Melo cakes of chocolade zoenen vind ik fantastisch. Maar hoe zou het zijn als ze van binnen ook met chocolade smaak zijn. En dan ook nog zo’n chocoladelaagje hebben als een Ferrero Rocher? Wacht niet langer… Want deze chocolade zoenen met hazelnoot hebben dat! Zelfs ook nog met een hazelnoot koekje! Té lekker, dus snel aan de slag!

Wanneer je eenmaal de basis onder de knie hebt voor het maken van Melo-cakes of chocolade zoenen, dan is het echt superleuk om met variaties aan de slag te gaan! Want dat maakt bakken nu juist zo leuk. De basis leren met de klassiekers en dan je eigen klassiekers maken!

Zo wilde ik natuurlijk graag een variant op de choco zoen die nóg meer chocoladesmaak heeft. En omdat dit ook zo heerlijk combineert met hazelnoot bedacht ik me dat je het koekje wel kunt vervangen door een hazelnootkoekje en de dip een Ferrero Rocher twist.

chocolade zoenen met hazelnoot en chocolade meringue waarbij de voorste doorgesneden is

CHOCOLADE ZOENEN MET HAZELNOOT EN CHOCOLADE MERINGUE

Missie geslaagd! Al ging dat wel even met een extra testronde, want er mislukte een batch. Ja, ook dat gebeurd hier wel eens. Het beroerde hiervan? Ik had dat mislukken eigenlijk gewoon kunnen weten als ik even beter nagedacht had over mijn ingrediënten en de betreffende gebruikte techniek.

Ik bedacht me namelijk dat ik de cacao wel mee kon koken met de suikersiroop voor de meringue, dan krijgt dat een mooie diepe chocolade kleur en vast ook een donkerdere kleur dan de gewone chocolade marshmallow.

Nou, ik kan je laten weten: dat koken ging fantastisch, maar eenmaal bij de eiwitten zakte alles in elkaar. En ja… logisch want cacapoeder bevat nog steeds wat vet en dat gaat niet samen met het lucht kloppen van eiwitten.

Zo blijkt maar weer… als je zelf je eigen twist gaat maken moet je altijd even kritisch nadenken en kijken naar je ingrediënten en hoe die samengaan met je technieken. En dus gaat de cacao er pas later doorheen 😉 .

Vandaar dat ik altijd zoveel waarde hecht (en hamer op) ingrediënten kennis en je technieken niet alleen beheersen maar ook begrijpen.

chocolade zoenen met hazelnoot en chocolade meringue

Okay, laten we aan de slag gaan! Wat heb je nodig om dit te maken, waar kun je misschien tegenaanlopen en natuurlijk het recept!

Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?

Naar recept gaan

Nog nooit eerder choco zoenen gemaakt? Start dan met de basis: Chocolade zoenen basis recept –>>

Wat heb je nodig om dit te maken?

