Samen een taartje eten is leuker dan alleen. Want wanneer heb jij voor het laatst alleen een gebakje gegeten en hoe gezellig was dat? Een taartje eten heeft iets feestelijks en dan is toch het fijnst om dat samen te delen. Deze week is het de Week tegen Eenzaamheid en daarom vind je op diverse plekken een heerlijk taartje van Ouwe Taart. Een lekker vers appeltaartje met een goed verhaal. Met wie ga jij een taartje delen?

Eenzaamheid

In de week van 27 september t/m 3 oktober wordt er extra aandacht besteed aan eenzaamheid en met name eenzaamheid onder ouderen. En dat heeft mij aan het denken gezet. Want als ik zo’n lekker appeltaartje zou willen delen met iemand die eenzaam is, wie is dat dan? Het ‘vervelende’ van eenzame mensen is dat je ze niet kent. Niemand roept hardop dat hij of zij eenzaam is en mensen die echt eenzaam en alleen zijn zie je wellicht ook niet en dus ken je ze niet. Bovendien is het lastig om te weten wie er wel of niet eenzaam is. Misschien voelt die meneer die elke dag op de fiets van de ene activiteit naar de andere gaat zich wel super eenzaam omdat hij elke dag weer alleen in een stil en leeg huis thuiskomt. En is die alleenwonende vrouw die haar huis niet veel meer uitkomt en weinig visite krijgt niet eens zo eenzaam, omdat ze zich prima redt, haar hobby’s heeft en daar voldoende levensvreugde uit haalt. Eenzaamheid is voor iedereen anders.

ouwe taart, eenzaamheid, patesserie.com

Eenzaamheid is ook niet aan een leeftijd gebonden. Met name in de huidige tijd van social media, mobiele telefoons en WhatsApp is er door alle contactmogelijkheden weinig ruimte voor echt contact. Berichtjes heen en weer sturen is prima, maar echte verbondenheid? Elkaar kennen, naar elkaar luisteren, elkaar begrijpen? We nemen er tegenwoordig ontzettend weinig tijd voor, want o we zijn allemaal druk (met wat?) en daardoor raken mensen gemakkelijk in een isolement. En dan is het ontzettend naar om geen aansluiting meer met anderen te vinden, om de stap weer opnieuw te moeten maken voor nieuwe contacten en het gevoel te krijgen dat je toch deel uit te kunt maken van een groep. Want dat laatste daar gaat het om. Het gevoel hebben dat je ergens bij hoort, er toe doet en onderdeel bent van een sociale groep. Wij mensen hebben dat nodig. De één wat meer dan de ander, maar toch…

Nu kun je veel doen om niet in een isolement te raken door ergens te gaan werken, het verenigingsleven in te stappen, activiteiten te bezoeken en er regelmatig op uit te gaan om nieuwe mensen te ontmoeten. Maar misschien voel je je in een grote mensenmassa nog steeds alleen, omdat je geen verbondenheid ervaart. Echter, zolang je er niet op uit gaat zul je nooit gelijkgestemden vinden. Die bellen niet zomaar uit het niets bij je aan. Voor een aantal ouderen is dit wat lastiger. Ze zijn soms wat minder mobiel, hun vriendenkring is door de jaren heen wellicht uitgedund en niet alle activiteiten zijn meer geschikt om naar toe te gaan.

ouwe taart, eenzaamheid, patesserie.com

En daarom vind ik deze actie van Ouwe Taart zo mooi. Per verkochte verpakking gaat er een deel naar Stichting Met je Hart, welke activiteiten organiseert voor ouderen die in een sociaal isolement leven. De Ouwe Taartjes worden het hele jaar door gebakken door Royal Smilde en oa verkocht aan horeca en supermarkten. Deze week vind je ze op meerdere plekken extra in de spotlight staan, zoals bij mijn Spar Supermarkt in Woudsend

Maar om weer terug te komen op het begin. Samen een taartje eten is leuker! Dus ik heb me voorgenomen om eens wat vaker mijn baksels te delen met anderen. Op visite gaan bij iemand die ik nog niet zo goed ken (ouderen ja, maar misschien ook wel eens wat jongeren) en zo mijn eigen sociale groep wat uit te breiden. Want ja, ik woon alleen, heb geen kinderen en voel door mijn andere levenstijl lang niet altijd aansluiting bij de mensen om mij heen. Ik wil later niet oud, alleen en eenzaam wegkwijnen. Een vriend die zó naarstig op zoek was naar verbondenheid en dat niet kon vinden is er inmiddels niet meer. Zo wil ik niet eindigen. Misschien hebben oudere mensen wel tips (ze zijn ervaringsdeskundig 😉 ) en mochten ze behoefte hebben aan wat vaker visite? Dan kom ik gewoon nog eens een keertje langs. Want bij deze ene week moet het natuurlijk niet blijven… Eenzaamheid is er het hele jaar door.

ouwe taart, eenzaamheid, patesserie.com

Met wie ga jij een (dit of een zelfgemaakt) taartje delen? Bel voor de aardigheid eens uit het niets aan bij iemand en vraag of ze zin hebben om eens een leuke koffiedate te hebben. En roep dan niet dat het is in kader van De Week tegen Eenzaamheid. Een eenzaam persoon kun je daar niet harder mee raken, want in de sociale groep van eenzame mensen wil niemand graag zitten. 

1 REACTIE

  1. Kom maar gezellig hier een kop koffie drinken.
    Zal ik proberen om iets lekkers te bakken.

    Heb gisteren jouw blog ontdekt en zit nu wat rond te neuzen, zo kwam ik dit stukje tegen 😉

    Groet van Marielouise

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.