Geen zin in veel kneden? Dan is deze manier van focaccia maken echt iets voor jou! Dit gemakkelijke focaccia recept is een lekker luchtige focaccia, gevuld met olijven en italiaanse kruiden zoals rozemarijn en/of tijm. Heb jij tijd? Maak dan dit heerlijke italiaanse platbrood.

Brood maken blijft een bijzonder proces! In het boek Bak! beschrijft Jane Jubb een bijzondere manier van brood maken. Weinig kneedwerk, weinig techniek, maar met het nodige aan tijd, toch een heerlijk brood! Die techniek leek mij wel wat en dus testte ik het uit met deze heerlijke italiaanse focaccia.

Zoals ze zelf ook al beschrijft, je gelooft het bijna niet. 3x 10 seconden kneden, veel rusttijd en niks geen gedoe met opbollen. Eigenlijk in alles wat tegengesteld is aan wat we meestal leren over zelf brood maken.

Maar er zijn dus meer wegen die naar Rome leiden, en dus ging ik met haar focaccia recept aan de slag. Echt een lekker makkelijk recept!

Focaccia is een italiaans platbrood, wat wel iets lijkt op een pizza qua deeg. Een pizza wordt echter rijkelijk belegd voordat deze de oven ingaat, een focaccia daarentegen wordt dikker gebakken met slechts een paar smaakmakers en het nodige aan olijfolie.

close up van repen die afgesneden zijn van een gebakken focaccia met groene olijven

Een focaccia eet je dus ook als brood. Dat kan brood bij de maaltijd zijn, maar je kunt ‘m ook prima nog beleggen. Ik hou zelf enorm van een nog iets warme focaccia tijdens de lunch met soep.

Maar snij ‘m gerust doormidden en beleg het focaccia brood met kaas, vleeswaren of gegrilde groente. Wanneer je dat lekker dik doet met veel sla en mooi verpakt, dan is het ook een ideaal picknick gerecht!

Maar goed, het maken dus… dat is echt verrassend eenvoudig! Zorg dat je goede ingrediënten hebt, want dat maakt echt de smaak in dit gerecht.

Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?

Naar recept gaan

Wat heb je nodig voor focaccia met olijven en rozemarijn

Voor dit recept zijn dit de belangrijkste ingrediënten

 • Bloem en meel
  In dit recept wordt er gebruik gemaakt zowel bloem en meel, hierdoor ontstaat er een mooi lichtbruin focaccia brood. Wil je liever alleen maar bloem of meel gebruiken, hou er dan rekening mee dat je wellicht iets meer of minder vocht nodig hebt. Kies wel meelsoorten uit met gluten (hoog eiwitgehalte) voor een mooi luchtig brood
 • Gist
  In dit recept wordt gebruik gemaakt van droge (instant)gist. Deze kun je gewoon direct bij je bloem/meel mengsel doen en hoef je niet eerst op te lossen/activeren in vocht. Wil je liever verse gist gebruiken, neem dan ca 3x de hoeveelheid. In de meeste brood recepten wordt de gist precies afgewogen. Dit recept geeft een inhoudsmaat aan (theelepel). Gebruik daarvoor een echte maatlepel en strijk die recht af. Wil je het preciezer hebben? Dan komt 1 tl gist ongeveer overeen met 3 gram. Echter iets meer of minder heeft alleen invloed (samen met de omgevingstemperatuur) op de rijstijd.
 • Verse rozemarijn
  Gebruik het liefst verse rozemarijn, haal daar de blaadjes van de steeltjes en hak deze grof. Verse rozemarijn heeft meer smaak als gedroogd. Kun je niet verse vinden? Neem dan ongeveer 1 el gedroogde rozemarijn of italiaanse kruiden.
 • Olijven
  Dit zijn de smaakbommetjes in het brood, dus kies voor écht lekkere olijven en niet kleine neutrale olijven uit een goedkoop potje. Je kunt ook gerust olijven met knoflook of kruiden kiezen, dat geeft alleen maar extra smaak. Zorg er wel voor dat de olijven ontpit zijn. Je hoeft ze niet kleiner te snijden, ze gaan heel het deeg in!
 • Olijfolie
  Eén van de kenmerkende ingrediënten is olijfolie. De een bakt het direct al mee, in dit recept voeg je het pas halverwege het bakken toe. Zorg ook hier voor een lekkere olijfolie. Het zou toch zonde zijn als je ‘al je werk’ weer afbreekt met een smaakloze of licht ranzige olijfolie op en in je brood.
 • Zeezout
  Grof zeezout is heerlijk op dit brood. Wil je het écht lekker maken, gebruik dan zoutflakes van bv Maldon
ingredienten voor een Gemakkelijk focaccia recept met olijven

