De afgelopen weken konden we genieten van de serie Brood van Omroep Max. Een programma over brood, maar dan zonder recepten. Het gekke is dat juist daardoor de passie voor het bakkersvak en het broodbakken nog beter overkwam dan het zien van alleen het stap voor stap maken van brood. Door al die inspiratie wil je natuurlijk zelf ook aan de slag, toch? Ik tenminste wel. Gelukkig zijn alle recepten van deze serie nu gebundeld in het boek ‘ Brood, op ontdekkingsreis met Robèrt van Beckhoven ‘. 

Brood, op ontdekkingsreis met Robèrt van Beckhoven

De zoektocht naar de verhalen en de geheimen achter het brood komt eigenlijk niet uit het niets vallen. Brood is al eeuwen een onderdeel van onze (eet)cultuur. Ook al is er veel kritiek (geweest?) op het eten van brood, brood is nu weer enorm populair. Steeds meer mensen bakken thuis zelf hun brood en kiezen voor ander brood dan het standaard knip wit of gesneden bruin. Maar waar komen al die verschillende broden vandaan? Wat is de geschiedenis van brood en hoe zit het allemaal? Daar mocht wel eens wat meer aandacht aan besteed worden en zo was daar ineens een schitterende gefilmde serie, en nu dus ook het boek, over een ontdekkingsreis door Europa naar de achtergronden van het brood. Een mooie samenwerking van BijRobèrt, Omroep Max en Kick Uitgevers.

Brood, op ontdekkingsreis met Robèrt van Beckhoven, patesserie.com, review, bakboek

De serie, maar ook het boek, laat de hele ontdekkingsreis zien die Robèrt van Beckhoven maakte. Een reis die voerde van de boer op de zeeuwse akkers naar Nonna Vincenza in Italie, van de jonge Wildbakers in Duitsland naar Frederic Pichard, een topbakker in Frankrijk. Wat alle bakkers, boeren of molenaars, samen met Robèrt, gemeen hebben is de passie voor het product brood. Ieder heeft zijn eigen achtergrond en stopt daarmee liefde in zijn product. Goed brood moet met aandacht, en dus veel liefde, gemaakt worden, want dat proef je en dat zie je.

Het boek is een prachtige weergave van de serie. Heb je de serie niet gezien, ook dan kun je de verhalen horen (lezen) over deze prachtige reis langs alle bakkers of grondstof leveranciers van brood. Alle verhalen over hun visie op hun werk of het tot stand komen van van de verschillende soorten brood, het staat er allemaal in. En ook al staat het allemaal prachtig beschreven in het boek, als je de serie niet hebt gezien raad ik je toch echt aan om deze alsnog eens terug te zien. De beelden zijn echt prachtig. Hoe mooi het ook op papier staat, om te zien hoe het vuur door de houtgestookte ovens dendert is wel iets wat je op beeld moet zien.

Wat je op beeld niet zag, zijn de recepten voor het brood. Alle broden die voorbij kwamen in de serie staan er in en zelfs nog een paar extra! We kunnen nu dus ook daadwerkelijk met al deze inspiratie aan de slag.
Brood, op ontdekkingsreis met Robèrt van Beckhoven, patesserie.com, review, bakboek

Brood, op ontdekkingsreis met Robèrt van Beckhoven, patesserie.com, review, bakboek
Prachtige fotografie van Jan Kooyman, Anne Simmers en Raoul Hollants (recepten)

Brood heeft voor mij echt iets speciaals. Brood lééft.
– Robèrt van Beckhoven –

Inhoud van het boek

Na een korte introductie van Robèrt beginnen de hoofdstukken met verhalen en recepten, opgedeeld naar de landen van zijn ontdekkingsreis.

Nederland en België
De zoektocht begint dicht bij huis op de tarwe-akkers in Zeeland en de molens van Schiedam. Over de grens naar Belgie leren we meer over desem. De oude granen en de houtgestookte ovens komen voorbij in prachtige zaken in Nederland en Belgie. Dat resulteert in een hoofdstuk met o.a.  recepten voor brood als een klassiek volkorenbrood, molenbrood en het recept voor het populaire Antwerpse Roggeverdommeke.

