Karnemelk of buttermilk kom je vaak tegen in buitenlandse recepten. Denk maar eens aan de American-pancakes, de red velvet cake of een bananencake. Vaak heb je maar een klein beetje nodig en dat is best vervelend als je eigenlijk nooit karnemelk in huis hebt. Daarom deel ik hier verschillende tips zodat je weet hoe je in dat soort gevallen toch het recept kunt maken, door de karnemelk te vervangen of zelf een soort van karnemelk te maken. Handig toch?

Waarom wordt er eigenlijk karnemelk gebruikt en geen gewone melk in dat ene recept? De kans is groot dat er bakingsoda wordt gebruikt en dat heeft een zuurtje nodig om lekker op gang te komen. Gewone melk volstaat dus niet en dan is karnemelk de oplossing. Heb je het niet in huis? Dan zul je een vervanger moeten vinden óf je gaat zelf karnemelk maken.

pak karnemelk

Karnemelk vervangen in bakrecepten

Wanneer er in een (bak)recept maar een heel klein beetje karnemelk gebruikt wordt kun je dit eenvoudig vervangen. Omdat het meestal om een zuur gaat voor het activeren van de bakingsoda en niet zozeer om de frisse smaak kun je volstaan met de volgende vervangers:

  • Melkkefir
  • Yoghurt
  • Zure room
  • Scheutje azijn
  • Kneepje citroen

Hoe maak je karnemelk?

Karnemelk is eigenlijk een restproduct wat ontstaat bij het maken van boter. Boter werd vroeger gemaakt in een karnton. Door het rondslingeren van de melk ontstaat er boter en het restproduct is de karnemelk. Vandaar dus de naam. Ook de engelse benaming ‘buttermilk’ is dus heel logisch. Wil je zelf karnemelk maken? Dan moet je dus eigenlijk boter maken. Best leuk om eens een keer te doen, maar iets te bewerkelijk wanneer je maar 2 el voor een recept nodig hebt.

De karnemelk zoals je die tegenwoordig in de winkel aantreft is meestal niet het restproduct van de boter, maar een aangezuurde melk. Door het toevoegen van melkzuurbacteriën (zuursel) vindt er fermentatie plaats en ontstaat er karnemelk. Eigenlijk een beetje hetzelfde idee als de melkkefir dus. Wil je deze fermentatie zelf eens doen? Zorg dan dat je de juiste melkzuurbacteriën hebt (van bijvoorbeeld gekochte karnemelk of kwark) en laat dit op kamertemperatuur (tussen de 20-30C) circa 20-24 uur fermenteren.

Ook dat duurt natuurlijk te lang wanneer je net die lekkere buttermilk pancakes of deze heerlijke bananencake wilt maken. Gelukkig is er een alternatief: aangezuurde melk!

Zelfgemaakte karnemelk in een glas met een pak melk en een fles azijn

Aangezuurde melk in plaats van karnemelk

Laat de moed je niet in de schoenen zakken door voorgaande lange werkwijzes. Eigenlijk kan het ook heel simpel, want als ze in de winkel aangezuurde melk kunnen verkopen, dan kun je dat ook zelf maken. Daar heb je een zuur ingrediënt voor nodig én melk. Weliswaar is aangezuurde melk niet hetzelfde als karnemelk, en ik zou het als zodanig ook niet opdrinken, maar voor je bakrecepten werkt het prima!

Karnemelk maken met azijn

De gemakkelijkste manier om van melk een soort karnemelk te maken is de methode met azijn. Dat heeft immers iedereen wel in huis. Gewoon een eetlepel zijn door 250 ml melk roeren en even laten staan en that’s it!

Karnemelk maken met yoghurt

Karnemelk maken op basis van yoghurt kan ook. In dat geval voeg je de melkzuurbacterien toe die al in de yoghurt zitten en kom je technisch gezien iets dichter in de buurt van echte karnemelk. Weliswaar is de melkzuurbacterie van yoghurt wel iets anders dan die voor karnemelk. Doe een ruime eetlepel yoghurt bij 250 ml melk, roer goed door en laat even staan. Je kunt er ook voor kiezen om 200 ml yoghurt met 50 ml water af te slappen.

Karnemelk maken met citroen

Ook citroen kun je prima gebruiken voor het zelf maken van karnemelk. Het recept is precies hetzelfde als dat met azijn, alleen vervang je nu de azijn door citroensap.

Plantaardig alternatief nodig?

Ook van plantaardige melksoorten kun je aangezuurde melk maken met azijn of citroen.

glas melk waarin citroensap wordt gegoten om zelf karnemelk te maken
fles zelf gemaakte karnemelk met een kom melk, maatschep en glazen schaaltje met azijn

Karnemelk vervangen of zelf maken

In je bakrecept een klein beetje karnemelk nodig, maar niet in huis? Zo vervang je karnemelk of maak je het zelf.
Voorbereidingstijd: 1 minuut
Rusttijd: 5 minuten
Totale tijd: 6 minuten
Gang: Drinks
Keuken: dutch
Porties: 250 ml
Auteur: Tessa Couperus

Ingrediënten

  • 1 el azijn
  • 250 ml melk

Bereidingswijze

  • Roer de azijn door de melk
  • Laat 5 minuten staan of totdat de melk licht gestremd is
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.