Eind maart lanceerden Chocolatemakers in Amsterdam hun nieuwste chocoladereep. De Awajún Bar 52% . Voor deze gelegenheid werd de fabriek even opgesteld voor bezoek en dus was ik er als de kippen bij! In mijn zoektocht naar echte chocolade ken ik ChocolateMakers al een beetje. Ik ontmoette ze op het Amsterdam Coffee Festival in 2014 en op Chocoa 2017. Hun verhaal vind ik interessant en dus wilde ik graag meer weten over hen en hun chocolade.  Vandaag het verhaal van ChocolateMakers.

Wie zijn Chocolatemakers?

Wist je dat er in Amsterdam een chocoladefabriek staat? Sinds 2011 maken Rodney en Enver daar hun eigen chocolade. Waarom? Omdat het maken van verse chocolade nu eenmaal het leukste en lekkerste is wat er bestaat, aldus beide heren. Maar ze hebben ook een visie. Het hele proces van chocolade maken laten zien, want die wereld is nog veel te gesloten. Als we chocolade echt willen waarderen, dan moet het hele Bean-tot-Bar proces duidelijk zijn. Daarnaast willen ze met het maken van chocolade geen schade toerichten aan mens en milieu. Ambitieus, maar noodzakelijk! Want als we met het chocolademaken de boel afbreken in plaats van opbouwen, dan hebben we over een aantal jaren geen cacao meer. Ze kopen ze hun cacao rechtstreeks bij de boeren in, roosteren ze zelf de cacaobonen en maken daarvan mooie en kwalitatief goede chocoladerepen en couverture-chocolade.

Awajún bar 52%, chocolatemakers, patesserie.com, chocolade

Waar halen ze hun cacao vandaan?

De cacao voor de chocoladefabriek komt uit drie landen: Congo, de Dominicaanse Republiek en Peru. De cacao uit Peru komt van de Awajún indianen uit het Amazone gebied van Noord Peru. Deze bevolkingsgroep leeft van de natuur, als jagers, vissers en houtverkopers. Maar houtkap zorgt voor een steeds grotere ontbossing. Om het tropisch regenwoud te beschermen zijn de Awajún, in samenwerking met de Peruaanse regering, gestart met het verbouwen van cacao. Het gebied is er uitermate geschikt voor en bovendien kunnen zo bijzondere cacaosoorten behouden worden, waaronder de Criollo cacao die daar nu groeit. Met de verbouw van deze cacao kunnen de Awajún indianen in hun onderhoud voorzien en blijft hun leefgebied beschermd.

Deze Awajún cacaoboeren zijn georganiseerd in de coöperatie NorAndino. Chocolatemakers kopen niet alleen in via deze coöperatie, maar werken er ook mee samen. Zo wordt er nu gewerkt aan het opzetten van een cacaofabriek, waardoor men zich lokaal verder kan ontwikkelen. In 2018 hopen ze deze fabriek te kunnen openen.

Awajún bar 52%, chocolatemakers, patesserie.com, chocolade
Met Enver de fabriek in

Wat voor chocolade maken ze?

Chocolatemakers maken repen chocolade en couverture chocolade (halffabrikaat voor oa banketbakkers). Alle cacao die ze binnenkrijgen in de fabriek wordt apart van elkaar gehouden, zodat er geen vermenging plaatsvindt en ze dus echte single origin chocolade kunnen maken. Elke cacaosoort is weer anders, heeft zijn eigen smaak en kent daardoor zijn eigen balans waardoor er per cacaosoort goed gezocht wordt naar het juiste recept en cacaopercentage in de reep. Ze hebben nu een assortiment van 6 repen en 4 soorten couverture.

Awajún bar 52%, chocolatemakers, patesserie.com, chocolade
Het maken van chocolade

Rondleiding in de fabriek

Voor het eerst openden Chocolademaker de deuren van hun fabriek voor media en foodbloggers. Nu eenmalig, maar ze zijn al flink op weg naar een volledige bezoekbare fabriek. ‘Die komt er’! aldus Enver.  Na een bevlogen introductie mochten we, gehuld in stofjassen en charmante haarnetjes, de vertrekken van de fabriek zien. Leuk was vooral dat het niet alleen om de chocolade ging, maar dat echt overal een verhaal achter zit. De oude authentieke machines, de manier van branden (de hele boon ipv de nibs) en het samenstellen van de recepturen. De openheid was indrukwekkend. Alles mocht gezien worden.

Awajún bar 52%, chocolatemakers, patesserie.com, chocolade
Marike legt uit hoe je chocolade proeft

De smaaktest

Na de rondleiding is het tijd om te proeven! Maar hoe proef je nu chocolade? En wat proef je eigenlijk? Dat is best moeilijk. Marike weet ontzettend veel van chocoladesmaken. Eigenlijk vind ik haar een soort chocoladesommelier (kun je dat zo noemen?).

Ze legt uit hoe je chocolade proeft en eigenlijk is het net als met wijn en koffie:

  1. Bekijk de chocolade goed. Hoe ziet het eruit? Glimt het, wat is de structuur, kleur?
  2. Ruik aan de chocolade. (Dit was moeilijk in een chocoladefabriek waar alles naar chocolade ruikt!)
  3. Proef: Leg de chocolade op je tong en laat smelten. Laat de smaak door je hele mond gaan.

Voor het ‘gemak’ krijgen we het smaakwiel erbij. Een schematisch overzicht van smaken die je kunt herkennen. Iets wat absoluut oefening vergt, maar wel heel leuk is. Deze hou ik er voortaan bij als ik een stuk chocolade ga proeven.

Op tafel lagen drie soorten chocolade. Natuurlijk lag er naast de (melk)chocolades van Chocolatemakers er ook één uit de supermarkt. Die haalden we er allemaal direct uit! Andere kleur (veel lichter), andere structuur en een véél zoetere smaak. De andere twee waren lastiger te onderscheiden, maar vond iedereen erg lekker!

Awajún bar 52%, chocolatemakers, patesserie.com, chocolade
De smaaktest!

De nieuwe chocolade reep: Awajún Bar 52%

Deze nieuwe reep is een bijzondere reep, aangezien Singel Origin repen vaak pure chocolade repen zijn. De Awajún Bar 52% is een melkchocolade, want er is melkpoeder aan toegevoegd. Toch is het een vrij donkere reep (kleur) en heeft het met 52% een flink percentage cacaobonen. En dat proef je ook! De reep heeft een krachtige chocoladesmaak en tijdens de smaaktest haalden een aantal er een lichte bessen/rood fruit smaak uit. Daarnaast heeft hij wat een notige nasmaak.

Door de sterke smaak zullen melkchocoladeliefhebbers het wat meer richting een puur-reep vinden gaan en zullen liefhebbers van pure chocolade nu ook een melkchocolade kunnen waarderen. Wil jij graag echte chocolade eten, maar vind je puur meestal nog wat te bitter/sterk van smaak? Dan is deze reep Awajún Bar 52% echt wat voor jou.

Je koop de reep o.a. via hun eigen webshop  of kijk of hij ook bij jou in de buurt in de winkel ligt.

Awajún bar 52%, chocolatemakers, patesserie.com, chocolade
De nieuwe Awajún bar 52%

Dank Chocolatemakers voor de uitnodiging! 
Zoals altijd is de mening over producten en bedrijven mijn eigen mening, lees voor meer informatie mijn Disclaimer.

Awajún bar 52%, chocolatemakers, patesserie.com, chocolade

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.