Dit zijn de belangrijkste ingrediënten

 • Voor het koekje
  • Boter
   Gebruik koude roomboter. Margarine is ook mogelijk, al geeft dat veel minder smaak aan het koekje. Kies dan wel voor een harde variant en niet voor de zachte, smeerbare.
  • Suiker
   Voor een mooi bros koekje gebruik je basterdsuiker. Wil je een iets harder koekje, gebruik dan kristalsuiker.
  • Bloem en hazelnootmeel
   Voor dit koekje gebruik je gewone tarwebloem. Dit kun je eventueel ook vervangen door speltbloem of een glutenvrije bloem-mix. Om het een lekker hazelnootkoekje te maken voeg je hazelnootmeel toe. Dit kun je ook zelf maken door geroosterde hazelnoten fijn te malen.
  • Bakpoeder
   Voor wat extra luchtigheid in het deeg en een iets brosser koekje.
  • Ei
   Voor het wat beter laten binden van het deeg.
 • Voor de meringue
  • Eiwit
   Je kunt kant-en-klaar eiwit kopen, maar ik merk dat dit toch minder lekker werkt om Italiaans schuim van te maken. Splits dus zelf de eieren en bewaar de eidooiers voor een ander recept.
  • Suiker
   Gebruik hiervoor kristalsuiker. Je kunt normale of fijne kristalsuiker gebruiken.
  • Water
   Voor het maken van de suikersiroop heb je water nodig.
  • Gelatine
   Om het schuim wat te verstevigen gebruik je in dit recept gelatine. In dit recept ga ik uit van gelatine-blaadjes van ca 1,67 gram per stuk. Zorg ervoor dat je deze minstens 30 minuten weekt in koud water.
  • Cacaopoeder
 • Voor de chocolade laag
  • Pure chocolade
   Voor het werken met chocolade koop je het liefst couverture chocolade, wat speciaal gemaakt wordt om te verwerken en vaak iets meer cacaoboter bevat. Hierdoor is het wat vloeibaarder en gemakkelijker te tempereren en te verwerken. Aangezien je redelijk wat chocolade nodig hebt om te dippen is het handig om couverture chocolade te kopen in plaats van repen uit de supermarkt. Bovendien bevat supermarkt chocolade vaak ook nog andere ingrediënten, waardoor het niet altijd even gemakkelijk verwerkt. Ik werk graag met chocolade van De Chocolatemakers, Heinde en Verre en Pure. Maar je kunt ook die van Callebaut gebruiken.
  • Cacaoboter
   Voor een mooi dun laagje chocolade over je Melo-cakes verdun je je chocolade met cacaoboter. Hierdoor wordt het vloeibaarder en krijg je een mooie dunne laag. Cacaoboter kun je in losse callets kopen, maar ook heel handig in poedervorm (Mycryo)
  • Hazelnoten
   Hak een aantal hazelnoten fijn tot kleine stukjes. Wanneer je de hazelnoten eerst een paar minuten roostert in de oven (180C) of in de pan, krijgen ze een nog lekkerdere smaak.

Benodigde bakspullen

 • Koekjes uitsteker
  De maat koekjesuitsteker die je voor dit recept gebruikt is 5 cm ø. Heb je deze niet, dan kun je ook een glas gebruiken met deze diameter. Heb je niet de exacte maat, kies dan voor iets kleiner in plaats van iets groter.
 • Staande mixer
  Voor het maken van het eiwitschuim gebruik je een hete suikersiroop. Deze suikersiroop giet je al kloppend bij je eiwitten, waardoor je het liefst je handen vrij hebt van de mixer. Een staande mixer is dus heel handig en anders iemand die je even helpt en een handmixer voor je vasthoudt. Gebruik de (ballon)garde voor het eiwitschuim. Wil je het koekjesdeeg ook met de mixer maken gebruik dan de v-klopper.
 • Weegschaal en thermometer
  Voor het tempereren van de chocolade is een thermometer heel belangrijk. Werk je met Mycryo om te tempereren, dan is een weegschaal die kleine hoeveelheden weegt ook aan te raden. Ook voor het maken van het kookschuim heb je een thermometer nodig.
 • Spuitzak en spuitmondje
  Voor het opspuiten van de meringue gebruik je een spuitzak met een rond spuitmondje (maat 12mm of 15mm)
 • Hoge smalle kom of beker
  Om de chocolade zoenen te kunnen dippen heb je een diepe kom nodig, maar niet eentje die heel breed is, anders heb je wel heel veel chocolade nodig. Ik gebruik het liefst een brede mok die ik tussentijds steeds aanvul met getempereerde chocolade. Zorg er vooraf wel voor dat je mok breder is dan je koekje inclusief je vingers die het koekje vasthouden tijdens het dippen ;-). Een mok van 5-6 cm diameter is dus te smal!

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Hoe maak je Chocolade Melo cakes?

