Vorige week vertelde ik jullie hoe het idee ontstond om een Wereldreis te maken. Wat ik van te voren nooit had kunnen bedenken, was dat dàt mijn beste beslissing in mijn leven is geweest. In eerste instantie dacht ik dat het één lange vakantie zou worden, maar dat pakte heel anders uit. Reizen is geen vakantie, maar naast een reis om de wereld ook een reis door jezelf. Natuurlijk heb ik prachtige dingen gezien; wereldwonderen, natuur, het dagelijkse leven in andere culturen. Ook heb ik er een hele schare aan kennissen bij over de gehele wereld. Maar ik heb ook heel veel geleerd en ervaringen opgedaan die mijn leven veranderd hebben. Zoals het recept voor deze chapati, die haal ik dus nooit meer uit de winkel!
Mijn Persoonlijke Verandering top 5 (in willekeurige volgorde):
1. Afstand nemen en daardoor heel dichtbij komen
Door het vliegtuig te pakken naar de andere kant van de wereld nam ik letterlijk afstand van mijn huidige leven. Na een paar weken in de vakantiemodus te hebben gestaan volgden lange busritten. 10-15 uren in een hobbelende bus is heel normaal. Het schouwspel van de locals in de bus en de voorbijtrekkende landschappen vervagen al snel en langzaam aan ging mijn aandacht meer naar binnen. Het waren lange meditatieve momenten (busmeditaties noem ik ze nu) waarin ik in alle rust op afstand naar mijn huidige leven kon kijken. Wat heb ik tot nu toe gedaan, waar word ik wel/niet gelukkig van, waar droom ik van? Ook kwam mijn geest langzaam weer tot rust. Mijn gedachten (o, wat had ik die veel!) begonnen langzaam stiller te worden. De zgn MonkeyMind is flink verminderd en al hobbelend over de wereld kwam ik weer terug bij mij zelf, mijn ware ik.
Ook de contacten met het thuisfront werden anders. Waar sommige contacten te ver bleken te zijn en compleet verdwenen, werden die paar contacten die bleven ineens veel hechter en intensiever! E-mails schrijven waar je langer over nadenkt zeggen meer dan de dagelijkse small-talk.
2. Mensen leren kennen met Compassie
Tijdens de reis heb ik ontzettend veel mensen ontmoet. Mede-reizigers in hostels of locals in de bus of op straat. Vond ik het vroeger moeilijk om contact te maken? Dat is nu wel veranderd! Ik ben niet meer bang om met onbekenden een praatje te maken. En wat gaat er dan een wereld voor je open! Ik ben er achter gekomen dat als je echt contact met mensen maakt en oprecht geïnteresseerd bent, ieder mens in wezen goed is. Ik ben het niet met iedereen eens, maar dat hoeft ook niet! Door alle verschillende culturen, religies en persoonlijke karakters heb ik een bredere kijk op de wereld gekeken. De meeste mensen handelen vanuit de situatie waarin ze zitten/terecht gekomen zijn. Daardoor oordeel ik minder snel en beoordeel ik mensen op de manier waarop ze met mij en met anderen omgaan als persoon en niet als groep. Ik heb veel meer compassie gekregen en probeer dat nog steeds toe te passen, ook al is dat soms lastig aangezien ook ik een mens ben met mijn eigen emoties.
3. Ultieme vrijheid
Door de reis kwam ik in de ultieme vrijheid terecht. Geen verplichtingen en elke dag weer bepalen wat je gaat doen. Op deze manier beleefde ik de dagen veel bewuster en haalde het maximale uit mijn dag. Dit kon zijn dat we de hele dag benutten voor het bezichtigen van prachtige (toeristische) plaatsen, maar bijvoorbeeld ook een dag van volledige rust, reflectie of contacten met anderen. Je bekijkt alles wat je doet per dag en leeft compleet in het “Nu” (om maar eens een populaire kreet te noemen). Niks geen rekening houden met de dag van morgen of nog vast zitten aan de stress van gisteren. Wat mijn grootste Eye-Opener was tijdens de reis, was dat er geen verwachtingen zijn. Je kunt onbevangen naar de wereld kijken en ook onbevangen contacten met mensen maken. Morgen samen met andere reizigers wat afspreken en het loopt toch anders? Geen probleem! In onze huidige cultuur leven we vaak op wat andere mensen van ons verwachten, waardoor we onze vrijheid weggeven. En o, wat hebben we hier hoge verwachtingen van elkaar. We groeperen mensen in hokjes en koppelen daar van alles aan waar die groep aan moet voldoen. Tijdens het reizen was iedereen gelijk en was er respect voor ieders keuze. Geen boosheid als gemaakte afspraken onderling afgezegd werden, maar een “Veel plezier!” als antwoord! (Be)Leef je eigen dag en wens de ander dat ook! Dan geef je iedereen weer een stukje van zijn vrijheid terug!
