Het is een fase, het is een fase… ik roep het vaak tegen mezelf, maar deze bakfase duurt momenteel lang. Het is wel een hele fijne fase! De tartelette-fase. Ik ben dol op die kleine taartjes! Je kunt er zoveel kanten mee uit, ze zijn ontzettend lekker en je kunt variëren van heel eenvoudig tot ware mini kunstwerken. In Amsterdam mocht een bezoek aan Petit Gateau dan ook niet ontbreken, dat is namelijk dé tartelette shop van de stad.  En dat boek van ze… ja, die staat hier natuurlijk niet te pronken in de kast, maar ligt al onder de vlekken op het aanrecht. Zo hoort dat met leuke boeken en ‘ Kleine taartjes ‘ is er dus weer zo één.

Kleine taartjes van Petit Gateau

Het boek Kleine Taartjes is duidelijk een afspiegeling van de zaak. Op de voorkant prijken maar liefst 16 verschillende taartjes die zo uit de vitrine van de zaak lijken te komen en ook verder in het boek tref je leuke foto’s aan die in de zaak genomen zijn. Het boek is echter niet een standaard receptenboek. Het is eerder een mix-and-match boek met allemaal goede basisrecepten, waarmee je zelf uitgedaagd wordt om de lekkerste combinaties te gaan maken voor je eigen tartelettes. Natuurlijk vind je een paar goede voorbeelden in het boek, dus ben je nog een beginner qua combinaties maken, dan kun je toch gewoon direct aan de slag.

kleine taartjes, patesserie.com

Inhoud Kleine Taartjes

1 Petit Gateau
Het eerste hoofdstuk is het inspirerende verhaal van Meike. Die op 36 jarige leeftijd ‘pas’ begon aan een patisserie-opleiding om haar droom in Parijs waar te maken. Ontzettend leuk om dat verhaal te lezen!

2 Aan de slag
Een korte uitleg over hoe het boek werkt en waar je bepaalde spullen kunt krijgen

3 Deeg
Alle taartjes hebben dezelfde bodem van hetzelfde deeg. Een klein hoofdstuk volledig gewijdt aan het deegrecept en het maken van de tartelette ‘bakjes

4 Voorbeelden
5 voorbeeldtaartjes om mee te beginnen. Peer met amandel, Ananas/mango met een Crumble, Bosbessenclafoutis en twee taartjes met vers fruit en verschillende crèmes. Met deze voorbeelden heb je de basis te pakken en kun je je eigen variaties gaan maken.

5 Amandelcrème en Clafoutiscrème
Twee belangrijke basisrecepten worden hier uitgelicht inclusief lekkere variaties. Want hoe tover je nu een amandelcreme om tot een kokos- of pistache crème?

6 Crumble
Maar liefst 7 recepten voor crumble variaties. Leuk voor op de tartelettes, maar deze crumble recepten kun je natuurlijk ook heerlijk toepassen op je appeltaart of fruitcrumble als dessert!

kleine taartjes, patesserie.com

7 Crème patissière
Een kort maar onmisbaar hoofdstuk: het basisrecept voor banketbakkersroom.

8 Jam en gelei voor de afwerking
Jam is een heerlijke vulling voor kleine taartjes en om ze mooi te laten glanzen heb je een mooie gelei nodig. Hoe je dat maakt vind je hier.

9 Fruit
Hoe verwerk je nu de  meeste soorten fruit zodat ze goed in een tartelette passen. Fruitmoes, pocheren, karameliseren, roosteren, bakken of zelfs flamberen? Voor elke techniek minstens 1 basisrecept.

10 Citrus
Citrusfruit verwerk je toch anders dan het meeste andere fruit en dus een apart hoofdstuk. Heerlijke friszure citruscreme of curd, het konfijten of het tot poeder drogen van de schil als extra smaakstof.

11 Chocolade
De ultieme chocolade tartelette is met een heerlijke ganache. Hoe je die maakt en hoe je ermee varieert wordt je in het chocoladehoofdstuk uitgelegd. Maar ook nog wat kleine extra recepten om je chocolade tartelettes nét even wat bijzonderder te maken.

12 Nog meer
Na alle basics wel wat behandeld te hebben krijg je in dit één na laatste hoofdstuk nog een aantal hele handige recepten voor geweldige tartelettes. Hoe maak je notenkaramel. Waarom geen tarte tatin-tartelette of eentje met panna-cotta?

13 Feest
In het laatste hoofdstuk wordt nog even uitgepakt. Inspiratie én handige recepten om tartelettes te maken voor een kinderfeestje, valentijnsdag, sinterklaas of andere feestdagen.

kleine taartjes, patesserie.com

Mijn impressie van het boek

Dit zijn de soort boeken die je in de keuken moet bewaren en het niet jammer moet vinden dat ze ‘vies’ worden. Meike heeft met haar boek Kleine Taartjes een prachtige verzameling van recepten voor je samengesteld waar je de meest uiteenlopende combinaties mee kunt maken. Werk het boek door en je leert heel veel verschillende technieken en door haar variaties wordt je ook getriggerd om zelf verder te denken voor je eigen twist aan een tartelette. Of misschien ga je met deze recepten juist je eigen succestaart eens een leuke twist geven. Alle basics staan in het boek en toch is het (juist!) niet een saai boek geworden, want er worden leuke variaties getoond (pecan-amandelcreme, groene ganache of pompoenganache!). De allerleukste pagina in het boek is de bladzijde waar je zelf je eigen ontwerpen in kun ‘kleuren’, ik hou daar van! Zowel voor de beginnende als de ervaren bakker is dit dat ook een prachtig boek. Begin met de basis, hou het simpel en je maakt al fantastische kleine taartjes. Zodra je meer ervaren bent kun je echt los met combineren en variëren. Meike heeft er voor de winkel afgelopen jaren al meer dan 150 verschillende variaties mee kunnen bedenken. Zouden wij haar nog kunnen verrassen met wat nieuws?

DE GEGEVENS

Kleine Taartjes  (kijk hier voor een inkijkexemplaar)
Auteur      : Meike Schaling
Uitgeverij  : Kosmos Uitgevers
Uitgave     : mei 2018
ISBN         : 978 90 215 68 591
Prijs          : € 17,50,-

Als je het boek bij Bol.com bestelt heb je het binnen een dag in huis!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.