macarons, the real macaron company, patesserie.com, newbury

Voor het maken van macarons denk je natuurlijk direct aan Parijs. Toch schaar ik dit recept in mijn rijtje artikelen in de Engelse Newbury week op het blog, want ik bezocht daar namelijk een ontzettend leuk zaakje: The Real Macaron Company. Een kleine winkel waar je niet alleen heerlijke macarons kunt kopen, complete macaron-torens kunt bestellen maar ook ontzettend leuke macaron-workshops kunt volgen.

Tijdens mijn zoektocht naar leuke adresjes in Newbury viel op social media direct al mijn oog op de macarons van Gaye. En wat was het leuk om haar te bezoeken! Ik had het voordeel dat ze net in de dagen dat ik er was een Masterclass gaf, dus dat was even geluk hebben!

macarons, the real macaron company, patesserie.com, newbury

Macarons maken is voor elke thuisbakker een uitdaging. Over geen enkel recept of koekje is zoveel gedoe en discussie. Raar want om heel eerlijk te zijn is het eigenlijk gewoon maar een amandelkoekje. Een lekkere dat is het zeker en ze zien er ook fantastisch uit, bovendien kun je er qua smaak ook nog eens alle kanten mee op. Toch blijft het een feit dat het ‘slechts’ een gevuld amandelkoekje is. Door de luxe uitstraling én het feit dat het vaak niet 1-2-3 wil lukken om ze zelf te maken is het een enorm populair koekje geworden bij de franse patisserizaken met navenante prijzen. Die vind ik wel eens wat overdreven, want 1,95 of soms zelfs nog meer is toch wel wat veel voor een klein koekje.

Het geheim zit ‘m echter in de techniek. En die is best lastig om onder de knie te krijgen. Het gekke is dat wanneer je het eenmaal onder de knie hebt, je ziet wanneer het macaron beslag goed is en je platen met fantastisch gekleurde koekjes uit je oven kunt toveren. Maar voor je zover bent…

Ik doe het momenteel te weinig, waardoor ik er ook nog wel eens wat mislukkelingen tussen heb zitten. Het testpanel vindt dat geloof ik niet zo erg… die eten de misbaksels met alle plezier gewoon op 😉 .

macarons, the real macaron company, patesserie.com, newbury

Tijdens de Masterclass laat Gaye eerst zien hoe je de macarons maakt voordat je zelf aan de slag gaat. Heb ik het geleerd om ze met kookschuim te maken (dat zou wat stabieler zijn), Gaye doet het gewoon met eiwitten wat ze met de handmixer klopt. Dat is gelijk ook het leuke aan de workshops bij haar, je gebruikt materiaal wat je thuis ook hebt. Geen speciale apparatuur, een gewone thuisoven en niet te ingewikkelde technieken. De truc zit ‘m in het goed macaroneren: Het doorspatelen van het eiwitschuim met de broyage (amandelmeel met suikerbakkerspoeder) tot een mooie glanzende massa die glad van je spatel afloopt. Hoe langer je doorspatelt hoe dunner de je beslag wordt. Te kort of te lang macaroneren en je macarons zullen niet zo mooi worden als je had gehoopt. Met name het inzakken ervan is een teken dat je het te lang gespateld hebt en je beslag te dun is. Dat is dus iets wat je uit ervaring leert en niet uit een recept haalt.

De gevel van the real macaron company in Newbury waar je leert hoe je macarons maakt

Dit recept is op basis van geklopte eiwitten zoals Gaye dat ook doet. Het recept zelf is niet van The Real Macaron Company, maar uit het leuke boekje Hippe Macarons van Lindsay Coutteau.

Voor het kleuren van de macarons maak ik gebruik van kleurstof die op basis van een gel zijn zoals deze. Gebruik niet kleurstoffen op waterbasis, want daarvoor heb je teveel nodig voor de juiste kleur en verander je teveel de consistentie van het beslag.