4. Minimalisme
Tijdens de voorbereidingen hadden we een prachtlijst gemaakt van de spullen die we allemaal mee zouden nemen. Een hele waslijst. En toen gingen we onze backpack inpakken (bekijk het filmpje hier). Dat ging nooit passen en dus moest er direct al geschift worden; wat heb ik nodig en wat niet? Hoe langer ik op reis was, des te minder spullen ik kreeg. Natuurlijk kon ik mij de eerste maanden niet inhouden om prachtige souvenirs te kopen en goedkope kleding op Bali of KaoSanRoad in Thailand waren voor mij niet veilig. Totdat ik het op een gegeven moment zo beu was om met de zware backpack rond te sjouwen. Letterlijk teveel ballast! In etappes hebben we beide afstand gedaan van spullen door ze op plekken achter te laten, waar anderen ze konden gebruiken. 3 -4 sets kleding bleek meer dan voldoende en leuke prullaria is al helemaal niet noodzakelijk!
Ook in andere dingen is er flink geminimaliseerd. De TV staat nu bijna altijd uit; ik kies bewust voor zo nu en dan een bepaald programma, wanneer dat wat toevoegt aan mijn leven en al die andere (commerciële) informatie is voor mij niet meer noodzakelijk. Ik heb tijdens het reizen de tv totaal niet gemist!
5. De wereld is mooi en kleiner dan je denkt!
Ik was ontzettend onder de indruk van de schoonheid van onze Wereld. De natuur is prachtig en overweldigend, maar ook dingen die wij als mensheid gemaakt hebben. Maar wat kunnen wij er met z’n allen ook een rotzooi van maken! Ik schrok enorm van al het afval langs de straten in India en de Aziaten of (centraal) Amerikanen die gewoon tijdens de busritten hun plastic uit het raam gooien. De vieze uitlaatgassen van de oude gammele bussen… Het is niet best hoe wij met al dit moois omgaan en wat voor een effecten dit op de wereld gaat hebben. De vercommercialisering van de wereld was ook schrikbarend. Houten hutjes in de rimboe beschilderd met Pepsi of CocaCola reclame of Plan (voorheen FosterParenstPlan) die zo nodig de gedoneerde toiletten moet voorzien van een groot logo. Beschamenswaardig!
De schoonheid van de wereld zit ook in de mensen. De mooiste mensen die we tegen kwamen, waar niet de knapste personen of de rijkste, maar de mensen die authentiek waren en vol passie dat deden waar ze gelukkig van worden.
Er zijn door mij flink wat kilometers afgelegd en daardoor kijk ik met een andere blik naar afstanden. Als je wilt ben je zo aan de andere kant van de wereld en met de huidige internetontwikkelingen kun je bijna overal ter wereld contact maken met het thuisfront. Maar het besef dat de afstanden toch niet zo groot zijn, zorgt er ook voor dat de aanslag op de natuur en hoe mensen met elkaar omgaan aan de andere kant van de wereld geen “ver van mijn bed show” meer is. Wat elders in de wereld gebeurd, heeft wel degelijk invloed op de toekomst van de wereld en dus van iedereen.
Ook al lukt het me niet elke dag, ik probeer nu bewuster te leven. Gezonder te eten, minder afval te produceren en de dingen te doen waar ik gelukkig van wordt of de dingen die tot dat geluk bijdragen. Ik probeer mijn wereld mooi te maken/houden!
Zo… en nu iets minder zwaar 😉
Ook qua bakken heb ik het nodige geleerd tijdens de reis. In Amritsar (India) kunnen duizenden dagelijkse bezoekers aan de Gouden Tempel een gratis maaltijd krijgen. Je mag vrijwillig meehelpen met het bereiden van deze maaltijden en zo heb ik tussen de Indiase dames chapati’s gemaakt. Een eenvoudig goedkoop platbrood wat bij iedere Indiase maaltijd hoort. Thuis maak ik ze nu ook, maar dan niet van chapati meel, maar van gewone bloem. Tortilla’s worden op dezelfde manier gemaakt. Het is snel en gemakkelijk klaar te maken en vele malen lekkerder dan die “kranten” uit de winkel. Dus alsjeblieft maak ze voortaan zelf als je een wrap oid gaat maken!
Recept: Chapati
Ingrediënten
300 gr bloem
160 ml water
snuf zout
Bereidingswijze
- Breng het water tot net aan de kook
- Doe de bloem met het zout in een kom, roer even goed door en doe dan het hete water erbij.
- Roer met een pollepel goed door en begin dan het deeg te kneden.
- Kneed het deeg in ca 5 minuten tot een mooi soepel deeg.
- Dek het deeg af en laat het rusten. 1 uur is het best, maar minimaal 15 minuten.
- Snij de deeg in 8 stukken.
