan

Natuurlijk kun je voor plantaardige boter en plantaardige room kiezen om deze slagroomtruffels vegan te maken. Echter dan lever je qua smaak wel behoorlijk in. Zorg er dan voor dat je voldoende vanille of andere smaakmakers gebruikt. Gebruik een pure chocolade of een mylk-chocolade om de truffels doorheen te halen.

Variaties qua vulling

Eenmaal de techniek onder de knie? Laat dan eens wat andere smaken in de room trekken. Speculaaskruiden, kaneel of kardemom. Ook kun je door vulling op het laatst nog andere smaakmakers toevoegen. Denk eens aan advocaat, likeur, notenpasta’s of fruitpurees. Hoeveelheden kun je puur op smaak doen. Hou er met alcohol wel rekening mee dat ze minder goed bevriezen.

Veel voorkomende vragen


Kan ik de cacao ook vervangen?

Jazeker! Je kunt de truffels ook door hagelslag, chocoladerasp, kokos of fijngemalen nootjes rollen.

Hoe bewaar ik het

Slagroomtruffels bewaar je in een luchtdicht bakje gerust enkele weken in de koelkast. Je kunt slagroomtruffels ook invriezen. Zowel de truffels als de ongebruikte vulling kun je in een luchtdicht bakje prima enkele maanden in de vriezer bewaren.

drie slagroomtruffels boven elkaar

Recept: Klassieke slagroomtruffels maken met cacao

Slagroomtruffels maken

zacht romige slagroomtruffels met een vleugje vanille, een krokant laagje chocolade en een vleugje cacao
Gang: Chocolade, Chocolate
Keuken: nederland
Porties: 50
Auteur: Tessa Couperus

Ingrediënten

 • 150 gram slagroom
 • 200 gram poedersuiker
 • 1 peul vanille het merg of 1 tl extract
 • 250 gram boter
 • 250 gram chocolade puur of melk
 • 100 gram cacao

Bereidingswijze

De vulling maken

 • Verwarm al roerend in een steelpan op middelmatig vuur de slagroom met de poedersuiker en het merg van de vanille.
  150 gram slagroom, 200 gram poedersuiker, 1 peul vanille
 • Zodra de suiker goed is opgelost (je hoeft het dus niet te koken!) zet je het vuur uit en laat je het slagroommengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Ondertussen kan de vanille goed in de melk trekken.
 • Leg een vel bakpapier op een bakplaat die in je vriezer past.
 • Klop ondertussen de boter romig en giet, zodra de boter al aardig opgeklopt is, het slagroom vanille mengsel in delen bij de boter zodat het goed kan mengen.
  250 gram boter
 • Wanneer alles goed gemengd is klop je het nog even goed door zodat je een mooi luchtig mengsel hebt.
 • Doe de vulling in een spuitzak met een rond spuitmondje en spuit mooie volle truffels van ongeveer 5 cm lang op het bakpapier.
 • Zet de plaat met de slagroomtruffelvulling minstens 30 minuten in de vriezer.

De truffels maken

 • Smelt de chocolade au-bain-marie.
  250 gram chocolade
 • Doe de cacao op een bord.
  100 gram cacao
 • Haal een deel van de bevroren vulling uit de vriezer en haal deze stuk voor stuk door de gesmolten chocolade
 • Leg ze daarna in de cacao en rol ze er met een vork doorheen.
 • Herhaal dit totdat je alle slagroomtruffels van vanille gemaakt hebt
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekker!

Nog wat chocolade over? Dat kun je prima bewaren voor een volgende keer. Ook kun je er leuke chocolade decoraties mee maken, lekker notenroosjes of andere truffels.

Bewaar dit recept

4.50 from 4 votes (4 ratings without comment)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.