Espresso Chocolate ice cream, patesserie.com

Bucket-lists, je kunt er beter maar niet aan beginnen. Ik ben dol op het maken van lijstjes, maar zodra je er eenmaal mee begint is het einde zoek. Met name met de ideeën-lijstjes. Met het reizen hebben we inmiddels al zo’n 40 landen kunnen afvinken op de lijst, maar iedere keer wanneer er een streep door de bovenste gaat, staan er onderaan ineens weer een paar nieuwe landen. Raar maar waar! De lijst wordt eerder langer dan korter. Zo is dat ook met mijn recepten-lijst. Van het ene idee komt het andere en voordat ik het in de gaten heb, is de lijst niet meer te overzien. Gelukkig is er Pinterest, waarop ik heel veel lijstjes bewaar. Maar soms gooi ik lijstjes ook gewoon weg. Het is me dan te overweldigend. Een wensenlijst wordt een to-do lijst en voor ik het weet heb ik ‘stress’. Er is nog zoveel te doen, zoveel te ontdekken. Ik denk dat ik maar beter een kat kan zijn, zo eentje met 9 levens (of waren het er 7, dan wil ik er gewoon die 2 extra levens gratis bij 😉 ).

Sandra van Culi-Sandra besloot dat we met z’n allen maar eens wat van die lijst af moeten gaan strepen. Het is nl een veel voorkomend probleem bij foodbloggers. En dus maakte zij dit tot het thema voor het Foodblog Event van de maand juni: Een streep van de to-make lijst!

Iets wat al jaren op mijn lijst staat is het zelf maken van ijs. Ooit kocht ik een tweedehands ijsmachine, maar na 1x gebruik was de bak al stuk en bleef ie maar in het keukenkastje staan. Nooit meer wat mee gedaan. Ook vind ik het best wel een gedonder. Eerst een crème anglaise maken, niet vergeten de bak van de ijsmachine voortijds in de vriezer te zetten etc. Ik begin er dus niet aan.

Het valt mij op dat hier in Ecuador, aan de warme kust, best veel home-made ijs verkocht wordt. Ik vermoed dat dat niet gebeurd met kleine ijsmachines en ook verwacht ik niet dat men de grote professionele machines heeft. Ik ging dus eens op zoek. Wat blijkt? Je kunt prima ‘roomijs’ maken zonder ijsmachine. Van slagroom en gecondenseerde melk. Twee basis-ingrediënten, smaak toevoegen, in de vriezer zetten en klaar.

Dat klinkt te goed om waar te zijn nietwaar? Dit Foodblog Event is voor mij het moment om dat eens uit te proberen. Ik bedacht dat koffie en chocolade wel een leuke combi waren en nam de proef op de som. En ik ben verrast! Het is echt zo gemakkelijk als het gezegd wordt. Ik heb geen ijskristallen kunnen ontdekken en de smaak is heerlijk romig!

Dus ja… ik zet een streep door iets op de to-make lijst! En noteer gelijk onderaan de lijst: ijs met fruitsmaak maken, ijs met creamcheese proberen, ijstaart maken, werkt het ook met yoghurt?, hoe maak ik yoghurt, iets met straciatella-smaak maken. Enfin, jullie begrijpen het wel! Ik vraag om nog een extra leven en duik nu de keuken weer in!

Recept: Espresso Chocolade ijs

Ingrediënten

500 ml slagroom
1 blikje gecondenseerde melk
2-3 el oploskoffie
100 gr chocolade, in kleine stukjes gehakt

Bereidingswijze

 • Haal 2-3 el slagroom bij de slagroom vandaan en los daarin de koffiepoeder op.
 • Klop de rest van de slagroom stijf.
 • Doe de gecondenseerde melk erbij en roer goed door elkaar.
 • Roer de koffie erdoor en de stukjes chocolade
 • Doe het mengsel in een plastic bak met deksel, sluit goed af.
 • Zet het espresso chocolade ijs mengsel in de vriezer voor minimaal 6 uren, beter een gehele nacht.
 • Je kunt het Espresso Chocolade ijs direct vanuit de vriezer serveren, indien het te hard is kun je het 10 minuten voor serveren in de koelkast zetten.
 • En ja dat is alles! Eet smakelijk 😀

Espresso Chocolade ijs, patesserie.com

Espresso Chocolade ijs (zonder ijsmachine)
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Author:
Recipe type: Dessert
Serves: 750ml
Ingrediënten
 • 500 ml slagroom
 • 1 blikje gecondenseerde melk
 • 2-3 el oploskoffie
 • 100 gr chocolade, in kleine stukjes gehakt
Bereidingswijze
 1. Haal 2-3 el slagroom bij de slagroom vandaan en los daarin de koffiepoeder in op.
 2. Klop de rest van de slagroom stijf.
 3. Doe de gecondenseerde melk erbij en roer goed door elkaar.
 4. Roer de koffie erdoor en de stukjes chocolade
 5. Doe het mengsel in een plastic bak met deksel, sluit goed af.
 6. Zet in de vriezer voor minimaal 6 uren, beter een gehele nacht.
 7. Je kunt het direct vanuit de vriezer serveren, indien het te hard is kun je het 10 minuten voor serveren in de koelkast zetten.
 8. En ja dat is alles! Eet smakelijk 😀

6 REACTIES

 1. Wat een ontdekking hè. Ik heb laatst whiskey ijs gemaakt (met bacon-karamel crunch!), ook met slagroom en gecondenseerde melk en was echt verrast door de romige consistentie. Het lekkerste vind ik echter toch sorbetijs, en ben bang dat ik daarvoor toch wel een ijsmachine moet aanschaffen

  • Inderdaad, dit is echt een ontdekking, dat ik dit niet eerder heb gezien! Jou variant klinkt trouwens ook erg lekker! Jammer dat drank en bacon hier zo duur is aan de kust van Ecuador anders ging ik het direct proberen. Genoeg liefhebbers daarvoor hier denk ik :-D. En ja sorbet ijs, daar kies ik inderdaad ook meestal voor als ik een ijs koop. Wie weet vinden we een oplossing Anne-Marie

  • Hallo Karin, ik gebruik de blikjes van 397gr. Hoeveel ml het is, weet ik zo niet, ik denk zo rond de 300 ml (iets meer dan een cup).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Waardeer dit recept:  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.