Een Vlaamse cremekoek is een heerlijke belgische koffiekoek welke gevuld is met banketbakkersroom. Traditioneel worden ze op de zondag gegeten, maar ik lus ze elke dag van de week wel!

In Nederland kennen we de koffiekoeken vooral als die ronde bladerdeegkoeken met banketbakkersroom en rozijnen erin. In België hebben ze er nog veel meer varianten, waarbij de Vlaamse crèmekoek een hele populaire is. Je maakt ze op basis van gerezen bladerdeeg, croissantdeeg dus. Je hebt zowel varianten die vers gevuld worden met banketbakkersroom als koffiekoeken met ingebakken room.

Qua inspiratie voor mijn belgische recepten pak ik graag mijn favoriete bakboeken over Belgisch bakken erbij. Zo is het Belgisch Bakboek van Stefan Elias hier een echte favoriet, maar ook het boek ‘Van Wafel tot Koek’ van Regula Ysewijn pak ik er heel graag bij, aangezien die naast recepten ook heel veel informatie geeft over gebak uit Nederland en België.

Voor dit recept werd ik echter geïnspireerd door Annelies uit Gent, die het blog Een lepeltje lekkers heeft. Een aanrader om te volgen voor heerlijke recepten voor zowel bakken als koken!

diverse soorten Vlaamse crèmekoek gedecoreerd met fruit, poedersuiker of een laagje chocolade

Vlaamse crèmekoeken

Een Vlaamse crèmekoek is een belgische koffiekoek die gemaakt wordt met gebakken gerezen bladerdeeg. Deze wordt doormidden gesneden en daarna gevuld met pudding, oftewel banketbakkersroom, en daarna gedecoreerd met chocolade of poedersuiker.

Er zijn ook andere varianten, waarbij de pudding al meegebakken wordt. Deze worden vaak gedecoreerd met poedersuiker en vers fruit. Ook kun je varianten bij de belgische bakker vinden waarbij er fruit meegebakken wordt en/of er suikerglazuur als decoratie gebruikt wordt.

diverse soorten Vlaamse crèmekoek gedecoreerd met fruit, poedersuiker of een laagje chocolade

Okay, laten we aan de slag gaan! Wat heb je nodig om dit te maken, waar kun je misschien tegenaanlopen en natuurlijk het recept!

Wil je het direct maken? Scroll dan door naar het recept. Print het eventueel uit en neem het mee de keuken in. Laat je me wel weten hoe het bij jou geslaagd is door een reactie of een beoordeling achter te laten?

Naar recept gaan

Wat heb je nodig om zelf deze Belgische koffiekoeken met pudding te maken?

Dit zijn de belangrijkste ingrediënten

  • Gerezen bladerdeeg
    De basis van deze koeken is gerezen bladerdeeg. Dat is dus niet het gewone bladerdeeg wat je bv ook kant en klaar in de supermarkt kunt kopen, maar een bladerdeeg op basis van gist waarmee je ook croissantjes kunt maken. Ik maak dit deeg het liefste zelf, aangezien dat niet alleen lekkerder is maar ook een beter bakresultaat geeft dan kant en klaar croissantdeeg van de supermarkt. Heb je nog niet eerder zelf bladerdeeg op basis van gist gemaakt? Dan vind je hier alle tips en trucs: Zelf getoerd gerezen deeg maken –>
  • Banketbakkersroom
    De vulling van deze koffiebroodjes is banketbakkersroom, ook wel pudding genoemd. Je maakt het heel eenvoudig zelf met melk, suiker en custardpoeder (ook wel roompoeder genoemd). Kun je dit niet krijgen dan kun je ook maizena gebruiken. Wil je het op de traditionele manier maken, dan heb je ook eieren nodig. Alle informatie over zelf banketbakkersroom maken lees je hier: Banketbakkersroom maken –>
  • Chocolade
    Wil je de Vlaamse cremekoeken met chocolade decoreren, dan kun je zowel puur, melk of zelfs witte chocolade gebruiken. Pure chocolade geeft wel de meeste smaak, aangezien er maar een dun laagje op de koeken gaat. Je hoeft de chocolade alleen maar gesmolten te gebruiken, dus geen gedoe met tempereren!
  • Fruit
    Wil de koffiekoeken met fruit decoreren gebruik dan vers fruit. Diepvriesfruit zal na ontdooien zacht en vochtig worden.

