Voor het allereerst meedoen aan het Foodblog Event en dan nog winnen ook! Ik ben er nog versteld van. Maar Deborah van het blog Samen Bourgondisch vond mijn Appelcake dus de winnaar van het Foodblog Event van maart 2016. En dan mag je dus als winnaar een nieuw thema verzinnen, net op het moment dat je het vliegtuig pakt van Chili weer terug naar Ecuador. En dat is best lastig. Maar tijdens het uitpakken van mijn (bak)spullen, had ik een moment van reflexie over de afgelopen maanden en dacht… dit ga ik in het Foodblog Event voor april verwerken. Dus maak jullie maar klaar voor de komende maand. Hier komt het nieuwe thema en ik verwacht dat jullie, mede-foodbloggers, er nu eens massaal aan mee gaan doen!

Thema Foodblog Event April 2016: Pay it Forward

De mensen die mij al wat beter kennen weten dat ik sinds december 2014 in Zuid Amerika woon met het plan om mij definitief in Ecuador te gaan vestigen, samen met mijn allerbeste vriendin en businesspartner. Maar zoals zo vaak in Zuid Amerika lopen dingen wel eens anders dan gepland. Hierdoor besloten we in mei 2015 nog maar weer eens onze backpacks te pakken en in ca 10 maanden meer van Zuid Amerika te leren kennen. Maar dan niet reizend op de manier zoals we eerder al tijdens de wereldreis deden, als toerist en backpacker. Nee, deze keer stond onze reis in het teken van uitwisseling: uitwisseling van culturen, van kennis, van hulp, van….noem het maar!

Bovendien ben ik de hele commerciële wereld wel eens wat beu. Alles draait om geld of het hebben van spullen of ergens wat aan verdienen en eigenlijk is het nooit genoeg. Dus om de focus goed op “uitwisseling” te kunnen houden hebben we deze 10 maanden nagenoeg zonder geld geld geleefd (ja, je leest het goed!). En wat een rijkdom heeft ons dit opgeleverd. Want wanneer je wat nodig hebt (onderdak, eten, vervoer…) dan ben je dus van anderen afhankelijk.
Foodblog Event, patesserie.com, pay it forward

Maar het blijkt dat anderen vaak ook iets nodig hebben zonder dat ze daar om durven te vragen. Om te krijgen wat je nodig hebt zul je moeten communiceren en dan blijkt dat je vaak over en weer wat voor elkaar kunt betekenen. Ook kan het zijn dat iemand jou belangeloos verder helpt en dat jij anderen weer met iets kunt helpen zonder er iets voor terug te krijgen. Zo lang je iets in iemands leven kunt inbrengen zonder er wat voor terug te krijgen, krijg je vaak (al is dat soms via een andere weg) zelf ook iets wat je op die momenten nodig hebt. Ik ben er nog steeds versteld van hoeveel goede mensen er in deze wereld leven, ondanks alle ellende die we momenteel om ons heen zien. Mensen die belangeloos wat voor een ander over hebben, maar ook hoe je andere mensen soms kunt helpen met iets wat voor jouw wellicht ‘niets’ is. Pay it Forward… Gooi wat goeds in de wereld, help iemand zonder er wat voor terug te verwachten en vertrouw erop dat wanneer jij wat nodig hebt je iets krijgt waar jij weer verder mee kan.
De afgelopen maanden bleek dat ik met name met mijn baksels onbedoeld en onverwacht mensen wat gaf wat misschien wel meer was dan alleen maar wat lekkers bij de koffie. Eten is dus echt iets waarmee je al snel wat goeds voor een ander kunt doen.

En dus is het thema voor het Foodblog Event april 2016 Pay it Forward.

Ik daag jullie allemaal uit om niet alleen maar een recept in te sturen, en ook niet zomaar met een verhaal. Nee, ik daag jullie uit om met jullie eten/baksels wat goeds te doen voor een ander. En dat zonder er iets voor terug te verwachten. Want onze stelling is altijd, wanneer je geeft met de verwachting er wat voor terug te krijgen, dan geef je niet maar dan vraag je!  Dus kijk om je heen, communiceer met mensen en geef ze iets waarmee je ze verder helpt. Een maaltijd voor iemand die zelf even niet kan koken, een koekje om iemand weer aan het glimlachen te krijgen of … nou ja… vul dat zelf maar in.

