Koffie, ik vind het ontzettend lekker maar heb zelf nog steeds niet een echt goed koffie-apparaat. Die dingen zijn gewoon een investering en als je dat goed doet is het dat ook waard! Dus ja… momenteel moet ik het doen met een snel bakje van een geleende senseo (au) en als ik tijd heb een goede slowcoffee. Nu de zomer er weer aankomt drink ik mijn koffie liever koud. En dan niet gewoon een ‘simpele’ ijskoffie, maar een cold brew coffee of een cold drip coffee. Dat laatste is zo ontzettend lekker dat ik er besloot om een granité van cold drip coffee te maken. Lekker als toetje of natuurlijk als het ultieme iced coffee!

Wat is Cold Drip Coffee

Wellicht denk je nu ‘waar heeft ze het over’, cold brew of cold drip coffee? Koffie zetten kan op verschillende manieren. We zijn inmiddels al gewend dat er meer is dan de ouderwets gezette pot DE-koffie. Iets wat we tegenwoordig hip ‘slow’ koffie noemen. Want er is natuurlijk ook Espresso, al dan niet met een bonen-machine of met van die koffie-cupjes. Voor beide zetmethodes wordt warm water door de gemalen koffie gedaan (al dan niet onder druk) en krijg je een heerlijk bakje koffie, afhankelijk natuurlijk van welke koffiebonen je gebruikt.

Cold brew legde ik vorig jaar al uit, toen ik een fles met koud water en koffiebonen of gemalen koffie in de koelkast legde om te trekken. Deze ligt er nu trouwens weer in ;-). Cold Drip is daar een nog mooiere variant op. Bij Cold drip koffie wordt nl ijswater heel langzaam over koffie gedruppeld. Dat water gaat echt drupje voor drupje op de koffie en daarna zakt het dus koud én heel langzaam door de koffie. Dit is thuis niet zo gemakkelijk te maken, want je hebt er wel een speciaal zetapparaat voor nodig. Dit ziet er ongeveer zo uit:

Cold Drip Coffee

Wist je dat ze deze methode in Azië Dutch Coffee noemen?

Waarom is dat dan zo lekker?

Omdat het water én koud én heel langzaam door de koffie heen gaat, krijgt het veel meer kans om alle smaken op te nemen die in de gebruikte koffie zit. Je kunt daarmee ook duidelijk de verschillen proeven tussen de verschillende soorten koffie, want net als bij chocolade, wijn en olijfolie zijn er smaakverschillen te proeven in de soort gebruikte koffie, maar ook waar het vandaan komt (terroir). Koffie uit Zuid-Amerika proeft echt anders dan die uit Afrika of Centraal-Amerika.

Amsterdam Coffee Festival

Dat Cold Drip Coffee echt heel anders is dan een ‘gewone’ koude koffie, daar kwam ik op het Amsterdam Coffee Festival wel achter. Daar stonden nl de enthousiaste jongens van Batavia Coffee. Een nederlands bedrijf wat dus Cold Drip Coffee maakt. Drie verschillende soorten en die kon je er alle drie testen. Wanneer je dat doet, drink je nooit weer op dezelfde manier koffie. Wàt een verschil in smaak! Je proeft echt het verschil in frisheid, fruitigheid of dat het meer een notige smaak heeft. Zelf ooit dat uit je bakkie koffie gehaald?

granité van cold drip coffee

Hoe kom ik aan die koffie?

Het zou natuurlijk enorm gaaf zijn om zelf dit soort koffie te kunnen maken. Zelf op zoek gaan naar verschillende soorten koffie en proberen maar! Dit soort apparaten zijn wel te krijgen, maar het is veel handiger om te kopen. De jongens van Batavia Coffee verkopen nl drie verschillende soorten, of liever gezegd van drie verschillende origines. Uit El Salvador, Ethiopië of Colombia.

granité van cold drip coffee

Die uit El Salvador komt het meest in de buurt bij de smaak die je van koude koffie zou verwachten. Puur met een lichte smaak van noten en cacao. Die uit Colombia is een wat fruitiger maar ook pittiger, meer een espresso variant zeg maar. De laatste uit hét beroemde koffie land Ethiopië is de meest bijzondere: deze wordt gemaakt met een ongewassen boon waardoor het vruchtvlees van de koffiebes zijn smaak aan de koffieboon kan geven. Een ontzettend fris en fruitige koffiesmaak. Die laatste vind ik ook het lekkerste!

Ik heb ze inmiddels alle drie thuis en ben aardig verslaafd. Niet dat ik er veel van drink, want het cafeïne gehalte is aardig hoog van deze koffie. Het is dan ook niet een bak koude koffie die je snel wegdrinkt, maar meer een echt verwenmoment. Net zoals je zomers op het terras of in de tuin een zelfgemaakte limonade of ijsthee, of wellicht een wijntje drinkt.  Schenk het dus ook in een mooi glas (tumbler of wijnglas) met veel ijs. Het is ook heel geschikt om te gebruiken in cocktails (daarover binnenkort meer 😉 ).

Omdat de smaken van die Ethiopische koffie zo ontzettend goed en fris doorkomen leek mij deze uitermate geschikt voor een granité. Granité is een soort sorbetijs maar dan met een hele losse structuur. Laat de kleine ijsstukjes smelten op je tong en proef wat voor verschillende smaken er in deze koffie zitten. Granité van Cold Drip Coffee is echt heerlijk verfrissende dessert en daarmee ook een perfecte afsluiter van een zomerse avond.

Beloof me 1 ding: Als je deze granité gaat maken, ga dan echt geen gewone koffie gebruiken, maar neem een cold drip. Het is echt een wereld van verschil! Niet zwaar en bitter, maar fris met een intense koffiesmaak die overgaat in frisse tonen. En dat is precies wat je wil met zo’n granité.

Recept: Granité van Cold Drip Coffee

Ingrediënten

350 ml Cold Drip Coffee
80 gram suikersiroop 1:1

Bereidinsgwijze

  • Meng de cold drip coffee met de suikersiroop en doe in een diepvriesbakje
  • Zet in de vriezer en schraap het elke 30 minuten los met een vork totdat het volledig bevroren is, maar een prachtig losse structuur heeft.
  • Doe de granité van cold drip coffee in gekoelde glazen en serveer direct.
granité van cold drip coffee

Granité van Cold Drip Coffee (en wat is dat, cold drip coffee)

Gang: Dessert
Auteur: Tessa Couperus

Ingrediënten

  • 350 ml Cold Drip Coffee
  • 80 gram suikersiroop 1:1

Bereidingswijze

  • Meng de cold drip coffee met de suikersiroop en doe in een diepvriesbakje
  • Zet in de vriezer en schraap het elke 30 minuten los met een vork totdat het volledig bevroren is, maar een prachtig losse structuur heeft.
  • Doe in gekoelde glazen en serveer direct.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het me weten wat je ervan vond!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Waardering




Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.