Hangop is zo’n typisch ouderwets en nederlands toetje wat erg lekker is. Tenminste als je het mij en mijn moeder vraagt. Heerlijk, die dikke yoghurt! Mijn vader moet er echter niks van hebben, die houdt niet zo van dikke yoghurt. En dat vinden wij helemaal niet erg, want dan hebben wij wat meer. Ik maak het de laatste tijd ook vaker zelf. Lekker, ‘s ochtends bij het ontbijt met fruit en muesli!

Hangop is verassend eenvoudig te maken. Binnen 5 minuten zet je het klaar. Het enige wat je dan nog moet doen is wachten. Het gemakkelijkste is het om het ‘s avonds te maken en een nacht in de koelkast te laten staan voor het ontbijt. Wil je het als toetje hebben ‘s avonds? Zet het dan ‘s ochtends even snel klaar voordat je naar je werk gaat, het is echt zo gepiept!

Wil je het proces wat versnellen? Roer dan zo nu en dan de yoghurt even door. Na ca 3-4 uren is je hangop dan ook wel klaar.

De ingedikte yoghurt is heerlijk romig van smaak en net zoals gewone yoghurt een beetje friszuur. Doe je normaal gesproken suiker door je yoghurt, dan kan het zijn dat je door de hangop ook wat suiker wil hebben. Gebruik dan het liefst poedersuiker, want dat lost veel beter op en proef je geen suikerkorreltjes. Wil je het extra lekker maken, dan kun je natuurlijk ook voor vanillesuiker kiezen!
hangop, patesserie.com

Ik hou wel van friszure toetjes en aalbessen door de yoghurt vind ik altijd heerlijk, maar aalbessen met hangop is nog lekkerder. Eigenlijk past elk fruit er wel bij. Denk aan ananas, appel of aardbeien. Wil je echt uitpakken, dan is geroosterde rabarber ook heel erg lekker!

Hangop is het lekkerste met volle boerenyoghurt, maar met magere yoghurt kan ook. Ook van karnemelk kun je hangop maken!

Maak jij wel eens hangop? En zo ja, hoe combineer jij het dan het liefst?

Recept: Hangop

Ingrediënten

1 liter volle yoghurt

extra: vergiet of zeef, kaasdoek of dunne theedoek, huishoudfolie

Bereidingswijze

 • Spoel de theedoek of kaasdoek goed uit zodat er geen wasmiddelresten meer in de doek zitten. Wring de doek uit en gebruik hem vochtig.
 • Zet een vergiet in een schaal, waarin het lekvocht opgevangen kan worden.
 • Leg de vochtige doek in het vergiet en doe de yoghurt erin.
 • Dek af met een stukje folie en knoop de punten van de theedoek bij elkaar zodat deze niet over het vergiet hangen. Het vocht van de hangop lekt niet alleen uit door de zeef, maar trekt ook in de theedoek, waardoor deze kan gaan lekken. Als deze met punten over je vergiet heen hangen kan dat dus gaan lekken in de koelkast en dat wil je natuurlijk niet.
 • Zet dit in de koelkast en laat de yoghurt in ca 8 uur uitlekken waardoor er een mooie stevige hangop ontstaat.
 • Schep de hangop uit de theedoek in een bakje om te bewaren of serveer direct. Lekker met vers fruit!

hangop, patesserie.com

Hangop maken
 
Prep time
Total time
 
Author:
Recipe type: Dessert
Cuisine: Dutch
Ingrediënten
 • 1 liter volle yoghurt
 • extra: vergiet of zeef, kaasdoek of dunne theedoek, huishoudfolie
Bereidingswijze
 1. Spoel de theedoek of kaasdoek goed uit zodat er geen wasmiddelresten meer in de doek zitten. Wring de doek uit en gebruik hem vochtig.
 2. Zet een vergiet in een schaal, waarin het lekvocht opgevangen kan worden.
 3. Leg de vochtige doek in het vergiet en doe de yoghurt erin.
 4. Dek af met een stukje folie en knoop de punten van de theedoek bij elkaar zodat deze niet over het vergiet hangen. Het vocht van de hangop lekt niet alleen uit door de zeef, maar trekt ook in de theedoek, waardoor deze kan gaan lekken. Als deze met punten over je vergiet heen hangen kan dat dus gaan lekken in de koelkast en dat wil je natuurlijk niet.
 5. Zet dit in de koelkast en laat de yoghurt in ca 8 uur uitlekken waardoor er een mooie stevige hangop ontstaat.
 6. Schep de hangop uit de theedoek in een bakje om te bewaren of serveer direct. Lekker met vers fruit!

 

10 REACTIES

 1. Ik roer er altijd nog een kwart liter opgeklopte slagroom (met suiker) doorheen en de zaadjes uit 1 vanillepeultje. Gecombineerd met roodfruit(coulis) wordt het een luxe dessert!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Waardeer dit recept:  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.