Een grote oogst kweepeer en niet weten wat je er allemaal mee moet? Natuurlijk kun je er jam of gelei mee maken, maar ik zet liever de kweepeer op siroop. Zo kan ik ze lekker lang bewaren en zijn ze nog voor diverse doeleinden geschikt. Hoe je kweeperen kunt inmaken leg ik je hier uit.

Momenteel zijn de kweeperen er in overvloed. Ik had er nog nooit mee gewerkt, maar wel vaak van gehoord en natuurlijk kende ik de membrillo. Maar verder dan dat kwam ik niet. Totdat mijn tante me belde: Wil je ook kweepeer hebben? Ja, natuurlijk! Het blijkt dat midden in het dorp bij een aardige mevrouw een hele grote boom in de tuin staat die echt vól met kweeperen hangt! Bij de voordeur stond er al een mooie bak met kweeperen klaar voor degene die ze graag wil hebben, want zelf kan ze ze allemaal nooit verwerken. En dus mocht er ook geplukt worden! Met een hark konden we de takken mooi naar beneden trekken en zo prachtige exemplaren uit de boom halen. Een mooie tas vol was het resultaat en bij mijn moeder op de boerderij ging ik er natuurlijk direct mee aan de slag.

kweepeer op siroop, patesserie.com

Kweepeer op siroop zetten

Omdat je kweepeer niet zo kunt gebruiken maar eigenlijk altijd eerst moet koken, besloot ik een deel van de oogst kweepeer op siroop te zetten. Zo heb ik mooi een paar potjes klaar staan in de kast voor als ik er wat lekkers en leuks mee wil maken. Het inmaken van kweeperen is eigenlijk heel eenvoudig, maar zó ontzettend leuk om te doen. Stop je ze eerst wit in de pan, na een tijdje zie je de kleur langzaamaan veranderen. Als je het geduld hebt om ze ruim 3 uren op te kunnen zetten, dan zie je met name het laatste uur de kleur echt prachtig veranderen Ik geloof dat ik dat laatste uur wel om de 10 minuten het deksel van de pan haalde en continue tegen mijn moeder riep: Moet je eens zien, die kléur! Prachtig!

Ik heb een deel van deze kweepeer op siroop in mooie weckpotjes gedaan, maar je kunt ze ook prima in goed schoongemaakte en gesteriliseerde glazen jam of -groentepotten doen. Belangrijk is om het heet in de potten te doen, dan direct af te sluiten zodat ze vacuüm kunnen trekken. Daarna bewaar je ze koel en donker tot gebruik.

Deze kweepeer op siroop kun je prima gebruiken in gebak (even uit laten lekker), op panna cotta of door je yoghurt-muesli ontbijt. Varieer ook eens met specerijen. (In dit artikel staat een handig lijstje voor goede combinaties). Waar ga jij de kweepeer voor gebruiken?

kweepeer op siroop, patesserie.com

Kweeperen op siroop (inmaken)

Veel oogst van kweeperen? Door ze in te maken en op siroop te zetten kun je ze lang bewaren om later te gebruiken voor lekkere recepten.
Auteur: Tessa Couperus

Ingrediënten

 • 1,5 kilo kweepeer (ruim!)
 • 1 kilo suiker
 • 1 liter water
 • 2 steranijs
 • 1 kaneelstokje
 • 1 vanillestokje
 • 0,5 citroen

Bereidingswijze

 • Schil de kweeperen en verwijder de klokhuizen. Snij ze in vieren en doe ze in een pan.
 • Doe de suiker, het water, de specerijen en de halve citroen bij de kweeperen in de pan en breng dit langzaam aan de kook.
 • Zodra het kookt zet je het op de allerlaagste pit en laat je het 2-3 uren net tegen de kook aanhouden zodat de kweeperen heel langzaam gaar koken, maar je ze niet stuk kookt. Hoe langer je ze kookt deste roder de kleur zal worden.
 • Zodra je kweeperen zacht en mooi van kleur zijn haal je ze van het vuur en schep je de kwarten kweepeer in gesteriliseerde potten. 
 • Vul aan met de nog hete siroop en sluit direct goed af zodat de potten vacuüm kunnen trekken. 
 • De potten koel en donker bewaren tot gebruik.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

3 REACTIES

 1. ook nog nooit mee gewerkt , en inderdaad een verrassend mooie rode kleur en net iets frisser van smaak dan de stoofpeer
  en natuurlijk gezellig samen in de keuken .leuk dat we deze hobby delen

4.50 from 8 votes (8 ratings without comment)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering
Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.