In Nederland zijn er jaarlijks 2 grote chocolade events die voor elke chocoholic absoluut het bezoeken waard zijn! In februari is er Chocoa en in oktober het Origin Chocolate Event. Beide events zijn in Amsterdam en goed bereikbaar voor consumenten. Dit is dé plek om kennis te maken met chocolademakers die vaak uit de hele wereld komen en meer te leren over hoe de boeren hun chocolade maken en wat er met name op duurzaam gebied gebeurd. Gelukkig krijgt echte chocolade steeds meer aandacht en wordt het ook steeds eenvoudiger om echt goede chocolade te krijgen in plaats van alleen maar de fabrieks-massa chocolade. Hierdoor is er ook meer variatie in soorten chocolade te ontdekken en daardoor krijg je een andere smaakbeleving. Die smaken moet je natuurlijk ook testen en dan kan op dit soort events vaak volop!
Afgelopen jaar bezocht ik voor het eerst het Origin Chocolate Event en door de drukte van de afgelopen weken was ik er nog niet aan toegekomen om er een verslag van de maken. Maar hierbij alsnog en wellicht een inspiratie om alvast de early-bird tickets te gaan halen voor Chocoa, wat dit jaar op 24 en 25 februari weer gaat plaatsvinden.
Origin Chocolate Event
Het Origin Chocolate Event vind ieder jaar plaats in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam en heeft als doel om origine chocolade beter in beeld te brengen en daarmee iedereen kennis te laten maken voor de delicate smaak van de verschillende soorten chocolade. Zichtbaarheid van de chocolademakers, het delen van kennis en aandacht voor de verduurzaming van de hele keten zijn de belangrijkste pijlers voor dit event.
Wat is origine chocolade?
Origine chocolade is chocolade wat gemaakt wordt van cacaobonen die uit één specifieke regio komen. Net als koffie en wijn kun je het dus een ‘terroir’ product noemen. Origine chocolade bevat meestal een hoog cacao percentage en daardoor kun je dus de invloeden van de cacaosoort, de bodem, het klimaat en ook de vaardigheden van de cacaoboer in de origine chocolade terugproeven. Daarnaast is het natuurlijk aan de chocolademaker om er een topreep van te maken. Hoe bewerkt hij de ingekochte cacao en welke smaakmakers voegt hij eventueel nog toe.
Mijn ervaringen op het Origin Chocolate Event 2017
Kennismaken met Chocolademakers
Het leuke van dit event is dat het redelijk overzichtelijk is, waardoor je al snel kennis kunt maken met de verschillende chocolademakers. Hoewel veel mensen het proeven het leukste vinden, vind ik het nog steeds erg fijn om kennis te vergaren. Daarmee leer je beter wat je proeft en hoe je de verschillende smaken kunt herkennen en plaatsen. Op het Choco Origin Event is er absoluut tijd om met de verschillende makers te praten.
Kennis opdoen bij chocolademakers
Een van de leukste dingen die ik dit jaar weer mocht ervaren was het verschil in de soorten “hoge percentage”-chocolades. Vaak krijg ik van mensen om mij heen te horen dat die hoge percentage-chocolades altijd te bitter zijn. Ik kan je aanraden om eens naar zo’n event te gaan en de verschillen te proeven. Want ook 70%chocolade kan juist heel romig smaken!
Onderstaande foto maakte ik op het event en plaatste ik op instagram met de vraag/poll: Welke van de 2 is 70% chocolade? 70% koos voor links, 30% koos voor rechts. Maar, heel gemeen van mij… het was een strikvraag! Beide antwoorden zijn namelijk goed! Ja, je leest het goed; beide buisjes bevatten de bestanddelen van 70% chocolade.
Want wat is nu eigenlijk 70% chocolade. Pure 70% chocolade bevat 70% cacaobestanddelen en die bestaan zowel uit cacaomassa (de vaste bestanddelen) als de cacaoboter. Eerlijk gezegd heb ik die fout ook gemaakt. Ik dacht altijd dat witte chocolade eigenlijk geen chocolade was omdat er geen cacao in zat. Naast de 70% cacaobestanddelen bestaat de overige 30% in zo’n reep uit suiker en eventueel toegevoegde smaakstoffen die je tegenwoordig vaak in repen terugziet (denk aan vanille, peper, koffie). Zit er melkpoeder bij de bestanddelen, dan gaat het om een melkchocoladereep. Op onderstaande foto zie je dus dat de cacaobestanddelen bij beide buisjes gelijk zijn. De rechter heeft alleen ook cacaboter als ingrediënt, waardoor die veel romiger van smaak/structuur zal zijn!