Dit recept voor chocolade Melo cakes is een variatie op de klassieke chocolade zoen. Alle tips en trucs vind je uitgebreid terug in dat artikel. Heb je nog niet eerder een Melocake of chocozoen gemaakt, pak het stap voor stap plan van dat recept er dan zeker even bij! Ga naar Chocolade zoenen –>>

Heb je dit soort recepten wel vaker gemaakt dan kun je direct doorscrollen naar de receptkaart van dit recept

Naar recept gaan

Stappenplan:

 • Maak eerst de koekjes en laat deze afkoelen (dit kun je ook gerust een paar dagen van te voren doen).
 • Maak het schuim, de Italiaanse chocolade meringue, schep dit in de spuitzak en spuit de meringue op de koekjes.
 • Laat dit minimaal een uurtje drogen voordat je ze af kunt maken.
 • Tempereer de chocolade, roer de hazelnootstukjes erdoor en doop de chocolade-meringue koekjes in de chocolade.

Koekjes maken

 • De basis van deze Melo-cakes zijn hazelnootkoekjes. Die maak je heel eenvoudig door een harde wener deeg te maken en daar wat hazelnootmeel aan toe te voegen. De bloem helemaal vervangen door hazelnootmeel hoeft niet, dit geeft voldoende smaak en je hebt de bloem nodig voor binding van het koekje.
 • Hazelnootmeel kun je gewoon kopen, maar is ook heel gemakkelijk zelf te maken. Rooster hiervoor de hazelnoten even kort in de oven zodat ze lekkerder van smaak worden en maal ze, afgekoeld, in een koffiemolen of de hakmolen van je staafmixer tot fijn meel.
 • Extra tips voor het maken van het deeg vind je bij het basis recept: Harde wener deeg recept —>

Italiaanse chocolade meringue maken

 • Maak de Italiaanse meringue zoals aangegeven in het recept of volg het stappen plan van het basis recept.
 • Vouw als laatste met een spatel de cacaopoeder door de meringue. Je kunt dit naar smaak aanpassen.

Chocolade laagje

 • Kies de manier van tempereren van de chocolade die jij het gemakkelijkste vind en leg je spullen daarvoor klaar. De verschillende manieren om chocolade te tempereren vindt je hier. Mocht je mycryo (gevriesdroogde cacaoboter) gebruiken voor het verdunnen van de chocolade, dan kun je het handigste ook tempereren met Mycryo. Dit is sowieso een hele gemakkelijke manier van tempereren.
 • Voor een dun laagje verdun je de chocolade met wat extra cacaoboter. De chocolade wordt hierdoor extra vloeibaar en daardoor kun je een mooi dun laagje maken. Wanneer je de hazelnootstukjes niet te groot hebt gemaakt, zullen deze prima in de chocolade blijven hangen. Zakken ze naar de bodem van je mok? Roer de chocolade dan steeds even goed door voordat je een nieuwe meringue erin doopt.

Veel voorkomende vragen


Kan ik de hazelnoten ook vervangen?

Ja, je kunt zowel in het koekje als in de chocoladelaag de hazelnoten vervangen door andere noten zoals amandelen, pistache, pecannoten etc.

Hoe bewaar ik het

Je kunt deze chocolade Melo cakes enkele dagen op kamertemperatuur bewaren.

Hoe maak ik dit recept glutenvrij

Vervang de bloem door een glutenvrije bloemig (schar of Dovesfarm) en check of je pure chocolade ook daarwerkelijk glutenvrij is (dat zou het wel moeten zijn).

Wat doe ik met de chocolade die over is?

De chocolade die je over hebt kun je bewaren voor een ander chocolade recept. Je kunt het prima gebruiken voor noten-rotsjes, zelf Ferrero rochers maken of gebruiken voor deze chocolade cake.

hazelnootkoekje met chocolade meringue erop

Recept: Chocolade zoenen met hazelnoot en chocolade meringue

Chocolade zoenen met hazelnoot en chocolade vulling

Heerlijke luchtige chocolade traktaties. Een bros hazelnootkoekje, luchtig stevige chocolade meringue en een lekker dun laagje chocolade met heerlijke stukjes hazelnoot erin
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
rusttijd: 1 uur
Gang: Chocolade
Keuken: België, Denemarken, nederland
Porties: 20
Auteur: Tessa Couperus