Benodigde bakspullen

 • Een weegschaal
  Voor het maken van brood zijn de verhouden wel redelijk belangrijk. Zorg dus dat je alles netjes afweegt. Hou er wel rekening mee dat elke bloem/meelsoort
 • Afdekbare kom
  Het deeg moet meerdere keren rijzen en omdat je het deeg niet opbolt voor deze gemakkelijke focaccia, is een goede kom voor het deeg noodzakelijk. Een glazen kom is fijn, want dan kun je zien dat er tijdens de rijstijden echt iets gebeurd ondanks het amper gekneed wordt. Zorg er wel voor dat je de kom af kunt dekken. Dit hoeft niet met een deksel te zijn, maar wel met folie, een grote plasticzak of een leuke douchemuts.
 • Bakplaat
  Dit focaccia brood bak je op een bakplaat van ca 30×40 cm. Heb je een kleinere oven, dan kun je het recept gerust halveren.
 • Bakpapier
  Gebruik een stuk bakpapier om het brood op te bakken. Dan krijg je het bovendien handig uit de bakplaat zodat je het op een rooster kunt laten afkoelen. Vergeet niet om het bakpapier er redelijk vlot af te halen, want anders wordt de onderkant zacht (oa condens) wat een beetje zonde is.

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Hoe maak je dit gemakkelijke focaccia brood?

Zoals eerder gezegd werkt deze techniek van broodbakken iets anders dan dat je wellicht gewend bent. Lees het recept en onderstaande tips dus even aandachtig door.

 • Verkijk je niet op de tijd die dit focaccia recept nodig heeft. Je laat het deeg 3x 45 minuten rijzen, nog een keer 30 minuten rusten en daarna mag het nog zo’n 30-40 minuten de oven in. Met recht een slow-bread dus!
 • Het deeg maken is ontzettend eenvoudig. In het kort komt het er gewoon op neer dat je de natte ingredienten met de droge ingredienten mengt en even goed doorroert. Omdat het een vrij nat deeg is (dat hoort zo bij focaccia) kun je het prima met een pollepel of een spatel doen.
 • Zet een timer voor de rijstijden en hou bij hoe vaak je het deeg al hebt laten rijzen. Omdat dit deeg olijven bevat, kun je steeds prima 1,2 of 3 olijven naast het deeg leggen zodat je weet bij welke stap je bent. Dit lijkt wellicht overbodig, maar aangezien je zo weinig werk aan dit brood hebt, doe je snel andere dingen en is het al snel vergeten of dit nu al wel of niet de 3e keer rijzen was ;-).
 • Laat het deeg steeds goed afgedekt rijzen. Wanneer het op de bakplaat ligt, wil je het ook afdekken om te voorkomen dat het deeg uitdroogt. Ik gebruik daarvoor een grote plastic pizza- of taart-tas die ik daar speciaal voor bewaar. Heb je die niet dan volstaat een grote plastic afvalzak ook en anders een iets vochtige theedoek.
 • Tijdens de 10 seconden kneedsessie zul je merken hoe plakkerig het deeg is. Een deegschraper kan je prima helpen bij het kneden of vouwen van het deeg.
 • Dit brood word niet in een hele hete oven gebakken, zorg er dus wél voor dat je oven goed is voorverwarmd en dat je de ovendeur maar kort open hebt zodat je niet veel ovenwarmte verliest.

Veel voorkomende vragen


Welke bloem gebruik ik voor focaccia?

Focaccia kun je van zowel bloem als meel gebruiken. Gebruik je bloem dan is je focaccia dus op basis van witbrood en gebruik je meel dan is het een volkorenversie. Het lekkerste is dat je een mengsel van beide gebruikt, zodat je een lichtbruine versie krijgt, waarin ook alle goede ingrediënten van de tarwekorrel zitten. Gebruik altijd bloem/meel met een hoog eiwitgehalte om een mooi glutennetwerk te krijgen en dus een luchtig brood.