Chocolade markt
Op de chocolademarkt kon je kennismaken met veel verschillende soorten chocolade. Lekker proeven, uitproberen en de lekkerste repen aanschaffen en mee naar huis nemen natuurlijk! Voor mij waren dit de leukste adresjes:
- Solkiki
Wat een passie stralen deze mensen uit! In Engeland maken nederlandse Iris en engelse Bob een hele reeks chocoladerepen en niet zomaar chocoladerepen. Ik heb er een aantal mogen proeven en ze zijn echt geweldig van smaak. Hun assortiment bestaat uit ‘gewone’ chocolades als die met smaaktoevoegingen. En daar zijn ze héél goed in! Opvallend is ook hun assortiment witte chocolades. Mijn favorieten? De ‘Coconut White Spicy and Cooling’ en de 68% Marañón met Whisky Nibs. Hun motto is “No planets, people or animals will be harmed during the making of our chocolate” en dus zijn hun repen vegan en betalen ze de boeren erg goed. Hun verhaal is fantastisch (check hun site /social media) voor mij dé verrassing van het Event! Ik hoop ze ooit nog eens te kunnen bezoeken in Dorset. - De stand van Pro Ecuador
Ecuador blijft een bijzonder plek houden bij mij en ik word er dan ook altijd blij van om te zien dat Pro Ecuador goed aan de weg timmert met de Ecuadoriaanse Chocolades. Ik heb weer mooie nieuwe merken mogen ontdekken zoals Minka, Perla en Hacienda El Castillo - Ananda Chocolate
Een voor mij nieuw merk waarbij mijn nieuwsgierigheid gewekt is. Ik heb nog niet veel van hun chocolade geproefd, maar waar ik direct van onder de indruk ben is de verpakking. Niet alleen ziet het er fantastisch uit, maar is het ook volledig composteerbaar. Organic chocolade verkopen maar dan wel in een verpakking die het milieu weer vervuild. Dat kan niet aldus Ananda Chocolate. Ik hoop dit bij meer chocolademakers te gaan zien de komende jaren. - Brick of Raw Chocolate
Een merk dat ik ook al op Chocoa trof. Hun Ayurvedische inslag vind ik erg interessant en de chocolade is vooral erg lekker!
Proeverijen en Pairings
Dat chocolade goed combineert met andere producten is zo langzamerhand wel bekend. Het is dan ook elke keer weer prachtig om te zien hoe smaken gecombineerd worden en wat sommige producten met chocolade doen of wat chocolade met de smaak van die producten doet. Een bekende is natuurlijk koffie. Bij de roosters van Bocca Coffee deed ik mee aan hun pairings van koffie en chocolade. En dat was soms heftig! Prachtig om de verschillende meningen van iedereen te zien. Van heerlijk tot absoluut niet lekker. Kijk en daar hou ik van, want dan proef je tenminste echt. De koffie van Bocca was trouwens ook geweldig, ze hebben een zaak in Amsterdam en de branderij staat in Dronten.
Daarnaast kon je nog pairings vinden met rum, thee, wijn en bier.
Chocolate Talks
Voor het informatieve gedeelte waren er ieder kwartier chocolate talks in een grote zaal. Een mooie gelegenheid om grote namen als Mikkel Friis Holm, Kees Raat en Clay Gordon eens te horen over hun chocolade ervaringen. Ik was erg benieuwd over Clay Gordon zijn visie op de Ruby Chocolate, die roze chocolade die eind vorig jaar door Callebaut met veel tamtam werd geïntroduceerd. Helaas viel mij die talk wat tegen, maar de rest was erg informatief!
De verwachte trends voor 2018
Er komen steeds meer berichten in het nieuws dat chocolade schaars gaat worden. Opwarming van de aarde, mislukte oogsten, het heeft allemaal invloed op de markt voor chocolade. Daarom wordt het steeds belangrijker om goed te letten op de hele keten en er voor te zorgen dat iedereen op de juiste manier met de verbouw en het verwerken van chocolade omgaat. Grote chocolade importeurs hebben nog steeds veel macht op de cacaomarkt, maar gelukkig wordt het voor kleine boeren steeds beter om een goede prijs voor hun product te krijgen. Hierdoor krijgen zij ook toegang tot meer kennis en mogelijkheden om meer aandacht te besteden aan de verbouw en kwalitatief betere chocolade te maken en kunnen daardoor weer een betere prijs te vragen.
Chocolade wordt steeds duidelijker een ‘terroir’ product en de consument gaat dat gelukkig ook steeds meer beseffen. Zomaar een reep wegeten zal nog steeds gebeuren, maar ik hoop dat het duidelijker gaat worden dat je net als goede wijn, koffie of olijfolie gaat beseffen dat er veel smaakverschil is tussen het ene en het andere merk en dat chocolade als een speciaal product wordt gegeten en gebruikt. De ‘weg-eet’ repen zijn toch vaak nog bommen van suiker, melkpoeder en voorzien van ingrediënten die minder goed voor je zijn dan de pure origin-repen.
Chocolademakers worden steeds creatiever in hun recepturen, waardoor de repen met bijzondere smaakcombinaties steeds populairder worden. Duidelijk is dat witte chocolade aan een comeback bezig is. Daarnaast zullen meer chocolades met minder suiker worden gemaakt. Door toevoeging van zout is dat ook mogelijk, want zout versterkt smaak en haalt de zoete smaak van de chocolade op. Vegan of lactosevrije chocolades verwacht ik ook meer te gaan zien, waarbij kokosmelk vaker gebruikt zal worden.
Ik ben benieuwd naar de Chocolade Events van 2018. Jij ook?
Wat een heerlijk event! Daar krijg je toch trek van!!
Ik ben serieus a chocoholic dus dit klinkt als op mijn lijf geschreven event.
Ik wist niet dat er een speciaal evenement was voor chocolade zeg. Leuk! Het klinkt heel interessant.
Wat een leuk event!! Dit was wel wat voor mij geweest zeg haha
Lijkt mij super om de makers van chocolade te mogen zien. Zij verdienen een hoge status. Mensen eten zo vaak chocolade, haha.
Wat een heerlijk artikel en wat lijkt het me leuk om hier een keer naartoe te gaan. Enig nadeel, nu heb ik zin in chocolade… 😉
Wat leuk een heel event met alleen maar chocolade! Ik moet er niet aan denken dat er een schaarste zou komen
Ahh dit is helemaal mijn ding! Al die chocolade, dat moet een fantastische dag geweest zijn!
ik ga volgende week naar een event van Godiva. Daar kijk ik wel naar uit.
Wat leuk! Waar is dat en wie organiseert dat?
Godiva zelf, ze openen hun eerste Godiva Café in België, in het Hilton Hotel te Brussel