Handig om te gebruiken

 • 1 thermometer
 • 1 koekjes uitsteker 5 cm ø
 • 1 spuitmondje rond 12mm
 • 1 spuitzak
 • 1 staande mixer
 • 1 Steelpan
 • 1 Kom
 • 1 brede mok (voor het dippen van de chocolade)

Ingrediënten

Voor de koekjes

 • 80 gram boter
 • 40 gram licht bruine basterdsuiker
 • snuf zout
 • 100 gram bloem
 • 40 gram hazelnootmeel
 • 0,5 theelepel bakpoeder
 • 0,5 ei

Voor het Italiaanse schuim

 • 200 gram suiker
 • 100 gram eiwit (ongeveer van 3 eieren M)
 • 60 gram water
 • 7 gram gelatine (ca 4 blaadjes gelatine a 1,6 gram)
 • 1 eetlepel cacao of meer naar smaak

Voor de chocolade laag

 • 500 gram chocolade puur
 • 75 gram cacaoboter
 • 100 gram gehakte hazelnoten

Bereidingswijze

Koekjes maken

 • Verwarm de oven voor op 170C (onder en boven warmte)
 • Maak het deeg door de boter met de suiker en een snuf zout te mengen. Voeg daarna het ei toe en zodra dat volledig opgenomen is de bloem met het hazelnootmeel en de bakpoeder. Kneed het deeg kort door tot een samenhangend deeg en laat ca 60 minuten rusten in de koelkast.
  80 gram boter, 40 gram licht bruine basterdsuiker, snuf zout, 100 gram bloem, 40 gram hazelnootmeel, 0,5 theelepel bakpoeder, 0,5 ei
 • Rol het deeg uit tot een dunne lap van 3-4 mm en steek er met de koekjes uitsteker 12-14 rondjes ui. Leg deze deegrondjes op bakpapier op de bakplaat.
 • Bak de koekjes in ca 10 minuten gaar en eventueel met een klein lichtbruin randje.
 • Laat de koekjes volledig afkoelen tot verder gebruik.

Italiaanse meringue maken

 • Week de gelatine in ruim koud water voor minstens 30 minuten.
 • Verdeel de suiker in 20 en 180 gram.
  200 gram suiker
 • Doe de eiwitten in de kom van de mixer en zet de 20 gram suiker bij deze kom.
  100 gram eiwit
 • Doe de 180 gram suiker met de 60 gram water in een steelpan en breng dit aan de kook.
  60 gram water
 • Zodra de suikersiroop 113C is zet je de mixer aan om de eiwitten op te kloppen. Wanneer het eiwit lekker schuimig is doe je de 20 gram suiker erbij en blijf je kloppen.
 • Wanneer de suikersiroop de 118C bereikt, haal je het van de warmte bron en giet je het in een dunne straal langs de kant van je kom bij de het eiwit.
 • Haal de gelatine uit het water en los deze op door te smelten in een pannetje of de magnetron. Giet dit bij de meringue (nog draaiende mixer!).
  7 gram gelatine
 • Klop net zolang totdat je een stevig schuim hebt wat inmiddels koud/kamertemperatuur is.
 • Spatel als laatste de cacaopoeder door het eiwitschuim.
  1 eetlepel cacao

Samenstellen

 • Doe het eiwitschuim in de spuitzak met het spuitmondje.
 • Spuit mooie torentjes schuim op de koekjes.
 • Laat dit ongeveer een uur drogen.

Chocolade laagje maken en aanbrengen

 • Smelt de chocolade met de cacaoboter.
  500 gram chocolade, 75 gram cacaoboter
 • Tempereer de chocolade en roer daarna de hazelnootstukjes erdoor.
  100 gram gehakte hazelnoten
 • Giet de getempereerde chocolade in een brede mok.Doop de chocolade zoenen stuk voor stuk in de getempereerde chocolade en laat ze uitharden op een rooster of een stuk bakpapier.

Handige tips

Je kunt de chocolade zoenen enkele dagen bewaren op kamertemperatuur.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Chocolade over?

Dan heb ik nog een paar lekkere recepten voor je!

Bewaar dit recept

1 REACTIE

5 from 1 vote (1 rating without comment)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.