Mijn Pay it Forward recept zul je deze week op dit blog vinden. Ik maakte door simpelweg brownies te bakken de staff van Columba Hostel echt ontzettend blij. Jongens die werken voor het minimum, slecht eten koken en nooit geld hebben voor eens wat lekkers. Wat voor mij een simpele brownie was en ik maar uitdeelde omdat ik ze zelf niet allemaal op kon, bleek voor hen even een puur geniet moment te zijn. Pay it Forward kan dus bewust en onbewust. Ik heb de brownies daar nog vaak ‘moeten’ bakken.

Foodblog Event, patesserie.com, april, pay it forward

DE SPELREGELS:

 • Help iemand waarvan jij weet dat diegene dat wel kan gebruiken en doe dat met eten, drinken of een baksel! Aan jou de keus. Je mag er een complete maaltijd van maken, maar wanneer je besluit iemand bv een fles wijn kado te doen of te delen omdat je nu eenmaal een wijnblog hebt, mee neemt naar een bijzondere restaurant, dan mag dat van mij ook. Pay it Forward (door middel van eten/drinken), is waar het om gaat. Schrijf hierover een blogpost met recept, aanbeveling of review, zoals je dat normaal gesproken ook zou doen.
  Artikelen die alleen maar een commerciële inslag hebben, hebben het thema niet begrepen en zal ik uitsluiten van meedoen.
 • Zet de blogpost op jouw blog en zet erbij dat je meedoet met het Foodblogevent April 2016. Plaats ook een link naar deze blogpost.
 • Post hier een reactie en zet er ook de link bij naar je artikel op jouw blog.
 • Heb je geen blog maar wil je graag meedoen? Stuur dan een e-mail naar: tessa_couperus {at} hotmail {punt} com met je naam, je artikel en foto.
 • Meedoen kan tot en met 30 april 2016. Begin mei maak ik de winnaar bekend op dit blog, Facebook en Twitter en diegene mag dan het event voor Mei 2016 hosten en het volgende thema bedenken.

Succes en Pay it Forward!

8 REACTIES

 1. Wauw! Ik ben er even stil van. Wat een prachtig power-thema! Dank je wel voor dit mooie verhaal! Het is ook prachtig om door middel van ‘onze’ hobby anderen blij te maken. Soms kan je door een klein gebaar iemand zo gelukkig maken. We gaan hiermee aan de slag! Marlies, Team Knutselenindekeuken

 2. Mooi Tessa, pas de film pay it forward nog gekeken. Ik ben aan het nadenken om iets voor ouderen/alleenstaanden te gaan doen in het dorp waar ik woon, krijg het in gedachten nog niet concreet voor elkaar, moet nog een aanpak vinden. Vanwege tijdgebrek blog ik niet meer, maar met dit thema ga ik wel wat doen! Niet als blogger, maar als mezelf.

  • Moet die film ook nodig zien Ageeth. Mooie plannen en of je er nu wel of niet over blogt, dat is eigenlijk niet belangrijk. Al ben ik wel benieuwd hoe het met je plannen komt. Keep me posted 😀

 3. Leuk idee! Mijn recept: http://amongstgumtrees.blogspot.com.au/2016/03/macadamia-anzac-biscuits.html?m=1
  Ik maak van deze altijd een extra grote hoeveelheid. Mijn buurvrouw heeft na een beroerte niet meer de kracht om lang in de keuken te staan. Zo hebben zij en haar man wat lekkers bij de koffie.

  Ik heb met een aantal lokale boeren een soort van ruilsysteem: zuurkool voor kool, bananen brood voor bananen, curry pasta voor gember, chilisaus voor chillis, muesli voor ham, brownies voor macadamias, rosella saus voor rosellas of citroenen. Ik verkoop de zelfgemaakte producten op de boerenmarkt. Waardoor ik weer nieuwe ingrediënten nodig heb. Ik geef het weg als ik teveel heb, zonder verwachtingen en zo krijg ik ook mijn meeste ingrediënten.

  • Leuk Marijke, en die buren zitten die wat dichtbij? Kan de grote afstanden in Australië nog goed herinneren! Fijn dat je zo wat op je buren past! Dat ruil systeem is fantastisch, ik hoop dat hier in Ecuador ook zo op te kunnen zetten. En die biscuits lijken me heerlijk!

 4. Hoi Tessa, Ook hier meer drukte dan vroeger, dus ik dacht eerst dat ik niet mee kon doen. Maar toen bedacht ik dat ik vorige week mijn mobiel bij me had gehad toen ik een stuk tulband achter liet voor mensen die ik helemaal niet ontmoette die dag. Ik moet de foto van dat achterlaten nog uit mijn telefoon trekken, maar hier alvast de tekst over die tulband, en veel succes met je thema!
  http://etenmaken.blogspot.nl/2016/04/tulband-met-gedroogde-kers-en-pistache.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.