Hoe bewaar ik focaccia?

Focaccia is het allerlekkerst op de dag zelf. Toch kun je het ook wel 1-3 dagen bewaren. Verpak het dan goed in folie en bewaar het in een broodtrommel buiten de koelkast. Brood bewaren in de koelkast zorgt ervoor dat het snel uitdroogt.

Hoe kun je focaccia weer opwarmen

Focaccia is warm het allerlekkerst. Gelukkig kun je een restje focaccia nog prima opwarmen. Besprenkel het met wat water en bak het in ca 5-7 minuten in een voorverwarmde oven van 180C

Op welke ovenstand bak je focaccia?

Brood bakt het fijnste op een ovensteen, daar kun je de bakplaat prima opzetten. Heb je die niet, dan kan het ook prima door de bakplaat zo in de oven te schuiven. Ik bak het brood op onder en bovenwarmte

Heb ik een ovensteen nodig voor het bakken van brood?

nee dat is niet noodzakelijk

Hoe spreek je focaccia uit

Een leuke discussie, maar het is fò-kà-tsja en niet fo-kaa-zia

Hoe wordt focaccia gegeten

Focaccia kun je in repen snijden en dan bij soep/lunch/avondeten serveren. Je kunt het ook beleggen of doorsnijden en dan beleggen als lunch of picknick gerecht.


close up van repen die afgesneden zijn van een gebakken focaccia met groene olijven

Gemakkelijk Focaccia Recept met olijven en italiaanse kruiden

Heerlijk italiaans platbrood gevuld met olijven. Voor deze methode hoef je weinig te kneden, je hebt alleen tijd nodig.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Rijstijd: 3 uur 30 minuten
Gang: Bijgerecht, bread, lunch, lunchgerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 1 brood
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

Ingrediënten

 • 310 gram tarwemeel
 • 315 gram patentbloem
 • 2 tl zout
 • 1 tl instant gist
 • 10 gr verse italiaanse kruiden (rozemarijn, tijm etc)
 • 250 gr goene olijven ontpit, maar heel
 • 100 ml yoghurt (magere)
 • 2 el honing
 • 375 ml water
 • zonnebloemolie om in te vetten
 • grof zeezout als topping
 • olijfolie

Bereidingswijze

Deeg maken

 • Meng het tarwemeel met de bloem, het zout, de gist en de verse kruiden in een grote kom en roer daar de olijven door.
 • Meng de yoghurt met de honing en een flinke scheut van het water en doe dat bij de droge ingrediënten.
 • Meng even door elkaar en voeg dan beetje bij beetje de rest van het water toe totdat er een ruwe, losse massa ontstaat. Het is een plakkerig en nat deeg.

Rijzen

 • Dek de kom af met huishoudfolie en laat 45 minuten rijzen
 • Vet je werkvlak in met wat zonnebloem olie en kneed je deeg voor ca 10 seconden en doe het dan weer terug in de kom.
 • Dek de kom af met huishoudfolie en laat weer 45 minuten rijzen.
 • Kneed je deeg voor een 2e keer wederom 10 seconden en doe het dan weer terig in de kom.
 • Dek de kom af met huishoudfolie en laat weer 45 minuten rijzen.
 • Bekleed ondertussen je bakplaat met bakpapier
 • Kneed je deeg nu voor de 3e keer voor 10 seconden en leg het dan op de bakplaat. Duw het deeg met natte handen over ongeveer de helft van de bakplaat en laat het weer 45 minuten rusten.
 • Trek het deeg voorzichtig uit zodat het de hele bakplaat bedekt
 • Druk met je vingertoppen kuiltjes in het deeg en bestrooi het deeg met grof zeezout

Bakken

 • Verwarm de oven voor op 180C
 • Bak de focaccia in ca 40 minuten gaar en goudbruin. Bestrijk de focaccia na ca 20 minuten baktijd rijkelijk met olijfolie en zet het dan weer terug in de oven voor de resterende baktijd.
 • De focaccia is klaar wanneer deze gaar en goudbruin is. Laat de focaccia afkoelen op een rooster
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekker!

Vind je dit recept lekker/leuk om te maken? Dan heb ik nog een paar lekkere recepten voor je!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.