Wanneer je met Chocolade Domino begint dan wil je natuurlijk wel met een eerste reep komen die bijzonder is. Maar hoe kies je die nu uit de grote voorraad chocolade die hier goed opgeborgen in de de kast ligt? Kies je voor smaak of een verhaal? Eentje die je al kent of iets wat compleet nieuw is? Best lastig eigenlijk. Ik ging op mijn gevoel af, dacht niet teveel na en pakte deze reep uit mijn collectie: Conexión – Esmeraldas 66%

Conexión is voor mij een chocolademerk waar ik een speciaal gevoel bij heb. Zoals je wellicht weet heb ik een aantal jaren in Zuid Amerika gewoond, waaronder geruime tijd in Ecuador. Het idee was om daar, naast patisserie, ook wat te gaan doen met chocolade. Maar… wist ik veel wat er allemaal achter een reep chocolade zat. Chocolade was voor mij chocolade, vooral lekker en leuk om mee te werken. Het wordt gemaakt van cacao en die cacao groeit oa in Ecuador. En daar hield het eerlijk gezegd wel een beetje op met de kennis.

Eenmaal wat gesetteld in Puerto Lopez probeerde ik contacten te leggen, maar dat bleek moeizaam. Wie moet je hebben, welke vragen moet je stellen? Ontzettend leuk om in de achtertuin bij familie-leden van andere mensen terecht te komen, want daar stond een cacao-boom, maar echt wijzer werd ik er niet van. Ik was en bleef een gringa (buitenlandse) en dat maakte het voor de mannelijke connecties interessant. En ik… ik liep vooral tegen muren aan. Na de grote aardbeving in 2016 besloot ik in februari 2017 weer terug naar Nederland te komen. En waar het in Zuid Amerika allemaal zo lastig ging, in Nederland ging het snel. Binnen 2 weken liep ik als vrijwilliger mee achter de schermen van Chocoa en leerde ik in rap tempo zoveel! 

Eén van de mensen die ik in de afgelopen jaren leerde kennen was Jenny Samaniego. Er was direct een klik. Haar passie voor cacao,  het chocolade maken, Ecuador en het ondernemerschap daarin is zo inspirerend. Zij opende met haar verhalen én haar chocolademerk Conexión voor mij de ogen. Sindsdien is mijn blik vooral gericht op de craft-chocolade. Je kunt dus wel zeggen dat Jenny voor mij de connectie heeft gemaakt naar de bean-to-bar wereld en vanaf dat moment is mijn kijk op chocolade voor altijd anders geworden.

Eten verbindt en voor mij verbindt het eten van chocolade. Met elkaar verhalen delen over chocoladerepen, chocolademakers, cacaosoorten, weetjes, tips en vooral ook de smaak ervan. Smaken verschillen en ‘Chocolade praten’ is het leukst! Met Chocolade Domino wil ik nu ook weer nieuwe connecties maken binnen in de craft chocolade wereld en derhalve kies ik vandaag deze reep.

Mooi om nog over deze reep te vermelden is dat deze reep gemaakt is in samenwerking met de jonge cacaoboeren uit de Esmeraldas van de UOPROCAE Co-op. En dat is een mooi en goed teken. Het werken op de cacaoplantage is zwaar en niet altijd even aantrekkelijk voor de jeugd in Ecuador. Die trekken toch ook meer naar de steden voor andere banen dan dat ze een plantage runnen. Het feit dat er nu een hele groep jonge nieuwe cacaoboeren opstaat doet mij deugd. Dit maakt dat er ook in de toekomst fine flavour cacao geproduceerd blijft worden en daarmee maakt Jenny dus ook op dat vlak de connectie. 

Conexión - Esmeraldas 66% . Een wikkel en stukjes van deze ecuadoriaanse chocolade reep

Conexión – Esmeraldas 66%

Reep : Esmeraldas 66%, 50 gram
Maker : Conexión Ecuador
Ingrediënten : Cacao massa, rietsuiker, cacao boter, zonnebloem lecithine

Herkomst:
 Origin : Ecuador, single province, Esmeraldas
 Cacaosoort : Arriba Nacional

Smaakbeleving
Uiterlijk: donkerbruin kleur is vrij donker voor een 66%
Krak: gemiddeld
Geur: –
Smaak: fruitig fris, licht hout-notige-cacao tonen, groene banaan, karamelzoet
Mondgevoel: romig, smelt gemakkelijk.

Notities
De chocolade breekt gemakkelijk met een lichte krak. De reep laat een paar kleine luchtbellen zien. Qua smaak begint de chocolade met een frisse fruitige smaak, iets fruitzuur wat over gaat naar een smaak die ik niet direct kan herleiden maar de kleuren groen en bruin komen bij mij als eerste naar boven wat mij brengt bij een duidelijke smaak van groene banaan. Daarna gaat het wat mij betreft over naar de iets donkerdere kant (licht hout, notige cacao). Het zoete van de reep neigt naar karamel, wat waarschijnlijk de invloed is van de rietsuiker.

Ik kocht deze reep rechtstreeks van Conexion op Chocoa 2020.

NB: ik ben gewoon een chocolade liefhebber (okay een #chocoladefanaat) maar zeker niet een volleerd chocolade-sommelier, -taster of wat dan ook. Mijn ervaringen zijn dus puur persoonlijk en geven mijn interpretatie weer van dit moment.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.