Ben je eens in Newbury, Engeland, en wil je ook een workshop volgen of de winkel bezoeken? Kijk dan hier even hoe de agenda van The Real Macaron Company is.

Recept: Macarons

Ingrediënten
(voor 18 kleine gevulde macarons)

69 gr amandelpoeder
63 gr poedersuiker
53 gr eiwit
53 gr fijne kristalsuiker
kleurstof naar keuze (op gelbasis)

voor de vulling:
200 gr botercreme of ganache

Bereidingswijze

 • Doe het amandelpoeder en de poedersuiker bij elkaar en maal het in de keukenmachine of blender nog even extra fijn. Doe dit, de broyage, in een kom en zet apart
 • Mix in een andere kom, welke je goed vetvrij gemaakt hebt, het eiwit los en voeg dan de suiker toe. Klop het eiwit dan op de hoogste snelheid van je mixer tot een mooi dik en glanzend eiwitschuim. Voeg de kleurstof toe en klop nog even goed door tot je een egale kleur hebt.
 • Doe dan in één keer de broyage bij het eiwit en spatel dit met een rubberen spatel door elkaar. Wanneer het goed gemengd is ‘sla’ je met je spatel het beslag heen en weer in de kom. De dit een paar keer, meng het dan in 1 slag goed door elkaar (neem de randen mee!) en check of je beslag begint te glanzen. Herhaal dit proces (het macaroneren) totdat het beslag glanst en in een mooi dik lint van je spatel afloopt.
 • Vul een spuitzak met je macaronbeslag en spuit rondjes op bakpapier. Hou de spuitzak hiervoor recht boven de bakplaat. Voor gelijkmatige rondjes kun je deze vooraf op de onderkant van je bakpapier tekenen met bv een glas of koekjesuitsteker.
 • Tik met je bakplaat een paar keer op je werkblad om eventuele luchtbellen te verwijderen en je macarons zullen daardoor ook mooier glad worden. Laat ze nu ca 20 minuten rusten.
 • Verwarm ondertussen de oven voor op 140C
 • Bak de macarons in het midden van de oven in ca 15 minuten gaar. Ze zijn gaar als ze niet meer bewegen op hun voetjes wanneer je er voorzichtig tegenaan tikt.
 • Haal het bakpapier direct van de hete bakplaat en laat ze volledig afkoelen voor je ze van het bakpapier afhaalt.
 • Vul de macarons met ganache of botercrème.
Macarons maken bij The Real Macaron Company
 
Cook time
Total time
 
Author:
Recipe type: Cookies
Cuisine: French
Serves: 18
Ingrediënten
 • 69 gr amandelpoeder
 • 69 gr amandelpoeder
 • 63 gr poedersuiker
 • 63 gr poedersuiker
 • 53 gr eiwit
 • 53 gr eiwit
 • 53 gr fijne kristalsuiker
 • 53 gr fijne kristalsuiker
 • kleurstof naar keuze (op gelbasis)
 • kleurstof naar keuze (op gelbasis)
voor de vulling:
voor de vulling:
 • 200 gr botercreme of ganache
Bereidingswijze
 1. Doe het amandelpoeder en de poedersuiker bij elkaar en maal het in de keukenmachine of blender nog even extra fijn. Doe dit, de broyage, in een kom en zet apart
 2. Mix in een andere kom, welke je goed vetvrij gemaakt hebt, het eiwit los en voeg dan de suiker toe. Klop het eiwit dan op de hoogste snelheid van je mixer tot een mooi dik en glanzend eiwitschuim. Voeg de kleurstof toe en klop nog even goed door tot je een egale kleur hebt.
 3. Doe dan in één keer de broyage bij het eiwit en spatel dit met een rubberen spatel door elkaar. Wanneer het goed gemengd is 'sla' je met je spatel het beslag heen en weer in de kom. De dit een paar keer, meng het dan in 1 slag goed door elkaar (neem de randen mee!) en check of je beslag begint te glanzen. Herhaal dit proces (het macaroneren) totdat het beslag glanst en in een mooi dik lint van je spatel afloopt.
 4. Vul een spuitzak met je macaronbeslag en spuit rondjes op bakpapier. Hou de spuitzak hiervoor recht boven de bakplaat. Voor gelijkmatige rondjes kun je deze vooraf op de onderkant van je bakpapier tekenen met bv een glas of koekjesuitsteker.
 5. Tik met je bakplaat een paar keer op je werkblad om eventuele luchtbellen te verwijderen en je macarons zullen daardoor ook mooier glad worden. Laat ze nu ca 20 minuten rusten.
 6. Verwarm ondertussen de oven voor op 140C
 7. Bak de macarons in het midden van de oven in ca 15 minuten gaar. Ze zijn gaar als ze niet meer bewegen op hun voetjes wanneer je er voorzichtig tegenaan tikt.
 8. Haal het bakpapier direct van de hete bakplaat en laat ze volledig afkoelen voor je ze van het bakpapier afhaalt.
 9. Vul de macarons met ganache of botercrème.

