Ben jij ook een chocoladeliefhebber en heb jij ook best wel een aantal bean-to-bar chocolade repen thuis liggen waar je wat leuks mee wilt gaan doen? Lees dan verder, want tijdens Chocoa 2020 ontstond het idee om met andere chocolade liefhebbers Chocolade Domino te gaan spelen. Een leuke manier om op Instagram met elkaar contact te liggen door middel van craft-chocolade. Doe je mee?

Afgelopen februari liep ik rond op Chocoa, hét Nederlandse chocolade festival waar ik nu al voor het vierde jaar deelgenoot in was. Die prachtige Beurs van Berlage in Amsterdam, waar vroeger de cacao al werd verhandeld, was wederom gevuld met allemaal chocolade liefhebbers. Mensen zo als jij en ik die van heerlijke chocolade houden, maar ook de makers van die mooie repen, boeren die de cacaoplantages hebben, verkopers, chocolatiers… noem het maar op. Het was een fantastisch evenement en het was heerlijk om met iedereen contact te maken. En ik bedacht me…. hoe moet dat nu straks? Als iedereen weer thuis is? Daar is niemand die ‘chocolade’ praat. En zo ontstond het idee van Chocolade Domino.

een stapel met verschillende bean to bar chocoalde repen om chocolade domino mee te spelen

Wat is Chocolade Domino?

Het idee achter ‘Chocolade Domino’ is dat we online een leuk spel spelen met de craftchocolade die we thuis hebben liggen. Wees gerust, je kunt je eigen chocolade niet verliezen tijdens dit spel 😉 .

Het lijkt me leuk om een soort online community te starten met allemaal chocoladefanaten die houden van de craft / bean-to-bar chocolade. Dat we binnen die community tijdens de Chocolade Domino elkaar kunnen leren kennen, van elkaar kunnen leren over deze bean-to-bar chocolade wereld en dat we misschien nieuwe merken leren kennen, achtergronden, andere manieren van het beleven van chocolade, noem maar op.

Daarnaast kunnen we de bean-to-bar chocolade een grotere bekendheid geven. Onze volgers op social media kunnen we zo inspireren om anders naar chocolade te kijken.

Hoe werkt het? 

Elke twee weken op een vaste dag (Zondag) start ik met een nieuwe chocolade(reep) die ik in het zonnetje zet. Daarbij vertel ik iets over deze reep en tag ik in dit bericht 1 (of 2 als er heel veel deelnemers zijn) andere chocoladefanaat om een passende chocolade aan te leggen bij de genoemde reep. Diegene vertelt op zijn/haar beurt iets over de door hem/haar gekozen chocolade en tagt de volgende speler om een passende chocolade aan te leggen.

Een passende chocolade is een reep of een andere chocolade (bv drinkchocolade, een bijzondere bonbon oid) die in ieder geval op 1 punt matcht met de eerste reep. Dat kan dus bijvoorbeeld een chocolade zijn van dezelfde maker zijn, of uit dezelfde origin, van dezelfde boon, een gelijk percentage, een zelfde inclusion zijn, noem maar op. Het gaat erom dat we een leuke link zoeken om het spel gaande te houden voor een aantal dagen met een aantal chocoladeliefhebbers

vijf verschillende bean to bar chocoalde repen om chocolade domino mee te spelen

Waar wordt chocolade domino gespeeld?

Op instagram. Je kunt dit zowel in je stories doen als in een insta-post of op beide beide, maar net wat bij jou past.

Wie kan meedoen en hoe doe ik mee?

Chocolade Domino is voor iedereen die een liefhebber is van craft chocolade en dat soort chocolade thuis heeft liggen om mee te kunnen spelen. Of je nu werkzaam bent in deze wereld of niet, iedereen mag en kan meedoen. Het gaat er wél om dat we er een leuk spel van maken. Dit spel gebruiken om simpelweg reclame te maken voor je business wordt niet gewaardeerd, maar wil je iets unieks vertellen over je eigen chocoladereep/fabriek, je chocoladeblog of -bedrijf dan mag dat best zolang het een toegevoegde waarde heeft in het spel anders dan alleen maar reclame maken.

Meedoen met Chocolade Domino kan eenvoudig door mij een bericht te sturen dat je graag mee wil doen. Dat kan via de mail, maar handiger is om mij via Instagram een bericht te sturen, want dan heb ik gelijk je insta-account.

vier verschillende bean to bar chocoalde repen om chocolade domino mee te spelen

Wat zijn de regels?

 • De chocolade moet een chocolade zijn die in de categorie ‘craft’ chocolade valt. 
 • Tag de voorgaande chocolade domino speler en tag de aankomende dominospeler
 • een tag naar de chocolademaker is niet verplicht maar zal vast gewaardeerd worden
 • vertel iets over de chocolade 
 • vermeld dat het om #chocoladedomino gaat en gebruik die # zodat we het allemaal kunnen volgen
 • tag @tessa_patesserie zodat ik de hele dominoreeks kan zien en bewaren in de highlights en het ook weer kan delen. 

Wat vertel ik over de chocolade?

Ieder zijn ervaring met craft chocolade is anders en daarmee ook uniek. Dat maakt het juist ook zo ontzettend leuk! Om mee te doen deel je dus één passende chocolade en vertel je daar iets over. Dat mag van alles zijn. Je hoeft niet een volleerd chocolade sommelier te zijn met een complete bloemlezing over het smaakprofiel, je mag dat delen wat jij graag wil. Dat mag van alles zijn. Misschien is het een herinnering. Misschien wil je iets over je beleving delen, over de origin, kennis delen of gewoon vertellen dat je deze chocolade hebt omdat je de wikkel zo mooi vond… Deel wat jij wil delen en ook op jouw manier!

Help! Ik heb een chocolade domino probleem:

 • Ik heb geen matchende chocolade kunnen vinden
  • geen probleem. Wees creatief en daarbij mag je wat mij betreft zover gaan dat chocolade met chocolade matcht 😉 . Het gaat om het plezier, van elkaar leren over nieuwe repen, makers of inzichten leren kennen.
 • Ik weet niet wie ik moet taggen als komende dominospeler
  • Ik geef je toegang tot een lijst met mensen die graag mee willen doen. Tag ook eens iemand die je nog niet kent. Dat maakt het juist zo leuk!
  • je kunt in je post vragen ‘wie legt aan?’ zo kunnen we de community groter en interessanter maken
 • Ik wil meedoen maar wordt niet getagd
  • Heb je een matchende chocolade met een bestaande domino-er? sluit dan gewoon aan door diegene te taggen en mee te gaan doen.
 • Degene die ik getagd heb sluit niet aan.
  • Het is geen wedstrijd en geen verplichting dus als diegene een keer niet mee wil doen met de chocolade domino om zijn/haar moverende reden dan mag dat. Dan stopt het voor deze keer, maar volgende keer is er weer een nieuwe kans dat iemand bij je chocolade reep aanlegt

Nog even dit:

Ik heb geen idee hoe groot de community is en hoeveel mensen er mee gaan doen met Chocolade Domino. Wellicht zullen er nog aanpassingen in het programma komen of heb je tips of ideeën om dit nog leuker te maken. Schroom niet om contact met mij op te nemen

En let ook even hier op:
Iedereen staat op zijn eigen manier in deze wereld. Niemand is beter of minder dan de rest. Smaak en meningen zijn persoonlijk en mogen er zijn zoals diegene ze ervaart. Laten we het vooral heel erg leuk houden en elkaar op dat vlak niet bekritiseren. 

https://www.instagram.com/tv/B-Pl4S7DejV/?hl=nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.