Benodigde bakspullen

  • Bakplaat
    Voor dit recept heb je geen speciale bakvormen nodig, want je bakt de bladerdeeg koeken gewoon op de bakplaat. Voor een strak resultaat is een scherp mes én een lineaal wel handig.

Als partner van bol.com kan dit artikel affilliatelinks bevatten. Bekijk mijn disclaimer voor meer informatie

Hoe maak je het?

Hier volgen stap voor stap tips voor het maken van dit recept. Het complete recept staat in de receptkaart onderaan.

Naar recept gaan

Stappenplan

  • Start met het maken van het bladerdeeg op basis van gist. Dit is op zich niet heel veel werk, maar heeft wel tijd nodig om te rijzen. Begin dus ruim op tijd met het maken van dit deeg.
  • Maak de banketbakkersroom en laat dit volledig afkoelen
  • Vorm het bladerdeeg en bak het af
  • Vullen en decoreren.

Gerezen bladerdeeg maken

  • Maak het deeg van bloem, gist, suiker, zout, boter en water/melk. Je kneed het deeg tot een soepel deeg, maar je hoeft het niet zover te kneden dat je een vliesje kunt trekken. Tijdens het toeren van het deeg komt de verdere glutonvorming wel.
  • Zorg ervoor dat je deeg en boter ongeveer dezelfde temperatuur hebben. Voor mooie laagjes boter tussen het deeg moet de boter niet te koud zijn, maar ook niet te zacht, zodat je het tijdens het uitrollen niet tussen het deeg uitdrukt.
  • Maak een vierkante plak van je boter en zorg dat je deeg dezelfde breedte heeft maar 2x zo lang is, zodat je de boter er mooi tussen kunt leggen als je het deeg dubbelvouwt.
  • Voor het maken van een luchtig bladerdeeg moet je het met boter gevulde deeg uitrollen, in drieën vouwen en weer uitrollen en weer in drieën vouwen. Dit noemen we toeren. Op die manier krijg je dunne laagjes deeg met een dunne laag boter ertussen wat voor een luchtig bladerdeeg gaat zorgen. Tussen elke toer laat je het deeg rijzen. Hoe het toeren precies in zijn werk gaat lees je in het volledige recept voor getoerd gerezen deeg.
  • Tijdens de rijstijden tussen de toerbeurten door kun je de banketbakkersroom maken, zodat deze voldoende tijd heeft om volledig af te koelen.

Maken

  • Wanneer het deeg voldoende gerezen en getoerd is rol je het uit tot een grote lap, waaruit je de stukken deeg voor de koeken kunt snijden. Je kunt dit ‘op zicht’ doen, voor de precieze bakkers onder ons kun je het exact uitmeten met een lineaal. Gebruik een scherp mes om het deeg strak te kunnen snijden.
  • De vierkante versie is het gemakkelijkste, dat zijn gewoon vierkante stukken deeg die je op de bakplaat legt. Wil je de andere variant, dan leg je een langwerpig stuk deeg dubbel en maak je een inkeping in het midden door de gevouwen kant scherp in te snijden. Vouw het deeg weer open en haal één kant door het ontstane gat in het midden. Leg de plakken deeg weer plat neer op de bakplaat.
  • Geef de plakken deeg nu een 2e rijs alvorens ze te bakken.
  • Wanneer je banketbakkersroom meebakt, spuit je dat vlak voor het bakken op het deeg.

Bakken

  • Start altijd met het voorverwarmen van de oven.
  • Net als gewoon bladerdeeg wil je ook gerezen bladerdeeg in een goed hete en voorverwarmde oven bakken voor het beste resultaat. Verwarm de oven dus wat heter voor dan de daadwerkelijke baktemperatuur. Want zodra je de oven opentrekt om de bakplaat erin te schuiven, ben je al een deel van ovenwarmte weer kwijt.
  • Hou aan het einde van de baktijd de oven even goed in de gaten. Elke oven is anders en dus kan het zijn dat jouw koeken iets sneller klaar zijn of juist wat meer oventijd nodig hebben. Ze zijn klaar als ze mooi bruin gebakken zijn.
  • Laat de koeken na het bakken volledig afkoelen op een rooster voordat je ze gaat vullen en decoreren.

Samenstellen

  • Snij de afgekoelde vierkante stukken deeg doormidden en vul deze met een laag banketbakkersroom.
  • Bestrijk de bovenste laag met een dun laagje gesmolten chocolade of gebruik poedersuiker als decoratie.
  • De rechthoekige variant met gebakken banketbakkersroom kun je decoreren met vers fruit en bestrooien met poedersuiker.