20 REACTIES

 1. Ziet er zo lekker en mooi uit! Maar kan me idd voorstellen dat een workshop zoveel meer vertelt dan een kookboek, je leert precies waarop je moet letten en macarons zijn natuurlijk niet de makkelijkste koekjes.

  • amandelpoeder is eigenlijk hetzelfde als amandelmeel, alleen even iets dunner gemalen. Dat zou je zelf ook kunnen doen door amandelmeel met de poedersuiker nog even goed in de blender of keukenmachine te laten malen.

 2. Heel erg, maar ik heb nog nooit in m’n even een Macaron geproefd. Ik vind ze te duur om te kopen als ik in Frankrijk ben en ze nodigen me niet zo erg uit om te proeven haha. Ik ga het eens proberen volgende keer, wie weet wil ik ze dan wel zelf maken 😉

  • Ik snap dat wel, ik laat ze vaak ook liggen ivm de prijs al ben ik bij de grote franse patissiers dan wel weer overstag gegaan. Daar vind ik de bijzondere smaakcombinaties dan weer interessant.

 3. Ik heb een beetje een labiele oven, dus durf het niet aan om ze te maken. Heel bijzonder lekker vind ik ze ook niet, maar ik vind ze altijd zo mooi dat ik dat voor lief neem, haha.

 4. Mijn recept lijkt erg op dat wat jij hebt gebruikt. Heb ze pas één keer gemaakt en ze zijn gelijk gelukt. Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen zo’n mazzel heeft. Leuk zo’n uitje en zeker als je een mooie resultaat mee naar huis neemt!

 5. DAnk je wel voor het recept! Ga ik ook eens proberen als mijn keuken is geïnstalleerd – ik ben net verhuisd en moet het nog enkele weken zonder keuken doen 🙁
  Macarons zijn HEEEERLIJK!

  • Vervelend dat je momenteel geen keuken hebt, maar een nieuwe keuken is wel een heel fijn vooruitzicht! Alvast veel bakplezier toegewenst!

 6. Ik ga dit recept zeker eens proberen want ik sukkel hard met het maken van macarons. Ze zijn het altijd nét niet. Ofwel is het koekje veel te hard ofwel is de vulling veel te lopend. Misschien moet ik ook maar eens een cursusje volgen ;-).

 7. Wow wat gaaf! En dan helemaal dat je die workshop hebt kunnen volgen, want behalve interessant klinkt het als heel gezellig en leuk dat je dat hebt kunnen doen in Newbury. Ik vind het sowieso altijd fijn om te kijken wat de lokale bevolking in een ander land / andere stad in het buitenland doet. Het is inspirerend. Ik ben echt geen bakprinses dus ik zie mij dat inderdaad absoluut niet doen. Laatst had H. een doos met 12 van die hele dure dingen van een exclusieve patissier uit Amsterdam meegenomen. Ik schrok enorm van de prijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Waardeer dit recept:  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.