Broodbakken, ik probeer het regelmatig maar de omstandigheden zijn niet altijd ideaal. Eenmaal in Nederland is dat compleet anders. Ik heb een prachtige molen met verschillende soorten mooi meel onder handbereik en inspiratie genoeg uit het nieuwste boek van Levine van Doorne. De oven van mijn moeder werkt met onder- en bovenwarmte dus ik kon dan ook niet wachten om weer met brood aan de slag te gaan. Ik koos voor een lichtbruin brood deze keer.
Bij de bakkerswinkel van Molen het Lam in Woudsend is het voor mij bijna alsof ik in een snoepwinkel ben beland. Prachtige papieren zakken gevuld met allemaal verschillende soorten meel en bloem. Ik besloot maar niet direct te moeilijke meelsoorten uit te kiezen en nam een zak volkoren tarwemeel en een zak roggemeel mee. Natuurlijk ging er ook een zak ‘gewone’ tarwe bloem mee!
Ik heb het 2e boek van Levine al een paar keer van voor naar achter doorgelezen en ondanks alle heerlijke inspiratie die erin staat, besluit ik voor een redelijk basic brood te gaan. Lichtbruin brood op basis van tarwe en rogge. Het leuke van het nieuwe boek van Levine is dat je bij een flink aantal recepten kunt kiezen voor verschillende opties. Broodbakken op basis van gist, een voordeeg of met desem. Ik ben voor de ‘gewone’ gistvariant gegaan. Niet omdat ik de anderen niet wilde proberen, maar om weer even het verschil te voelen met de situatie in Ecuador, waar meel, temperatuur en luchtvochtigheid toch heel anders zijn. Ook is dit het eerste brood wat ik in mijn moeder haar oven bak, dus ik wilde niet teveel nieuwe variabelen in mijn broodbak moment hebben.
Ik maakte er voor het gemak een mooi vloerbrood van en liet dat gewoon rijzen onder plastic. Een rijsmandje kan handig zijn en ook een vorm om je brood in te bakken. Wil je je brood in een blik/vorm bakken, kies dan niet voor een siliconenvorm maar voor een donker/zwart blik voor het beste resultaat. Trots als een pauw haalde ik later dit brood uit de oven. Eindelijk eens eens een mooi gebakken brood wat ook mooi aan de bovenkant gebakken is. Een mooie korst heeft en de binnenkant is ook al een stuk beter dan mijn eerdere broden. Ik zie nog wel wat verbeterpuntjes, maar oefening baart kunst!
Dit lichtbruine brood viel hier bij iedereen goed in de smaak. Het is inderdaad een mooi lichtbruin brood en we hebben ervan gesmuld!
Wil je nog meer brood bakken? Dan zijn onderstaande brood recepten ook aanraders:
– Lekkere witte bolletjes
– Bruin brood
– Niet kneden brood
En wil je het wat luxer:
– Hamburgerbroodjes
– Koffiebroodjes of Puddingbroodjes
– Zoete appelbroodjes
– Hartig Chimichurri
Ingrediënten
- 300 gr tarwebloem
- 150 gr volkorenmeel
- 50 gr roggemeel
- 9 gr zout
- 335 gr water 20-25C
- 5 gr droge gist
Bereidingswijze
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed tot een soepel en licht kleverig deeg. Het deeg is in het begin wat plakkerig, maar dat komt tijdens het kneden helemaal goed. Kneed het deeg totdat je er een vliesje van kunt trekken. Dit duurt met de hand ongeveer 20 minuten of in de standmixer ongeveer 10-15 minuten.
1e rijs
- Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom. Draai de bal om zodat alle kanten van het deeg voorzien zijn van een beetje olie. Dek de kom af met plastic en laat het op kamertemperatuur rijzen tot het in volume is verdubbeld. Het deeg is voldoende gerezen als je er met je vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft. Deze eerste rijs zal ongeveer 60 minuten duren
Vormen
- Stort het deeg op een licht ingevette of met bloem bestoven werkvlak en duw de lucht eruit (ontgassen). Bol het deeg losjes op en laat het even 20 minuten rusten.
- Vorm het deeg naar wens als een vloerbrood, busbrood of rond brood en leg het op een met bakpapier bekleed bakblik.
2e rijs
- Dek het deeg wederom af met plasticfolie en laat het op kamertemperatuur voor de 2e keer rijzen tot het in volume is verdubbeld. Het deeg is voldoende gerezen als je er met de vinger erop drukt en de afdruk maar even zichtbaar blijft en langzaam terugveert. Ook de 2e rijs duurt ongeveer 60 minuten.
Oven voorverwarmen
- Verwarm ondertussen de oven voor op 230C (onder- en bovenwarmte) of 210C (hetelucht).
- Verwarm een braadslede op de bodem van de oven mee.
Bakken
- Bestrooi het deeg met roggebloem en snijd het deeg met een gekarteld mes of lame (speciaal brood insnijd mesje) enkele keren in.
- Schuif de bakplaat de oven in en giet direct ca 1,5 dl water in de braadslee (pas op voor stoom!) en sluit dan zo snel mogelijk de ovendeur.
- Bak het brood 20 minuten.
- Trek het bakpapier onder het brood vandaan, haal de braadslee uit de oven en verlaag desgewenst de oventemperatuur naar 200C/180C wanneer je brood al erg verkleurd is.
- Bak het brood nog ca 15 minuten
- Laat het gebakken brood afkoelen op een rooster.
Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info daarover vind je hier (Disclaimer).
Lekker bammetje
Ha, ik wil dit brood vandaag gaan maken, maar moet er niet iets van olie of boter bij? Groetjes, Marjon Ps. Je schrijft op een geweldige manier je stukjes, heb je gisteren pas ontdekt, ga je zeker volgen 🙂
Hoi Marjon, sorry voor de late reactie maar ik zat midden in een verhuizing. Dit recept klopt hoor, er hoeft niets van olie of boter bij. Er zijn wel broodrecepten waar een ‘vetstof’ in gaat en dat maakt wat een rijker brooddeeg, maar in de basis hoeft dat niet en zorgt ook zeker voor een heerlijk brood! Succes met bakken! (oh en dank je voor de complimenten! Er komen weer leuke recepten aan binnenkort, met natuurlijk bijbehorende verhalen!)
zit in de oven! ben benieuwd
Vraagje : Kan je deze ingrediënten allemaal in de broodbakmachine doen om op die manier het brood te bakken? Ik heb voorlopig geen traditionele oven.
Groetjes en bedankt voor alle heerlijke receptjes.
Ingrid.
Hallo Ingrid,
ik heb geen ervaring met een broodbakmachine, op zich lijkt het me wel dat het kan, maar of het qua hoeveelheid past geen idee
Ik heb een combi-magnetron. Ik kan tussendoor de temperatuur niet verkagen. En ook is er geen ruimte voor die braadslee.
Zou er toch een manier zijn om brood te bakjen?
Hoi Anja,
dat kan, maar wanneer je in het begin wat stoom kunt toevoegen heb je een betere ovenrijs en wellicht hoef je niet te verlagen in de temperatuur, maar dat is dan testen en kijken hoe het in jouw oven bakt