- Maak van elk stuk deeg een balletje, druk het plat en rol het met de deegroller uit tot een dunne ronde deeglap
- Verhit een niet ingevette pan of bakplaat tot medium-heet en doe de chapati in de pan (het mooiste werkt een chapatipan)
- Zodra er bubbels ontstaan keer je de chapati om en bak je de andere kant. Bak en keer de chapati zo een paar keer. Dit gaat snel, ca om de 20-30 seconden. Druk de bubbels steeds wat plat met een keukenspatel. Soms blazen ze zich helemaal op als een ballon ;-).
- Leg apart en bak zo ook de andere chapati’s
Ingrediënten
- 300 gr bloem
- 160 ml water
- snuf zout
Bereidingswijze
- Breng het water tot net aan de kook
- Doe de bloem met het zout in een kom, roer even goed door en doe dan het hete water erbij.
- Roer met een pollepel goed door en begin dan het deeg te kneden.
- Kneed het deeg in ca 5 minuten tot een mooi soepel deeg.
- Dek het deeg af en laat het rusten. 1 uur is het best, maar minimaal 15 minuten.
- Snij de deeg in 8 stukken.
- Maak van elk stuk deeg een balletje, druk het plat en rol het met de deegroller uit tot een dunne ronde deeglap
- Verhit een niet ingevette pan of bakplaat tot medium-heet en doe de chapati in de pan (het mooiste werkt een chapatipan)
- Zodra er bubbels ontstaan keer je de chapati om en bak je de andere kant. Bak en keer de chapati zo een paar keer. Dit gaat snel, ca om de 20-30 seconden. Druk de bubbels steeds wat plat met een keukenspatel. Soms blazen ze zich helemaal op als een ballon ;-).
- Leg apart en bak zo ook de andere chapati’s
Handige tips
Verhit de pan niet te heet, dan worden ze hard en onstaan er geen bubbels. Het is even spelen met het vuur.
Je kunt de chapati’s prima in een anti-aanbakpan bakken, maar wil je een echte chapati-pan.
In sommige recepten wordt soms nog olie, bakpoeder oid toegevoegd. Dit hoeft niet voor een mooie chapati.
Mooi verhaal, Tessa!
Dank je Bauke, het zijn ook prachtige lessen/ervaringen waar ik elke dag nog wat aan heb!
Wat leuk om jouw ervaringen te lezen! Je reis klinkt echt heel bijzonder! Ik heb niet echt de ambitie om te gaan reizen (ik ben verknocht aan de ‘veiligheid’ van thuis), maar ik probeer in mijn dagelijks leven wel stil te staan bij de belangrijke punten die je aanstipt.
Hoi Chris, dank je! Reizen is idd niet nodig om bewust te zijn van de belangrijke dingen, dat kan ook thuis. Heb jouw site ook even bekeken, wow wat maak je prachtige foto’s zeg! *zwaar onder de indruk*. Succes met je afstuderen!
hallo,kan je ze bv 1 dag bewaren,of moet je ze meteen opeten na het bakken?
Het lekkerst zijn ze natuurlijk vers gebakken. Als u ze wilt bewaren loopt u de kans dat ze uitdrogen, dus goed luchtdicht verpakken of onder een vochtige doek is waarschijnlijk de beste manier om ze te bewaren. Het deeg is beter te bewaren en zelfs in te vriezen, dus wellicht is dat ook een optie?
bedankt voor de reactie,maar waarom krijg ik daar geen bericht van?alles aangevinkt,maar postvak blijft leeg 🙁 die vochtige doek had ik zelf ook bedacht en 2 dagen is geen probleem hier in de tropen…. ik bak altijd teveel………………het deeg invriezen, is dat niet evenveel werk? het laten ontdooien, en de tijd die je nodig hebt om nieuw deeg 1 uur te laten rusten.. jammer van dat uur, ik heb vaak niet het geduld om te wachtten, wil meteen eten. zal dat eens proberen om af te leren 😉
Ik heb geen idee, ik zal proberen uit te zoeken waarom u daar geen bericht van krijgt. Deeg wat net uit de vriezer komt en ontdooit is hoeft niet meer 1 uur te rusten, dat heeft het in de vriezer al gedaan 😉 . Invriezen van de chapatis is op zich ook wel te proberen, goed lichtdicht verpakken. Misschien dat ze dan niet teveel uitdrogen, bij komt dat vaak niet zover… ik eet alles op. Iets wat ik wellicht af moet leren 😀
Net vandaag gemaakt. Super gemakkelijk he. Inderdaad wat zoeken qua hitte. Heb ze bewaard in folie en ze zijn nog zacht. (overschot).
[…] Ik heb deze kippenspiesjes geserveerd met raita, street salad en zelf gebakken chapati. Het recept van deze chapati heb ik van Patesserie. […]