Het bakken van brood wordt steeds populairder hier in Puerto Lopez. Waren er 4 jaar geleden nog maar 1 a 2 bakkers in het dorp, momenteel zijn dat er al veel meer. De nadruk ligt nog steeds op het bakken van zoete “Postres” (desserts, koekjes en taart), maar we zien steeds vaker brood en de kwaliteit wordt langzaam aan beter. Toch zijn wij nog niet echt dol op de broodjes die soms als stopverf zijn, maar voor $ 0,10 per broodje mag je misschien ook wel niet teveel verwachten.
Na bijna alle bakkerijen te hebben gezien en uitgeprobeerd te hebben, kreeg ik al snel contact met een bakker die hier nu een paar jaar een bakkerij heeft. De man heeft jarenlang ervaring, altijd een bakkerij in Jipijapa gehad en heeft echt passie voor het vak. Zijn bananencakes en losse broodjes zijn het beste van het dorp.
Sinds kort verkoopt hij ook Pan Francès, iets wat op een croissant moet lijken. Wanneer ze net uit de oven komen zijn ze lekker, maar een halve dag later kun je er wel een raam mee ingooien. Ik was wel benieuwd hoe ze hier het brood bakken en voordat ik het was er een korte stage bij deze bakker geregeld.
Enorm leuk om eens te zien hoe basic de bakkerij er achter de schermen uit ziet! Op een grote houten tafel wordt door de bakker en zijn zonen het deeg gemaakt, daarna gaat het even in de kneedmachine en wordt het direct verwerkt in broodjes. Een deel wordt opgebold naar kleine broodjes en het andere deel wordt langzaam met de hand uitgerekt tot een grote lap voor de Pan frances. Er wordt een kleine laag boter opgesmeerd, twee keer dubbelgeklapt en verder wordt het niet getoerd. Van driehoeken deeg worden de croissantjes opgerold en dan gaat alles op een plaat voor het rijzen. Er wordt niet heel veel gist gebruikt, zodat het deeg in deze warme temperaturen langer de tijd kan krijgen om te rijzen. Bovendien zegt de bakker: Gist eet de smaak van het brood op! Ik vond dat erg grappig om te horen, omdat ook in Nederland het brood wat langer en met minder gist staat te rijzen steeds populairder wordt.
Wat mij verbaasde is dat de broodjes gewoon onafgedekt in de broodkar staan te rijzen. Ook wordt hier veel met Manteca (lard, dierlijk vet) gewerkt in plaats van boter en heb je als bakker niet veel nodig: Een grote houten tafel, broodkar, kneedmachine en een grote gasoven, dat was al het materiaal wat er stond. Afwegen van de verschillende ingrediënten? Deze man doet alles op gevoel en zicht. Toen we voor de grap wat dingen na gingen meten zat hij er met alles slechts een enkele gram naast.
Een prachtige tijd met een man waar je de passie voor het vak ziet twinkelen in de ogen! Of ik nu veel bijgeleerd heb voor mijn eigen broodbakken? Dat valt tegen, maar het is wel enorm leuk om te zien hoe het hier lokaal gaat. Ik ga weer aan de slag met mijn eigen brood en zal binnenkort eens wat door deze man laten keuren :-).