Frankrijk
Naast veel verhalen over de bekende franse broden baguette, croissant en de fougasse is in dit franse hoofdstuk ook veel aandacht voor Pain de Campagne, een echt frans boerenbrood en de luxere broden zoals brioche, Tropéziennes en het franse suikerbrood. Een mooie toevoeging op de serie!

Italië
Ik denk dat de italiaanse afleveringen veel indruk gemaakt hebben bij velen. Authentieke broden op basis van kastanjemeel, eenkoorn en natuurlijk het Altamurabrood van de 87-jarige nonna Vincenza. Je vind dit met de recepturen in dit hoofdstuk allemaal terug.

Brood bakken met desem betekent brood bakken zoals ze dat duizenden jaren geleden deden. – Robèrt van Beckhoven –

Oostenrijk en Duitsland
Oostenrijk en met name Duitsland staan bekend om hun veelheid aan authentieke broden. Het zal dan ook lastig zijn geweest om een selectie te maken voor dit hoofdstuk. Naast o.a. de klassieke kaiserbrötchen en de pretzels, vind je hier ook het steeds populairder wordende bierbrood.

Zweden
Zeg je Zweden dan zeg je eigenlijk direct ook Knäckebröd. Maar door de Vikingen is er meer historie en dus is er ook plaats voor het Vikingbrood. Daarnaast houden zweden ook van zoetigheid en dat zie je in de recepten terug in de vorm van Kanelbulle en een prachtige zweedse zoete broodkrans.

Hierna volgt een hoofdstuk over de basis van het bakken. Ingredienten en technieken worden nader uitgelegd zoals de rol van water in brood en de ideale deegtemperatuur, maar ook het hele proces van kneden, rijzen, op spanning brengen van het deeg en het bakken in de oven. Omdat in het boek veel met desem gewerkt wordt, leer je ook hoe Robèrt zijn desem maakt en onderhoudt.  Een handige begrippenlijst en een register op alfabet en een receptenindex op land maken het boek compleet.

Brood, op ontdekkingsreis met Robèrt van Beckhoven, patesserie.com, review, bakboek
Naast recepten ook veel inspirerende verhalen

Mijn impressie van het boek

Allereerst vind ik het een mooi vormgegeven boek met prachtige foto’s. De hele ontdekkingsreis staat er in en dat maakt het naast een receptenboek ook een heerlijk inspirerend boek om te lezen. Alle 37 recepten in het boek zijn redelijk kort en bondig beschreven en beslaan dan ook meestal maar één bladzijde van het boek. Dat maakt het boek qua recepten aardig overzichtelijk en er is veel ruimte voor achtergrondverhalen en mooie foto’s van de reis en het bakresultaat.

Voor de beginnende broodbakker is dit qua receptuur wellicht wel wat kort door de bocht, maar gelukkig is er aan het einde van het boek ook ruimte genomen om de ingrediënten en de technieken verder uit te leggen. Toch vind ik dit een boek voor de wat meer ervaren thuisbakker. Bijzondere broden en veel werken met desem in plaats van gist, is iets waar de beginnende thuisbakker vaak niet mee start. Maar zet je je schreden eenmaal op het broodbakkerspad, dan is dit absoluut een boek waar je mee aan de slag zou ‘moeten’ gaan. Het leert je hoe brood al jaren wordt gebakken in onze Europese culturen, het gebruikmaken van verschillende authentieke soorten meel en het begrijpen van verschillende manieren van broodbakken.

Ik heb zin om er mee aan de slag te gaan en ben nu een desem aan het maken. Zodra deze klaar is ga ik een paar mooie recepten uit het boek uitzoeken en wie weet zien jullie het resultaat hier of mijn Social Media voorbijkomen!

Brood, op ontdekkingsreis met Robèrt van Beckhoven, patesserie.com, review, bakboek

Brood, op ontdekkingsreis met Robèrt van Beckhoven
Auteur: Robèrt van Beckhoven
Uitgever: Kick Uitgevers
Uitgave: maart 2017
ISBN:978 94 915 5527 5
Prijs: € 19,90

Of bestel rechtstreeks bij de uitgever

Met dank aan Kick Uitgevers voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar.

Deze pagina bevat één of meerdere affiliate links, meer info daarover vind je hier (Disclaimer).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.