Er zijn veel redenen waarom wij voor Puerto López hebben gekozen als woonplaats in Zuid Amerika. Niet omdat het de mooiste plek op aarde is, want laten we eerlijk zijn, dat is het niet. Maar het leven dichtbij het strand, de leuke mensen en het klimaat maken het zeker aantrekkelijk voor ons. Wat Puerto López uniek maakt ten opzicht van vele andere plaatsen zijn de walvissen.

Ieder jaar van juni tot september zijn de bultrug walvissen hier voor de kust om te paren. Ze trekken dus niet alleen langs, zoals bij vele toeristische plekken, maar blijven hier in deze regio voor een bepaalde tijd.

Ieder jaar wordt het begin van het seizoen groots gevierd met festiviteiten en vanaf dan varen ook de eerste boten uit voor de tours. Ik ben inmiddels al een paar keer op een tour geweest en het blijft spectaculair. De komende weken zullen mijn ogen vaak naar zee gericht zijn, aangezien we op heldere dagen ze zelfs vanaf het strand of dakterras kunnen zien.

Afgelopen weekend was het weer zover: Festival de Ballenas! Voor deze feestelijke dagen vond ik het wel een leuk idee om cupcakes met walvissen te maken. Een eenvoudige cupcake met leuke fondant walvissen erop. Het is al een hele tijd geleden dat ik met fondant gewerkt hebt en het was weer even wennen. Zeker nu in combinatie met de warmte en de luchtvochtigheid. Dat zal ook wel de reden zijn waarom fondant hier aan de kust slecht te krijgen is. Ik heb de fondant dan ook zelf gemaakt, wat niet eens zo moeilijk bleek te zijn. De fondant walvissen zijn eenvoudig te maken en je hebt maar twee kleuren nodig. Je kunt het beste witte fondant kopen (of zelf maken) en dat zelf kleuren met een goede kleur op gelbasis. Voor de cupcakes heb ik deze keer een recept gebruikt op olie-basis, maar in principe kun je elk cupcake recept of evt gekochte cupcakes gebruiken. De buurtkinderen vonden ze prachtig!

Recept: Cupcakes met Fondant Walvissen

Cupcakes 12 stuks

Ingrediënten
180 gr zelfrijzend bakmeel
150 gr suiker
0,5 tl zout
120 ml melk
120 ml olie
2 eieren
vanille-extract

Iets om de cupcakes mee te besmeren:
botercreme, witte chocopasta of evt een beetje jam

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven voor op 170C
 • Doe cupcakepapiertjes in de cupcakevorm
 • Mix de droge ingredienten in een kom
 • Mix de natte ingredienten in een maatbeker (of andere kom)
 • Giet de natte ingredienten bij de droge ingredienten en mix met een handmixer tot je een goed en homogeen cakebeslag hebt.
 • Vul de cupcake vormpjes tot 2/3 met beslag
 • Bak de cupcakes gaar en goudbruin in ca 25 minuten
 • Laat de cupcakes op een rooster volledig afkoelen voordat je ze gaat decoreren

fondant walvissen, patesserie.com, cupcakes

Recept: Fondant Walvissen 

ca 15-20 gram witte fondant per cupcake
Blauwe kleurstof op gelbasis

Instructies:

 • Haal een klein stukje van het witte fondant af voor het spuitwater van de walvissen en kleur de rest lichtblauw. Je kunt ervoor kiezen om de walvissen een andere tint blauw te geven. Deel daarvoor het gekleurde fondant in tweeën en kleur de ene helft iets blauwer.
 • Gebruik per walvis ongeveer 8 gram fondant.
 • Maak eerst een kegelvorm als basis voor de walvis. Leg op de zijkant, maak van de grote bolle kant de kop door deze iets ronder te maken.
 • Voor de staart plet je de puntige kant en vouw je deze iets omhoog. Snij de staart in en vouw de inkepingen uit elkaar tot je een mooie walvis staart hebt.
 • Maak met een rond spuitmondje de mond en prik aan de zijkanten met cocktailprikker de ogen. Laat de fondant walvissen drogen. Maak ondertussen van de witte fondant het spuitwater van de walvis, door wederom een klein beetje fondant kegelvormig te maken en deze, net als de walvisstaart, in te kepen. Plak dit met een beetje water of eetbare lijm op de kop van de walvis.
 • Bestrijk je werkvlak met Crisco (plantaardig vet) of bestrooi met poedersuiker. Rol de rest van het blauwe fondant uit op je werkvlak. en steek met een koekjessteker of glas 12 rondjes uit.

Samenstellen

 • Bestrijk de cupcakes met een beetje botercreme of witte chocopasta voor een glad resultaat. Ik gebruikte jam, dat plakt prima voor de fondant, maar je kunt geen onregelmatigheden wegwerken.
 • Plak een rondje fondant op de cupcakes
 • Plak met een beetje water de fondant walvissen in het midden van de cupcakes.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.