Serveertips

Vlaamse crèmekoeken serveer je bij de koffie of thee. Ze zijn ook ontzettend lekker als luxe broodjes bij het ontbijt of een brunch.

Veel voorkomende vragen


Kan ik kant en klaar croissantdeeg gebruiken?

Kant en klaar croissantdeeg is minder lekker en vaak al voorgevormd voor croissants, waardoor dit niet heel handig is voor dit recept.

Hoe bewaar ik het

Deze belgische koffiebroodjes zijn het lekkerst op de dag van het maken, maar je kunt ze in de koelkast 1-3 dagen bewaren. Wil je ze lange bewaren dan kun je de gebakken koeken tot 3 maanden invriezen, vul ze pas met banketbakkersroom op de dag van serveren.

Op welke ovenstand bak je dit?

Dit recept bak ik het liefst op onder- en bovenwarmte, want dat geeft een mooi regelmatig bakresultaat. Heeft jouw oven deze stand niet, kijk dan hier hoe je jouw oven dan instelt om op de juiste temperatuur te bakken.

Ik bak gerezen bladerdeeg in een hete oven op 210C, maar aangezien elke oven anders is kan het zijn dat je jouw oven iets heter of kouder moet zetten voor een perfect resultaat. Om direct op 210C te bakken, verwarm ik de oven heter voor. Bijvoorbeeld op 230C. Vergeet niet om de temperatuur weer te verlagen naar de baktemperatuur op het moment dat je de ovenplaat in de oven schuift.


Recept: Vlaamse crèmekoek

Vlaamse crèmekoek (Belgische koffiekoeken met pudding)

Auteur: Tessa Couperus

Ingrediënten

  • 0,5 recept getoerd gerezen deeg
  • 1 recept banketbakkersroom
  • poedersuiker om te bestrooien (langwerpige en vierkante variant)
  • chocolade om te bestrijken (vierkante variant)
  • fruit ter decoratie optioneel

Bereidingswijze

Deeg maken

  • Maak het getoerd gerezen deeg volgens de instructies van het basisrecept. Wanneer het na de laatste toer minstens 60 minuten in de koelkast heeft gerust kun je het vormen voor deze Vlaamse creme koeken.
    0,5 recept getoerd gerezen deeg

Banketbakkersroom maken

  • Maak ondertussen de banketbakkersroom volgens de instructies van het basisrecept. Laat het goed afkoelen, roer het dan los en schep het in een spuitzak met een rond spuitmondje. Bewaar in de koelkast tot gebruik.
    1 recept banketbakkersroom

Vormen

  • Rol het deeg uit tot een lap van 24 x 32 cm. Mocht het deeg wat terugveren, laat het dan even rusten (denk het wel even af met folie).
  • Je kunt nu kiezen voor 2 vormen. De vierkante cremekoeken en/of de langwerpige variant.

A) Voor de vierkante variant

  • Snij uit de lap deeg 12 vierkanten van 8×8 cm.
  • Leg de deegvierkanten op de bakplaat en laat deze nog ca 90 minuten afgedekt rijzen.

B) Voor de langwerpige variant

  • Snij ui de lap deeg 12 rechthoeken van 12 x ca 5,3 cm.
  • Vouw de rechthoeken even dubbel om een inkeping te maken en leg ze dan weer recht. Vouw één kant door de inkeping en trek die weer recht.
  • Leg de deegstukken op de bakplaat en laat deze nog ca 90 minuten afgedekt rijzen.

Bakken

  • Verwarm de oven voor op 230C
  • Spuit een toef banketbakkersroom op de rechthoekige deegstukken voordat deze de oven in gaan. De vierkante variant vul je pas met banketbakkersroom na na het bakken.
  • Schuif de bakplaat in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 210C.
  • Bak de cremekoeken in ca 15 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat de cremekoeken op een rooster volledig afkoelen.

Decoreren en serveren

  • Vierkante variant:
    Snij de koeken overlangs doormidden en vul ze met banketbakkersroom. Bestrooi de bovenkant met poedersuiker of bestrijk ze met gesmolten chocolade.
    De rechthoekige variant:
    Bestrooi de koeken met poedersuiker en decoreer ze desgewenst met vers fruit.
    poedersuiker, chocolade, fruit ter decoratie
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

Ook lekker!

Genoeg gerezen bladerdeeg gemaakt? Dan heb ik nog een paar lekkere recepten voor je!

Bewaar dit recept

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.