Naked cakes zijn ontzettend leuk om te maken en zien er natuurlijk ook nog eens prachtig uit. Ik heb er al verscheidene gemaakt, maar kwam erachter dat ik de recepten daarvoor nog nooit met jou gedeeld heb. Daarom vandaag de meest eenvoudige versie, wat bovendien ook nog eens de meest populaire versie is hier. Een echte naked cake met heerlijke zwitsere room én veel vers fruit!
Naked cakes zijn er in verschillende soorten. Het idee erachter is dat je eigenlijk een gevulde stapeltaart hebt, maar dat deze rondom niet rijkelijk besmeerd is met een laag botercrème of fondant. Je ziet dus duidelijk alle lagen van de taart, vandaar de naam naked. Een taart die een stuk lichter is qua smaak (en calorieën) dan dus die andere heerlijke stapeltaarten. Nu zijn er echter ook nog weer twee soorten in te onderscheiden. Eentje die rondom helemaal niet afgesmeerd is en eentje die dat deels wel is. In mijn optiek zijn dat twee verschillende soorten, namelijk de naked en de semi-naked cake. Maar beide zie je veel onder dezelfde naam voorbij komen.

Verschil naked cake en semi-naked cake
Zoals gezegd zit het verschil in het afsmeren van de cake met een creme. Wanneer je de cake rondom afsmeert met bijvoorbeeld een lekkere botercreme, zorg je ervoor dat je taart een iets langere houdbaarheid heeft. De (semi) naked cake droogt hierdoor gewoon minder snel uit. Bovendien kun je ‘m daarmee ook een stuk strakker presenteren. Iets wat met name voor bruidsgebak gewenst is. Wil je echter een iets mindere zwaardere taart gaan, ga dan voor de volledig naked cake. Wanneer je ervoor zorgt dat de vulling mooi tussen de lagen ligt, is dat ook echt een plaatje om te zien!

Welke soort cake gebruik je?
Eigenlijk kun je van elke stapeltaart wel een naked versie maken. Ik vind het voordeel van naked cakes dat deze lekker licht zijn, en daarbij hoort voor mij dan ook een luchtige basis. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar mijn biscuit bodem recept. Wil je echter voor een andere cake gaan die wat zwaarder is (zowel qua structuur als gewicht) hou dan ook rekening met de vulling. Een zwaardere cakelaag heeft ook een stevigere vulling nodig. Niets is vervelender dan wanneer je een prachtig idee hebt, maar de toplagen teveel gewicht veroorzaken en daarmee je onderste laag er niet mooi en gelijkmatig met de rest eruit ziet. Of nog erger, de vulling wordt door het gewicht uit je cake gedrukt bij de onderste laag. Want ja… bij een naked cake kun je niets verbloemen!
Mijn versie van een naked cake bestaat dan ook uit een luchtige biscuit gevuld met vers fruit én een heerlijke vanille zwitserse room. Die laatste geef ik even iets meer stevigheid door een beetje gelatine, zodat je zeker weet dat de taart er tijdens het serveren nog steeds prachtig uit ziet.
Extra tips voor een naked cake
- Varieer gerust met de vullingen en smaken. Je kunt je biscuit een smaak geven door de custard te vervangen door cacao. Of maak de banketbakkersroom eens met een fruitsmaak.
- Heb je de taart voor iemand anders gemaakt? Bewaar en vervoer ‘m dan in zo’n handige taartbox
- Ik maakte dit recept in een bakvorm van 20cm
Heb jij al eens een naked cake gemaakt? Of gaat jouw voorkeur uit naar een semi naked cake? Ik ben benieuwd naar jouw resultaten! Deel het me op social media en tag me (@tessa_patesserie) zodat ik het kan zien.

