Bitterkoekjes zijn van die koekjes waarbij ik zelf niet het idee had om ze zelf te maken. Toch blijkt het een reuze eenvoudig koekje te zijn om te maken. Je kunt ze zo eten, maar ze zijn ook heerlijk in pudding, cake of als basis voor een klein petit fourtje.
Bitterkoekjes zijn kleine ietwat taaiige koekjes die gemaakt worden van amandelen, bittere amandelen, suiker en eiwit. Nu zijn rauwe bittere amandelen steeds minder goed verkrijgbaar, mede omdat er een stofje inzit wat giftig is als je er teveel van binnenkrijgt. Omdat abrikozenpitten ook gerekend worden tot de familie van de bittere amandelen, worden die ook regelmatig gebruikt voor het maken van bitterkoekjes. Ook hiervoor geldt dat deze een kleine hoeveelheid van die giftige stof bevat. Dit geldt echter voor de rauwe variant. Bij een goede verhitting kan dit worden teniet gedaan.
Dit is dan ook gelijk de reden waarom in veel recepten voor bitterkoekjes gewone amandelen of amandelmeel wordt gebruikt. Daarmee maak je inderdaad een heerlijk koekje, maar gelijk aan de bitterkoekjes smaak van die uit de winkel zijn ze niet. Moet je ze dan maar gewoon kopen? Wat mij betreft niet, want één blik op de ingrediëntenlijst laat me zien dat veel supermarkt bitterkoekjes niet eens amandel bevatten. Meestal is het vervangen door bonen en in de iets betere varianten wil nog wel eens een deel abrikozenpitten zitten. Het is dus echt zoeken naar een écht bitterkoekje!
Wel leuk om te weten is dat de bitterkoekjes al heel oud zijn. In de Gouden Eeuw gebruikte men de koekjes soms als smaakmaker in een glas warme melk. Ook op bruiloften was het een populair koekje als symbool voor het bitterzoete des levens.
Maar hoe maak je dan wél bitterkoekjes?
De slimste truc om thuis bitterkoekjes te maken is wel gebruik te maken van gewoon amandelmeel, maar daar dan een klein beetje bitter amandel extract aan toe te voegen. Een klein deel van de bitteramandel is namelijk al genoeg om de specifieke smaak te creëren. Hiermee krijg je wél de typische smaak die de bitterkoekjes zo bijzonder maken. Het voordeel van het zelf maken van deze koekjes is dat je zelf bepaald hoe groot ze worden. Gewoon als koekjes pak je het ‘normale’ formaat, maar je kunt met dit recept ook heel veel kleine koekjes maken. Deze kleine koekjes van ca 2 cm doorsnee zijn vaak de basis voor een heel lekker petit fourtje.
Verschil tussen bitterkoekjes en amaretti
Een populair amandelkoekje uit italie is de amaretti en deze lijkt enorm veel op een bitterkoekjes. Het verschil is eigenlijk ook maar klein, want de amaretti worden met zoete (gewone) amandelen gemaakt. Bovendien zijn ze vaak iets brosser gebakken. Wil je ook eens amaretti maken? Dan vind je hier het recept daarvoor.
Extra tips
- Bitterkoekjes worden van amandelmeel gemaakt en zijn dus glutenvrij
- Bittere amandel extract haalde ik in Duitsland, waar het gewoon in de supermarkt te krijgen is. Hier in Nederland kun je het online kopen of bij sommige de buitenlandse supermarkten/toko’s
- Hou er met het opspuiten van de koekjes rekening mee dat ze tijdens het bakken nog iets uitzetten
- Zet de bakplaat iets boven het midden in de oven om te voorkomen dat de onderkant van de koekjes iets te bruin worden
- Wat bitterkoekjes over of een paar gebroken exemplaren? Die kunnen prima in een bitterkoekjes pudding of doe ze door een cake.
- Amandelmeel bestel je eenvoudig online hier
Handig om te gebruiken
- spuitzak met rond spuitmondje
- bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
- 150 gr amandelmeel
- 150 gr poedersuiker
- 2 eiwitten
- 1-2 tl extract van bittere amandelen
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 190C en leg een vel bakpapier (of siliconenmatje) op de bakplaat.
- Doe de amandelmeel met de poedersuiker in een kom. Voeg de eiwitten toe en roer tot een kleverig beslag.
- Voeg het amandelextract toe naar smaak.
- Doe het beslag in een spuitzak met ronde spuitmond en spuit de koekjes op het bakpapier. Hou er rekening mee dat de koekjes nog een klein beetje uitvloeien tijdens het bakken.
- Druk het puntje plakt met een natte vinger zodat je mooie platte rondjes hebt.
- Bak, afhankelijk van de grootte, de koekjes in 9-15 minuten goudbruin en gaar. Hou de oven goed in de gaten, zodra de koekjes een mooie goudbruine kleur hebben zijn ze klaar.
- Haal ze, met bakpapier, direct van de bakplaat en laat afkoelen. Bewaar in een goed afgesloten koekblik
Moet het eiwit worden opgeklopt?? Het deeg wordt bij mij vrij stijf. onmogelijk dom dit in een spuitzak te verwerken.
Vr. groet P.Verhart