Een chocoladefabriek bezoeken wie wil dat nu niet? Vaak wordt het maken van chocolade achter gesloten deuren gedaan en blijft het een groot mysterie hoe die heerlijke chocoladereep, die jij in je hand hebt, tot stand gekomen is. Wanneer je als chocolademaker echt je verhaal wil vertellen, dan hoort daar het het proces van maken natuurlijk bij. Hoe kun je dat verhaal nu beter vertellen door het te laten zien! Ik mocht de nieuwe chocoladefabriek bezoeken van de Chocolatemakers in Amsterdam en goed nieuws! Binnenkort kun jij dat ook!

De Nederlandse Chocolatemakers Rodney en Enver hebben een missie. Ze willen een volledig duurzame alternatieve cacaoketen bouwen en zijn daarin echt heel goed op weg. Naast eerlijke (en natuurlijk heerlijke) chocolade maken willen ze dat ook graag zo milieuvriendelijk mogelijk doen. Materialen hergebruiken, cacao per zeilschip laten komen en wikkels van de repen die plantaardig en volledig composteerbaar zijn, zijn daarvan al een paar hele grote voorbeelden. Maar dat was nog niet genoeg. Al jaren was er de wens voor een duurzame fabriek en sinds 5 oktober 2019 is dit een feit. Op die dag openden ze de deuren van hun nieuwe fabriek! De locatie is fantastisch, want de fabriek van de Chocolatemakers staat midden in de grote cacaohaven van Amsterdam. Zeilschip Tres Hombres kan voor de deur aanleggen om de cacaobonen voor de fabriek te lossen en de fabriek is prima bereikbaar voor oa Shokofahrt, de fietsers die de chocoladerepen per fiets naar Duitsland brengen.

Chocoladefabriek bezoeken van de Chocolatemakers
De nieuwe fabriek

De fabriek van de Chocolatemakers is de duurzaamste chocoladefabriek ter wereld, met name doordat ze middels zonnepanelen zelf hun energie opwekken. Want het maken van chocolade gebeurd door veel machines en die zijn enorm intensief qua energieverbruik. Door een dak vol zonnepanelen hebben ze dat hele proces nu zelf duurzaam kunnen oplossen.

Chocoladefabriek bezoeken

Maar het mooie van deze fabriek is ook dat deze zo ingericht is dat hij te bezoeken is. Het maken van chocolade moet natuurlijk nauwkeurig en hygiënisch gebeuren en dan kun je niet zomaar iedereen willekeurig de fabriek in laten wandelen. Toch willen de Chocolatemakers laten zien hoe chocolade gemaakt wordt. En dus staan er grote glazen wanden in het pand, is er een enorm grote vide vanwaar je de hele fabriek kunt overzien en zo is dus alles zichtbaar! Al bij binnenkomst ruik je de heerlijke cacaogeur en kun je de grote gemerkte zakken met cacaobonen zien. Helderheid waar alles vandaan komt, nog zo’n mooi punt van de Chocolatemakers.

Tijdens de opening was de fabriek open voor alle pers en genodigden en ik had de mazzel om alvast een kijkje te mogen nemen. De locatie is prachtig en na het toasten met champagne (met cacaonibs!) mochten we allemaal ook naar binnen. Wandelend om de stapels volle cacaozakken van Norandino Peru zag ik de grote cacaobrander weer staan die ook in hun vorige fabriek stond. Deze tweedehands machine doet het dus nog steeds prima en is typerend voor de duurzame missie van beide heren. De andere machines draaiden volop tijdens het bezoek, dus de productie in het nieuwe pand is al in volle vaart. En zo kom je al wandelend het hele maakproces van het chocolademaken én inpakken van de repen tegen in de fabriek.

Een nieuwe reep: Awajun melk 30% met koffie

De capaciteit van de nieuwe fabriek is ook flink hoger, waardoor we in de toekomst nog flink wat chocolade van deze fantastische makers kunnen verwachten. Bij de opening was daar gelijk al de introductie van een nieuwe reep. Trend in chocoladeland is momenteel repen met ‘inclusions’ en hoe logisch is het dan dat de Chocolatemakers hun nieuwste reep met koffie combineren, want ook die koffie komt met de Tres Hombres naar Nederland. Nu kennen we van de Chocolatemakers natuurlijk al de Chocozeiltjes met koffie en cacaonibs, maar wanneer je niet van die ‘bite’ houdt is deze nieuwe 30% melkchocolade echt iets voor jou. Super romig en zachte melkchocolade met een subtiele koffiesmaak erin. Meestal vind ik de repen met koffie nogal overheersend en soms zelf bitter, maar in deze reep is de smaak van koffie subtiel verwerkt, waardoor je eerst de chocolade proeft en daarna afsluit met een fijne koffiesmaak. Alsof je de perfecte mochaccino in je mond laat smelten!

Ook jij kan de Chocoladefabriek bezoeken van de Chocolatemakers

Maar nog even terug naar het bezoeken van de fabriek. Vanaf januari 2020 is de fabriek open voor publiek! Op de vrijdagmiddagen kun je middels een speciale chocoladetour de fabriek bezoeken. Je krijgt alles te zien over het hele productieproces én aan de slag om zelf chocolade te maken. Dus ben jij een chocolademaker in spé of wil je gewoon eens zien hoe chocolade gemaakt wordt dan kan ook jij de Chocoladefabriek bezoeken van de Chocolatemakers. Een entree ticket regel je via hun website

Chocoladefabriek bezoeken van de Chocolatemakers, geen toegang
Vanaf januari 2020 is dit verleden tijd

Ik was uitgenodigd voor de opening (mede omdat ik deze chocolade ook inkoop en gebruik voor mijn workshops)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.