Handig om te gebruiken
- spuitzak met rond spuitmondje
- Taartsnijder of scherp dun broodmes
- bakpapier
- Huishoudfolie
- taartkarton 20 cm
Ingrediënten
Banketbakkersroom
- 500 ml melk
- 50 gr suiker
- 50 gr custard / roompoeder
Zwitserse room
- 300 ml slagroom zonder suiker
- 2 blaadjes gelatine geweekt in koud water (minstens 30 minuten)
Biscuit bakken
- 5 eieren gesplitst
- 150 gr suiker
- 100 gr bloem
- 25 gr maizena
- 25 gr custard
- snuf zout
Samenstellen en serveren
- vers fruit naar keuze
- poedersuiker om te bestrooien
- enkele eetlepels aardbeien of frambozenjam
Bereidingswijze
Maak de banketbakkersroom
- Maak van de custard en de suiker met een beetje melk een papje zonder klontjes
- Breng ondertussen de melk aan de kook
- Voeg wat hete melk aan het custardpapje toe, roer even los en schenk het dan al roerend bij de hete melk.
- Breng weer aan de kook en laat ca 3 minuten voorzichtig doorkoken
- Laat de banketbakkersroom op een schaal afkoelen, afgedekt met huishoudfolie
Bak de biscuit
- Verwarm de oven voor op 180 en bekleed de bodem en de zijkanten van de bakvorm met bakpapier. Laat het bakpapier voor de zijkanten boven de bakvorm uitsteken, aangezien de biscuit hoger dan de vorm kan bakken.
- Klop de eiwitten los, voeg in delen de suiker toe en klop net zo lang door totdat de eiwitten opgeklopt zijn tot stevige pieken.
- Voeg de eidooiers toe en mix in een paar seconden deze er kort doorheen.
- Spatel de bloem met de maizena, custard en het zout door het ei-beslag tot een homogeen beslag.
- Doe het biscuit beslag in de bakvorm en bak de biscuit in ca 40 min gaar en goudbruin.
- Laat de biscuit even in de vorm afkoelen voordat je 'm op een rooster volledig laat afkoelen.
Maak de zwitserse room
- Klop de slagroom stijf
- Smelt de gelatine
- Klop in een andere kom de banketbakkersroom los en voeg de gesmolten gelatine toe
- Spatel de slagroom in delen door de banketbakkersroom totdat het goed gemengd is. Doe de zwitserse room een in spuitzak.
Samenstellen en serveren
- Snij de biscuit in 3 lagen
- Leg de onderste plak op een taart kartonnetje of leg 'm direct op de serveerschaal.
- Bestrijk de onderste en middelste taartlaag met een dun laagje jam, hou een rand van ca 2 cm vrij.
- Spuit rondom op de onderste en middelste laag 'doppen' zwitsere room in een mooi regelmatig patroon. Spuit een beetje zwitserse room in het midden van die taartbodems en druk daar in kleine stukjes gesneden vers fruit in. Dek af met weer een laagje zwitsere room.
- Leg de taartdelen op elkaar (je kunt de taart ook laag voor laag maken tijdens het opbouwen). Decoreer de bovenste laag rondom met mooie toeven of doppen zwitsere room en vul het midden op met lekker veel vers fruit.
- Laat de taart minstens een uur opstijven in de koelkast. Bestrooi vlak voor serveren met poedersuiker.
wellicht een rare vraag, maar zou ik deze crème ook gewoon kunnen kleuren met kleurstof?
ja, dat kan. Hou er wel rekening mee dat de banketbakkersroom een kleine geeltint geeft, wat effect kan hebben op de kleur.
Hoe moet ik de gelatine smelten dit staat er helaas niet bij…
gelatine smelt je in aanhangend water in een pannetje of in de magnetron
Je haalt de gelatine uit het water, doet het in een pan of kom en verwamt het rustig totdat het gesmolten is
De taart ziet er geweldig uit! Ik ben heel benieuwd hoe deze gaat smaken, ik ga het dit weekend maken voor moederdag Een vraagje er staat bij het maken van de biscuit dat er custard bij moet, gaat dat dan om de poeder of om de klaargemaakte room?
voor in de biscuit de poeder (je kunt het ook vervangen door maizena, custardpoeder is maizena met vanille smaak)
Bedankt voor de snelle reactie, de taart is heerlijk! En ook erg mooi gelukt 🙂
De taart ziet er heerlijk uit zou ik hem ook kunnen gebruiken om een cijfertaart te maken en kan ik dan ook de tussenlaag met Zwitserse room maken en de bovenste laag met botercreme
Hoi Marja, dan zou ik het net andersom doen want de botercreme is wat sterker/steviger dan de Zwitserse room
Oké dank je wel ik ga het weekend uitproberen
De taart ziet er werkelijk waar prachtig uit. De prachtige dotten die je bij jou ziet dat kreeg ik met Zwitserse room niet voor elkaar. Het is wel mooi stevig geworden maar er mooie dotten van spuiten zoals ik hier zie dat is toch niet te doen. Ik heb twee soorten zwitserse room geprobeerd maar misschien heb je een tip voor mij