Afgelopen weekend was het weer zover! Ik had een leuke workshop geboekt bij Robèrt van Beckhoven om mijn chocolade-skills  weer wat op te halen. En niet zomaar een workshop! De kunst van Chocolade wordt namelijk gegeven door niemand minder dan Bram Hullebroeck, één van dé chocolatiers van België. Maar hoe gaat dat nu, zo’n workshop met een gastdocent Bij Robèrt? Ik geef je vandaag een idee hoe zo’n weekend eruit ziet.

Ook al is het een flink eind rijden vanuit Friesland, ik vind het elke keer toch weer de moeite waard om de twee uur durende rit naar Oisterwijk te maken. Bovendien boek ik mijn cursussen vaak in het weekend, waardoor het lekker rustig is op de weg. Parkeren kan mooi achter het terrein van de Leerfabriek waar zowel de bakkerij, de winkel, hun nieuwe Kafe van Leer en de cursusruimte gevestigd is.
de kunst van chocolade, bij Robert, patesserie.com, chocoladeworkshop, bram hullebroeck

De Kunst van Chocolade door Bram Hullebroeck

De start van zo’n cursusdag is altijd prima! Eerst even snel een blik in de winkel, langs de prachtige glazen wand van de bakkerij en dan hup naar boven naar de cursusruimte. Er staat natuurlijk al een heerlijk gebakje klaar en koffie of thee. Tijdens het drinken van de koffie komt Bram Hullebroeck al binnen en met een heerlijk belgische tongval begint hij direct mooie verhalen over chocolade met ons te delen. Het is ons al snel duidelijk dat we met een indrukwekkende chocolatier te maken hebben. Want wie kan er nu de Tower Brigde van chocolade maken of een chocolade-kameel op ware grootte maken en zonder kleerscheuren laten versturen naar het Midden Oosten? Bram is dus een vakman en met name bekend om zijn showstukken. Dit worden twee interessante lesdagen!

de kunst van chocolade, bij Robert, patesserie.com, chocoladeworkshop, bram hullebroeck
Ondanks dat er bij chocolade best wel het nodige aan theorie hoort, worden we direct aan het werk gezet. Al doende leert men is het credo en dus gaan we aan de slag. Deze keer niet in de mooi cursusruimte, maar beneden in de chocolaterie! De machines staan al aan en daar gaan we mee leren werken. Waarom? Omdat je daarmee vlot de handigheid krijgt van het vullen van de vormen. Bij chocolade is het vlot doorwerken voordat je getempereerde chocolade weer teveel afgekoeld is en om de slag echt te pakken te krijgen kunnen we dus met de officiele machines doorwerken en flink oefenen. We leren diverse bonbonvormen te vullen, schoon te werken en strak af te werken. Natuurlijk gaat het niet direct perfect en zitten we al snel onder chocolade. Het is toch altijd wat knoeiwerk (maar ook heerlijk vingers aflikken!).

We werken in twee- of viertallen en rouleren qua werkzaamheden. Na het leren vullen van de vormen gaan we met de vullingen aan de slag. Voor een flinke hoeveelheid bonbons maken we een basisroomvulling. Zoals altijd bij Robèrt zal het niet aan de hoeveelheden liggen. Ook qua smaakstoffen kan er altijd heel veel. Naast een aantal voorbeeldsmaken, kun je gerust vragen om ingredienten voor je eigen smaakcombinaties en ook de flessen likeur vinden hun weg altijd weer naar de lesruimte. Want een beetje extra gezelligheid mag er altijd wel in!

de kunst van chocolade, bij Robert, patesserie.com, chocoladeworkshop, bram hullebroeck

Al vlot is het tijd voor de lunch. Altijd goed verzorgt met natuurlijk heerlijk brood uit de eigen bakkerij en ook de fameuze brabantse worstenbroodjes ontbreken niet op tafel! De rest van de middag gaan we verder met de vullingen. Een heerlijke koffie-ganache op roombasis en een passievrucht-mango ganache op basis van fruitpuree. Deze moeten een nacht goed opstijven en gaan dus de koeling in. We maken de bonbons met de roomvullingen af en sluiten de middag af met een gezellige borrel.

De volgende dag staat meer in het teken van mooie bonbons maken. We maken nog 1 vulling, maar de rest van de dag is het een kwestie van aanpoten! Chocolade-decoraties maken, de ganaches van gisteren in mooie vierkantjes snijden en dan alles door de chocolade halen. En dat laatste is flink doorwerken! We doen een paar met de hand, maar gelukkig mag de rest met de enrobeermachine Het is maar goed dat we flink wat decoraties hebben gemaakt en met zijn vieren aan de machine werken, anders waren er vast een aantal bonbons op de vloer beland!

de kunst van chocolade, bij Robert, patesserie.com, chocoladeworkshop, bram hullebroeck

 

Het laatste deel van de dag is voor Bram zijn specialiteit! Chocolade met een wow-effect! Niet alleen maken we nog wat bonbons met prachtige kleuren, maar gaan we ook zelf aan de slag met een heus showstuk. We maken een portefeuille, compleet van chocolade. Daar komt weer een hele andere techniek bij kijken!

Aan het einde van de dag is het dozen vullen. Alle bonbons zijn prachtig opgesteven en kunnen in een grote doos mee naar huis. Ondanks dat je bij de cursussen bij Robèrt nooit hoeft af te wassen en àlles hoeft op te ruimen, maken we natuurlijk wel even onze werkruimtes schoon en zetten we de spullen voor de afwas klaar. We drinken met zijn allen nog even wat, bespreken onze ervaringen van deze twee dagen en kunnen alle vragen die we willen stellen nog kwijt bij Bram.

de kunst van chocolade, bij Robert, patesserie.com, chocoladeworkshop, bram hullebroeck
Ik heb de twee dagen echt als enorm inspirerend ervaren. Veel geleerd en fijn om de technieken weer allemaal onder het toeziend oog van een topprofessional te kunnen oefenen. Door het uitbreiden van alle activiteiten binnen ‘Bij Robèrt” is het voor hem zelf natuurijk onmogelijk om alle workshops zelf te geven.

Persoonlijk vind ik het heel fijn om ook van gastdocenten les te krijgen. Bram Hullebroeck heeft aan de wieg gestaan van de beroemde chocolade-opleiding in België en is derhalve geen onbekende qua lesgeven. ‘De Kunst van Chocolade’ door Bram Hullebroeck is wat mij betreft dan ook een prachtige uitbreiding op het bestaande cursus assortiment. Bram, wanneer je weer een leuke workshop geeft ben ik er zeker weer bij!

Ben je ook benieuwd naar het cursusaanbod bij Robèrt van Beckhoven?
Je vindt hier zijn agenda en prijzen. (let op: ze zijn vaak snel vol)

NB: #nospon! Ik heb deze cursus zelf geboekt en betaald. (Voor meer info lees mijn Disclaimer).

5 REACTIES

  1. Wauw Tessa, dat heb je wel heel aantrekkelijk beschreven! Ziet er geweldig uit allemaal. Is het zo dat je hier thuis zelf ook mee aan de slag kan? Of heb je allerlei apparaten nodig? Welke cursussen heb je daar nog meer gedaan?

    • Hoi Lucienne, ja je kunt hier thuis wel degelijk mee aan de slag. Machines zijn meer voor snelheid zodat je veel kunt oefenen zonder dat je de chocolade steeds weer moet tempereren. Met wat bonbonvormen, paletmes en een mixer om de vullingen te maken kom je al een heel eind! Tsja, welke cursus heb ik niet gedaan . Ben al in 2013 begonnen en doe het stap voor stap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.